Kotimaa    |   HS-selvitys

Raiskausrikosten selviämisessä suuria eroja kaupunkien välillä – Lahti ja Oulu ääripäissä

Oulun poliisi on onnistunut selvittämään viime vuosina 85 prosenttia raiskausrikoksista, mutta Lahdessa yli puolet tapauksista on jäänyt selviämättä.

Onko raiskaajan kiinni jäämisen kannalta merkitystä sillä, missä kunnassa rikos tapahtuu?

Ainakin rikostilastojen perusteella paikkakunnalla voi olla suuri merkitys.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan poliisi on viime vuosina selvittänyt suurista kaupungeista parhaiten raiskausrikoksia Oulussa.

Siellä poliisin kirjaamista raiskauksista ja törkeistä raiskauksista selvisi 85,4 prosenttia eli lähes yhdeksän tapausta kymmenestä vuosina 2014–2016.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kymmenestä suurimmasta kaupungista huonoin selvitysprosentti oli Lahdessa. Yli puolet Lahdessa kirjatuista raiskausrikoksista jäi selviämättä.

Oulussa raiskausrikosten selvitysprosentti oli siten 36,1 prosenttiyksikköä suurempi kuin Lahdessa.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Hämeen poliisilaitos myöntää, että Lahden selvitysprosentti on pieni. Lahti kuuluu Hämeen poliisilaitoksen alueeseen.

”Jos selvitysprosentti on 49, niin eihän se ole hyvä”, sanoo Hämeen poliisin apulaispäällikkö Tero Seppänen.

Seppäsen mukaan yksi selitys Lahden muita suuria kaupunkeja heikommalle selvitysprosentille voi olla se, että keskeisiä tutkijoita on poistunut rivistä.

Työntekijöiden vaihtuminen näkyy Seppäsen mukaan tutkinnan tuloksissa, vaikka kokeneiden tutkijoiden tilalle on tullut uusia tutkijoita.

”Meidän sisäinen ongelmamme on ollut se, että pitkäkestoisen tutkinnan ryhmässä on ollut aika iso vaihtuvuus. Siellä ei ole ollut kovin monta kokenutta tutkijaa, jotka näitä rikoksia tutkivat. Tämä tilanne alkaa kuitenkin olla jo voitettu.”

Sen sijaan Oulun poliisilaitoksen komisario Petri Savela ei osaa sanoa mitään tiettyä syytä sille, miksi juuri Oulun poliisi on onnistunut selvittämään suuremman osan raiskausrikoksista kuin muut poliisilaitokset.


”Olemme pyrkineet käyttämään aikaisempaa tehokkaammin pakkokeinoja. Se voi selittää tätä asiaa osittain mutta ei kokonaan”, Savela pohtii.

Millä tavalla Oulun poliisi on tehostanut pakkokeinojen käyttöä?

”Se tarkoittaa sitä, että haemme epäiltyjä vangittaviksi, teemme kotietsintöjä ja haemme muuta näyttöä rikoksista pakkokeinojen avulla”, Savela sanoo.

Oulun ja Lahden tilanteet ovat poikenneet toisistaan ainakin siinä, että Oulussa rikostutkijoiden joukossa on ollut pienempi vaihtuvuus kuin Lahdessa.

”Samat henkilöt tutkivat rikoksia samalla vahvuudella kuin aikaisemminkin. Organisaatiossamme ei ole tapahtunut mitään erityistä”, Oulun poliisin Savela sanoo.

Hän siirtyi tosin itse tutkinnanjohtajan tehtävistä muihin hommiin poliisilaitoksen sisällä tänä vuonna.

Koko maassa paikallispoliisit onnistuivat selvittämään vuosina 2014–2016 keskimäärin 67,9 prosenttia poliisin tietoon tulleista raiskauksista ja törkeistä raiskauksista.

Pääkaupunkiseudun kaupungeista Vantaan selvitysprosentti on kymmenen suurimman kaupungin keskikastia. Helsingin ja Espoon prosentit ovat keskitasoa huonommat.

Poliisi selvitti kolmen viime vuoden aikana kirjatuista raiskausrikoksista Vantaalla 64,7 prosenttia, Espoossa 60,4 prosenttia ja Helsingissä 57,1 prosenttia.

Helsingissä poliisin tietoon tuli tuona aikana 478 epäiltyä raiskausta ja törkeää raiskausta. Määrä on moninkertainen muihin kaupunkeihin verrattuna.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Måns Enqvist pitää raiskausrikosten selvitysprosentteja yleisesti ottaen varsin hyvinä.

Hän kertoo, että eri rikostyyppien selvitysprosentteja seurataan poliisihallinnossa tarkasti. Poliisihallitus asettaa niiden perusteella poliisilaitoksille tulostavoitteita, joihin laitosten tulisi päästä.

Enqvist kuitenkin varoittaa tekemästä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä raiskausrikosten selvitysprosenteista yksittäisten poliisilaitosten osalta.

Poliisin tietoon tulee sen verran vähän raiskausrikoksia, että selvitysprosentit voivat vaihdella merkittävästi vuosittain.

”Jos jonain vuonna jää selviämättä kymmenen tapausta enemmän kuin toisena vuonna, muutos näyttää prosenteissa hurjemmalta kuin mitä se on todellisuudessa”, poliisitarkastaja Enqvist sanoo.Raiskausten rikosprosesseja tutkinut yliopistonlehtori Heini Kainulainen sanoo, että poliisilaitosten selvitysprosenttien eroja voi selittää rikostutkinnan laadun ohella myös poliisin erilaiset kirjaamiskäytännöt sekä se, minkä tyyppisiä raiskauksia ­alueella tapahtuu.

”Jos raiskaaja on uhrille tuntematon, silloin rikos jää useammin selvittämättä”, Kainulainen sanoo.

Selvä enemmistö raiskauksista jää joka tapauksessa tutkimatta kokonaan. Kainulaisen mukaan kyselytutkimuksista on käynyt ilmi, että vain alle kymmenesosa raiskauksista tulee poliisin tietoon.

Poliisin tietoon tulleista raiskausepäilyistä noin 20 prosenttia on aiempina vuosina johtanut syytteeseen ja 15 prosenttia langettavaan tuomioon.

”Noin puolessa tuomioista tekijä saa ehdotonta vankeutta. Rangaistuskäytäntö on kiristynyt viime vuosina”, Kainulainen sanoo.


”Sana vastaan sana -tilanne on vaikea selvittää”

Suurin osa poliisin tietoon tulevista raiskauksista tapahtuu yksityisasunnossa. Tällöin raiskaajan ja uhrin välillä on usein jonkinlainen aiempi yhteys, kertoo Helsingin poliisin rikosylikomisario Jonna Turunen.

”Kun rikos tapahtuu yleensä asunnossa, tekijä on yleensä uhrin tuttu, puolituttu tai joku, johon hän on juuri tutustunut”, Turunen sanoo.

”Yleisillä paikoilla tapahtuvat niin sanotut puskaraiskaukset ovat todella harvinaisia.”

Turusen mukaan raiskausten ja muiden seksuaalirikosten selvittäminen on poliisin kannalta vaativaa rikostutkintaa.

”Voi olla, että mahdollisella rikospaikalla on ollut vain rikoksesta epäilty ja asianomistaja eikä ketään todistajaa. Paikalla olleiden kertomukset voivat olla ristiriitaisia keskenään ja kyse voi olla sana vastaan sana -tilanteesta. Se on yksi esimerkki vaikeasti selvitettävästä tilanteesta”, Turunen sanoo.

Poliisi pyrkii hankkimaan asianosaisten kertomusten lisäksi muuta näyttöä esimerkiksi rikospaikkatutkinnan ja muiden tutkintamenetelmien avulla.

Totuus ei selviä aina.

”Poliisi toimii syytä epäillä -kynnyksellä, joka on matala kynnys. Kaikki poliisille ilmoitetut seksuaalirikokset eivät välttämättä etene syyttäjälle asti. Esimerkiksi osassa epäilty saattaa jäädä toistaiseksi tuntemattomaksi”, Turunen sanoo.

”Jos rikosepäily ei johda tuomioon, se ei välttämättä tarkoita, ettei rikosta ole tapahtunut. Osassa rikostapauksista ei esimerkiksi tutkinnassa saada näyttökynnyksen ylittävää selvitystä.”

Uhrin kannattaa ilmoittaa raiskauksesta poliisille mahdollisimman nopeasti.

”Se parantaa mahdollisuuksia saada tekijä kiinni sekä saada esimerkiksi teknistä näyttöä ­asiaan”, rikosylikomisario Turunen sanoo.

Hän muistuttaa, että poliisin tehtävänä on raiskausrikoksen selvittämisen lisäksi ohjata uhri tukipalveluiden piiriin, jotta hän saa tarvitsemansa avun.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Näin selvitys tehtiin


 Helsingin Sanomat selvitti poliisin tilastojen perusteella, kuinka suuri osa poliisin kirjaamista raiskauksista ja törkeistä raiskauksista on selvinnyt sekä kymmenessä suurimmassa kaupungissa että kunkin poliisilaitoksen alueella.

 Poliisiammattikorkeakoulu toimitti tiedot vuosilta 2014–2016. Tarkasteluajanjakso alkaa siten siitä, kun uusi poliisilaitosjako tuli voimaan. Manner-Suomen poliisilaitosten määrä väheni vuoden 2014 alussa 24:stä 11:een.

 Rikoksen selviämisellä tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että poliisi siirtää tapauksen syyteharkintaan. Vain osa tapauksista johtaa lopulta tuomioon.

 Viime vuoden osalta tiedot ovat vielä alustavia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksuaalirikokset
 • Rikokset
 • Poliisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  2. 2

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  3. 3

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Ydinonnettomuusalue ei ole sen vaarallisempi kuin suurkaupunki saasteineen – edes Fukushimasta ei olisi tarvinnut muuttaa, sanovat tutkijat

  6. 6

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  7. 7

   Väitös: Vanhempien esimerkki voi saada lapset liikkumaan koko elämänsä ajan – Isien ja poikien välillä näkyi kaikkein selvimmin yhteys

  8. 8

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  9. 9

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  10. 10

   Pariisin kaduilla vaeltanut tiikeri ammuttiin – karkasi sirkuksesta keskellä kaupunkia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  3. 3

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  4. 4

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  5. 5

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  6. 6

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  7. 7

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  8. 8

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  9. 9

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  10. 10

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  9. 9

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  10. 10

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  11. Näytä lisää