Kotimaa

Harva suomalainen lipsuu tipattomasta tammikuusta – kerro HS:lle, miten raittiuslupauksesi piti

Alkoholiton kuukausi juontaa juurensa aina 1940-luvulle saakka.

Jopa joka viides alkoholia käyttävä suomalainen viettää nyt tipatonta tammikuuta. Lupaus viettää alkoholitonta kuukautta on poikkeuksellisen vahva. TNS Gallupin haastattelututkimuksen mukaan vain yksi prosentti viime vuonna tipatonta viettäneistä antoi periksi ja joi alkoholia tammikuun aikana.

Miksi niin harva epäonnistuu tipattomassa tammikuussa?

”Ehkä lupaus sitouttaa ennen kaikkea sillä, että tipattomalla tammikuulla on pitkät perinteet. Tipaton tammikuu on juttu, joka elää ihmisten mielissä. Ehkä juuri historia nostaa rimaa jättää haaste kesken”, arvioi viestinnän suunnittelija Maaret Väkinen Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä

Ehyt ry ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ovat kampanjoineet tipattoman tammikuun puolesta vuodesta 2012 alkaen. Alkoholiton kuukausi juontaa juurensa kuitenkin aina 1940-luvulta asti.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Korkea kynnys rikkoa alkoholittomuuslupaus voi liittyä myös ihmisen omaan alkoholisuhteeseen. Lupauksen pitämällä pystyy osoittamaan itselleen, että on oman kulutuksensa herra.

”Kuukauden aikana joutuu miettimään suhdettaan alkoholiin. Jos kuukausi ilman alkoholia tuntuu tosi vaikealta ja joutuu pitämään tukkimiehen kirjanpitoa jäljellä olevista päivistä, on ehkä hyvä miettiä, miksi alkoholittomuus on niin vaikeaa”, Väkinen neuvoo.

Tipaton tammikuu ei näkynyt sen kummemmin perjantaina illalla turkulaisessa Panimoravintola Koulussa. Baarimestari Teemu Artukka kertoo, että muutaman viime tammikuun aikana asiakasmäärä on jopa kasvanut.

”Tänäkin vuonna alkukuu oli hiljaista, mutta asiakkaiden määrä palautui normaalitasolle puolen kuun aikaan. Alkukuun hiljaisuus voi myös johtua siitä, että ihmisillä on joulun jälkeen rahat tiukalla”, Artukka puntaroi.

Hän kertoo, että ravintolassa käy tammikuussa nykyään jopa polttariporukoita.

”Olen pitänyt polttariryhmille olutkursseja tammikuussa. Se kertoo siitä, että kuukautta ei pidetä automaattisesti tipattomana”, Artukka sanoo.

Turkulaiset työkaverit Mika Pihlava ja Taneli Hulkko istuivat Panimoravintolassa työpäivän jälkeisillä oluilla. Hulkko on samoilla linjoilla Artukan kanssa, eli hänen mielestään tipaton tammikuu on menettänyt merkitystään.

Mika Pihlava sanoo kuitenkin pitävänsä kuukautta tärkeänä. Alkoholittomuus sopii hänen mielestään vuoden alkuun, kun valoisuus alkaa lisääntyä.

Pihlava arvioi alkoholin kulutuksensa vähenevän kuukauden aikana vähintään puoleen, osittain muun muassa sosiaalisen paineen takia.

”Kerran olen onnistunut tippattomassa tammikuussa, mutta monta kertaa olen yrittänyt. Tipaton kuukausi pitäisi olla vasta helmikuussa, sillä se on lyhin kuukausi”, Pihlava nauraa.

Alkoholittoman kuukauden hyödyt ovat moninaiset. Paussi juomisesta antaa maksalle aikaa palautua. Sen lisäksi unenlaatu voi parantua ja paino pudota.

”Tietenkin myös rahaa säästyy”, Maaret Väkinen toteaa.

Juomatauolla on myös pidempikantoisia hyötyjä. Kyselytutkimuksen mukaan joka toinen tipatonta viettäneistä jatkaa taukoa helmikuussa tai ainakin kuluttaa alkoholia aiempaa vähemmän.

Alkuvuosi ja alkoholin käytön miettiminen on yhdistelmä, joka näkyy myös Päihdelinkin ylläpitämässä Audit-testissä. Verkkokyselyssä voi testata, millaiset terveysriskit oma kulutus aiheuttaa. Testi tehdään nimettömänä.


Tammikuu on vuoden suosituin Audit-testikuukausi. Kuukauden aikana tehdyissä testeissä näkyy vuodenvaihteen pyhien suuret alkoholin käyttömäärät.

”Testin tehneissä on tammikuussa hieman enemmän vastaajia, joilla alkoholinkäytön terveysriskit ovat suuria ja toisaalta vähemmän niitä vastaajia, joilla terveysriskit ovat vähäisiä”, projektisuunnittelija Mirka Elovainio A-Klinikkasäätiöstä kertoo.

Audit-testien perusteella tipaton tammikuu puree alkoholin käyttöön. Vähäriskisten ryhmään kuuluvien vastaajien osuus kasvaa selvästi helmikuussa.

Vuodesta 2003 käytössä ollutta Audit-testiä on tehty yli puoli miljoonaa kertaa. A-Klinikkasäätiö on analysoinut testivastauksia, ja näyttäisi siltä, että alkoholin riskikäyttäjien ryhmä on jopa aiemmin arvioitua suurempi.

Yli 60 prosentilla testin tehneistä oli vähintään lievä alkoholin käytöstä aiheutuva terveysriski. Joka viides testin tehnyt kuului korkeimpaan riskiryhmään.

”Tuloksia ei voida yleistää koko väestöön, sillä testin tekijät eivät välttämättä edusta kaikkia suomalaisia. Testi kiinnostaa lomakausien jälkeen, joten riskikäyttäjien ryhmässä on todennäköisesti runsaasti työssä käyviä”, Elovainio puntaroi.

Hän korostaa, että Audit-testi kannattaa tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

”Mitä aikaisemmin tiedostaa riskirajat ja sen, mitä riskejä alkoholin käytöstä aiheutuu, aina parempi”, Elovainio sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Tipaton hiljentää alkoholikauppaa


 Valviran tilastojen mukaan alkoholin myynti on hiljaisinta tammikuussa, niin ravintoloissa kuin Alkoissa.

 Viime vuoden tammikuussa anniskelu ja vähittäismyynti oli sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna noin 2,4 miljoonaa litraa. Vertailun vuoksi, toissa vuoden joulukuussa myynti oli yli 4 miljoonaa litraa.

 Alkoholijuomien kokonaiskulutus on pienentynyt jonkin verran viime vuosina. Vuonna 2015 kokonaiskulutus oli 10,8 litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • Alkoholin haitat
 • Tipaton tammikuu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suora lähetys: HS seuraa länsimetron avajaispäivää – metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09, ja junassa oli heti karnevaalitunnelma

  2. 2

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  3. 3

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  4. 4

   En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla

  7. 7

   Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  8. 8

   Jos asuntolainan koron haluaa suojata, se kannattaa tehdä nyt – pitkät korot ovat vielä matalia ja suojan saa siksi halvalla

  9. 9

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  10. 10

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  4. 4

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  10. 10

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön
  3. Jos asuntolainan koron haluaa suojata, se kannattaa tehdä nyt – pitkät korot ovat vielä matalia ja suojan saa siksi halvalla
  4. Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla
  5. Suora lähetys: HS seuraa länsimetron avajaispäivää – metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09, ja junassa oli heti karnevaalitunnelma
  6. Tunti sitten
  7. 53-vuotias Ann-Christine Stenfors aloitti jää­kiekon ja pääsi heti Esa Tikkasen oppiin – keski-ikäinen jää­kiekkoilija, jalka­palloilija ja skeittari kertovat, miltä tuntuu aloittaa liikunta­harrastus vanhemmalla iällä Tilaajille
  8. En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt
  9. Bruce Oreckilla huima visio Vallilan kone­pajalle, tarjoaa ilmaisia tiloja aloitteleville yrittäjille – ”Tavoitteeni on, että täällä voisi viettää päivän kyllästymättä”
  10. Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta
  11. Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”
  12. Etelään vettä ja pohjoiseen lunta
  13. Näytä lisää