Kotimaa

Kumpi identtisistä kaksosista on teloittaja – vai onko kumpikaan? Irakilaisveljesten terrorismikäräjät alkoivat Tampereella

Syyttäjä vaatii kahdelle irakilaisveljekselle elinkautista terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista. Miehet kiistävät syytteen.

Tampere

Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkoi keskiviikkona aamupäivällä oikeudenkäynti, jossa irakilaiskaksosia syytetään yhdestätoista teloitusmurhasta.

Valtionsyyttäjä Tom Laitinen vaatii molemmille elinkautista vankeusrangaistusta terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista. Miehet kiistävät jyrkästi syytteen.

Silmiinpistävää käräjäsalissa oli, että veljekset istuivat toisistaan erillään ja heidän välilleen oli asetettu korkea sermi. Se esti heitä näkemästä toisiaan, ja he ovat myös yhteydenpitokiellossa toistaiseksi. Molemmilla oli arabian kielen tulkki vieressään.

Salissa oli myös useita poliiseja, ja poliisi valvoi myös koko oikeustaloa sisällä ja ulkona. Kuvaaminen oli salissa kielletty oikeudenkäynnin turvaamiseksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jutun olennaisimpia kysymyksiä on se, kumpi identtisistä kaksosista on propagandatarkoitukseen tehdyn teloitusvideon teloittaja eli niin sanottu barettimies, vai onko kumpikaan.

Syyttäjän mukaan sillä, kumpi veljeksistä ampui uhrit, ei ole merkitystä. Terroristisessa tarkoituksessa tehdyissä murhissa molemmat ovat syyttäjän mukaan olleet tietoisia siitä, että heidän toimintansa ennen tappamista yhdessä muiden Isis-taistelijoiden kanssa johtaa varmasti tai ainakin todennäköisesti alokkaiden ja sotilaiden kuolemaan.

Syyttäjän mukaan molemmat miehet vangitsivat, vartioivat ja kuljettivat uhreja teloituskuopalle ja huolehtivat, ettei siihen puutua. Sitten toinen, videolla näkyvä barettimies, ampui pistoolilla ja rynnäkkökiväärillä lähietäisyydeltä yksitoista alokasta ja sotilasta kuoppaan. Lopuksi kuoppa peitettiin puskutraktorilla.

Syyttäjä katsoo, että molemmat tulee tuomita, vaikka vain toinen olisi painanut liipaisinta. Se jota ei tuomita varsinaisena tekijänä, tulee tuomita siitä, että tämä on tahallaan auttanut teossa.

Olennaisin osa näyttöä on juuri Isisin propagandavideo, jolla Irakin armeijan jäseniä ammutaan, kun nämä makaavat maassa sidottuina. Kolmella eri videolla näkyy, kuinka barettimies ampuu vähintään kymmenen laukausta maassa makaavia miehiä kohtaan teloituspaikalla. Vieressä liehuu Isisin lippu. Video ei ole teknisesti huippulaatua, eikä ihmisen tunnistaminen siltä ole yksiselitteistä.

Irakissa ja Suomessa kuullut todistajat ovat kertoneet, että barettimies on jompikumpi Tampereella nyt syytteessä olevista kaksoisveljistä. Oikeudenkäynnissä tullaan kuulemaan videoyhteyden kautta useita anonyymejä irakilaisia todistajia, joiden lausunnoilla on iso merkitys.

Yksi heistä esimerkiksi kertoo pahoinpitelystään, johon syylliseksi hän on nimennyt veljekset, kun nämä toimivat Isisin riveissä.

Salissa nähtiin kuvavertailu, jossa vierekkäin samasta kulmasta kuvattuna näkyvät veljekset ja barettimies. Sen perusteella voi sanoa lähinnä sen, että kaikilla kolmella on pitkähköt, lainehtivat mustat hiukset. Samaksi mieheksi tunnistaminen ei ole helppoa.

Miehet siis kiistävät syytteet. Jo keskiviikkona ilmeni, että toinen miehistä ei tule käyttämään puheenvuoroaan salissa. Puolustus myös huomautti, että molemmista on valokuvia vain viikkoa ennen tekoa, niissä heillä on lyhyet hiukset ja lyhyt parta sekä siisti olemus, kun taas barettimiehellä on selvästi pidemmät hiukset ja muutenkin toinen tyyli.

Toisen miehen avustaja, asianajaja Kaarle Gummerus moitti tunnistamisen hataruutta. Hän arveli, että irakilaiset turvapaikanhakijat ovat keskenään vastaanottokeskuksessa katselleet kännykän pieneltä näytöltä videoita ja päätelleet yhdessä toisen veljeksistä näkyvän siinä. Todistajat eivät siis ole itsenäisesti tehneet päätelmää, vaan siihen on päädytty yhdessä, hän totesi.

Esitutkinnan perusteella terrorismirikoksista syytetyt irakilaisveljekset olisivat osallistuneet Isisin toimintaan vähintään vuodesta 2010 lähtien. Todisteena Isis-yhteydestä on useita todistajankertomuksia sekä epäiltyjen puhelimista löydettyjä viestejä.

Toisen miehen puhelimen viestipalvelusta esimerkiksi löytyi keskustelu, jossa tämä kiivastui väittelyssä saudiarabialaisen, Isisiä vastustavan naisen kanssa. Keskustelu päättyi siihen, että mies siteerasi ”Isisin poikia”.

Mies sanoi kuulusteluissa, että mikään viestiketjussa ei pitänyt paikkaansa. Hän myös kieltäytyi kommentoimasta useita kysymyksiä toisesta viestiketjusta, jossa puhuttiin poliisin käsityksen mukaan Isisin taistelijoista.

Yksi todistaja kertoi, miten vuonna 2010 viranomaiset ottivat kiinni miehiä, jotka olivat asettamassa tienvarsipommeja. Hänen mukaansa joukossa olivat nyt syytteessä olevat kaksoset. Sama todistaja sanoi, että myöhemmin kaksoset osallistuivat Isisin harjoituksiin, joissa opetettiin teloittamista ja pommien rakentamista.

Epäiltyjen mukaan todistaja valehtelee.

Miehet pidätettiin Suomessa joulukuussa 2015. He olivat tulleet Suomeen muutamaa kuukautta aikaisemmin.

Poliisi pääsi miesten jäljille omien tutkimustensa kautta. Keskusrikospoliisi teki yhteistyötä Irakin Camp Speicherin joukkomurhaa tutkivan tutkintakomission ja Suomen suojelupoliisin kanssa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terrorismi
 • Rikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Brexit maksaa jo nyt tavalliselle perheelle satoja euroja vuodessa: hinnat nousevat ja palkkojen kasvu takkuaa

  4. 4

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi altaan pohjasta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  5. 5

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  6. 6

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta suku­puolten väliset erot ovat maailman suurimmat

  7. 7

   Natsiroolistaan kuuluksi tullut näyttelijä varoittelee nyt kommunistien ja islamistien salaliitosta

  8. 8

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  9. 9

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  10. 10

   Suomalaisyritys keräsi 1,4 miljoonaa dollaria, rakensi sillä tietokoneen, jonka kehitykseen osallistui yli tuhat ihmistä netissä – Nyt kone on valmis: Avasimme Kiinasta tulleen paketin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi altaan pohjasta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  7. 7

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  8. 8

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  9. 9

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  10. 10

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Juhana Vartiainen esitti synkän näkemyksen työttömistä ja vasemmisto raivostui – ekonomistien mukaan uudet työllisyysluvut kertovat kasvun vihdoin purevan
  3. Äitiyspakkauksen nimen vaihtamista pohditaan tasapuolisuuden vuoksi – Ministeri Saarikko: ”Uskon, että se ilahduttaisi montaa isää”
  4. Natsiroolistaan kuuluksi tullut näyttelijä varoittelee nyt kommunistien ja islamistien salaliitosta
  5. Saksalaisen Uniperin johto hyökkää Fortumin ostoaikeita vastaan – kehottaa osakkeen­omistajiaan hylkäämään tarjouksen liian halpana
  6. Palkittu fantasiaelokuvien ohjaaja Guillermo del Toro kertoo karusta alustaan Hollywoodissa – Meksikolaiselle tarjottiin käsikirjoituksia vain huumediilereistä ja härkätaistelijoista
  7. Brexit maksaa jo nyt tavalliselle perheelle satoja euroja vuodessa: hinnat nousevat ja palkkojen kasvu takkuaa
  8. Näin toimii suomalaistutkijoiden keksimä malaria-ansa – hyttyskatiska sai muodon Madonnan rintaliiveistä Tilaajille
  9. Kysely: Nuorille ruotsin kielen asema ei ole yhtä tärkeä kuin vanhemmille
  10. Tennistähti Šarapova joutumassa syytteeseen Intiassa loistoasuntojen huijauksessa, miljoonia katosi ilmaan
  11. Suomalaisyritys keräsi 1,4 miljoonaa dollaria, rakensi sillä tietokoneen, jonka kehitykseen osallistui yli tuhat ihmistä netissä – Nyt kone on valmis: Avasimme Kiinasta tulleen paketin
  12. Näytä lisää