Kotimaa

Jorma Hentilälle henkilökohtainen on poliittista

Politiikan konkari Jorma Hentilä on aina osoittanut kantansa selkein omakohtaisin ratkaisuin. 30 vuotta sitten hänestä tuli kotimaisen politiikan ensimmäinen julkihomo.

Politiikan konkari Jorma Hentilää ei sovi sijoittaa vastuuta karttelevien joukkoon, vaan hän on aina osoittanut kantansa selkein omakohtaisin ratkaisuin. Henkilökohtainen on poliittista -lause pätee häneen.

Elokuussa 1968 hän laati Skdl:n kannanoton, jossa suomalaisittain kaikkein suorasanaisimmin tuomittiin neuvostopanssarit Prahassa.

Panoksia nosti se, että Hentilä lukeutui Skdl:ää luotsaavan ministerin Ele Aleniuksen kärki­avustajiin.

”Heti perään olin mukana tekemässä Praha 21.8.1968 -pikapamflettia, joten venäläisten ei ollut vaikea arvata, kuka oli väsännyt Skdl:n julkilausuman. Ei tarvinnut odotella kutsuja Tehtaankadun kemuihin”, Hentilä muistelee.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sittemmin hän torjui myös itselleen tyrkytetyn neuvostokontaktin, kotiryssän.

Toisenlaista henkilökohtaista särmää vaati ryhtyä seksuaalista tasa-arvoa ajavan Setan johtoon vuonna 1983. Hentilä istui hallituspuolue Skdl:n pääsihteerinä mutta ei liioin viitsinyt peitellä omaa homoseksuaalisuuttaan. Jo viidentoista vuoden ajan hänen puolisonaan oli ollut kulttuuritoimittaja Max Rand (1942–1992).

Hentilästä tuli politiikan ensimmäinen julkihomo – yli 30 vuotta sitten, jolloin seksuaalinormit painoivat paljon yhdenmukaisempina. Toisin kuin tänään, rohkeuspisteitä ei homoille julkisuudessa jaeltu.

”Itseäni ei homouteni ole koskaan vaivannut, eikä vaivannut sen paljon puhuttu kriminalisointikaan aiemmin”, hän huomauttaa. ”Olen aina ollut sujut asian kanssa ja seurustelin pojan kanssa jo teini-iässä. Totta kai se täytyi 50-luvulla pitää salassa.”

Homopykälä karsittiin rikoslaista vasta 1970.

Jorma Hentilä syntyi vasemmistolaiseen perheeseen Oulussa. Isä työskenteli metallimiehenä ja äiti myyjänä, ja perheessä oli kolme lasta.

”Kotimme oli säntillinen, omatoiminen ja ahkera, mutta henkisesti oli väljää ja joustavaa eikä ruumiillista kuritusta käytetty.”

Oulun lyseoon meno oli yhtä lailla selviö kuin yleisurheilu TUL:n Oulun Tarmossa. Pikajuoksijana Hentilä oli lähellä huippua: ”Lukioiässä vedin satasen 11,2:een, jolla olisin pärjännyt valtakunnallisesti, mutta eihän Tarmolla ollut varaa lähettää kisoihin etelään”, hän toteaa hivenen kitkerästi.

Lyseossa samalle lukioluokalle kasautui erikoinen rykelmä, Aarno Aitamurto, Kalevi Haikara, Heikki Välitalo ja Hentilä – vaikutusvaltaisia vasemmistohahmoja myöhemmin kaikki.

Helsingissä toveruus jatkui yli­opistolla ja piskuisessa Akateemisessa sosialistiseurassa.

Kuusikymmenluku vei Hentilän lopulta politiikkaan. Koko uransa hän viihtyi aina parhaiten taustalla, mieluummin neuvotteluissa kuin toriagitaattorina. Skdl:n sisäisiä mittelöitäkin hän kävi lähinnä kirjoittaen, pohtien, etsien vaihtoehtoja.

”60-luvulla ei yhteiskunnan uudistamisessa päästy järin syvälle. Tärkeää silti, että Suomi avautui ulospäin, tuli kehitysmaat ja kansainvälisyys, ja kansallisesti joku Marraskuun liike pani alulle tärkeitä asiaa”, hän luettelee.

Reservinupseerina Hentilä erikoistui turvallisuuspolitiikkaan ja kuului maanpuolustuskomi­teoihin 1970-luvulta lähtien. ”Kenraaleista arvostan erikoisesti Jaakko Valtasta ja Aimo Pajusta, jotka avasivat niitä asioita sekä siviileille että vasemmalle.”

Nyky-Suomi näyttäytyy kaikin puolin muuttuneena yhteiskuntana – niin ikään seksuaalivähemmistöjen silmin. Vielä 1960-luvun lehdistössä homoista tehtiin sensaatiomaisia ilmiantoja.

”Ennen saattoi homo menettää työpaikkansa, nyt on enää joitakin meille hankalia ammatteja. Määräävää on, millaisessa sosiaalisessa ympäristössä sitä elää. Kaikkein puritaanisimmista kuvioista on vaan pakko lähteä.”

Lainsäädännössä on Hentilän mukaan noustu likimain ajan tasalle – ongelmia ilmenee edelleen transsukupuolisten asioissa, joiden kuntoon saattamista jumittavat perusssuomalaiset hallituksessa. ”Kaksoiselämää ja kulisseja ei enää tarvita. Mutta saan minä yhä viestejä, että Itä-Helsingissä eivät homoparit uskalla liikkua käsikkäin, koska silloin tulee helposti turpaan”, hän huomauttaa. Kun yhteiskunta ei kunnolla suitsi äärioikeiston ilmentymiä, tilanne on paikoin jopa huonontunut.

Suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa Hentilä edistää myös sateenkaarikristittynä kirkossa, seurakuntaneuvoston ja kirkkovaltuuston jäsenenä. ”Keskustelin jo 60-luvulla paljon Heikki Räisäsen ja radikaalipappien kanssa, joten eivät opilliset kysymykset aivan outoja minulle ole.”

Jorma Hentilä täyttää 80 vuotta 5. helmikuuta.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kolme nopeaa

Havaintoja ilmapiiristä


1 ”Peitekielen ja kierto­ilmaisujen asemesta on käytettävä asioiden oikei­ta nimiä. Ei pidä siis totuutta peitellen puhua maahanmuuttokriit­tisyy­destä vaan ulkomaa­lais­vastaisuudesta ja muuka­lais­vihasta.”

 

2 ”Juha Sipilä ja monet muut kärkipoliitikot näyttävät olevan sokei­ta rasistisille ja äärioikeisto­laisille ilmiöille – tai katso­vat tieten ohi.”

 

3 ”Joulun alla Itävallan presidentinvaaleissa Alexander Van der Bel­len osoitti, miten sosiaa­li­sel­la ja ihmisoikeuksia koros­ta­valla linjalla voi pärjätä, kun hän voitti selvästi äärioikeis­ton Norbert Hoferin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • Syntymäpäivät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  2. 2

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  3. 3

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Japanilaisessa tv-ohjelmassa ihastellaan kuopiolaiskoulua – Katsoimme japaniksi dubatun ohjelman Youtuben suomitekstityksillä ja emme ymmärtäneet mitään

  7. 7

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  8. 8

   Espoo selvittää, istuuko länsimetroyhtiön hallituksessa vääriä ihmisiä – Virkamiesten asema hallituksissa saattaa muuttua muuallakin, mikäli jääviysepäilyjä löytyy

  9. 9

   Vegaanisen joulupöydän saa nyt koottua helpommin kuin koskaan – keräsimme bloggarien parhaat ruokavinkit, mukana vegaaninen munavoi ja sinihomejuusto

  10. 10

   Kymmenen kuukauden ikäinen lapsi kuoli kolarissa Uudessakaarlepyyssä – poliisi korjaa tietoja: vauva oli turvakaukalossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  4. 4

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  5. 5

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  6. 6

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  7. 7

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  8. 8

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää