Kotimaa

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Kaksoiskansalaisen palkkaamatta jättäminen voi olla myös laillista

Yleinen kielto olla palkkaamatta kaksoiskansalaisia ei ole sallittu, ellei se perustu lakiin.

Kahden maan passit omistavan ihmisen palkkaamatta jättäminen johonkin tehtävään voi tietyissä tapauksissa olla laillista. Näin arvioi yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä.

”Vaikka tietenkin kansalaisuuden perusteella syrjiminen on syrjintää, voi olla oikeuttamisperusteita, joilla se olisi perusteltua”, Pimiä toteaa.

”Mielestäni lähtökohtana pitäisi kuitenkin olla, että olisi lainsäädäntö, johon toiminta perustuu.”

HS kertoi torstaina tapauksesta, jossa ulkoministeriö perui jo myönnetyn työpaikan hakijalta, koska tällä oli Suomen kansalaisuuden lisäksi Venäjän kansalaisuus. HS:n tiedon mukaan perumisen syy oli Venäjän kaksoiskansalaisuus.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pimiä ei ota kantaa kyseiseen yksittäistapaukseen, vaan puhuu yleisellä tasolla. Hänen mukaansa palkkaamatta jättäminen ei ole laillista, jos se perustuu yleiseen ohjeeseen tai määräykseen, jonka mukaan kaksoiskansalaisia ei saa palkata.

”Yhdenvertaisuuslaki lähtee siitä, että kyseisessä työssä ja tehtävässä on jotkin sellaiset vaatimukset, joista oikeutus tulee. En pitäisi sellaista yleisohjetta laillisena, jollei se perustu lainsäädäntöön. Enkä usko, että ulkoministeriössä tai puolustusvoimissa tällaista käytäntöä olisikaan.”

Pimiän mukaan yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistoon ei ole tullut yhteydenottoja kaksoiskansalaisuuteen perustuvasta syrjinnästä. Oikea osoite niille ei välttämättä olisikaan yhdenvertaisuusvaltuutettu vaan aluehallintovirasto.

Myös Helsingin yliopiston julkisoikeuden professori Tuomas Ojanen arvioi, ettei kaksoiskansalaisen palkkaamatta jättäminen automaattisesti ole aina laitonta.

”Sinällään on tietyin edellytyksin sallittua, että ihmisistä tehdään virkaa hakiessa turvallisuusselvityksiä, joiden pohjalta saatetaan päätyä kielteiseenkin lopputulokseen. Ongelmaa ei sinällään ole, jos on tehty yksilökohtainen riskiarvio”, Ojanen sanoo.

”Mutta jos on jokin yleisempi linjaus, joka kategorisemmin rajaa jonkin tietyn kansalaisuuden omaavat ulkopuolelle, aletaan olla riskirajoilla, lähellä kiellettyä aluetta.”

Nykyisessä laissa ei välttämättä ole riittävää pohjaa tällaisiin linjauksiin. Tähän viitta sekin, että asiasta on pantu vireille lainsäädäntöhankkeita, Ojanen toteaa.

Ojasen mukaan tietyt tehtävät esimerkiksi puolustusvoimissa voidaan rajata ihmisille, joilla on vain Suomen kansalaisuus. Tällainen rajaus voidaan kuitenkin tehdä vain tapauskohtaisen arvioinnin perusteella, ei kaikenkattavan määräyksen tai käytännön vuoksi.

Suomi hyväksyi kaksoiskansalaisuuden vuonna 2003 voimaan tulleessa kansalaisuuslaissa. Kaksoiskansalaisuuden hyväksymistä eivät vaadi mitkään kansainväliset velvoitteet tai EU-oikeus. Se hyväksyttiin ilman soraääniä täysin suomalaisen lainsäätäjän tahdosta, Ojanen muistuttaa.

Hän on hiljattain tutustunut kansalaisuuslain säätämistä koskeviin eduskunnan pöytäkirjoihin.

"En vuoden 2002 täysistuntokeskusteluissa havainnut oikeastaan muita kuin kaksoiskansalaisuutta kannattavia puheenvuoroja, yli eduskuntaryhmien ja puoluerajojen", Ojanen toteaa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaksoiskansalaisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomen toiseksi suurin sähköverkko Elenia saa uudet omistajat – kauppahinta miljardeja

  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää