Kotimaa

Jäätynyt Perämerikin on valjastettu Lapin supertalveen: seilausta jäänmurtajalla, uimista jäiden seassa

Kemin Sampo kävi pieneksi turistien vyöryssä. Uuden Polar Explorerin lähtösatama on Ruotsin puolella. Aasialaisille jäänmurtajasta tuli revontulien ohella Lapin-matkan tärkein elämys.

Uusi matkailujäänmurtaja vie turisteja elämysristeilyille Perämerelle. Suomalainen Polar Explorer -yritys hankki omistukseensa Norjan öljyteollisuudessa työskennelleen aluksen ja järjestää talvikauden aikana 72 risteilyä.

Taustalla on Kemin perinteikkään Sampo-jäänmurtajan pieneksi käynyt kapasiteetti turistiryntäyksessä. Paikkoja ei riittänyt kaikille innokkaille.

”Koko projekti alkoi siitä, että Sampolla ei riittänyt paikkoja kaikille asiakkaille”, kertoo Polar Explorerin Olga Robatša, Rovaniemellä matkanjärjestäjänä 15 vuotta toiminut yrittäjä.

Polar Explorer -alus on Robatšan mukaan maailman suurin matkailukäyttöön ja lyhyisiin risteilyihin hankittu jäänmurtaja.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Alukselle mahtuu 160 matkustajaa ja se on kooltaan Kemin Sampoa hieman suurempi. Polar Explorer on otettu käyttöön 1976, Suomen valtion jäänmurtajana ollut Sampo 1961.

Polar Explorerin elämysristeilyt lähtevät Kalixin Axelsvikin satamasta Ruotsista, 38 kilometriä Suomen rajalta Torniosta.

Tilausbussit tuovat matkailijoita risteilemään Rovaniemeltä ja Kemistä. Robatšan mukaan lähtösatama valittiin Ruotsista monesta syystä.

”Perämeren jää on varsinkin joulukuussa hyvin pienellä alueella ja Kemissä on jo yksi matkailujäänmurtaja. Emme halunneet sen viereen, vaan menimme suoraan Ruotsin puolelle”, Robatša kuvailee.

Polar Explorer järjestää turisteille myös päivämatkoja Ruotsiin.

”Asiakkaat tulevat Aasiasta suurin osa, myös Israelista, Etelä-Afrikasta, Etelä-Amerikasta. Nyt he saavat kertoa kotiin palatessaan, että kävivät myös Ruotsissa.”

Päivämatkaan kuuluu lounas Kukkolaforsin kalastajakylässä Tornionjoen rannalla Ruotsin puolella.

Robachan asiakkaista suurin osa tulee matkatoimistojen kautta.

Risteilyt Polar Explorerilla aloitettiin 16. joulukuuta. Kausi kestää huhtikuulle, ja risteilyjä ehditään tehdä jo ensimmäisellä kaudella 72.

”Tämä ei ole uusi tuote. Meillä on ollut yritys pitkään ja asiakkaat ovat valmiina”, Robatša sanoo.

Jäänmurtaja on Robatšan mukaan monille aasialaisille himoittu ohjelmanumero Lapin-lomalla revontulien ohella.

”He ovat kovin kiinnostuneita kävelemään meren päällä. Jäällä kävely on heille ainutlaatuinen kokemus ja elämys. Lisäksi uinti jäiden seassa kelluntapuvuissa on must-juttu”, Robatša kertoo.

Kemin Sampo-murtajalla käy vuodessa 16 000 matkustajaa. Kalixin ”Sampo” yltää ensimmäisellä kaudella vähintään muutamaan tuhanteen.

Yhteistyökumppanina Polar Explorerilla on ruotsalainen laivayhtiö Marine Group.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Lappi
 • Jäänmurtajat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää