Kotimaa

Jonna Kalavainen sairastui munasarjasyöpään ja selvisi – häiden jälkeen löytyi seitsemän uutta kasvainta

Syöpien hoitotulokset kehittyvät huimasti, mutta tuhannet saavat vuosittain syövän, johon sairastuneista alle puolet on elossa vuoden kuluttua.

”Päänsärkyä, tulehduksia tulehdusten perään, kipuja. Halusin, että minua tutkittaisiin, mutta sainkin kuulla olevani luulotautinen tai lääkenarkomaani”, Jonna Kalavainen, 30, kertaa aikaa pari vuotta sitten.

”Hakeuduin ensiapuun kymmeniä kertoja, mutta minusta ei löytynyt mitään vikaa. ”

Kun vika lopulta selvisi, se pysäytti kaiken. Munasarjasyöpä oli ehtinyt levitä palleaan, kohtuun ja maksaan.

”Se oli pommi. En ollut kuullutkaan sellaisesta syövästä. Menin pari päivää pitkin seiniä ja ajattelin, että kuolen tähän.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Runsaat 400 naista vuosittain saa saman diagnoosin. Moni myös kuulee, että syöpä on ehtinyt jo levitä.

”Munasarjasyöpä antaa varhaisvaiheessa hyvin vähän oireita”, selittää professori ja toimialajohtaja Seija Grénman Turun yliopistollisen keskussairaalan Naistenklinikalta.

”Oireet ovat epämääräisiä ja vaikeasti havaittavia. Vatsa turpoaa, alavatsalla on painon tunnetta, pissalla pitää käydä usein, suolen toiminta muuttuu. Valtaosa munasarjasyövistä todetaan vasta, kun ne ovat levinneet koko vatsaontelon alueelle.”

Hoitotulokset ovat huonommat kuin esimerkiksi rintasyövän ja eturauhassyövän. Niihin sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua yli 90 prosenttia, mutta munasarjasyöpään sairastuneista vain 44 prosenttia.

Munasarjasyövän hoitoa hankaloittaa se, että syöpää on monta eri alatyyppiä, ja yhdessä kasvaimessa olevat solut voivat reagoida hoitoon eri tavoin.

Kasvaimet voivat alkaa munasarjojen solujen ohella munajohtimen, kohdun limakalvon tai vatsaontelon soluista, jotka ovat lähteneet liikkeelle ja asettuneet munasarjan pintaan tai muualle vatsaonteloon.

Yleisin alatyyppi on myös hankalin hoitaa.

Ennuste ei ole kovin hyvä myöskään maksan, sappirakon ja haiman syövissä. Maksasyöpään sairastuneista on elossa vuoden kuluttua noin 30 prosenttia, sappirakon syöpään sairastuneista alle 40 ja haimasyöpään sairastuneista noin 26 prosenttia.

Näitä syöpiä todetaan lähes 2 000 vuosittain. Nekin antavat alkuvaiheessa vain vähän oireita, ja todettaessa kasvain on usein jo levinnyt. Hoitomahdollisuuksia taas on käytössä vähemmän.

”Kiinteiden kasvainten hoidon kivijalka on leikkaus”, kertoo Hyksin Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson.

”Maksan, sappirakon ja haiman syövät todetaan yleensä vasta sitten, kun ne eivät ole enää parantavan leikkaushoidon ulottuvissa, vaan ollaan syöpälääkkeiden ja sädehoidon varassa. Tehoavia lääkehoitoja taas on käytettävissä vähemmän kuin monien muiden syöpien hoidossa.”

Useiden syöpien hoidossa käytettävät sytostaatit eli solunsalpaajat eivät tehoa maksasyöpään. Mattson on kuitenkin optimistinen:

”Pienetkin edistysaskeleet ovat tärkeitä, kun hoidetaan vaikeita syöpiä. Syöpiä on opittu jakamaan alatyyppeihin syöpägeenimutaatioiden perusteella, jolloin niitä vastaan voidaan kehittää täsmälääkkeitä. Maksasyövän hoitoon on yksi täsmälääke, joka jarruttaa taudin kehittymistä, ja toinen on tulossa.”

Täsmälääkkeitä on jo moniin syöpiin, ja tulokset ovat yleensä hyviä, Mattson sanoo. Kun syöpien alatyyppejä on tunnistettu, on havaittu, että yhden syövän hoitoon kehitetty täsmälääke voikin tehota myös toiseen syöpään, jossa on samantyyppinen syöpägeenimutaatio.

Vatsassa tuntuu supistusten kaltaisia kipuja, vaikka en ole raskaana. Jokin on pielessä, Kalavainen muistaa mietti­neensä. Vihdoin työterveyslääkäri lähetti hänet tähystystutkimukseen.

Kaksi päivää tutkimuksen jälkeen sairaala kutsui Kalavaisen takaisin. ”Huoneeseen meni paljon ihmisiä, ja sitten minut kutsuttiin sinne. Lääkäri kertoi, että minulla on munasarjasyöpä.”

Ennuste ei ollut hyvä: 14 prosentin mahdollisuus selvitä.

”Taistelutahto heräsi”, Kalavainen kertoo.

”Päätin, että hoidetaan homma alta pois.”

Leikkaus kesti 15 tuntia. Etukäteen ei ollut selvää, että Kalavainen kestää sen, mutta hän selvisi myös leikkauksen jälkeisestä sairastelukierteestä.


Puolen vuoden kuluttua hän kuuli, että syöpä on voitettu.

”Se oli elämäni paras joululahja. Olin heikko, kalju ja väsynyt mutta järjettömän onnellinen, että sain pitää elämäni.”

Unelma isosta perheestä piti jättää, koska syöpä tuhosi kohdun ja munasarjat. Esikoululainen Onni ei saakaan toivottua pikkusiskoa.

Kalavainen palasi töihin vuosi sitten. Syksyllä hän tunsi alavatsalla patin, alkoi aavistella pahaa ja päätti aikaistaa ensi syksyksi suunniteltuja häitä.

”Halusin itselleni onnellisen päivän. Tämä oli niitä elä hetkessä -tilanteita”, hän selittää.

Häiden jälkeisellä viikolla löytyi seitsemän uutta kasvainta. Edessä oli taas leikkaus, ja uusi taistelutahto:

”Ajattelin, että jos tauti ei vienyt minua edellisellä kerralla, se ei veisi nytkään”, Kalavainen sanoo.

”Eläkeikää ei kannata odottaa, minulla on 0,5 prosentin mahdollisuus selvitä kokonaan. Edessä voi olla kaksi vuotta tai 20 vuotta.”

Uusiutumisen vaara on munasarjasyövässä suuri, Grénman kertoo.

”Merkittävä osa uusiutuu parin vuoden kuluessa. Uusiutunut tauti käyttäytyy usein samalla tavalla kuin alkuperäinen.”

Ja kun syöpä uusiutuu, harva paranee siitä. Hoidoilla voidaan silti saada hyvää aikaa, Grénman sanoo.

Sitä on tulevaisuudessa todennäköisesti enemmän, sillä munasarjasyöpääkin tutkitaan tiiviisti. Tutkimuksella tähdätään yksilölliseen hoitoon: kasvaimen tyyppi selvitetään ja etsitään juuri siihen tehoava valmiste.

”Jo nyt on alustavia tuloksia siitä, että kasvaimen tarkempi tutkiminen voi ohjata valitsemaan lääkityksen, joka puree parhaiten.”

Toinenkin leikkaus onnistui ja kasvaimet saatiin pois. Sytostaattikuurin jälkeen alkaa lääkehoito, joka kestää viisi vuotta.


Kalavaisen syöpä on todettu hormoniriippuvaiseksi, ja nyt hän kärsii sytostaattikipujen ohella hormonikorvaushoidon lopettamisen aiheuttamista vaihdevuosioireista. Ne ovat hänen mielestään silti hyvä asia, koska hoidon pitäisi ehkäistä uusien kasvainten synty ja pidentää elinikää.

”Syöpä on kauhea mutta opettava kokemus”, Kalavainen sanoo.

”Se muutti elämäni arvot. Maailma on kirkastunut. Pienistä asioista on tullut suuria ja suurista pieniä. Murheet ovat saaneet eri mittasuhteet. Elän päivän kerrallaan.”

”Hetket perheen kanssa ovat tärkeitä. Olin onnellinen, että näin Onnin lähtevän eskariin, vaikka mietin, olenko näkemässä, kun hän menee kouluun.”

Maailman syöpäpäivää vietetään tänään lauantaina.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Vetoomus haluaa lisäaikaa potilaille


 Eurooppalainen syövänhoitosopimus vetoaa syövän hoidon tehostamiseksi niin, että 70 prosenttia syöpäpotilaista on hengissä vielä 10 vuoden kuluttua sairastumisestaan vuonna 2035.

 Syövän hoito on Suomessa huippuluokkaa, mutta tavoitteeseen on matkaa. 61 prosenttia syöpään sairastuneista miehistä ja 64 prosenttia naisista on elossa 10 vuoden kuluttua.

 Tavoitteeseen pääseminen edellyttää tutkimuksen tehostamista. Syöpätutkimuksen julkinen rahoitus on vähentynyt Suomessa, ja suurin yksittäinen rahoittaja on Syöpäsäätiö.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syöpä
 • Terveydenhoito

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  3. 3

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  4. 4

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  5. 5

   Latviassa Suomi on ikuisesti cool

  6. 6

   Erosta, surusta ja potkuista selviää helpommin, kun ei juokse karkuun – pakeneminen voi pahentaa oloa, sanoo psykoterapeutti

  7. 7

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  8. 8

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  9. 9

   Suomen talous voimistuu rajusti, mutta suuria ongelmia on ainakin kaksi – ”Pitäisi olla malttia antaa tilaa luovalle tuholle”

   Tilaajille
  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  5. 5

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  9. 9

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  10. 10

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  9. 9

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää