Kotimaa

Ennätyksellisen moni valittanut virheellisestä hoidosta – ”Ihmisten on vaikea arvioida, mikä on korvattava vahinko”

Potilasvahinkoja korvattiin etenkin lonkan ja polven tekonivelleikkauksista sekä hampaiden juurihoidosta.

Ennätyksellisen moni epäili viime vuonna saaneensa virheellistä hoitoa. Potilasvakuutuskeskuksen tuoreen tilaston mukaan vuonna 2016 tehtiin lähes 9 000 vahinkoilmoitusta, mikä on tuhat enemmän kuin vuonna 2011.

Ilmoitusten määrä on ollut tasaisessa kasvussa vuosien ajan. Hakemukset ovat ruuhkautuneet niin, että käsittelyaika on venynyt jo keskimäärin 7,5 kuukauteen.

Määrät kertovat ehkä enemmän ihmisten valveutuneisuudesta kuin terveydenhuollon tilasta, pohtii Potilasvakuutuskeskuksen yksikönpäällikkö Minna Plit-Turunen.

”Taustalla on monenlaisia syitä. En usko, että virheitä sattuu enemmän tai että potilasturvallisuus olisi heikentynyt. Terveydenhoidosta on puhuttu paljon, ja se on voinut lisätä tietoisuutta vahinkojen mahdollisuudesta.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vahinkoilmoitusten määrä on kasvanut muissakin pohjoismaissa.

Korvattavien vahinkojen määrä taas on pysynyt melko ennallaan. Viime vuoden ratkaistuista 7 500 ilmoituksesta vain runsaat 2 000 sai myönteisen päätöksen eli todettiin potilasvahingoksi.

”Ihmisten on vaikea arvioida, mikä on korvattava vahinko”, Plit-Turunen sanoo.

”Vain osa haitoista kuuluu korvauksen piiriin.”

Potilasvahinko tapahtuu tyypillisesti niin, että toimenpiteessä on menetelty toisin kuin kokenut ammattilainen olisi menetellyt. Jos taas hoitoon sisältyi riski, joka toteutui, kyseessä ei ole potilasvahinko.

Potilasvakuutuskeskus on laatinut verkkotestin, jolla voi arvioida potilasvahingon mahdollisuutta. Testi on osoitteessa pvk.fi/verkkotesti.

Eniten korvauksia maksettiin viime vuonna polven ja lonkan tekonivelleikkauksissa sattuneista vahingoista. Viime keväänä ilmestynyt tutkimus havaitsi, että lonkan tekonivelleikkauksissa sattuu vahinkoja etenkin pienissä sairaaloissa.

Tutkimus suositteli, että leikkauksia keskitettäisiin isompiin yksiköihin. Toive toteutuu, jos selvitysmiehen sosiaali- ja terveysministeriölle tällä viikolla antama esitys sairaaloiden työnjaosta toteutuu. Tekonivelleikkaukset kuuluivat nykyistä harvempiin sairaaloihin keskitettäviin leikkauksiin.

Potilasvahinkoina korvataan myös yhä useammin hampaiden juurihoitoja. Juurihoitovahinkojen määrä on kaksinkertaistunut julkisella sektorilla vuodesta 2002 vuoteen 2015.

Yksityisellä sektorilla vahingot lisääntyivät 14 prosenttia. Hammashoidon vahinkoja korvattiin viime vuonna 300, ja valtaosa koski juurihoitoa.

Kasvun takana voi olla hammashoidon laajeneminen aikuisiin ja se, että nykyään yritetään säästää mahdollisimman monia hampaita sen sijaan että niitä vedettäisiin pois.

Juurihoidossa sattuvissa vahingoissa käy esimerkiksi niin, että juuren seinämästä mennään vahingossa läpi. Juureen saatetaan myös panna liikaa tai liian vähän täytettä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Joka kymmenes voi olla vaarassa


 Noin joka kymmenes potilas on potilasvahingon vaarassa, Potilasvakuutuskeskus ja Potilasturvallisuusyhdistys arvioivat.

 Suunnilleen joka sadas vahinko on vakava.

 Jopa puolet vahingoista olisi estettävissä, jos aiemmista virheistä olisi opittu. Siksi vaaratilanteet pitäisi raportoida ja käydä läpi.

 Vahingot johtuvat yleensä järjestelmässä olevasta mahdollisuudesta, ei niinkään yksittäisen ihmisen toiminnasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Potilasvahinko
 • Terveydenhuolto
Luetuimmat
 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 3. 3

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 4. 4

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 5. 5

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 6. 6

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 7. 7

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 8. 8

  Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

 9. 9

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 10. 10

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 8. 8

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 11. Näytä lisää