Kotimaa

Vitsi ”meidän häistä” heittää Jonna Ahosen ja Jinna Lappalaisen avioon – Näin uusi laki muuttaa suomalaista avioliittoa

Professori uskoo, että uusi avioliittolaki saa tänä vuonna aikaan tilastoihin avioliittopiikin.

Kun Jonna Ahonen ja Jinna Lappalainen tapasivat ensimmäistä kertaa Kirkkonummen Kirkkoharjun yläasteen seitsemännellä luokalla, he eivät vielä tienneet, että heistä tulisi runsaan kymmenen vuoden päästä toistensa aviovaimoja.

Ensimmäisenä koulupäivänä Ahonen pudotti Lappalaisen pulpetille ruutupaperisen kirjelapun, jolla osoitti haluavansa tutustua. Tytöistä tuli läheisiä ystäviä, ja puolen vuoden päästä he alkoivat seurustella. Siitä ei tosin kerrottu vielä koulussa ja vanhemmille.

”Ehkä seurustelu olisi alkanut aiemminkin, jos olisimme jo tienneet, että tykkäämme tytöistä. Hengasimme yhdessä koko ajan. Olimme kavereinakin toistemme luona yötä joka toinen yö. Vanhemmat suhtautuivat siihen rennosti, sillä pärjäsimme koulussa hyvin”, Lappalainen muistelee.

Vähän alle kuukauden päästä Ahonen, 24, ja Lappalainen, 24, tekevät ensimmäisten joukossa historiaa menemällä naimisiin heti kun se on Suomessa samaa sukupuolta oleville pareille mahdollista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tasa-arvoinen avioliittolaki ­tulee voimaan keskiviikkona 1. maaliskuuta.

”Se on ilman muuta suuri muutos. Historiallisesti avioliitto on ollut pitkään miehen ja naisen välinen liitto. Nyt kun sen voivat solmia samaa sukupuolta olevat henkilöt, se muuttaa koko avioliittokäsityksen”, sanoo Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Urpo Kangas.

”Se, että Suomi on tässä viimeinen Pohjoismaa, osoittaa, ettemme ole muutosten teossa keihäänkärjessä.”

Myös Sateenkaariperheiden toiminnanjohtajan Juha Jämsän mukaan kyseessä on ”hirveän tärkeä muutos”, vaikkei laki muutakaan varsinaisesti sateenkaariperheiden lasten asemaa.

”Tähän asti ihmiset ovat joutuneet rekisteröimään seksuaalista suuntautumistaan, joka on paljastunut kaikenlaisissa viranomaisyhteyksissä. Se on vähän niin kuin rotuerottelua”, hän sanoo.

Myös Kankaan mukaan on psykologisesti merkittävää, että voi kertoa olevansa naimisissa paljastamatta suuntaustaan.

Nykyään espoolaiset Jonna Ahonen ja Jinna Lappalainen ovat asuneet yhdessä kahdeksan vuotta kolmessa eri kodissa. Etäsuhdetta elettiin yhdeksännellä luokalla, kun Ahonen muutti äitinsä kanssa Kouvolaan.

Sen jälkeen Ahonen muutti Lappalaisen perheen luo, ja ­17-vuotiaana tytöt saivat oman vuokra-asunnon. Peruskoulun jälkeen molemmat opiskelivat leipurikondiittoreiksi samassa oppilaitoksessa.

Parisuhteen rekisteröimistä naiset eivät harkinneet, sillä se tuntui eriarvoiselta ja jotenkin – alentavalta.

Päätös naimisiin menosta syntyi ex tempore.

”Olimme kävelemässä Kaivopuiston rannassa ja puhuimme elämästä ja vähän vitsillä ’meidän häistä’. Sitten tuli fiilis, että nyt voisi kysyä, mennäänkö naimisiin. Sain siihen myöntävän vastauksen”, Ahonen kertoo.

Hän oli suhtautunut naimisiinmenoon aiemmin epäilevästi, joten Lappalainen oli kertonut jättävänsä mahdollisen kosinnan hänelle.

Kosinnan jälkeen alettiin suunnitella hääjuhlia, joista isommat vietetään vasta ensi vuonna. Nyt maistraattiin kutsutaan kaasot ja kakkukahveille ainakin äidit.

”Hyödynnämme kaikki syyt juhlia, jotka voi rakentaa kakun ympärille. Mietimme, että miksi odottaa naimisiin menoa. Tällä päivämäärällä on muutenkin tasa-arvon kannalta tärkeä merkitys”, Lappalainen sanoo.

Tänä vuonna on tulossa to­dennäköisesti poikkeuksellinen avio­liittopiikki, professori Kangas ar­vioi. Naimisiin menee luultavasti ainakin saman verran mies- ja naispareja, jotka ovat ­tähän asti rekisteröineet parisuhteensa. Vuonna 2015 heitä oli 318.

Lisäksi ovat ne, jotka ovat odottaneet parisuhteen rekisteröimisen sijaan naimisiinmenon mahdollisuutta.

Avioituvien kokonaismäärää kasvattavat Kankaan mukaan erityisesti ne, jotka muuttavat rekisteröidyn parisuhteensa nyt avioliitoksi.

Viime vuoteen mennessä parisuhteensa oli rekisteröinyt Kankaan mukaan yhteensä 2 608 paria. Luvusta ei ole vähennetty eronneita.

”Kun avioeroa aikoinaan helpotettiin, tilastoihin tuli avioeropiikki. Nyt sinne voi tulla avioliittopiikki”, hän uskoo.

Merkittävimpinä muutoksina uusi avioliittolaki tuo nais- ja miespareille oikeuden yhteiseen sukunimeen ja perheen ulkopuoliseen adoptioon.

Kangas ei usko, että sukunimi on uudistuksessa kovin kes­keinen asia, sillä trendinä on, että molemmat puolisot pitävät ­avioituessaan oman suku­nimensä.

Adoptiomahdollisuudet taas ovat käytännössä rajalliset, sillä Suomella ei ole kontaktia maihin ja järjestöihin, jotka luovuttaisivat lapsia nais- ja miesparien perheisiin.

”Uuden lain merkitys on korostetun symbolinen. Se nostaa samaa sukupuolta olevien liitot samalle viivalle heteroavioliittojen kanssa”, Kangas sanoo.

Jinna Lappalainen ja Jonna Ahonen eivät suunnittele hankkivansa lapsia, mutta yhteisestä sukunimestä he eivät ole varmoja. Ahonen ei halua vaihtaa nimeään, ja Lappalainen pohtii, haluaako uusia nimen vaihdon takia käyntikortit, passit ja muut asiakirjat.

Kirkollista vihkimistä he eivät edes harkinneet, sillä kumpikaan ei kuulu kirkkoon.

”Ymmärrän, etteivät kaikki papit halua vihkiä samaa sukupuolta olevia. Toivon kuitenkin, että jatkossa tulee olemaan enemmän niitä, jotka haluavat sen tehdä”, Lappalainen sanoo.

Lappalaiselle ja Ahoselle ­avioliitto merkitsee parisuhteen virallistamista. Kun Lappalainen joutui pari vuotta sitten sairaalan ensiavun vuode­osastolle, Ahosella oli vaikeuksia päästä häntä katsomaan. Tyttöystävää ei pidetty perheenjäsenenä.

”Aviovaimolta sellaista ei voi millään verukkeella kieltää”, hän sanoo.

Heistä tuntuu myös paremmalta, että jos toinen kuolee, päiväkirjat ja tavarat perii puoliso eikä äiti.

”On myös ihanaa osoittaa, että rakastaa toista. Vaikka kaikki taitavat sen jo tietää”, he sanovat.

Näitä asioita tasa-arvoinen avioliittolaki muuttaa

1. Avioliitto tuo oikeuden yhteiseen nimeen

Suurin osa samaa sukupuolta olevista hääpareista solmii avioliittonsa maistraatissa tai käräjäoikeudessa.

Kirkko on linjannut, ettei se vihi homopareja, mutta joukko pappeja on ilmoittanut poik­keavansa linjauksesta. Papin vihkimä avioliitto on kirkon nä­kemyksistä huolimatta oikeudellisesti yhtä pätevä kuin siviilivihkimisellä solmittu liitto.

Rekisteröityjä parisuhteita ei enää solmita, mutta vanhan ”rekkarinsa” voi jättää voimaan. Sen voi muuttaa avioliitoksi ilmoituksella maistraattiin.

Hääpari voi ottaa uuden lain myötä yhteisen sukunimen tai toinen puolisoista yhdysnimen. Rekisteröidyssä parisuhteessa yhteistä sukunimeä piti hakea maksullisesti nimilautakunnalta.

Yhteistä sukunimeä on hakenut vuosittain arviolta 70–80 naisparia ja miespareista vain hyvin harva, kertoo siviilioikeuden professori, nimilautakunnan puheenjohtaja Urpo Kangas.

”Uskoisin, että aika monet haluavat yhteisen sukunimen. Toisaalta samaa sukupuolta olevien parien liitossa ei ole tähän mitään perinteiden velvoittavuutta”, arvioi Sateen­kaariperheiden toiminnan­johtaja Juha Jämsä.

2. Mies- ja naisparit voivat adoptoida

Samaa sukupuolta olevat avioparit voivat jatkossa adoptoida lapsen perheen ulkopuolelta. Käytännössä adoptio koskee vain harvoja.

Kansainvälinen adoptio ei ole toistaiseksi mahdollista, sillä Suomella ei ole kontaktia maihin ja järjestöihin, jotka sijoittaisivat lapsia mies- ja nais­parien perheisiin. Kotimaassa taas lapsia luovutetaan adoptoitavaksi hyvin vähän.

”Hakijoita on paljon ja lapsia vähän. Kokemukset muista maista osoittavat, että valinnoissa tullaan todennäköisesti suosimaan eri sukupuolta ­olevia pareja”, arvioi Sateenkaariperheiden toiminnan­johtaja Juha Jämsä.

Kankaan mukaan miesparien on edelleen hankalampi saada lasta, sillä adoptiomahdollisuudet ovat rajallisuudet eikä laki tunne sijaissynnytystä. Muutoin avioliittolaki ei ­vai­kuta Jämsän mukaan sa­teenkaariperheiden lasten asemaan.

Kansalaisaloitteena eduskunnassa oleva äitiyslaki ­mahdollistaisi sen sijaan naisparin vanhemmuuden tun­nustamisen jo ennen lapsen syntymää.

Nyt toisen äidin virallinen vanhemmuus vaatii perheen sisäisen adoption, vaikka lapsi olisi hankittu yhdessä hedelmöityshoidolla.

3. Avopuolison tulot vaikuttavat tukiin

Tasa-arvoinen avioliitto muuttaa myös avoliiton käsi­tettä.

Tähän asti samaa sukupuolta olevan avopuolison tulot eivät ole vaikuttaneet toiselle puolisolle maksettuihin Kelan etuuksiin, kuten asumistukeen ja lastenhoidon tukiin – toisin kuin eri sukupuolta olevilla avopareilla.

Nyt tähän tulee muutos. Pää­asiassa avopuolison tulojen huomioon ottaminen vähentää etuuksia, Jämsä sanoo.

”Silti tähän suhtaudutaan ilolla, sillä lainsäädäntö on ollut ihan hirveä soppa. Muutos tuo tilanteeseen ennustettavuutta, ja kaikkia aletaan kohdella sa­malla tavalla.”

Naisparien lapsilta poistuu noin 150 euron arvoinen elatustuki. Kela on maksanut sitä lapselle, jolla ei ole ollut vahvistettua isää, vaikka hänellä olisi ollut kaksi elatusvelvollista äitiä.

Nais- ja miesparien pitää nyt ilmoittaa avoliitostaan Kelaan. Muutoin Kela voi jatkaa tukien maksamista väärin perustein.

”Kaikkien pitää itse ymmärtää ilmoittaa avoliitostaan. Muuten voi syntyä kohtuuttomia tilanteita, jos Kela perii tukia myöhemmin takaisin”, Jämsä sanoo.

4. Äidistä erillään asuva isäkin saa vapaata

Uusi avioliittolaki parantaa oikeutta perhevapaisiin paitsi naispareilla myös yksinhuol­tajaisillä.

Äidin naispuolinen puoliso saa jatkossa vanhempain- ja isyysrahaa samoilla perusteilla kuin äidin miespuolinen puo­liso.

Esimerkiksi isyysrahaa ja -vapaata saa heti lapsen syn­tymän jälkeen, kun aiemmin niiden saaminen on vaatinut rekisteröidyn parisuhteen ja perheen sisäisen adoption.

Tähän asti isä, joka ei ole avo- tai avioliitossa lapsen äidin kanssa, ei ole saanut perhevapaita. Jatkossa lapsen hoidosta vastaavalla isällä on oikeus isyys- ja vanhempainrahaan.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Tasa-arvoinen avioliittolaki


 Maaliskuun alussa voimaan tuleva tasa-arvoinen avioliittolaki tarkoittaa, että samaa sukupuolta olevat voivat avioitua keskenään.

 Vuodesta 2002 asti samaa sukupuolta olevat ovat voi­neet rekisteröidä parisuhteensa. Se ei ole antanut täysin samoja oikeuksia kuin avioliitto.

 Asia eteni eduskuntaan 166 851 allekirjoitusta ke­ränneen kansalaisaloitteen kautta. Eduskunta hyväksyi uuden avioliittolain joulukuussa 2014.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Tässä hän on, Kätilöopiston viimeinen vauva: Tyttö Erlin syntyi keskiviikkoiltana kello 18.39 – 57 vuotta palvellut synnytysosasto sulki ovensa

  3. 3

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  4. 4

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  5. 5

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  6. 6

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  9. 9

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  10. 10

   Presidentti Trump väitti valheellisesti, että Obama ei soittanut kuolleiden sotilaiden omaisille – Kongressiedustajan mukaan Trump puhutteli itse tökerösti surevaa leskeä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  6. 6

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  9. 9

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  10. 10

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  6. 6

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nicaragua aikoo liittyä Pariisin ilmastosopimukseen – sopimuksen ulkopuolelle jäämässä vain Syyria ja Yhdysvallat
  3. Almalle kulttuurin tulevaisuus -palkinto Vuosisadan kulttuurigaalassa, Sinuhe egyptiläinen on vuosisadan kirja
  4. HIFK sai selkäsaunan Kärpiltä – valmentaja tyrmäsi omiensa esityksen: ”Meidän esitys oli 60 minuuttia täysin välinpitämätön ja hengetön”
  5. Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”
  6. Häiriköt joutuvat maksajiksi Veikkausliigassa – seurat eivät enää maksa sakkoja omasta pussistaan
  7. Timo Jutila kertoo vihdoin kirjassaan, miksi hän ei osallistunut vuoden 2011 MM-kultajuhliin, ”olin liikaa hönössä” – viime vuonna kiekkosankarille tehtiin vaativa leikkaus
  8. Tenniksen nelinpelin ykköspari Kontinen-Peers käyttää väliviikon pelaamalla ottelun Helsingissä – ”Paljon on rakkautta lajiin”
  9. Ruotsalaisen remonttiohjelman juontaja huoritteli kollegoitaan – kanavajohtajat lensivät selvittämään skandaalia Cannesin tv-messuilta
  10. Tässä hän on, Kätilöopiston viimeinen vauva: Tyttö Erlin syntyi keskiviikkoiltana kello 18.39 – 57 vuotta palvellut synnytysosasto sulki ovensa
  11. Joukkuetoverit tappelivat – Lauri Markkanen pääsee suoraan avauskokoonpanoon ensimmäisessä NBA-ottelussaan
  12. Näytä lisää