Kotimaa

Hylätystä t-paidastasi voisi tehdä uuden vaatteen – mutta miksi se on niin hankalaa?

Tekstiiliteollisuudessa kehitellään nyt kiivaasti keinoja hyödyntää käytöstä poistuneita tekstiilejä. Toistaiseksi se on vaikeaa.

Vanhaa virttynyttä t-paitaa ei kannata viedä kirpputorille, sillä kukaan ei sitä osta. Suomalaisista valtaosa laittaakin hylätyn paidan roskikseen.

Seuraus näkyy roskalavoilla: lähes 55 miljoona kiloa tekstiiliä päätyy Suomessa vuosittain jätteiden sekaan ja poltettavaksi voimalaitoksissa.

Ympäristön kannalta tämä on huono vaihtoehto. Miksi vanhoista vaatteista ei tehdä uusia vaatteita?

Tulevaisuudessa todennäköisesti tehdäänkin, vastaa asiantuntija Satumaija Mäki Suomen Tekstiili ja Muoti ry:sta sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Yhä useampi vaate pystytään kierrättämään raaka-aineeksi, mikä säästää luonnonvaroja. Tekstiiliteollisuudessa kehitellään nyt kiivaasti uudenlaisia keinoja hyödyntää hylättyjä tekstiilejä.

Monet vaateliikkeet ottavat vastaan kuluttajien vanhoja tekstiilejä, myös rikkinäisiä. Määränpää vaihtelee, mutta yleensä ketjut toimittavat tekstiilit Keski-Euroopan isoihin lajittelukeskuksiin. Niissä valtavasta massasta erotellaan käyttöön kelpaavat vaatteet.

Osa saa uuden elämän esimerkiksi autojen sisustuksessa tai kokolattiamatoissa. Osa poltetaan.

Mäen mukaan Suomessa on tehty isoja harppauksia tekstiilijätteen hyödyntämiseksi. Mutta haasteita riittää.


Ensin niihin harppauksiin.

Alan suomalaisiin edelläkävijöihin kuuluu helsinkiläinen Pure Waste Textiles, joka valmistaa vaatteita sataprosenttisesti kierrätysmateriaalista. Sama firma on tullut tunnetuksi Costo-tuotemerkin tupsuhatuistaan.

Yritys on rakentanut Intiaan oman tehtaan, joka valmistaa uusia tekstiilejä lähialueen tehtaiden leikkuujätteestä. Tehtaassa toimii nyt leikkaamo, ompelimo ja viimeistely, mutta lähivuosina yritys haluaa sinne koko tuotantoketjun.

”Meillä on kunnianhimoinen tavoite, että jäte tulee yhdestä ovesta ja valmis tuote lähtee toisesta ovesta”, sanoo Pure Waste Textilesin osakas Jukka Pesola.

Hänen mukaansa tehdas toimii sekä ekologisesti että sosiaalisesti kestävällä tavalla.

Tekstiilijäte lajitellaan väreittäin ja avataan mekaanisesti kuiduiksi – josta tehdään uutta lankaa ja kangasta. Pure Wastella on oma vaatemallisto, minkä lisäksi se tekee alihankintana tekstiilejä muille yrityksille.

Tulevaisuudessa yritys haluaa käyttää raaka-aineena myös kuluttajilta kierrätykseen päätyvää tekstiiliä. Sen käsittelyä on jo testattu, ja Pesolan mukaan tulokset ovat lupaavia.

”Meidän on pakko pystyä käyttämään luonnonvaramme paremmin hyödyksi niin, että tekstiilikuitujakin käytetään useampi kierros. Ei ole järkeä, että fressi puuvilla tehdään paidaksi tai lakanaksi ja heitetään käytön jälkeen pois, kun sen voi käyttää ainakin toisen, ehkä kolmannenkin kierroksen”, Pesola sanoo.

Pure Waste testaa nyt käytettyjen vaatteiden hyödyntämistä suomalaisessa Telaketju-hankkeessa, jossa etsitään poistotekstiileille keräys-, lajittelu- ja jatkojalostusmahdollisuuksia.

Finlayson puolestaan tekee vanhoista lakanoista räsymattoja. Helmikuun aikana myymälöihin voi tuoda vanhoja farkkuja, joista valmistetaan pyyhkeitä. Kierrätysfarkkupyyhkeet tulevat myyntiin toukokuussa.

Suomalainen työvaatevalmistaja TouchPoint tekee työvaatteita uusiomateriaalista. Se on tehnyt esimerkiksi Hesburgerin työntekijöiden paidat muovipulloista valmistetusta polyesteristä. Sveitsiläiskokit saavat pian työvaatteikseen TouchPointin muovipullopolyestertakit.

Seppälässä on meneillään pilottihanke, jossa asiakkailta kerätyistä vanhoista puuvillavaatteista tehdään uusia vaatteita.

”Toivomme, että tämä olisi tulevaisuuden juttu. Se olisi mahtava, että kaikki käytetyt tekstiilit saataisiin käyttöön – ei vain vanhoina – vaan niin, että niistä saisi uusia tuotteita käyttöön”, Seppälän osto- ja designjohtaja Maria Hentilä kertoo.

Seppälä on mukana hankkeessa, jossa puuvillapitoisesta kierrätystekstiilistä saadaan uudenlaisella kemiallisella menetelmällä uudenveroista tekstiilikuitua. Menetelmää kehittävät Teknologian tutkimuskeskus VTT ja suomalaisyhtiö Infinited Fiber Company IFC.

VTT:n tutkimusprofessori, IFC:n tekninen johtaja Ali Harlin sanoo, että menetelmästä on kiinnostunut useampi kansainvälinen brändi ja materiaalista on jo tehty esitilauksia.

Vanhoista vaatteista on siis mahdollista valmistaa uusia vaatteita. Mutta miksi tätä ei tehdä kunnolla?

Palataan vanhaan t-paitaan. Käyttäjä päättääkin viedä sen roskalaatikon sijaan kierrätyspisteeseen. Säiliö pursuaa muovipusseja täynnä t-paitoja, softshell-takkeja ja paljettimekkoja.

Kuka ne lajittelisi? Erilaisia kuituja pitää käsitellä eri tavoin, eivätkä kaikki materiaalit voi päätyä samaan käyttötarkoitukseen.

Kuluttajaa ei voida velvoittaa lajittelemaan vaatteita. Osa leikkaa tuoteselostelaput pois jo tuodessaan vaatteen kotiin.

Nykyään lajittelu tehdään pääasiassa käsityönä keräyksen jälkeen, mutta isossa mittakaavassa käsityö on liian tehotonta. Kehitteillä on laitteita, jotka pystyisivät tunnistamaan materiaaleja.

”Suurin osa vaatteista on materiaalisekoitteita, joten tekniikan tulee kehittyä vielä paljon, jotta tästä tulee tarpeeksi tehokasta”, Satumaija Mäki sanoo.

”Käytetyn vaatteen matka uudeksi vaatteeksi on huomattavasti pidempi kuin se, että tekstiiliä hyödynnettäisiin jonkun muun tuotteen raaka-aineena.”

Mäen mukaan kaikesta vaatejätteestä ei koskaan pystytä tekemään uutta lankaa ja kangasta, joten vaatejätteelle on kehitettävä erilaisia käyttötapoja myös Suomessa. Ne jätetekstiilit, jotka eivät kelpaa uudeksi langaksi, voivat olla vaikka hyvää täyteainetta huonekaluteollisuudessa.

7.2. kello 13.40 tarkennettu Ali Harlinin titteliksi VTT:n tutkimusprofessori, IFC:n tekninen johtaja.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Hatuntekijät perustivat kierrätystehtaan Intiaan


 Helsinkiläinen Pure Waste Textiles valmistaa sataprosenttisesti tekstiilijätteestä lankoja, kankaita ja vaatteita. Mallistoon kuuluu t-paitoja, collegepaitoja, farkkuja ja huppareita.

 Yritys perustettiin vuonna 2013. Sen taustalla on samoja tekijöitä kuin Costo-tuotemerkissä, joka tunnetaan erityisesti tupsuhatuistaan.

 Pure Waste ja Costo työllistävät Suomessa yhteensä 11 ihmistä. Pure Wastella on oma tehdas Intiassa, jossa työskentelee 40–60 ihmistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kierrätys
 • Tekstiiliteollisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  2. 2

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  3. 3

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Japanilaisessa tv-ohjelmassa ihastellaan kuopiolaiskoulua – Katsoimme japaniksi dubatun ohjelman Youtuben suomitekstityksillä ja emme ymmärtäneet mitään

  7. 7

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  8. 8

   Espoo selvittää, istuuko länsimetroyhtiön hallituksessa vääriä ihmisiä – Virkamiesten asema hallituksissa saattaa muuttua muuallakin, mikäli jääviysepäilyjä löytyy

  9. 9

   Vegaanisen joulupöydän saa nyt koottua helpommin kuin koskaan – keräsimme bloggarien parhaat ruokavinkit, mukana vegaaninen munavoi ja sinihomejuusto

  10. 10

   Kymmenen kuukauden ikäinen lapsi kuoli kolarissa Uudessakaarlepyyssä – poliisi korjaa tietoja: vauva oli turvakaukalossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  4. 4

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  5. 5

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  6. 6

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  7. 7

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  8. 8

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää