Kotimaa

Yhä useampi kauppa vastaanottaa vanhat jääkaapitkin ilmaiseksi – muutamissa paikoissa kierrätyksen vastineeksi ei tarvitse ostaa mitään

Gigantissa ja Powerissa vanhat sähkölaitteet voi palauttaa täysin ilmaiseksi. Laitteen koolla tai ostopaikalla ei ole väliä. S-ryhmän ja Keskon kaupat ottavat vastaan suuria laitteita vain, jos asiakas ostaa tilalle uuden.

Yhä useampi kauppa vastaanottaa kaiken kokoisia vanhoja sähkölaitteita ilmaiseksi, eikä tilalle tarvitse ostaa yhtään mitään. Jopa vanhasta jääkaapista tai uunista pääsee monessa kaupassa eroon yhdellä autoreissulla ilman lisäkustannuksia.

Ainakin norjalaisketju Gigantti ja tanskalaisketju Power lupaavat kierrättää Suomessa kaikki laitteet ilman maksuja tai ostovelvollisuuksia.

”Lehtiartikkeleissa mainitaan usein, että kauppaan saisi tuoda kierrätykseen laitteita vain, jos ostaa uutta. Me olemme ottaneet kierrätyslaitteita vastaan ilmaiseksi jo vuodesta 2004”, toteaa Gigantin logistiikkapäällikkö Petri Saarinen tiedotteessa keskiviikkona.

Suomalaiset kauppajätit Kesko ja S-ryhmä sen sijaan noudattavat lain vaatimaa vähimmäisvelvoitetta elektroniikan kierrätyksessä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Käytännössä se tarkoittaa, että vaikkapa vanhan astianpesukoneen voi viedä Prismaan tai Citymarketiin ”ilmaiseksi” vain siinä tapauksessa, että tilalle ostaa uuden samasta kaupasta.

”Tällä hetkellä esimerkiksi Prismat vastaanottavat suuria sähkölaitteita maksutta vastaan uuden laitteen oston yhteydessä olipa vanha laite ostettu mistä tahansa”, kertoo vastuullisuusasiantuntija Senja Forsman S-ryhmästä.

Vuonna 2013 astui voimaan laki, joka velvoittaa kaupat ottamaan laitteita vastaan. Ilmaiseksi laitteet on kierrätettävä kuitenkin vain siinä tapauksessa, että laitteen koko on korkeintaan 25 senttiä suuntaansa. Laki koskee vain suuria kauppoja, koska pienille liikkeille laitteiden kerääminen olisi hankalaa.

Älypuhelimet ja tabletit voi siis viedä suureen kauppaan ilmaiseksi, mutta esimerkiksi televisioiden ja mikroaaltouunien kohdalla kauppa saa lain mukaan vaatia asiakasta ostamaan tilalle uuden laitteen.

Osa Suomessa toimivista kaupoista on kuitenkin päätynyt siihen, että hyvä asiakaspalvelu on kierrätysmaksuja tai uusien laitteiden kauppaamista tärkeämpää.

Power Finlandin toimitusjohtaja Mika Aro kertoo, että yleensä ihmiset ostavat uuden kodinkoneen palauttaessaan vanhan. Korvaavan tuotteen ostamista ei kuitenkaan vaadita kierrätyksen vastineeksi.

”Käsittääkseni meillä tilanne on täysin samanlainen kuin Gigantissa. Kaikki meille tuotavat laitteet otetaan vastaan, emmekä kysele, mistä ne on ostettu.”


Eli onko Powerin linjaus siis se, että laitteet voi tuoda täysin ilmaiseksi kierrätettäväksi ilman ostovelvollisuutta?

”Kyllä, saa tuoda ilmaiseksi.”

Gigantin myymälöiden kierrätyspisteisiin tuodaan eniten pieniä kodinkoneita. Ketjun kumppanina toimii metallien kierrätykseen erikoistunut Kuusakoski-yhtiö.

Vaikka suuret koneet voikin kuljettaa itse Gigantin kierrätyspisteisiin, kauppaketju tarjoaa myös kuljetuspalvelua – tosin tästä asiakas joutuu maksamaan erikseen.

Gigantin kaikissa 38 myymälässä on kierrätyspiste, joka vastaanottaa maksutta kaikenlaisia laitteita kokoon tai ostopaikkaan katsomatta.

Myös Powerissa suurtenkin laitteiden kierrätys onnistuu lähes jokaisessa myymälässä, toimitusjohtaja Aro kertoo. Poikkeuksia ovat jotkin kauppakeskusten sisällä sijaitsevat liikkeet, joissa ei ole kierrätyskontteja.

Powereita on Suomessa jo 28, ja ketju laajenee vauhdilla.

Kierrättävät kaupat täydentävät julkisten kierrätyspisteiden verkostoa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Sähkölaitteiden kierrättäminen pähkinänkuoressa


 Lain mukaan kauppojen on pakko vastaanottaa sivuiltaan alle 25-senttiset laitteet maksutta ja ilman ostovelvollisuutta.

 Laki koskee vain yli tuhannen neliön päivittäistavarakauppoja ja yli 200 neliön elektroniikan erikoiskauppoja.

 Suurten laitteiden kierrättämisestä myös isot kaupat voivat vaatia maksun tai velvoittaa asiakkaan ostamaan korvaavan laitteen tilalle.

 Ainakin Power- ja Gigantti-ketjut lupaavat ottaa kaikki laitteet kokoon katsomatta vastaan täysin ilmaiseksi. S-ryhmän ja Keskon liikkeet kierrättävät suuret laitteet vain, jos asiakas ostaa tilalle uuden.

 Sähkölaitteet voi myös kierrättää ilmaiseksi julkisissa SER-kierrätyspisteissä, joita on noin 400 eri puolilla Suomea.

 Yksityistä tietoa sisältävien laitteiden kovalevyt ja muistit tuhotaan käsittelylaitoksella.

 Sähkölaitteita ei saa heittää roskiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kierrätys
 • Kodinkoneet
 • Elektroniikka
 • Gigantti
 • S-ryhmä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaismies vaati Googlelta 120­000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  2. 2

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  3. 3

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  6. 6

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  7. 7

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  8. 8

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  9. 9

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  10. 10

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää