Kotimaa

Riitely eläkkeistä alkaa eduskunnassa – eläkeläisjärjestöt huolestuivat sukupolvien sodasta

Kansalaisaloite jakaa puolueita sisäisesti. Eläkeläisjärjestöt huolestuivat sukupolvisodasta.

Tänään torstaina eduskunta pääsee kiinni aiheeseen, jota yksikään kansanedustaja ei pysty välttämään jalkautuessaan toreilla ja teltoilla äänestäjiensä pariin.

Kyse on eläkeläisiä kuohuttavasta taitetusta indeksistä eli siitä, miten työeläkkeitä pitää vuosittain korottaa. Eduskunta alkaa torstai-iltana käsitellä kansalaisaloitetta, jossa nykyinen korotusmalli halutaan romuttaa.

Asia jakaa puolueita – myös sisäisesti.

Suomessa työeläkkeitä korotetaan vuosittain indeksillä, joka ottaa huomioon 80-prosenttisesti hintojen muutoksen ja 20-prosenttisesti palkkojen muutoksen. Tämä harmittaa eläkeläisiä, koska he kokevat köyhtyvänsä suhteessa palkansaajiin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tänä vuonna työeläkeindeksi nousee noin 0,6 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan indeksiä kokonaan palkkojen kehitykseen sidotuksi. Aloitteen allekirjoitti noin 84 000 ihmistä.

Aloite on henkilöitynyt Sdp:n entiseen kansanedustajaan Kimmo Kiljuseen, joka näkyi ja kuului myös Sdp:n viikonloppuna pidetyssä puoluekokouksessa, vaikkei tullutkaan valituksi puoluekokousedustajaksi.

Kiljunen oli jättänyt eläke­indeksin muuttamisesta aloitteen myös puoluekokoukselle ja haalinut aloitteen tukijoiksi useita pitkän linjan demareita, jopa entiset puheenjohtajat Ulf Sundqvistin ja Pertti Paasion.

Asia on demareille varsin kiusallinen, mikä nähtiin puoluekokouksessa. Puolueen nuoret jäsenet kiipesivät puhujapönttöön yksi toisensa perään kertomaan, että Kiljusen ja kumppaneiden aloite on vaarallinen nuorille sukupolville, koska palkkoihin sitominen eli nykyistä isommat korotukset eläkkeisiin ennen pitkää tyhjentävät eläkerahastot.

Puolueen johto ja puolue­kokous torjuivat aloitteet lupaamalla, että Sdp tekee toimen­pideohjelman eläkeläisköyhyyden vähentämiseksi.

Jankkaamiseksi ja sukupolvi­sodaksi mennyt indeksikeskustelu on alkanut huolestuttaa myös eläkeläisjärjestöjä.

Keskustelu saa eläkeläiset näyttämään ahneilta, ja varsinainen pää­tarkoitus eli köyhien eläkeläisten auttaminen jää varjoon.

Sdp:tä lähellä oleva eläkeläisjärjestö Eläkkeensaajien keskusliitto eli EKL ehdottaakin työ­eläkkeisiin korotusmallia, jossa pienimpiä eläkkeitä korotettaisiin myös euromääräisesti.

Kaikille eläkeläisille tulisi vuosittain pieni prosenttitarkistus, mutta sen lisäksi pienimpiin eläkkeisiin suunnattaisiin kiinteä euromääräinen korotus.

EKL on laskettanut oman ­mallinsa Eläketurvakeskuksella. Malli on liiton mukaan kustannusneutraali, mikä tarkoittaa, ettei se tulisi kalliimmaksi kuin nykyinen indeksitarkistusmalli eikä tyhjentäisi eläkerahastoja samalla vauhdilla kuin palkkoihin sidottu indeksi.

Eläketurvakeskuksen tutkimuksesta vastaava johtaja Mikko Kautto ei tästä huolimatta innostu EKL:n mallista.

Kauton mukaan työeläke­järjestelmän periaate on, että työeläke tulee ansioista, jotka on työuraltaan saanut. Eläkkeiden tehtävänä ei ole tuloerojen tasoittaminen, vaan siihen on muita välineitä.

Sipilältä iloisia uutisia: velan kasvu puolittui

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi eduskunnalle keskiviikkona iloisen uutisia taloudesta.

Suomen velkaantumisen kasvu puolittui vuonna 2016. Hallitus oli varautunut siihen, että Suomi ottaisi velkaa 5 miljardia euroa, mutta otti vain 2,5 miljardia.

Ilo oli tosin hieman lyhyt­aikainen, sillä Sipilä myönsi velanoton pienenemisen johtuvan osittain siitä, että kassasta on otettu 1,3 miljardia euroa. Li­säksi viime vuonna tuli 700 miljoonaa euroa kertaluonteista tuloa.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki kovisteli Sipilää, koska tämä jätti puheessaan mainitsematta, että velanoton väheneminen johtui kassan ryöstämisestä.

”Faktaa on kuitenkin, että ­velanotto on vähentynyt”, Sipilä sanoi. Hän arvioi, että alijäämäkin eli menojen ja tulojen erotus jää viime vuonna budjetoitua pienemmäksi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sanoi, että velka­ratkaisut tehdään Valtiokonttorissa. ”Hallitus ei kaunistele mitään.”

Sipilä aloitti katsauksensa eduskunnan kevääseen sanomalla, että edellinen hallitus oli jättänyt kotipesän huonoon kuntoon.

Hän sanoi kilpailukykysopimuksen ja hallituksen toimien nyt vaikuttavan positiivisesti talouteen.

Uudistuksia on kuitenkin tehtävä, jotta uusia leikkauksia ei tarvita. Sipilä sanoi hallituksen uudistavan yritystuet niin, että jäljelle jää vain tuotekehitykseen kannustavia tukia. Joitakin tukia hallitus siis lakkauttaa.

Suurin uudistus on sote- ja maakuntauudistus. Siihen puuttuivat oppositiopuolueet.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson haukkui hallitusta siitä, että se on unohtanut soten alkuperäiset tavoitteet peruspalveluiden parantamisesta, terveyserojen kaventamisesta ja hoitoketjujen sujuvoittamisesta.

”Onko hallitus unohtanut, että sen piti luoda perusterveydenhuolto, joka ottaa huomioon ­hoidon tarpeen koko maassa ja tekee siitä yhdenvertaista?” kysyi Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

”Hallitus asettaa markkinoiden avaamisen terveysbisnekselle uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden edelle”, Andersson jatkoi.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi, ettei Sdp vastusta yksityisten yritysten ottamista mukaan palvelujen tuottamiseen, mutta se ei saa olla itse­tarkoitus.

Oppositiopuolueet halusivat soten parlamentaariseen valmisteluun, jotta siitä tulisi niin hyvä, ettei seuraavan hallituksen tarvitse purkaa sitä.

 

Sipilä mainitsi erikseen seuraavat asiat, jotka hallitus tuo eduskuntaan keväällä:

Sote-uudistusHallitus tuo esityksen maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseksi.

”Sillä vahvistetaan demo­kratiaa ja osallisuutta sekä uu­distetaan julkisia palveluita kokoamalla noin 350 erillisen jul­kisen organisaation tehtävät kahdeksalletoista maakunnalle, joita johtaa vaaleilla valittu maakuntavaltuusto.”

Ammatillisen koulutuksen uudistus”Siinä uudistetaan koko am­matillisen koulutuksen lainsäädäntö, rahoitus ja tutkinnot. Tavoite on turvata jokaiselle perus­koulun päättävälle paikka toisen asteen koulutuksessa ja vähentää keskeyttämisiä.”

Postilaki”Yleispalvelutuotteiden jakelu- ja keräilyvelvoitteita ja kirjeiden kulkunopeusvaatimuksia joustavoitetaan. Lakiehdotus mahdollistaa sanomalehtien viisipäiväisen jakelun nykyiseen tapaan haja-asutusalueilla.”

Digitalisaatio”Turhaa byrokratiaa puretaan kiivaasti. Kokeilutoiminta jatkuu: annamme esityksen kielikokeilusta perusopetuksessa ja jatkamme koulutusviennin esteiden purkamista. Julkisiin työvoima- ja yrityspalveluihin esitämme alueellisia kokeiluja.”

Liikenneverkko”Liikenneverkon rahoituksen uudistamista ja korjausvelan maksamista varten asetetaan parlamentaarinen seurantaryhmä.”

Selonteot”Keväällä annamme seitsemän selontekoa. Puolustuspoliittinen selonteko valmistuu tässä kuussa.”

Energiastrategia”Energiastrategiassa ehdotamme muun muassa kivihiilen käytöstä luopumista ja tuontiöljyn käytön puolittamista. Ilmastosuunnitelman annamme eduskunnalle kevään aikana.”

 

Sanottua: Sote kirvoitti opposition kielet

”Niin valtiovarainministeri, Valtiontalouden tarkastus­virasto kuin talouspolitiikan arviointineuvosto ovat todenneet, että te ette tule saavuttamaan itse itsellenne asettamia tavoitteita. ”

Antti Lindtman (sd)
talouden käänteestä

”Pääministeri Sipilän puheesta olisi ollut ylpeä jopa legendaarinen Irakin tiedotusministeri, joka sanoi kaksi päivää ennen Bagdadin valtausta, että USA kaatuu päivänä minä hyvänsä.”

Paavo Arhinmäki (vas)
velanoton vähenemisestä

”Hallituksen suurituloisia suosiva veroale kikyn yhteyteen on niin kallis, että lopputuloksena on 500 miljoonan euron lisävelkaantuminen. Mitä pääministeri sanoo nyt niille hoitajille, opettajille ja muille julkisten alojen ammattilaisille, joiden lomarahoista tämä idea on maksettu?”

Ville Niinistö (vihr)
kilpailu­kykysopimuksesta

”Leikkaus on leikkaus, vaikka sitä kutsuisi nimellä raken­teellinen uudistus. Aikataulun lykkääminen – kertooko se huolestuttavan viestin hallituksen sisäisistä kiistoista ja kenties horjuvasta päätöksentekokyvystä?”

Sari Essayah (kd)
kehysriihen lykkäyksestä

”Hallitus on aikeissa antaa eduskunnalle myös sellaisia lakiesityksiä, joissa suoraan sanotaan – siis lakiluonnoksen perusteluosassa – että kyseinen laki vähentää tiettyjen alojen työpaikkoja. Näitä esityksiä on ainakin kaksi: venevero ja moottoripyörävero. Älkää antako näitä surkeita esityksiä eduskunnalle.”

Stefan Wallin (r)
työllisyy­destä

”Jopa kokoomuksen Jan Vapaavuori ymmärtää esimerkiksi perussuomalaisia paremmin ne riskit, jotka sisältyvät sote-markkinoiden avaamiseen. Vapaavuori kirjoittaa blogissaan osuvasti, että markkinatalouden etujen ohella on hyvä mieltää, että kapitalisti on usein lainsäätäjää ovelampi ja juonikkaampi.”

Li Andersson (vas) sotesta

”Voisitteko kertoa, mihin perustuu se, että esimerkiksi yli 600 000 asukkaan kaupunki Helsinki ei voi olla palvelutuottaja mutta ­Mehiläinen, Terveystalo tai Attendo tällä samalla alueella kelpaavat palveluiden tuot­tajiksi?”

Tuula Haatainen (sd) sotesta

”Hallituksen olisi aika tunnustaa tosiasiat. Uudistuksen aikataulut eivät pidä, ne alkuperäiset tavoitteet eivät toteudu ja perustuslakivaliokunnan käsittely koituu mitä luultavimmin esityksen kohtaloksi.”

Touko Aalto (vihr) sotesta

”Suomen valtionvelka ei muutu saataviksi, kun ja vaikka alkoholinkulutus kasvaa. Politiikassa on kyse arvovalinnoista. Uusi alkoholilakiesitys vaa­rantaa kansanterveyden ja koko sote-uudistuksesta saatavan hyödyn.”
Peter Östman (kd)alkoholilaista
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tästä on kyse

Tärkeimmät asiat esittelyssä eduskunnassa


 Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi keskiviikkona kansanedustajille vuoden 2017 tärkeimmistä teemoista ja eduskuntaan tuotavista hallituksen esityksistä.

 Torstaina kansanedustajat saavat eteensä vuoden en­simmäisen kuuman perunan, kun kansalaisaloite työeläkkeiden korotta­mi­sesta tulee käsittelyyn.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskunta
 • Työeläke
 • Taitettu indeksi
 • Eläkeläiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  3. 3

   HSTV esittää: Kansallis­oopperan Kesäyön unelma -baletti suorana lähetyksenä juuri nyt

   Tilaajille
  4. 4

   21-kerroksinen tornitalo muuttuu valoteokseksi Espoon Leppävaarassa – suora lähetys HSTV:ssä alkaen kello 18.10

  5. 5

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Koululaisten lomat saattavat lyhentyä Espoossa ja Helsingissä – Espoo aikoo pätkäistä syysloman kolmeen päivään, Helsinki harkitsee joululoman typistämistä

  9. 9

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  10. 10

   Suomessa yleisesti käytetyt närästyslääkkeet nopeuttivat maksasairauksia eläinkokeissa – bakteerit rehottivat suolistossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  5. 5

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  6. 6

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää