Kotimaa

Isisin sanoma leviää nyt suomeksi – jihadistiblogi kannustaa vuodattamaan vääräuskoisten verta

Supo: Isisin propaganda kannustaa nyt tappamaan vääräuskoisia ”missä tahansa”. Siten uhka kohdistuu entistä enemmän myös Suomeen.

Jihadistien kuten Isis-järjestön sanoma leviää nyt myös selvällä suomen kielellä. Suojelupoliisin mukaan propaganda pyrkii yllyttämään yksinäisiä susia iskuihin kotimaissaan – siis myös Suomessa.

Netistä löytyy esimerkiksi blogi, johon on suomennettu muun muassa Isisin julkaisemien lehtien kirjoituksia ja ainakin yksi Isis-tiedottajan Abu Hassan al-Muhajirin puhe.

Tällainen suomenkielinen propaganda on tutkijoille uutta.

”Sivustoja pulpahtelee jihadismin yhteydessä esiin, mutta tämä on ensimmäinen suomenkielinen, joka minulle on tullut vastaan”, sanoo poliittiseen väkivaltaan erikoistunut analyytikko Otso Iho. Hän työskentelee terrorismia tutkivassa Jane’s-keskuksessa Lontoossa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Iho ja Juha Saarinen kertovat suomenkielisestä jihadistipropagandasta yhteisessä kirjoituksessaan, joka on julkaistu The Ulkopolitist-nettijulkaisussa.

Suojelupoliisi on tietoinen blogista ja suhtautuu siihen vakavasti. HS:llä ei ole suojelupoliisin ja tutkijoiden kommenttien lisäksi muuta vahvistusta blogin aitoudesta.

Tutkijoiden löytämä blogi sisältää ensisijaisesti uskonnollista ja ideologista aineistoa, mutta se kannustaa myös uskollisuuteen Isisille ja väkivaltaan Allahin vihollisia vastaan.

Esimerkiksi yhden kirjoituksen mukaan ”vääräuskoisen veri” on saastaista ja sitä on lupa vuodattaa.

Sivustoa on päivitetty viime elokuusta lähtien, ja tutkijoiden käsityksen mukaan kaikki aineisto on käännettyä.

”Käännösten laatu on sen verran hyvä, että kyseessä ovat joko Suomessa syntyneet tai Suomessa koulunsa käyneet ihmiset”, Iho tulkitsee.

Aivan tavalliselle, ei-islamilaiselle kadun tallaajalle HS:n blogista löytämät tekstit eivät aukea kovin helposti, sillä ne sisältävät paljon islamin uskoon liittyviä arabiankielisiä käsitteitä.

Myös suojelupoliisissa on pantu merkille suomenkielisen jihadistipropagandan nousu. Supon arvion mukaan se nostaa myös jihadistisen väkivallan uhkaa Suomessa.

”Tässä on ollut jonkin aikaa nähtävissä sellaista trendiä tai ilmiötä, että propagandaa on alettu tuottaa sekä suomeksi että Suomeen suuntautuen”, sanoo erikoistutkija Pekka Hiltunen Supon terrorismin vastaisesta yksiköstä.

Ihon ja Saarisen löytämä blogisivusto on Hiltusen tiedossa, mutta niin on myös muita vastaavia. Hiltunen ei kerro, levitetäänkö viestiä Suomesta vai ulkomailta.

Tähän asti Isis on levittänyt sanaansa mahdollisimman laajalti käytetyillä kielillä. Sotamenestyksen hiipuessa kielivalikoima laajenee, Hiltunen sanoo.

Propagandan tavoite on muuttunut Isisin menettäessään asemiaan varsinaisella sotatoimialueellaan Lähi-Idässä.

”Varsinainen konfliktialueille värvääminen on vähentynyt, ja propagandassa korostuu nyt enemmän iskujen tekeminen lähtömaissa”, Hiltunen sanoo.

Hänen mukaansa Isis kannustaa nyt iskuihin yksinäisiä tekijöitä, niin sanottuja yksinäisiä susia, missä nämä ikinä ovatkaan.

”Tämä on omiaan muuttamaan Suomen profiilia yhtenä osatekijänä uhkaympäristössä”, erikoistutkija muotoilee.

Siis suomeksi: terrori-iskun vaara Suomessakin kasvaa.

Suomen kielellä toimii myös ainakin yksi jihadistien sisältöä jakava kanava Telegram-pikaviestisovelluksessa. Kanava jakaa Isiksen propagandatuotantoyhtiön sisältöjä.

Osa on linkkejä, osa pdf-tiedostoja. Yksi niistä on pitkä artikkelikäännös Isiksen ”valtion” aikakauslehdestä nimeltä Rumiyah. Sama artikkeli löytyy myös blogisivulta.

Artikkelissa neuvotaan hyökkäämään ”vääräuskoisten” kimppuun:

”Tämä sisältää liikemiehen taksissa matkalla töihin, nuorison harrastamassa liikuntaa ja vanhan miehen jonottamassa ostaakseen voileivän.”

”Todellakin, jopa kukkakioskista ohikulkijoille kukkia myyvän kaafirin veri on halaal vuodattaa – ja kauhun kylväminen kaikkien vääräuskoisten sydämiin on muslimin velvollisuus.”

Kirjoituksen mukaan ei ole tarkoitus hyökätä yksinomaan sotilaita, poliiseja, tuomareita tai poliitikkoja vastaan:

”Kaikki kaafirit, jotka eivät ole dhim-man sopimuksen alla, ovat vapaata riistaa. Kuinka vääräuskoiset voivat unelmoidakaan turvallisuudesta, samalla, kun muslimit kärsivät ja Allahin laki on pilkaten korvattu ihmisten tekemällä demokratian luonnonoikulla?”

Pdf-tiedosto päättyy itäsuomalaisesta paikallislehdestä varastettuun kuvaan, jossa mieshenkilö kävelee syksyisen metsikön laidalla. Kuvatekstissä lukee: ”Siispä älkää antako edes sauvakävelijän kävellä kotiinsa asti”.

Viestikanavalla on vain kourallinen jäseniä, mutta enimmillään yksittäinen viesti oli helmikuun alussa kerännyt 272 lukukertaa.

HS tutki kanavan sisältöä 8. helmikuuta iltapäivällä. Kanavan uusin viesti oli kirjoitettu neljä päivää aikaisemmin, 4. helmikuuta hieman ennen kello kuutta illalla.

The Ulkopolitistin artikkelin mukaan jihadistinen sanoma leviää entistä tehokkaammin myös sosiaalisessa mediassa. Sanomaa levittävät sekä Suomessa oleskelevat että Syyriaan matkanneet henkilöt.

”Tiedän myös ainakin yhden tapauksen, jossa henkilö on tuottanut Isis-sävytteistä visuaalista propagandaa”, kertoo artikkelin toinen kirjoittaja, tutkija ja Lähi-idän turvallisuuskysymyksiin erikoistunut konsultti Juha Saarinen.

”Jihadismi ei ole enää yksilötason ilmiö, vaan tänne on muodostunut myös pienryhmiä ja verkostoja, jotka ovat verkostoituneet ulkomailla olevien toimijoiden kanssa.”

Sisäministeriön tuoreen raportin mukaan suurimman terrorismin uhan Suomessa muodostavat juuri väkivaltaisen jihadismin kannattajat, joko yksittäiset henkilöt tai pienryhmät.

”Takaisin Suomeen palanneisiin, aseelliseen taisteluun osallistuneisiin liittyy vakava väkivallan uhka”, sisäministeriön raportti toteaa.

Miten jihadistien viesti sitten tavoittaa vastaanottajansa? Moskeijoissa, koulun pihalla vai kauppakeskuksissa, netissä vai suusta suuhun kuiskien?

”Sellaiset henkilöt, jotka haluavat viedä radikaaliviestiä eteenpäin, hakeutuvat ihmisten luo joko verkon kautta tai arkitodellisuudessa”, pyörittelee Supon Hiltunen.

Paikalla ei sinänsä ole merkitystä. Juha Saarisen mukaan Suomessa ei ole juuri tutkittu sitä, miten jihadistisen ideologian jakavat verkostot tai ryhmät muodostuvat.

”Yleisesti ottaen ennaltaolevat sosiaaliset siteet vaikuttavat jihadistisen aatteen leviämiseen esimerkiksi sukulaisuus- tai kaverisuhteiden välityksellä.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terrorismi Suomessa
 • Isis
 • Suojelupoliisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  4. 4

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  6. 6

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  7. 7

   Suomi on tarina miesjoukosta metsässä – mutta miksi iloiset velikullat vaikenivat?

  8. 8

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  9. 9

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  10. 10

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun
  3. Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja” Tilaajille
  4. Suomessa tutkijoita ei kouluteta esiintymään, ja siitä on haittaa koko suomalaiselle tieteelle
  5. Suomi on tarina miesjoukosta metsässä – mutta miksi iloiset velikullat vaikenivat?
  6. Chicago Bullsin valmentaja innoissaan Lauri Markkasesta NBA-kauden alkaessa: ”Hänellä on kaunis heittoliike ja mahtava itseluottamus”
  7. Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta
  8. Miljardööri Elon Musk aikoo kuljettaa ensimmäiset sata ihmistä Marsiin jo seitsemän vuoden päästä – Onko se mahdollista?
  9. Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia” Tilaajille
  10. Kuinka monta neliötä keskimääräinen koti on Yhdysvalloissa? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  11. Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen
  12. Näytä lisää