Kotimaa

Mielenterveyden ongelmat lisääntyneet etenkin nuorilla miehillä – joka kolmas opiskelija oireilee psyykkisesti

Psyykkinen oireilu on lisääntynyt etenkin miehillä, selviää tuoreesta korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksesta. Se voi johtua siitä, että miehet tunnistavat ja osaavat ilmaista tunteitaan aiempaa paremmin, ylilääkäri uskoo.

Mielenterveyden ongelmat ovat yleisiä yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa opiskelevilla. Masennuksen tai ahdistuneisuushäiriön vuoksi diagnoosin saaneiden opiskelijoiden määrä on kasvanut selvästi.

Kun vuonna 2000 neljällä prosentilla opiskelijoista oli masennusdiagnoosi, nyt se on yhdeksällä prosentilla. Ahdistuneisuushäiriöt ovat hieman harvinaisempia, mutta niiden osuus on kasvanut yhtä paljon.

Tiedot selviävät tuoreesta Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) toteuttamasta korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksesta.

Psyykkistä oireilua, kuten masentuneisuutta, jännitysoireita, ylirasituksen ja uupumuksen kokemuksia on jopa joka kolmannella opiskelijalla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Oireilu on yleistynyt erityisesti miehillä. Se voi kertoa siitä, että miehet tunnistavat ja osaavat ilmaista tunteitaan aiempaa paremmin”, sanoo yhteisöterveyden ylilääkäri Kristina Kunttu YTHS:stä.

Kuntun mukaan myös masennus- ja ahdistusdiagnoosien lisääntyminen liittyy siihen, että nuoret ovat hakeneet ongelmiinsa apua jo ennen korkeakouluopiskelua. Monet mielenterveyden häiriöistä alkavat jo murrosiässä.

”Opiskelemaan tullessa ongelmia on jo olemassa. Vaikka niihin olisikin saanut apua, nuorena ei ole välttämättä ollut kykeneväinen käsittelemään asioita. Aikuistuessa se voi onnistua paremmin.”

Opiskelu ei sinänsä lisää tai aiheuta psyykkisiä häiriöitä, Kunttu sanoo. Nuoren aikuisen elämänvaiheeseen liittyy kuitenkin stressitekijöitä ja isoja mullistuksia, kuten itsenäistymistä, toimeentulohaasteita ja parisuhteen etsintää.

”Jos ei ole hyvässä henkisessä kunnossa, opiskelu ei tahdo edistyä.”

Vaikka mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet, YTHS:n mielenterveyspalveluihin ei ole varsinaisesti lisätty resursseja. Lievempiä tapauksia hoidetaan Kuntun mukaan myös yleisterveyden puolella.

Opintoihin liittyvää stressiä ja ahdistusta helpottavat myös opinto-ohjauksen paraneminen ja sosiaalinen tuki, kun opiskelija tuntee kuuluvansa johonkin ryhmään, Kunttu sanoo.

Opiskelijoiden terveyttä uhkaavat terveystutkimuksen mukaan myös istuminen ja joidenkin runsas alkoholin käyttö. Opiskelijat istuvat liikaa, erityisesti miehet.

”Pitkäkestoinen istuminen on terveydelle haitallista. Ei pelkästään tukirangalle, vaan se on myös diabeteksen ja verisuonitautien riskitekijä”, Kunttu sanoo.

Joissakin yliopistoissa istumista on yritetty vähentää pylly ylös -hankkeella, jonka tarkoituksena on muuttaa opiskelukulttuuria niin, että luennoilla voisi seistä ja esimerkiksi kirjastoissa olisi tarjolla seisomatyöpisteitä.

Opiskelijoiden alkoholinkäytössä näkyy sama trendi kuin koululaisilla – se on vähentynyt, etenkin miehillä. Silti yliopistossa opiskelevista miehistä 23 prosenttia ja ammattikorkeakoulussa opiskelevista miehistä 27 prosenttia juo edelleen varsin runsaasti.

”Kehitys on mennyt hyvään suuntaan. Niitä, jotka juovat kerralla kymmenen alkoholiannosta on paljon aiempaa vähemmän”, Kunttu sanoo.

Opiskelijoiden terveyttä edistävät tupakoinnin vähenemisen ja ruuan terveellisyyden ajatteleminen. Yliopisto-opiskelijoista vain 3,5 prosenttia polttaa tupakkaa päivittäin. Nuuskan käyttö on tosin miehillä lisääntynyt.

”On tapahtunut suuri asennemuutos. Kun itse opiskelin 1970-luvulla, luentosalissa sai polttaa tupakkaa. Nyt monet kampukset ovat julistautuneet savuttomiksi”, Kunttu sanoo.

Yhä useampi opiskelija ajattelee hankkimansa ruuan terveellisyyttä. Näin tekee usein 78 prosenttia naisista ja 55 prosenttia miehistä. Tämä näkyy Kuntun mukaan kasvisten syönnin lisääntymisenä.

Terveystutkimus perustuu viime vuonna tehtyyn kyselyyn, jonka kohteena olivat alle 35-vuotiaat perustutkintoa suorittavat suomalaiset korkeakouluopiskelijat. Kysely toteutettiin yhdistettynä netti- ja paperikyselynä.

Siihen vastanneet edustavat YTHS:n mukaan hyvin kohdejoukkoa miesten aliedustusta lukuun ottamatta.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opiskelijat
 • Terveys
 • Terveydenhuolto
 • YTHS
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää