Kotimaa

Nuorten taloustaidoissa on aukkoja, ja kohta niitä mitataan Pisassa – Kokeile, osaisitko itse vastata testikysymyksiin

Suomalaiset nuoret osallistuvat vuonna 2018 ensimmäistä kertaa taloustiedon Pisa-kokeeseen.

Suomalaisnuorten osaaminen talousasioissa joutuu puntariin ensi vuonna, kun Suomi osallistuu ensimmäistä kertaa taloustiedon Pisa-mittaukseen.

”Vaikeaa”, parahtaa Marika Sulkala. Oulun normaalikoulun yhdeksäsluokkalainen on juuri päättänyt yhteiskuntaopin taloustiedon jakson, ja käsitteet vilisevät päässä.

”On sellaisia sanoja kuin korko ja politiikka. Jollain tavalla olen luullut tietäväni, mitä ne tarkoittavat, mutta vasta nyt oikeasti tiedän.”

Rahoitusmarkkinat monimutkaistuvat ja tuotevalikoimat laajentuvat. Kuluttaja joutuu tai pääsee tekemään entistä enemmän päätöksiä, miten rahojaan käyttää.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Luottohäiriömerkintöjen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, ja vaikeuksiin ajautuvat eniten nuoret aikuiset. Opetusneuvos Kristina Kaihari Opetushallituksesta pitää tätä isona ongelmana, johon on pyrittävä vastaamaan opetuksessa.

”Työ alkaa varhaiskasvatuksessa. Jo ihan pienet lapset kohtaavat nykyään päivittäin heihin kohdistuvaa mainontaa ja markkinointia eri kanavissa ja laitteilla.”

Aikuisten taloustietämys on Suomessa kansainvälisesti vertaillen korkealla tasolla. Tampereen yliopiston tutkimuksen mukaan erityisesti miehet ja yrittäjät pärjäävät talousosaajina.

Nuorilla aikuisilla puutteita taloustiedoissa on pari vuotta sitten julkaistun tutkimuksen mukaan erityisen paljon: 35 prosentilla alle 30-vuotiaista. Koko väestössä aukkoja tiedoissa oli 28 prosentilla.

Vaikka naisten tietämys on miehiä huonommalla tolalla, taloudelliselta käyttäytymiseltään he olivat hieman miehiä nuhteettomampia. Pelkkä tietämys ei siis suojele esimerkiksi ylivelkaantumiselta.

Tutkimuksen mukaan talouskäyttäytymisen riskiryhmiä ovat nuoret, pienituloiset ja työttömät. Erityisen osaavia olivat suuri­tuloiset, yliopistokoulutetut sekä miehet ja yrittäjät. Finanssialan keskusliiton toissavuotisen tutkimuksen mukaan 41 prosenttia suomalaisista suunnitteli rahankäyttöään vain kolmen kuukauden päähän.

Testaa tässä, kuinka itse pärjäisit yhdeksännen luokan taloustaidon kokeessa. Juttu jatkuu testin jälkeen.Perinteisissä Pisa-kokeissa Suomi keikkuu yhä maailman huippujen joukossa, vaikka viime vuosina onkin tultu pistemäärissä roimasti alaspäin.

Taloustiedon osaaminen on tässä vaiheessa arvoitus, mutta oletuksena on, ettei se ihan surkeassa jamassa voi olla.

Talous-Pisassa ovat tähän asti pärjänneet vanhat menestyjät, kuten Kiinan Shanghai, Belgia, Australia ja Uusi-Seelanti. Viro ylsi vuonna 2012 kolmanneksi. Muut Pohjoismaat kuin Suomi eivät ole kokeeseen tähän asti osallistuneet.

Historian ja yhteiskuntaopin opettaja Kati Hynönen Kartanon koulusta Järvenpäästä arvioi suomalaisnuorten taloustaitoja vaihteleviksi.

”Toisilla on hyvä pohja, koska he ovat kotona keskustelleet talousasioista. Toiset taas heräävät ehkä ensimmäistä kertaa miettimään sitä, millaisia kuluttajia ovat.”

Hynösen mukaan yhdeksäsluokkalaisia kiinnostaa taloustiedossa eniten oman talouden pyörittäminen.

”Kun tehdään budjettiharjoitusta ja mietitään, mistä rahaa tulee ja mihin kaikkeen sitä menee, monen silmät avautuvat.”

Valtiontalouden ja markkinatalouden käsitteisiin nuoret eivät välttämättä ole aiemmin törmänneet. Bruttokansantuote, kuluttajahintaindeksi ja korkomarginaali tuntuvat kaukaisilta ilmiöiltä.

Inflaatio ja deflaatio ovat hallussa yhdeksäsluokkalaisilla Lauri Rytivaaralla, Joel Kinnusella, Viivi Uharilla ja Evita Heinolla.

”Se, miten taloutta säädellään vaikkapa Euroopan keskuspankista käsin, on kiinnostavaa. Samalla myös vaikeaa ymmärtää”, nuoret toteavat.

Omassa taloudessaan he arvelevat tällä tietopohjalla pärjäävänsä. Aino Koskela uskoo, että tärkeintä on oppia suunnittelemaan.

”Kun palkka tulee, sitä ei voi käyttää samana päivänä. Yleensä raha kyllä menee aika nopeasti”, hän myöntää.

Valtteri Ilolan mielestä tärkeintä on oppia lainanotosta.

”Mitä eroa on erilaisilla lainoilla ja koroilla, ja miten ne toimivat.”

Pikavipeistä nuorilla on selvä mielipide: ”Ei mitään järkeä.”


 

”Nykyisessä elämäntavassa kuluttaminen on osa identiteettiä eikä velkaa nähdä pahana asiana.”

Katoaako nuorten järki johonkin, kun kuluu muutama vuosi ja moni joutuu talousvaikeuksiin?

Oulun normaalikoulun rehtori Pasi Hieta on vakuuttunut siitä, että nykyopetuksella ei ole enää kyse tiedon puutteesta.

”Ehkä se on harkinnan puutetta. Nykyisessä elämäntavassa kuluttaminen on osa identiteettiä eikä velkaa nähdä pahana asiana.”

Uusissa opetussuunnitelmissa yhteiskuntaoppiin ja taloustietoon on lisätty tunteja. Peruskoulussa opetus alkaa jo neljänneltä luokalta, ja lukiossa kursseja tuli yksi lisää.

Mitä suomalaisnuorilta sitten kysytään uudessa kokeessa?

Pisa-koordinaattori, professori Jouni Välijärvi kehottaa opettelemaan kunnolla ainakin käsitteet, kuten inflaation ja yhteisöveron.

”Pisassa niitä pitää osata soveltaa arjen ilmiöihin. Tyypillinen tehtävä voi olla talouteen liittyvä artikkeli, josta tehdään kysymyksiä.”

Aiempien kokeiden perusteella Välijärvi tietää riskienhallinnan olevan testissä keskeistä.

”Tämä on meille kaikille suurimpia muutoksia. Uusia lainanotto- ja sijoituspalveluita tulvii joka puolelta. Niiden tuotot ja riskit pitää ymmärtää.”

Kokeessa saattaa Välijärven mukaan olla esimerkiksi erilaisia lainatarjouksia, joita pitää vertailla.

Ydinajatuksena talous-Pisassa – kuten taloustiedon opetuksessa ylipäätään – on vahvistaa nuorten luottamusta omaan osaamiseensa.

”Suomalaisoppilaat saattavat kyllä tietää asioita, mutta motivaatio soveltaa tietoa omaan elämään ja nähdä, miten asiat vaikuttavat omaan hyvinvointiin, ei ole meidän nuorillamme vahvuus. Ennemmin luotetaan siihen, että systeemi hoitaa asiat”, Välijärvi toteaa.

Taloustieto on ollut Pisa-testeissä valinnaisena osiona vuodesta 2012. Opetusneuvos Tommi Karjalainen opetusministeriöstä sanoo Suomen olleen alusta lähtien kiinnostunut osallistumaan testiin.

”Osallistumiseen vaikuttaa arvio resursseista, koulujen kuormituksesta ja vertailuaineistosta. Taloustiedon osio on hyvä lisä, ja ehkä saamme testistä vertailevaa tietoa kerryttävän mittarin.”

Suomessa on pitkät perinteet myös Taloustietokilpailulla, jonka Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto Hyol järjestää tänä keväänä jo 52. kerran.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Pisalla testataan taitoja kolmen vuoden välein


 Pisa eli Programme for International Students ­Assessment on taloudellisen yhteistyöjärjestön OECD:n jäsenmaiden tutkimusohjelma, joka tuottaa tietoa koulutuksesta.

 Pisa-testeissä arvioidaan kolmen vuoden välein 15-vuotiaiden nuorten osaamista matematiikassa, luonnontieteissä ja lukutaidossa.

 Sisällön painopistealue vaihtelee. Vuonna 2015 koe painottui luonnontieteeseen, vuonna 2018 lukutaitoon.

 Suomesta Pisaan osallistuu 150–200 satunnaisesti valittua koulua. Isot koulut päätyvät mukaan todennäköisemmin kuin pienet. Eri alueiden mukaan pääsy varmistetaan.

 Koulusta testiin valitaan satunnaisesti 30–50 oppi­lasta.

 Koulut saavat tiedon arvan osumisesta ennen joulua. Koe pidetään keväällä 2018.

 Tänä keväänä noin 30 kou­lua osallistuu Pisan esikokeeseen. Siinä testataan kysymysten soveltuvuutta kansainväliseen vertailuun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  4. 4

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  5. 5

   Vetovoima väljähtyi: Trumpin nimi otetaan alas loistohotellista New Yorkissa

  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  8. 8

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  9. 9

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  10. 10

   Hirviöitä etsineet sukeltajat löysivät turkkilaisjärvestä 3 000 vuotta vanhan linnan rauniot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  8. 8

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  9. 9

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  10. 10

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää