Kotimaa

Raportti antaa suomalaisesta kyber­turvallisuudesta synkän kuvan – nyt Suomi varustautuu verkkosodan­käyntiin

Suomi ei ole kyberturvallisuuden kärkimaita. Nyt muita pyritään kuitenkin kirimään kiinni, ja Puolustusvoimat etsii lisää kykyjä.

Valtioiden kilpajuoksu kybersodassa ja siltä suojautumisessa kiihtyy. Suomi yrittää nyt kiriä muita kiinni.

”Kyberkyvyillä on turvallisuuspoliittinen luonne, mikä tuli esiin viimeksi Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa”, sanoo Jyväskylän yliopiston kyberturvallisuuden professori Martti Lehto.

Hän puhui Suomen kyberturvallisuuden nykytilaa käsittelevän selvityksen julkaisutilaisuudessa perjantaina. Selvityksessä todetaan muun muassa, että kyberturvallisuuden kehittämiseen tarvitaan Suomessa enemmän poliittista sitoutumista, eikä yhteiskunnan kaikkia elintärkeitä toimintoja ole turvattu kyberuhkien varalta.

Suomen paine tuli selvästi esiin paitsi torstaina julkaistussa puolustusselonteossa, myös Suomen kyberturvallisuusstrategiaa toteuttavassa toimeenpano-ohjelmassa. HS tutustui ohjelman luonnokseen, jonka mukaan ”kybertoimintaympäristössä vaikuttamista” kehitetään osana kyberpuolustusta vuosina 2017–2020.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Puolustusvoimat siis lisää panoksiaan kybersodan ymmärtämiseen ja torjuntaan, mutta myös sen käymiseen. Vaikuttaminen on sotilaskieltä ja tarkoittaa aktiivisia toimia – myös kykyä hyökätä.

Asia ei ole uusi. Se tuli esiin jo verkkotiedustelulakeja pohjustaneen työryhmän mietinnössä vuonna 2015. Työryhmä ehdotti, että kriisitilanteessa Puolustusvoimat saisi hyökätä ulkomaisen vihollisen verkkoihin.

Myös torstaina julkaistu puo­lustuselonteko tarttuu kyber­teemaan.

”Puolustusvoimat rakentaa kyvyn kybertilannekuvan muodostamiseen, kyberoperaatioiden suunnitteluun ja toimeenpanoon sekä omien järjestelmien suojaamiseen ja valvontaan kybertoimintaympäristössä”, selonteossa lukee.

Puolustusministeriön suunnitteluyksikön johtaja, prikaatikenraali Heikki Välivehmas täsmentää, että kyse on siitä, että Puolustusvoimat ymmärtää, miten suojautua.

”Että meillä on ymmärrys siitä, miten verkkomme ja järjestelmämme pitää suojata, onko niissä ulkopuolista toimintaa sekä sitä, miten tällaisessa tilanteessa voidaan tehostaa näiden suojausta”, Välivehmas kertoo HS:lle.

Selonteossa kummittelee sana kyberoperaatio. Se on sotilaskieltä ja tarkoittaa aktiivista vaikuttamista. Kyberoperaatio voi tarkoittaa esimerkiksi tietomurtojen avulla tehtyä tiedonhankintaa, toisten verkkotoimintojen lamauttamista tai ylipäätään mitä vain missä kybertaitoja käytetään järjestelmällisesti päämäärän saavuttamiseksi. Kyber­operaatioita käytetään puolustusselonteon selitteen mukaan informaatiovaikuttamisessa.

Varautumiseen tullaan puolustusselonteon mukaan varaamaan vuodesta 2018 alkaen noin 55 miljoonaa euroa vuodessa. Kyberuhkiin varautuminen on osa sitä.

”Kyberkyvykkyydet rahoitetaan puolustusvoimien budjettiin sisältyvin materiaalihankintavaroin”, kertoo Välivehmas. Hänen johtamansa suunnitteluyksikkö vastaa esimerkiksi sotilaallisen maanpuolustuksen kehittämisestä ja pitkän aikavälin suunnittelusta.

Puolustusvoimat on koonnut rivejään perustamalla kyberosaston ja luomalla asepalvelukseen kybervarusmiehen erityistehtävän.

Varsinaisia kybersotajoukkoja Suomella ei toistaiseksi tiettävästi ole. Tosipaikan tullen apuja haettaisiin varmasti yksityisellä sektorilla työskentelevistä reserviläisistä.

Riittääkö tämä? Vai pitäisikö kyberin olla kokonaan oma aselajinsa maan, meren ja ilman ohella?

Jyväskylän yliopiston kyberturvallisuuden professori Martti Lehto arvioi, että sen rajaaminen omaksi aselajikseen voisi synnyttää turhia raja-aitoja.

”Kyber on osa jokaista ase­lajia. Se liittyy jokaiseen, joten se pitäisi sisäistää maalla, merellä ja ilmassa. Ehkä puolustushaarasta vastaava kenraali voisi auttaa asiaa, kuten Norjassa.”

Puolustusministeriön Heikki Välivehmas arvioi, ettei henkilöstön määrä mahdollista erillisen johtoportaan muodostamista.

”On tärkeää, että joku koordinoi toiminnallisuuksia ja käytäntöjä. Tämä kokonaisvastuu pitää olla ja on pääesikunnassa”, Välivehmas sanoo. Mutta: ”Kyberhuolta pitää kantaa jokaisen kenraalin korvien välissä.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tausta

Suomi jäi jälkeen kybertavoitteestaan


 Suomi sai oman kyberturvallisuusstrategian 2013. Sen edellinen toimeenpano-ohjelma on vuodelta 2014. Seuraava kattaa vuodet 2017–2020.

 Selvitys kyberturvallisuuden nykytilasta julkaistiin perjantaina. Sen mukaan Suomi jäi jälkeen 2013 strategian tavoitteesta olla kyberturvallisuuden edelläkävijä vuonna 2016.

 Suomella on puutteita johtamisessa, poliittisessa sitoutumisessa ja kansainvälisyydessä, mutta myös havaintokyvyssä.

 Selvityksen mukaan kyber­uhkia aiheuttavat sisäpiiriläiset, erilaiset vandaalit, kybervakoilijat sekä terroristit ja kybersotilaat.

 Selvityksen teki Aalto-yliopiston ja Jyväskylän yliopiston tutkijoista koostunut kuuden ihmisen työryhmä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maanpuolustus
 • Kyberuhat
 • Kyberturvallisuus
 • Puolustusvoimat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  2. 2

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  3. 3

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

  6. 6

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  7. 7

   Valtio luopuu Salpalinjan viimeisistä bunkkereista – HS:n verkkokartta näyttää ainutlaatuisen linnoitusketjun, jolle rakennettiin 728 betonikorsua ja 350 kilometriä taisteluhautaa

  8. 8

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Espoo on läjä uinuvia ”kaupunki­keskuksia” eli lähiöitä – vuosi­kymmeniä puuhattu länsi­metro avaa vihdoin kehityksen tulpan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  4. 4

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  5. 5

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  6. 6

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  9. 9

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää