Kotimaa

Yllätyshyökkäyksien torjuntaan erikoistuva tuhannen varusmiehen joukko aloittaa koulutuksen kesällä – valitut saavat tiedon pian

Maavoimien komentaja: Alakurtin venäläistukikohtaa on kehitetty odotettua hitaammin.

Noin tuhat tammikuussa palvelukseen astunutta varusmiestä aloittaa koulutuksen uusiin armeijan valmiusyksiköihin ensi kesäkuussa, kertoi Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Seppo Toivonen keskiviikkona Helsingissä.

Valmiusyksiköihin määrätyille varusmiehille kerrotaan valinnoista näinä päivinä.

HS kertoi viime vuoden huhtikuussa, että Puolustusvoimat suunnittelee varusmiesten käyttöä valmiusjoukoissa. Puolustusvoimat oli vielä tuolloin vaitonainen hankkeen yksityiskohdista. Joukoissa olevia varusmiehiä voitaisiin käyttää esimerkiksi yllätyshyökkäyksien aikana.


Valmiusyksiköt ovat Puolustusvoimien uusia joukkoja. Ne ovat sikäli erikoisia, että ne koostuvat sekä varusmiehistä että kantahenkilökunnasta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Yksiköt toimivat koko valtakunnan alueella. Niiden tehtävänä on sotilaallinen maanpuolustus ja muiden viranomaisten tukeminen.

Valmiusyksiköissä palvelevien varusmiesten palvelusaika on 11,5 kuukautta. Ensimmäisen puolen vuoden aikana heille annetaan normaali varusmieskoulutus. Sen jälkeen alkaa heidän koulutuksensa valmiusyksiköissä.

Valmiusyksiköille vahvistettiin keskiviikkona uusi koulutushaaramerkki. Puolustusvoimat pyrkiikin siihen, että valmiusyksiköihin valitaan niitä, jotka ovat siitä kiinnostuneita. Varuskunnissa on harjoitettu aktiivista rekrytointia ja markkinointivideokin on tehty.

Kenraaliluutnantti Toivonen, onko valmiusyksiköihin löytynyt vapaaehtoisia vai onko pitänyt määrätä?

”Täytyy olla ilahtunut, että merkittävässä määrin on ollut halukkuutta. Tarvittaessa määrätään, mutta hyvin pitkälle päästään sillä, että on halukkuutta.”

Toivonen lupaa valmiusyksiköissä palveleville tavallista vaativampia harjoituksia.

”Toimintaympäristö tulee olemaan normaalia omaa aselajijoukkoa mielenkiintoisempaa, koska valmiusyksiköissä yhdistyy pienoiskoossa eri aselajien kyvykkyydet.”

Valmiusyksikkö rakennetaan siten, että siinä on joukko-osaston luonteesta riippuen elementtejä kaikista aselajeista.

”Parhaimmillaan siinä on kyvykkyyttä taistelupanssarivaunuista ilmatorjuntaohjuksiin.”

Valmiusyksiköt ovat valmiina lähtemään tehtävään jopa muutaman tunnin kuluttua hälytyksestä.

”Puolustusvoimien intressissä ei ole avata tarkkoja määriä ja yksityiskohtaisia valmiusaikoja”, sanoi Toivonen.

Uudet valmiusyksiköt ovat Maavoimien nopean toiminnan terävin kärki yhdessä pelkästään kantahenkilökunnasta muodostettavien valmiusosastojen kanssa.

Niiden lisäksi armeija on perustanut niin sanottuja välittömän valmiuden joukkoja, jotka koostuvat lähinnä reserviläisistä. Näiden valmiusaika lasketaan vuorokausissa.

Toivosen mukaan Puolustusvoimat onkin ”laajentanut merkittävästi” reserviläisiltä otettujen sitoumusten määrää tulla palvelukseen nopealla aikataululla.

”Nopeimman lähdön joukkoihin olemme ottaneet reserviläisiltä vapaaehtoisia sitoumuksia, että he puhelinsoitolla tai tekstiviestillä tulevat palvelukseen”, Toivonen sanoi.

HS kertoi näiden valmiusjoukkojen kokoamisen alkamisesta kesäkuussa 2015.

Valmiusyksiköitä ryhdytään kouluttamaan kaikissa Maavoimien joukko-osastoissa paitsi Utin jääkärirykmentissä. Utissa koulutetaan laskuvarjojääkäreitä ja siellä palvelee jo ennestään korkean valmiuden omaavia ammattimaisia erikoissotilaita.

Toivonen muistutti, että valmius koostuu monesta osasta, kuten varustuksesta, koulutuksesta, hyvin valmistellusta perustamisesta ja suunnitelluista tehtävistä:

”Erityisesti nopeimmin toimeenpantavilla joukoilla tulee olla nykyaikainen toimiva varustus. Terävän kärjen pitää olla koko ajan kunnossa.”

Puolustusvoimat on luonut järjestelmän, jossa koulutuksen edetessä varusmiehiä pannaan kriisin syttyessä yhä vaativimpiin tehtäviin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että varusmiehille voidaan antaa jo runsaan kuukauden koulutuksen jälkeen tukitehtäviä, kuten esimerkiksi vartiointia ja muiden joukkojen perustamisen tukemista.

Noin kolmen kuukauden koulutuksen jälkeen varusmiehet voidaan laittaa jo suojaustehtäviin. Tämä tarkoittaa jonkin suojattavan paikan puolustamista.

Noin viiden kuukauden jälkeen varusmiehiä voidaan käyttää erikoiskoulutuksen mukaisissa aktiivisissa taistelutehtävissä.

Suomen lainsäädäntöä on parin viime vuoden aikana muutettu siten, että Puolustusvoimien sotilaallista valmiutta on voitu tehostaa merkittävästi. Alkusysäyksenä toimi Venäjän suorittama Krimin miehitys.

”Kaikki eri sektorit ovat olleet meillä tehostetusti työn alla jo keväästä 2014 alkaen. Niissä on saatu aikaiseksi merkittävää edistystä”, Toivonen sanoi.

Toivonen analysoi Pääesikunnassa järjestetyssä mediapäivässä myös sotilaallista tilannetta Suomen lähialueilla.

Venäjä on avannut esimerkiksi uudelleen Alakurtin varuskunnan Suomen rajan tuntumassa. Toivosen mukaan varuskunnan kehittäminen ei ole lähtenyt liikkeelle niin vauhdikkaasti kuin alkuhavainnot antoivat ymmärtää.

”Luonnollisesti sen kehitystä on seurattu. Mitään aivan merkittävän nopeavauhtista joukkojen keskittämistä ja kehitystä siellä ei ole tapahtunut. Toiminta on siellä vakiintunut ja varuskuntaan on palannut yksi joukko-osasto”, Toivonen sanoi.

”Se on mielenkiintoinen joukko ja mielenkiintoisella alueella. Siinä mielessä se on seurantamme kohteena. Tällä hetkellä se on varustettu noihin olosuhteisin sopivalla aika kevyellä kalustolla.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolustusvoimat
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  4. 4

   Kansanedustajaa suudeltiin silmään, rintoja kommentoitiin istuntosalissa – seksuaalista häirintää esiintyy myös politiikassa, vaikka eduskunta on entistä sivistyneempi paikka

  5. 5

   Nämä asiat langattoman verkon tietoturva-aukosta pitää nyt tietää: Päivitä tietokoneesi ja modeemisi ohjelmistot heti kun vain mahdollista

  6. 6

   Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

  7. 7

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  8. 8

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  4. 4

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  10. 10

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää