Kotimaa

Rikosoikeuden professori Smithin tuomiosta: ”Nyt on selvää, että omassa asunnossa ihmisiä ei saa kuvata salaa, etenkään intiimissä kanssakäymisessä”

Tuomion kohtuullistaminen on linjassa aiempien tuomioiden kanssa.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen tutustui HS:n pyynnöstä tuoreeltaan juontaja Axl Smithin saamaan rikostuomioon.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tiistaina Smithin yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen 30 salakatselusta, neljästä kunnianloukkauksesta ja kahdesta yksityiselämää koskevan tiedon levittämisestä.

Tolvasen huomio kiinnittyy tuomion kohtuullistamiseen. Enimmäisrangaistus salakatselusta olisi ollut kaksi vuotta vankeutta.

”Oikeus katsoi, että tuomion kohtuullistamiselle oli nyt edellytykset. Käytännössä jos tekijälle tulee joku muu seuraamus, se otetaan huomioon tuomiossa. Siinä mielessä päätös on kyllä linjassa aiempien tapausten kanssa”, Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä Tolvanen toteaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Smithin tekojen moitittavuuden perusteella tuomio olisi normaalisti sijoittunut puolentoista ja kahden vuoden väliin. Oikeus kuitenkin laski tuomiota kahdesta syystä. Ensimmäinen syy oli se, että Smith on pyrkinyt edistämään rikostensa selvittämistä ja poistamaan niiden vaikutuksia.

”Tärkeämpi kohtuullistamisen peruste olivat julkisuuden vaikutukset tekijän toimeentulolle. Oikeuden antamaa tuomiota ei voi kohtuullistamisesta huolimatta kutsua lieväksi”, Tolvanen korostaa.

Oikeus otti huomioon sen, että Smith on menettänyt rikosepäilyjen julkitulon seurauksena työpaikkansa sekä joutunut voimakkaan negatiivisen julkisuuden kohteeksi.

Varsinaisen vankeustuomion kohtuullistamisen lisäksi oikeus myös jätti Smithin tuomitsematta oheissakkoon. Syyttäjä vaati Smithille ehdottoman vankeusrangaistuksen lisäksi 100 päiväsakkoa.

Tolvanen toteaa, että oikeus perusteli esimerkillisesti sen, mistä tuomio koostuu. Hänen mukaansa perusteellinen tuomio on tärkeää julkisuudessa esillä olleen asian yhteydessä.

Jos Smith päättää viedä asian hovioikeuteen, mitkä ovat hänen mahdollisuutensa?

”Tapauksen näyttö on selvää, eikä kuvaamisia ja videoiden levittämisiä voi oikein kiistää. Tuomion pääpaino on oikeudellisessa arvioinnissa, mutta tuomiota lukemalla ei sattunut silmiin mitään heikkoa kohtaa. Tietenkin korvausten osalta muutos on aina mahdollinen, mutta eivätpä korvauksetkaan ole mitenkään poikkeuksellisen suuria kun ottaa huomioon asianosaisten suuren määrän”, Tolvanen arvioi.

Oikeus tuomitsi Smithin maksamaan noin 100 000 euroa korvauksia sekä yli 50 000 euroa uhrien oikeudenkäyntikuluja. Tuomituissa teoissa oli uhreina 29 naista.

Tolvasen mukaan tuomio terävöittää sitä, mitä rikoslain salakatselu-pykälällä halutaan suojata.

”Nyt on täysin selvää, että omassa asunnossa olevia ihmisiä ei saa kuvata salaa, etenkään silloin kun on kyse on intiimistä kanssakäymisestä”, Tolvanen sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Oikeudenkäynnit
 • Salakuvaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  3. 3

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  4. 4

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää