Kotimaa

Oululainen pappi lanseerasi omanlaisensa lankutuskampanjan, jossa hiljentymistä harjoitellaan ryhmissä – ”Hengelliset lihakset kasvavat”

Nämä naiset lähtivät harjoittelemaan kristillisen meditaation opeilla. Pään sisäinen meteli yllätti heidät.

Keskivartalon lihaksia voi harjoittaa lankuttamalla. Kun jaksaa harjoitella joka päivä, pystyy aina vain pidempään suoritukseen.

Samanlaisen lankutuskampanjan oululainen pappi ja psykoterapeutti Helena Paalanne lanseeraisi hiljentymiseen.

”Muutama minuuttikin voi olla aluksi ylivoimaisen vaikeaa, jos päässä on taustameteli päällä. Kun harjoittelee, hengelliset lihakset kasvavat”, Paalanne lupaa.

Yhä useampi suomalainen haluaa harjoitella. Retriittejä eli hiljaisuuteen vetäytymisiä järjestetään kasvavaa tahtia. Ohjaajista on pulaa, eikä paikkoja aina riitä kaikille halukkaille.


Yleistyvä ja yhä suositumpi toimintamuoto on arkiretriitti, jossa osallistuja sitoutuu hiljentymään päivittäin omassa arjessaan ja tapaamaan retriittiohjaajan kerran viikossa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Seurakuntien lisäksi retriittejä järjestävät yksityiset yritykset, kuten joogakoulut ja mindfulnessiin eli tietoisuustaitoihin keskittyneet kouluttajat.

Ihmiset näyttävät kaipaavan yhä enemmän hiljentymistä maailmassa, jossa uutisten, twiittien ja muiden päivitysten virta ei lopu koskaan.

Ei vain hartaille

Paalannekin kuvailee olevansa kaikin tavoin ihminen, jonka on vaikea olla hiljaa. Siitä huolimatta hiljentymisen harjoittelu sopii myös hänelle – ei vain seesteisille ja hartaille.

”Vietin kristillisessä Taizé-yhteisössä Ranskassa viikon. Siellä lauletaan yksinkertaisia hymnejä toistaen niitä – kerran laskin, että 27 kertaakin peräkkäin. Välillä on pitkiä hiljaisia taukoja. Aluksi ajattelin, että tämä ei ole minua varten, en saa tästä yhtään mitään, mutta viikon kuluessa opin hiljentymään.”

Kristillinen meditaatio ei Paalanteen mielestä edellytä erityistä kiinnostusta hengellisiin asioihin. Se sopii myös ateistille, ja alkaneeseen paastonaikaan se sopii mitä parhaiten.

Helsinkiläinen Pirkko Tiitinen, 49, kuului kirkkoon, mutta ei ollut uskonnollinen pakollisia seremonioita enempää. Meditaatiota hän oli yrittänyt harjoittaa silloin tällöin, kerran myös buddhalaisen meditaation kurssilla.

”Minua oli pitkään haitannut se, että olen tapakristitty, eikä uskonnon harjoittaminen ole omaehtoista. Päinvastoin se oli vähän nolo juttu. Kun kesällä tuli kutsu kummitytön rippijuhliin siunaajaksi alttarille, Tiitinen havahtui. ”Päätin, että haluan ottaa tästä omasta uskonnostani selvän.”

Seurakunnan järjestämä arkiretriitti kuulosti Tiitisestä sopivalta. Hän sitoutui hiljentymään kuuden viikon ajan joka päivä.


Aluksi kaikki tuntui epäilyttävältä ja varsinkin annettujen Raamatun tekstinpätkien lukeminen jäykältä. Vähitellen ”pään sisäinen hölinä” loppui ja toiminta alkoi saada merkitystä.

Haastavaa oli raivata mietiskelylle päivästä tilaa. Lopulta luontevinta oli sijoittaa hiljentyminen aamuun ja iltaan.

Osaksi aamurutiineja tuli Raamatun tekstinpätkän lukeminen ja oman elämän peilaaminen sitä vasten. Ilta päättyi hiljentymiseen.

Kerran viikossa Tiitinen tapasi ohjaajan ja pääsi puhumaan tekstien vaikutuksesta omaan elämäänsä.

Freelancerina audiovisuaalisella alalla työskentelevälle Tiitiselle meditaatio jäi osaksi arkea. Hänestä parasta on tunne siitä, että on osa luomakuntaa eikä kaikki ole omassa vallassa.

”Syntyi tunne yhteydestä ja siitä, että on valmis käytettäväksi”, Tiitinen kuvaa.

Fitness-buumi ja selfie-kulttuuri

Onko uskonnollisesta pohjavireestä tullut jotenkin hyväksytympää nykyajassa?

Helena Paalanne on epäileväinen, että näin olisi.

 

”Se mikä tapahtuu ihmisen sielussa, on aivan laiminlyötyä meidän kulttuurissa.”

Eniten arvostetaan sitä, mikä tapahtuu päässä ja järjen tasolla. Uskonto on Suomessa tabu, kiusallinen asia. Siitä ei kannata puhua, koska jollekulle voi tulla paha mieli.

”Se mikä tapahtuu ihmisen sielussa, on aivan laiminlyötyä meidän kulttuurissa. Sen takia myös ateistien pitäisi harrastaa hengellisiä harjoituksia. Hengellisyys ottaa aina jonkin uoman.”

Monelle fitness-urheilusta intoilevalle kuntosalista on tullut temppeli. Paalanne ei sano, etteikö kannattaisi olla hyvässä kunnossa. Esimerkiksi kestävyysurheilun yksitoikkoisuus on usein meditaatiota parhaimmillaan.

”Silloin kun fitness on juoksua pakoon omasta heikkoudesta, vanhenemisesta ja kuolemasta, siitä voi tulla ongelma. Vaikka kuinka jumppaa salilla, kuolema ei katoa. On kuinka timmi takapuoli tahansa, joskus se rupsahtaa.”

Nykyinen omakuvien ottamisen selfie-kulttuuri ja omaa elämää esittelevien sosiaalisen median päivitysten kavalkadi ovat pohdituttaneet Paalannetta.

”Ehkä niissä peilataan muiden kautta sitä, kuka minä olen. Meditaation merkitys on taas siinä, että itse katselen, kuka minä olen ja Jumala katselee ihmistä.”


Paalanne ei ole huomannut, että somessa kukaan jakaisi kuvaa, jossa on itkenyt räkä poskella. Yleensä jaetaan tähtihetkiä, joissa syödään upeita annoksia, ollaan palmun alla tai hiihtämässä. Kun satojen ihmisten tähtihetket täyttävät oman laitteen, syntyy ehkä vääristynyt kuva elämästä.

Twitterissä Paalanteella on kaksi suosikkia, jotka rauhoittavat mielen saman tien.

”Kun Trumpin twiitit on katsottu, siirryn maata kiertävällä radalla olevien astronauttien sekä erilaisten hengellisten tahojen twiitteihin. Molemmat ovat aivan ulkopuolella kaikesta ja antavat uuden näkökulman maailman melskeeseen.”

Muuten Twitterin maailma on Paalanteesta melko kiihkeä: jokainen yrittää olla ajan hermolla ja laukoa toinen toistaan fiksumpia kommentteja. Astronautit ja kirkko tuovat meteliin perspektiiviä.

Kun Riikka-Maija Gardemeister kertoi lähtevänsä viikonloppuretriittiin, työtoverit koulussa kummastelivat. Miksi mennä retriittiin, kun aina voi mennä yksin mökille?

”Aluksi en itsekään käsittänyt konseptia. Retriitissä ollaan yhtä aikaa samassa tilassa mutta yksin. Siellä ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin olla.”

Retriitin alettua Gardemeisterin päästä kuului ihan kolina, kun ajatukset pommittivat.

”Siitä kun selvisi ja alkoi rauhoittua, kokemus oli huikea. Häly päässä hälveni. Aluksi ajattelin, etten ole niin uskonnollinen, että osallistuisin rukouksiin, mutta nekin tuntuivat täysin luontevilta.”

Retriitissä ei saanut puhua kenellekään, ei edes ilmehtiä. Puhelimenkin Gardemeister jätti narikkaan. Lukemista hänellä oli mukana, mutta tavallisesti innostavat kirjat eivät retriitissä sytyttäneetkään. Gardemeister luki hengellisiä tekstinpätkiä ja nukkui.

Perheenäidille retriitti oli niin nautinnollista, että suunnitelmissa on jo kolmas osallistuminen.

”Puoli tuntia joka päivä”

Hiljaisuuden vaalimisessa kirkolla ei ole yksinoikeutta. Yksi trendikkäimmistä suuntauksista on mindfulness, jossa ankkuroidutaan hengitykseen ja sen kautta tietoiseen läsnäoloon.

Kristillisessä meditaatiossa ankkuroidutaan itsen ulkopuolelle traditioon ja symboleihin, kuten ikoneihin, Raamatun teksteihin ja rukouksiin.

Useat seurakunnissa toimivat retriittiohjaajat käyttävät ohjelmiensa pohjana Ignatius Loyolan hengellisiä harjoituksia. Loyola, entinen upseeri, perusti jesuiittaveljeskunnan Pariisissa 1500-luvulla. Modernimpi versio menetelmästä löytyy Anthony de Mellolta.

”Harjoitellakseen ei tarvitse olla mikään erityinen persoona. Silti jokainen kaipaa hiljentymistä ja parhaimmillaan meditointi johtaa syvempään kuvaan itsestä, Jumalasta, maailmasta ja lähimmäisestä”, Helena Paalanne korostaa.

Retriittejä helsinkiläisille paljon vetänyt diakoni Sinikka Metiäinen ei anna tarkkoja ohjeita, miten pitäisi hiljentyä.

”Yksi ajoi autolla rauhalliseen paikkaan ja istui siellä, toinen katsoi luontoa ikkunasta ja kolmas lähti kävelylle. Jokainen hiljentyy, miten se itsestä tuntuu parhaalta.”

Säännöllisyyttä Metiäinen kuitenkin suosittaa: puoli tuntia joka päivä. Paitsi jos päällä on iso kriisi. Silloin hiljaa yksin oleminen voi tuntua ahdistavalta ja on tärkeää saada keskusteluapua.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hengellisyys
 • Hiljentyminen
 • Kirkko
 • Stressi
 • Kiire
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  3. 3

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  6. 6

   Puhun rallikiinaa, ja aluksi se hävetti hirveästi – kunnes huomasin, ettei kukaan paheksu aksenttiani paitsi toiset suomalaiset

  7. 7

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  8. 8

   Argentiinan merivoimat: Kadonnut sukellusvene ilmoitti viimeisessä viestissään teknisestä viasta – miehistöltä uhkaa loppua happi

  9. 9

   Näin toimii suomalaistutkijoiden keksimä malaria-ansa –Hyttyskatiska sai muodon Madonnan rintaliiveistä

   Tilaajille
  10. 10

   Kuva­kooste: Lumipyry kuorrutti Helsingin – lähetä oma kuvasi HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  7. 7

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  8. 8

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  9. 9

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  10. 10

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Tuhannet tieteilijät varoittivat ihmiskunnan joukkotuhosta – he esittävät myös tekoja, joita kuka tahansa voi tehdä maailman hyväksi vaikka heti

  11. Näytä lisää