Kotimaa

Entisaikojen äitiyspakkaukset – Muistatko nämä haalarikuosit ja vauvojen tavarat?

Äitiyspakkausta on jaettu Suomessa pian 80 vuotta.

Suomalaiskeksintö äitiyspakkaus on helpottanut vauvaperheitä jo 80 vuoden ajan. Tiistaina julkaistiin uusi äitiyspakkaus.

Pakkauksen historia alkoi vuonna 1937, jolloin Suomessa säädettiin laki äitiysavustuksesta. Ensimmäinen äitiyspakkaus jaettiin seuraavana vuonna.

Kela myös käynnistää suunnittelukilpailun, jolla etsitään visuaalista ilmettä pakkauksen vuodelaatikolle. Kilpailuun on kutsuttu nuoria suunnittelijoita ja kuvittajaopiskelijoita. Kuvitus painetaan ensi vuoden laatikkoon ja julkistetaan loppuvuonna.

Suomalaisella keksinnöllä on pitkä historia – kahvi jäi pois ensimmäisestä äitiyspakkauksesta

”Lapselle tuotiin isän paikattu paita, joka oli lapsen ainoa varuste. Ei auttanut muu kuin riisua päältään onneksi iso valkoinen hoitomekko, jonka revin ja siihen käärin lapsen.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Näin on muistellut suomalaista köyhyyttä Veera Lohi, joka työskenteli kätilönä Pohjois-Suomessa 1920-luvulta lähtien.

Köyhyys kurisi vatsassa. Vaatteisiin ei ollut varaa, ei välttämättä saippuaankaan. Sylivauvoja kuoli äitiensä käsivarsille. 1920-luvulla kuoli keskimäärin 94 imeväisikäistä lasta tuhannesta.

Oltiin kuitenkin jo lähellä äitiyspakkauksen keksimistä. Mannerheimin lastensuojeluliiton Haminan-osasto kehitti vuonna 1922 kiertokorin. Koreihin kerättiin lahjoituksina liinavaatteita, vaatteita vauvalle sekä pesuvälineitä. Terveyssisaret ja kätilöt jakoivat koreja tarvitseville.

Puusta punottujen ja kannellisten korien sisältö vaihteli lahjoitusten mukaan. Mukana saattoi olla sukkia, tossuja, myssyjä, irtokauluksia ja vastasyntyneen ympärille kieputettavia napavöitä. Kiertokori sisältöineen oli tarkoitus palauttaa seuraaville avuntarvitsijoille.

Väestöpoliittiset aatteet alkoivat puhaltaa vahvoina Suomessa, kuten aiemmin oli käynyt jo esimerkiksi Ranskassa.

”Suomessa oli 1930-luvulla hyvin vahva väestöpoliittinen näkemys siitä, että meitä on liian vähän. Ennen kaikkea oli pelkona suuri itäinen naapuri”, kertoo Kelan tutkimusjohtaja Olli Kangas, joka on tutkinut länsimaisen sosiaalipolitiikan historiallista kehitystä.

Suomalaisia piti saada syntymään ja säilymään hengissä aiempaa enemmän. Niinpä vuonna 1937 säädettiin laki äitiysavustuksesta. Vuonna 1938 alettiin jakaa avustuksia vähävaraisille synnyttäjille, joihin lukeutui kaksi kolmasosaa kaikista synnyttäneistä äideistä.

Äitiyspakkaus oli virallisesti syntynyt.

”Avustuksen arvo oli todella merkittävä. Se vastasi runsasta kolmannesta teollisuustyöntekijän kuukauden keskipalkasta”, Kangas kertoo.


Pakkauksia oli kolmenlaisia. Yhdessä oli tuotteita sekä lapselle että äidille, toisessa vain lapselle ja kolmannessa lakanakankaan, pyyheliinojen ja ompelutarvikkeiden kaltaisia tarvikkeita.

Lasten paketissa oli vuonna 1938 neljä napavyötä, neljä paitaa, neljä nuttua, kahdeksan housuvaippaa, kaksi ruokalappua, kaksi pesulappua, yksi kylpylakana, yksi kumialusta ja kolme pyyhinliinaa.

Kunnan huoltolautakunta päätti, kenelle avustusta annettiin ja millainen paketti lähti mihinkin perheeseen. Avustusta voitiin myöntää myös rahana joko kokonaan tai osittain.

Äitiyspaketin sisältöä suunniteltaessa keskustelussa olivat mukana esimerkiksi kalkki- ja vitamiinitabletit sekä kahvi, jota pidettiin erittäin tarpeellisena väsyneelle äidille. Lopulta päädyttiin ratkaisuun, että kukin äiti voisi ostaa mainittuja tuotteita yksilöllisen tarpeen mukaan äitiysavustuksen raha-avustuksella.

Pahvinen vuodekori paperipatjoineen tuli osaksi äitiysavustusta vuonna 1942. Tarvikkeet pakataan pahviseen vuodekoriin nykyisinkin. Vuodekorin tarkoituksena oli suojata vastasyntynyttä tartunnoilta, jotka vaivasivat sota-aikaan ahtaudessa ja tilapäisasunnoissa asuvia perheitä.

Vähitellen ongelmaksi muodostui se, että äitiyspakkausta eivät saaneet kaikki äidit. Mihin vetää raja, kuka avustusta tarvitsee ja kuka ei?

Vuonna 1948 Suomeen oli säädetty tiukan poliittisen väännön jälkeen lapsilisälaki, joka takasi lapsilisän kaikille lapsille perheen tulotasosta riippumatta.

”Olisi ollut hassua, jos tämä universaalisuusperiaate ei olisi ulottunut myös äitiysavustukseen”, Kangas kertoo.

Niinpä jo vuonna 1949 syntyi helposti yksimielisyys siitä, että äitiyspakkausta annetaan kaikille synnyttäneille äideille. Ulkopuolelle jäivät vielä laitoksissa ja vankiloissa asuvat äidit, joiden ajateltiin saavan laitoksista saman avun. Heille äitiyspakettia alettiin jakaa vuonna 1977.


Aluksi paketin vaatteet olivat valkaisematonta tai valkoista puuvillaa. Äidit koristivat yksinkertaisia vaatteita kirjonnalla. Sotavuosien pula-aikaan paketissa oli paperia ja kankaita, joista äidit saivat valmistaa vaatteita. Teollistumisen seurauksena paketissa alkoi olla yhä enemmän valmisvaatteita ja trikootuotteita.

Ensimmäiset vauvojen pikkuhousut ja potkuhousut lisättiin pakettiin 1950-luvulla. Päähine, makuupussi ja kertakäyttövaipat taas olivat 1960-luvun uutuuksia.

1970-luvulla kaikki kangasvaatteet korvattiin potkupuvuilla ja värikkäillä joustofroteevaatteilla. Pakettiin lisättiin muun muassa kietaisupaitoja. Samalla peite vaihtui makuupussiksi ja pussilakana tuli lakanan rinnalle.

Vaatteiden lisäksi pakkaus on sisältänyt aina erilaisia tarvikkeita. Vuoden 1978 pakkauksessa oli muun muassa vauvan kynsisakset, hiusharja, kylpylämpömittari, vesipulloja, pulloharja, kymmenen kertakäyttövaippaa ja kondomeja.

Äitiyspakkauksen kondomeista käytiin 1970-luvulla kiivasta keskustelua, mutta kaikesta huolimatta ne pidettiin osana valikoimaa.

Emalinen pesuvati oli pitkään pakkauksen vakiovarusteena. Vadissa pestiin ennen kylpyhuoneiden ja pesukoneiden aikaa vauva, vauvan vaatteet tai molemmat. Viimeisen kerran vati kuului äitiyspakkaukseen vuonna 1979.


Lapsen psyykkisen kehityksen edistämiseen alettiin kiinnittää huomiota 1980-luvulla. Pakkausta varten tehtiin oma katselukirja, Meidän vauvan kirja. Pakkaukseen lisättiin myös keltainen ja kankainen helistin vauvan ensileluksi.

Äitiyspakkauksen jakaminen siirtyi vuonna 1994 sosiaalihallitukselta eli nykyiseltä THL:ltä Kelalle.


Äitiyspakkauksen sisältöä tarkastellaan vuosittain. Kela kerää sitä varten myös asiakaspalautetta.

Yksi pitkäikäisimmistä pakkauksen tuotteista ovat harsoliinat. Röyhelöisiä irtokauluksia ei kuitenkaan ole enää pitkään aikaan nähty. Ne ovat vaihtuneet kuolalappuihin.


Osa äitiyspakkauksen nerokkuudesta on siinä, että pakkauksen avulla liki kaikki äidit saatiin terveydenhuollon piiriin, koska ehdoksi asetettiin äitiysneuvolassa, lääkärin tai kätilön luona käyminen ennen raskauden neljättä kuukautta. Pakettien luovutusten yhteydessä äideille annettiin opastusta hygieniasta ja ravinnosta.

Paketissa onkin ollut valistusmateriaalia jo 1940-luvulta lähtien. Jotta isät huomioitaisiin paremmin, Äidille-niminen opaskirja muutettiin 1980-luvulla Meille tulee vauva -oppaaksi. Myös äitiyspakkaus-nimen muuttamista on suunniteltu.


Lapsi- ja äitikuolleisuus on ollut pitkään Suomessa maailman pienimpien joukossa. Lapsikuolleisuus alkoi vähentyä voimakkaasti sotien jälkeen ja edelleen 1950-luvun alkupuolella. Vuonna 2014 tuhannesta imeväisikäisestä lapsesta kuoli enää keskimäärin kolme.

”Äitiyspakkauksen vaikutukset olivat myös välillisiä siten, että neuvolakäyntien ja pakettien luovutusten yhteydessä annettiin opastusta hygieniasta, ravinnosta ja muusta ennaltaehkäisystä”, Kangas kertoo.

Äitiyspakkauksen todellista vaikutusta lapsikuolleisuuden vähenemiseen on kuitenkin hankalaa erottaa kaikesta muusta yhteiskunnallisesta muutoksesta.

Joka tapauksessa äitiyspakkaus kantaa mukanaan voimakasta symbolista arvoa. Suomi välittää vauvoistaan jo ennen syntymän hetkeä.


Toimittaja Heidi Lämsän juttu äitiyspakkauksen historiasta on julkaistu alun perin HS:ssä helmikuussa 2015. Jutussa on käytetty haastatteluiden lisäksi seuraavia lähteitä: 100 sosiaalista innovaatiota Suomesta (toim. Ilkka Taipale), Kiertokorista äitiyspakkaukseen – poimintoja äitiyspakkauksen historiasta ja nykypäivästä, Metropolian ammattikorkeakoulu, opinnäytetyö (Ahmala, Lauronen, Ukkonen)
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Äitiyspakkaus
 • Kela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltojen sotilas­kone syöksyi veteen Filippiinien­merellä – kyydissä 11 ihmistä

  6. 6

   Mustan Barbaarin äitiä ja siskoa syytetään poliisia vastaan pullikoimisesta – rap-artisti tuli myös itse oikeustalolle

  7. 7

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  10. 10

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  4. 4

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  5. 5

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  6. 6

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  7. 7

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  8. 8

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  9. 9

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  10. 10

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruotsin elinkeino­elämän keskusliiton johtaja eroaa kohun aiheuttaneen vero­kommentin jälkeen – ”Mitä hemmettiä minä muka verorahoilla saan?”
  3. Tuhannet suomalaiset menettivät lähes kaiken Nokiaan sijoittamansa – entinen puhelinjätti on edelleen Helsingin pörssin draamakuningatar
  4. Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Kaikille sankarihautausmailla lepääville vainajille tehtiin ”kotisivut”, joista avautuu valtavasti tietoa sotilaiden vaiheista
  5. Trump armahti kalkkunan ja kysyi luvan sen koskettamiseen – internet huomautti välittömästi, että naisten kohdalla sama ei ole ollut tapana
  6. Yhdysvaltojen sotilas­kone syöksyi veteen Filippiinien­merellä – kyydissä 11 ihmistä
  7. Pelaaja teki kaksi maalia, otettiin vaihtoon ja kiirehti synnytykseen pelivaatteet päällä – ”Hänen ajatuksensa olivat muualla”
  8. Lentäjä Hannu Manninen, 39, haluaa talviolympialaisiin ja olisi hyvin poikkeuksellinen urheilija Suomen joukkueessa – eikä kyse ole vain vaativasta siviilityöstä
  9. Opetan petun tekemistä, etteivät ihmiset unohda historiaamme, sanoo Seppo Samppala – Nälkävuosien hätäravinto on nykyisin niin arvokas raaka-aine, että sen kilohinta kipuaa 140 euroon
  10. Mustan Barbaarin äitiä ja siskoa syytetään poliisia vastaan pullikoimisesta – rap-artisti tuli myös itse oikeustalolle
  11. Sukellus­veneeseen loukkuun jääneellä miehistöllä viimeistään nyt kohtalon­hetket Argentiinassa – happi on laskelmien mukaan loppunut
  12. Näytä lisää