Kotimaa

Facebook haluaa puuttua naisten häirintään – ”Kasvatammeko nuoria miehiä jakamaan tietynlaista sisältöä ilman naisten suostumusta?”

Facebookin sisältöä arvioi joukko asiantuntijoita eri puolilta maailmaa.

HS kysyi Facebookin Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan turvallisuuspäälliköltä, ranskalais-irlantilaiselta Julie de Bailliencourtilta, 44, sosiaalisen median polttavista teemoista, kuten naisten ja nuorten turvallisuudesta

Jos raportoin loukkaavasta päivityksestä Facebookissa, tarkastaako asian robotti vai ihminen?

”Ihminen. Meillä on töissä ympäri maailman tuhansia ihmisiä, jotka puhuvat lukuisia kieliä. Yritämme tarkastaa asian niin nopeasti kuin pystymme. Sitten palaamme ilmoittajalle ja kerromme, mihin toimiin tiimi on ryhtynyt.”

Onko tarkastajien joukossa myös suomalaisia?

”Ilman muuta. Emme jaa näitä numeroita julkisesti, mutta olemme ylpeitä siitä, että meillä on ihmisiä, jotka puhuvat kattamiemme maiden kieliä. Tämä on erityisen tärkeää, kun ­puhumme asioista, kuten häirintä ja vihapuhe, sukupuoleen liittyvä häirintä ja kiusaaminen. Pitää olla ihmisiä, jotka ymmärtävät kulttuurisen kontekstin.”

Millaisia ohjenuoria teillä on, kun päätätte mikä on louk­kaavaa ja mikä ei? Onko tiimi aina yksimielinen?

”Mielestäni luomamme ohjenuorat ovat aika selviä. Käytännössä niitä on joskus pulmallisia soveltaa, koska asiayhteys vaihtelee.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kymmenen ihmistä voi jakaa saman valokuvan, mutta päätös voi riippua otsikosta ja kommentista sekä siitä, onko taustalla oikea ihminen vai ­valeprofiili. Jos jaan Peterin kuvan ja sanon, että hän on mukava kollega ja ihana ihminen, se on täysin ok. Mutta jos joku ­jakaa saman kuvan ja hyökkää häntä vastaan vaikka hänen uskontonsa takia, tiimimme suhtautuu sisältöön eri tavalla.”

”Joskus meillä on keskusteluja, joskus väittelemme. Jotkut sanovat, tätä ei pitäisi poistaa, jotkut sanovat, että pitäisi. Nuo keskustelut ovat tärkeitä. Haluamme, että tiimimme ihmiset osallistuvat, ja kertovat että ­tämä on minun kulttuurissani loukkaava.”

”Ohjeemme muuttuvat parin viikon välein, muutamme pieniä yksityiskohtia. On aina ­jotain uutta, joku uusi trendi, jota emme ole ennen nähneet.”

Millaisia uhkia naisiin kohdistuu Facebookissa, ja mitä olette tehneet asialle?

“Joku esimerkiksi tekee valeprofiilin esiintyen jonakin muuna ja vahingoittaa toisen mainetta. Joku voi myös levittää jotain tietoa, kuten kostopornoa. Entinen puoliso saattaa käyttää sosiaalista mediaa uhkaillakseen kotiväkivallan uhria tai esimerkiksi pakottaa antamaan sisäänkirjautumistietoja.”

”Olemme tehneet paljon työtä alan järjestöjen kanssa ymmärtääksemme, mitä voimme tehdä paremmin.”

”Facebookilla on paljon hyviä työkaluja turvallisuuteen ja yksityisyyteen liittyen. Mietimme, miten saamme tiedon noista työkaluista vaarassa olevien naisten käyttöön. Miten luon vahvan salasanan? Miten estän puolisoani pääsemään käsiksi verkkotietoihini. Miten blokkaan jonkun? Miten raportoin [Facebookille]?”

Mitä Facebookissa häirityn tai kiusatun pitäisi tehdä?

“’Ensinnäkin pitää ymmärtää, mille yleisölle jakaa [päivityksiä ja tietoja] ja varmistaa, että on tähän tilanteeseen tyytyväinen. Kuka näkee päivityksiäni? Paljonko haluan tietojani jakaa? Ohjeistamme, että älä ota ystäviksi ihmisiä, joita et tunne ­oikeassa elämässä.”

”Jos joku kohtaa häirintää, haluamme hänen raportoivan siitä. Raportoi aina! Meillä on tiimit valmiina, he ovat koulutettuja asiantuntijoita.”

”Teemme työtä järjestöjen kanssa. Voimme poistaa valo­kuvan tai kommentin nopeasti, mutta jos joku on entisen puolisonsa häirinnän uhri, hänen täytyy ottaa yhteyttä alan järjestöihin, juristiin ja poliisiin, koska häirinnän täytyy loppua myös ’offline’. Me rohkaisemme näitä naisia ottamaan yhteyttä alan järjestöihin.”

Mikä on mielestäsi sosiaalisen median huolestuttavin ongelma tällä haavaa?

”Kaikki mikä tapahtuu offline tapahtuu myös verkossa. Jos ­todella haluamme ymmärtää jotain käytöstä ja ratkaista ongelman, meidän täytyy käydä keskustelua ja tutkia yhteiskuntaamme .”

”Otetaan esimerkiksi suostumus. Kasvatammeko nuoria miehiämme jakamaan tietynlaista sisältöä ilman naisten suostumusta? Miten koulutamme nuoriamme käyttäytymään verkossa? Tarvitsemme hyviä käytäntöjä nuorille ja vanhemmille.”

Facebookin algoritmit ovat mysteeri

Facebookin käyttämät algoritmit herättävät jatkuvaa hämmennystä ja arvailuja.

Millä perusteella Facebook esittää kaveriksi ihmistä, johon minulla ei ole mitään yhteyksiä? Miksi Facebookiin ilmestyy mainos samasta firmasta, josta olen juuri puhunut koneen lähellä?

Vähän aikaa sitten Facebook ehdotti seksuaalisen ahdistelun uhrille kaveriksi häntä ahdistellutta taksikuskia. Nainen arveli, että mies olisi etsinyt häntä Facebookista, ja sen takia sivusto ehdotti tätä kaveriksi. Mies oli ahdistelun aikana saanut naisen kännykkänumeron.

Huhumyllyä kiihdyttää se, että Facebook ei julkisesti kerro algoritmejaan eli sitä, miten se urkkii tietoja.

”Facebook varmasti pelkää, että jos tiedot leviäisivät, ihmiset alkavat pelätä algoritmejä ja urkintaa”, sanoi tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen pari viikkoa sitten HS:lle.

”Olen itsekin ihmetellyt, mistä jotakuta on osattu ehdottaa kaveriksi, vaikka minulla ei olisi koskaan ollut henkilökohtaista kontaktia ihmisen kanssa.”

Sosiaalisen median asiantuntija Harto Pönkä rauhoittelee villeimpiä teorioita. Hän ei usko, että kaveriehdotuksia tulisi sen takia, että joku on käynyt katsomassa profiilia.

Pöngän mukaan kaveriehdotukset tulevat yhteisten kaverien kautta tai esimerkiksi sen takia, että ihmiset kuuluvat samoihin ryhmiin, pitävät samoista Facebook-sivuista, heillä on samantyyppinen koulutus ja he asuvat samalla alueella.

”Ihmisen kaikesta toiminnasta kertyy niin paljon dataa, että uskon ehdotusten perustuvan tähän.”

Jos ihminen on sallinut Facebookin lukevan kännykkänsä kontaktitietoja, Facebookin on helppo esittää samoja ihmisiä kavereiksi, Pönkä huomauttaa.

”Kytköksiä helposti syntyy, jos yhdistäviä tekijöitä on paljon. Toistaiseksi pidän tuulesta temmattuna ajatusta, että kaveriksi ehdotetaan sen perusteella, että toinen on käynyt katsomassa sinun Facebook-profiiliasi.”

Myöskään Facebookin tekemästä kuuntelusta ei Pönkän mukaan ole näyttöä, vaikka sen suuntaisia epäilyjä onkin ollut.

Markkinointimenetelmät ovat Pöngän mukaan nykyään niin tehokkaita, että helposti tulee tehtyä vääriä johtopäätöksiä. Todennäköisempi vaihtoehto yllättävän osuvalle mainokselle on, että ihminen on jostain muusta syystä mainoksen kohderyhmää.

Pönkä korostaa, ettei Facebook tee mitään puolihuolimattomasti, vaan kaikki on mietittyä.

”Sehän tiedetään, mitä Facebook meidän tiedoillamme tekee. Se on pörssiyhtiö, ja sen tarkoitus on tehdä voittoa omistajille. Se pyrkii kehittämään toimintaansa niin, että meidän tietomme tuottavat omistajille mahdollisimman paljon voittoa. Se pyrkii myymään mahdollisimman paljon mainoksia.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Facebook
 • Häirintä
 • Internet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  5. 5

   Sdp:n helsinkiläispoliitikko toi vaimonsa siskon Etiopiasta Suomeen väärällä passilla – sai tuomion laittoman maahantulon järjestämisestä

  6. 6

   Väärä asenne ja padotut tunteet saavat kehon sairastumaan, luennoi lääkäri tänä viikonloppuna Messukeskuksessa – Miten uskomushoitoja tarjoaviin lääkäreihin pitäisi suhtautua?

  7. 7

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  8. 8

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Käsi ulkoministerin reidelle EU-illallisilla, alapään sormeilua mediajuhlissa – #metoo-kampanja avasi Ruotsissa padon, ja likavesi nousee mediataloihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  4. 4

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  8. 8

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  9. 9

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  10. 10

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää