Kotimaa

EU-tuomioistuin antoi varovaisen hyväksynnän työpaikkojen huivikielloille – syy ei silti voi olla mikä tahansa, sanoo suomalaisprofessori

Tiistaina annettu linjaus antaa tukea esimerkiksi sille tulkinnalle, että yksittäinen asiakkaan toive ei riitä huivikiellon perusteeksi.

EU-tuomioistuimen ratkaisulla uskonnollisten symbolien kieltämisestä on tuskin dramaattista vaikutusta suomalaisissa tuomioistuimissa, arvioi työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta.

Euroopan unionin tuomioistuin linjasi tiistaina, että työnantajalla on tietyissä tilanteissa oikeus kieltää työntekijöiltään näkyvät uskonnolliset symbolit.

Kiellolla on kuitenkin tiukat edellytykset. Sen täytyy muun muassa perustua yhtiön omiin ohjeisiin, joissa kielletään kaikkien uskonnollista, filosofista tai poliittista vakaumusta osoittavien symbolien käyttö.

Tiistain päätös on ennakkotapaus, jollaiset myös suomalaisten tuomarien on otettava huomioon.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ei tämä kovin paljoa muuta suomalaista lähestymistapaa”, Koskinen kuitenkin arvelee.

Kun suomalaisessa tuomioistuimessa käsitellään syrjintätapausta, ratkaisu tehdään Suomen yhdenvertaisuuslain mukaan.

Aina laista ei kuitenkaan löydy yksiselitteistä vastausta. Silloin avuksi tulee oikeuskäytäntö eli muun muassa aiemmat tuomioistuinten ratkaisut, joiden jatkoksi tiistainkin päätös nyt asettuu.

Suomessa syrjintätapausten käsittelyssä on Koskisen mukaan lähdetty siitä näkökulmasta, onko työnantajalla asiallinen peruste vaatimuksilleen.

Joissakin tehtävissä vaatetukseen liittyviä määräyksiä voidaan perustella esimerkiksi turvallisuus- tai hygieniasyillä. Jos tällaista syytä ei ole, tilanne ei ole yksiselitteinen.

Tiistain linjaus antaa Koskisen mukaan tukea tulkinnalle, jonka mukaan yksittäinen asiakkaan toive ei riitä esimerkiksi huivikiellon perusteeksi, vaan takana on oltava työnantajan oma, sisäinen linjaus.

”Linjanvetoihin pitää olla aina oma, asiallinen peruste. Ei lähdetä siitä, että asiakkaat määrittelevät työnantajan politiikan”, Koskinen sanoo.

”Aikaisemmin Suomessa on ajateltu, että yleensä ei haittaa mitään, vaikka linja-autonkuljettaja käyttäisi turbaania tai vaateliikkeen myyjä huivia.”

Hän viittaa kahteen julkisuudessakin olleeseen tapaukseen. Etelä-Suomen aluehallintovirasto katsoi vuonna 2013, että linja-autoyhtiö Veolia syrji välillisesti bussinkuljettajaa, jota kiellettiin käyttämästä turbaania työssään.

Kuljettaja oli sikhimies, joka koki turbaanin tärkeäksi osaksi uskonnonharjoittamistaan ja identiteettiään. Loppujen lopuksi miehelle annettiin lupa käyttää turbaania – kunhan sen värit olivat työnantajan värit.

Helsingin käräjäoikeus puolestaan tuomitsi vuonna 2014 kaksi vaateliike Guessin esimiestä sakkoihin työsyrjinnästä.

Nämä olivat purkaneet kiireapulaiseksi palkatun naisen työsuhteen, koska tämä käytti uskonnollista huivia. Naisen tarjous pukeutua liikkeen omaan huiviin ei esimiehille kelvannut.

Tarkoittaako EU-tuomioistuimen linjaus sitä, että tämäntyyppiset tapaukset eivät enää ole syrjintää, jos ne nojaavat kaikkia työntekijöitä koskevaan symbolikieltoon?

”Kyllä se nyt siltä vaikuttaa. Tämän tuomion mukaan on nyt mahdollista, että tällainen neutraliteettiperiaate muodostaisi yksinomaisen ja ratkaisevan kriteerin”, Koskinen muotoilee.

”Uskoisin, että oikeudenkäynnissä tulisi kuitenkin se vastaan, onko yhdenvertaiselle kohtelulle osoitettavissa todelliset, merkittävät asiasyyt.”

Asia ei senkään takia ole yksiselitteinen, että käytännön oikeustapauksissa ratkaisuihin vaikuttavat hyvin monenlaiset tekijät.

Esimerkiksi irtisanomisen riitauttamisessa vastaan voisi tulla muun muassa kysymys siitä, onko työnantajan pukukoodin rikkominen potkujen arvoinen rike.

Työntekijöitä sitovaa symbolikieltoa ei myöskään voida noin vain runnoa läpi yrityksessä, jossa sellaista ei ole aiemmin ollut.

Tilanne on mutkikas myös silloin, jos esimerkiksi huivia käytävä työntekijä on uskonnolliset symbolit sallivan henkilöstövuokrausfirman listoilla, mutta asiakasyritys ei hyväksykään huivia.

Syyllistyykö vuokratyöyritys syrjintään, jos se vaatii työntekijää tässä tilanteessa luopumaan huivista? Tällaiseen tilanteeseen uusikaan linjaus ei anna vastausta.

”En tiedä, että Suomessakaan olisi tätä käsitelty”, Koskinen pohtii.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työsyrjintä
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää