Kotimaa

Suomen rauhanajan pahin junaonnettomuus vuonna 1957 sysäsi kehittämään mobiilia puhelinta

16. maaliskuuta 1957 Helsingin Sanomat uutisoi tuhoisasta matkustajajunien nokkakolarista

Aurinko oli noussut Etelä-Suomessa jo kolmea tuntia aikaisemmin, eikä maaliskuisen perjantaiaamun sää ollut Kanta-Hämeen Kalvolassa vuonna 1957 mitenkään poikkeuksellinen.

Mutta maaliskuun 15. päivä jäi silti Suomen historiaan rauta­tieonnettomuudella, jota pahempaa ei ollut sattunut rauhan aikana, eikä ole sattunut vieläkään.

Lähes täydessä vauhdissa olleiden matkustajunien rajussa nokkakolarissa kuoli 26 ihmistä, joista osa oli henkilökuntaa ja osa matkustajia. Sairaalahoitoa tarvinneita miehiä, naisia ja lapsia oli noin 50.

”HIRVEÄ RAUTATIEONNETTOMUUS”, otsikoi Helsingin Sanomat kahdeksalla palstalla seuraavana päivänä, lauantaina 16. maaliskuuta 1957.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Poikkeuksellista tuhovoimaa todisti sivun levyiseksi levitetty ilmakuva, jossa näkyi raiteiden viereen kaatunut raskas höyryveturi ”Ukko-Pekka” sekä useita täysin hajonneita junavaunuja. Keväinen talvimaisema oli kuin pommin jäljiltä.

Heti onnettomuuden jälkeen alkoi tietysti syiden selvittely.

Ennen kaikkea askarrutti se, kuinka matkustajajunat olivat voineet törmätä päiväsaikaan kaikista varotoimista ja varmisteluista huolimatta – vaikka varsinainen ratalinja oli vain yksiraiteinen.

Hyvin pian selvisi, että Kuurilan aseman lähellä sattuneeseen törmäykseen johti se kaikkein yleisin ”inhimillinen erehdys”, kuten laajassa uutisjutussa kerrottiin heti lauantaina.

Helsinkiin matkanneen yö­pikajunan ja Poriin matkanneen moottoripikajunan oli pitänyt kohdata Kuurilan aseman eteläpuolisella Iittalan asemalla. Mutta toinen junasuorittaja lähettikin ne väärinkäsityksessä toi­siaan vastaan.

Hirveä erehdys havaittiin molemmilla asemilla jo hyvän aikaa ennen törmäystä. Mutta veturinkuljettajia ei voitu varoittaa ja junia pysäyttää, sillä niihin ei ollut radioyhteyttä.

Helsingin Sanomien toisessa sunnuntain pääkirjoituksessa enteiltiin heti, että ”onnettomuus on omiaan kiirehtimään toimenpiteitä rautateittemme teknillisten varustusten täydentämiseksi nimenomaan turvallisuuden tehostamista silmällä­pitäen”.

Ja jo maanantaina jatkojutussa kerrottiin Rautatiehallituksen pääjohtajan Erkki Aallon ilmoittaneen, että ”jokainen veturi ja asema aiotaan kuitenkin aikanaan varustaa radiopuhelimella”. Mutta nyt puheet eivät jääneet pelkiksi omaisia lohduttaviksi, tyhjiksi lupauksiksi.

Lisäksi kerrannaisvaikutukset ylittävät odotukset, joita kukaan ei osannut 1950-luvun lopun Suomessa edes kuvitella.

Kuurilan onnettomuudesta alkoi suomalaisten yritysten tie matkapuhelinteknologian ja matkapuhelinten eurooppalaiseksi edelläkävijäksi.

”Suomessa oli kyllä kiinnostusta aikaisemminkin. Mutta onnettomuus antoi radiolaitteiden kehitystyölle voimakkaan sysäyksen”, sanoo Kännykän ly­hyen historian (2014) Timo Paukun kanssa kirjoittanut Niko Kettunen.

VR oli kokeillut kannettavia radiopuhelimia ratapihojen järjestelytöissä jo 1950-luvulla.

Vuonna 1962 välillä Toijala–Tampere–Haapamäki käyttöön otettu linjaradiojärjestelmä oli ratapiharadiota monin verroin edistyksellisempi.

Radan varteen sijoitettujen tukiasemien ansiosta yhteys sekä juniin että junista toimi täydessä vauhdissa, ja vähitellen aivan ­automaattisesti. Matkassa kulkeva radiopuhelin oli nyt mobiili, liikkuva ja langaton. ”Linjaradiojärjestelmä oli tietysti aivan eri asia kuin matkapuhelin, eikä kännyköistä tuolloin kukaan haaveillut. Mutta VR:n veturi­puhelimia voi liioittelematta kutsua kännykän ensimmäiseksi esiasteeksi”, sanoo Kettunen.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Junaonnettomuudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Entinen pornotähti riisumassa juhla­mekkoaan oli liikaa – Intia kielsi kondomi­mainokset tv:ssä

  7. 7

   Kysely: Aktia myöntää tarjoavansa asiakkaille verosuunnittelua, muut pankit kiistävät asian

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  8. 8

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  9. 9

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää