Kotimaa

Pieni Kustavi teki päivähoidosta osin maksutonta – miten se onnistui ja tulevatko muut kunnat perässä?

Kunta tarjoaa lapsille maksutonta varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Päiväkotimaksut puolittuivat eikä osapäivähoito maksa vanhemmille mitään.

Pieni Kustavin kunta Turun kupeessa on tehnyt sen, mitä poliitikot vasta lupaavat kuntavaalipuheissaan. Kustavi siirtyi tämän vuoden alusta osittain maksuttomaan varhaiskasvatukseen.

Noin 900 asukkaan kunta tarjoaa maksutonta varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Se tarkoittaa, että monen perheen päiväkotimaksut puolittuivat. Korkein päiväkotimaksu yhden lapsen kokopäivähoidosta putosi 290 eurosta 145 euroon.

Tai sitten lasten hoito ei maksa mitään, kuten Kustaviin vastikään muuttaneella Ann-Sofie Eiston perheellä.

Pojat Vincent ja Alexander ovat Kustavin ainoassa päiväkodissa vain osan päivästä, kuten monet muutkin päiväkodin lapset. Koska heidän hoitoaikansa jää alle 20 tuntiin viikossa, maksua ei peritä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Perhe muutti Kustaviin Tukholmasta ja teki kesäpaikastaan kodin. Ruotsissa päivähoito on Suomea edullisempaa, joten perhe valmistautui maksamaan poikien hoidosta enemmän. Kustavin kunnan vastaantulo oli iloinen yllätys.

Kustavin lisäksi maksutonta varhaiskasvatusta tarjoavat tai suunnittelevat tarjoavansa ainakin Pelkosenniemi, Liperi ja Puumala. Helsinki on päättänyt selvittää asiaa.

Varhaiskasvatuksesta ja opetuksesta tulee kuntien merkittävin toimiala sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy maakuntien vastuulle.

Yleensä puhutaan päivähoidosta, mutta varhaiskasvatus on sitä tarkempi käsite. Se tarkoittaa, että päiväkoti ei ole mikään lapsiparkki, vaan koulutetut lastentarhanopettajat ovat tehneet päiville suunnitelman.

Varhaiskasvatuslaissa määritellään, että kyseessä on kasvatuksen, opetuksen ja hoidon kokonaisuus, jossa olennaista on pedagogiikka eli tietoinen toiminta lasten oppimisen ja hyvinvoinnin hyväksi.

Lähes kaikki puolueet ovat valmiita ottamaan askelia kohti maksutonta varhaiskasvatusta, mutta toistaiseksi puhe on epämääräistä eikä aikataulusta puhuta.

Kuntaliitto on laskenut, että 20 tuntia maksutonta varhaiskasvatusta viikossa kaikille 3–5-vuotiaille maksaisi noin 300 miljoonaa euroa. Tämä johtuisi maksutuottojen laskemisesta ja järjestämiskustannusten kasvusta, kun päivähoitoon tulisi lisää lapsia.

Kustavin Suotorpan päiväkodissa on nyt 22 lasta, jotka on jaettu kolmeen ryhmään.

Iltapäivän touhut ovat samat kuin joka päiväkodissa: päiväunenpöpperöiset lapset tallustavat hakemaan välipalaksi karjalanpiirakkaa, sitten leikitään hetki sisällä ja kohta sulloudutaan kurahaalareihin ja pihalle odottamaan kotiin hakijaa.

Turussa opiskeleva Jenni Rouvali tulee hakemaan Aamua ja päiväkodin pienimmäistä, alle vuoden ikäistä Ernoa.

”Kustavi on lapsiystävällinen paikka. Täällä saa kasvattaa rauhassa lapsensa”, Turusta muuttanut Rouvali sanoo.

Aamu-tytär ehti olla päiväkodissa myös Turussa, mutta ryhmä oli isompi kuin Kustavissa ja hoitajat jäivät etäisemmiksi.


Kustavin päiväkodin johtajan Kirsi-Leena Hotisen mukaan Suotorpan päiväkodissa varhaiskasvatus tarkoittaa esimerkiksi retkiä luontoon ja kustavilaisuuteen tutustumista. Lapset ovat käyneet muun muassa vanhempien työpaikoilla. Merenrantakunnan tavoitteena on, että esikouluikäiset oppisivat uimaan, ja tätä varten on käyty Mynämäellä uimahallissa.

Kustavissa varhaiskasvatuksen resurssit ovat Hotisen mukaan ”hulppeat”. Päiväkodin 22 lapselle riittäisi henkilöstövaatimusten mukaan kolme hoitajaa, mutta Kustavissa heitä on kuusi.

”Vaikka tulisi seitsemänkin lasta lisää, se ei vielä nostaisi henkilöstömenojamme”, Hotinen sanoo.

Kustavin sosiaalijohtajan Marika Lehtisen mukaan aloite osittain maksuttomaan varhaiskasvatukseen tuli luottamushenkilöiltä eli kunnan valtuutetuilta ja sosiaalilautakunnan jäseniltä.

Kunnassa on vuodesta 2010 asti kehitetty määrätietoisesti lapsiperheiden palveluita, mutta kunta halusi antaa perheille myös taloudellista tukea.

Kustavin päivähoidon maksutulo laskee osittaisen maksuttomuuden takia noin 14 000–15 000 euroa. Siihen on laskettu olevan varaa.

”Kunnan taloudellinen tilanne on hyvä”, Lehtinen sanoo. Kuntaverokin laski tänä vuonna 19 prosenttiin.

Kaikki kunnat haluavat asukkaikseen työssä käyviä hyviä veronmaksajia. Kustavi tähyilee Turun lisäksi myös tunnin ajomatkan päässä olevan Uudenkaupungin suuntaan.

Autotehtaan uudet työntekijät olisivat tervetulleita kuntaan asumaan. Uudessakaupungissa töissä olevien lapsia on jo Suotorpassa hoidossa, ja tarvittaessa päiväkoti avaa ovensa aamuviideltä, jotta Kustavista ehtii tehtaan aamuvuoroon.

Suurta muuttoaaltoa Kustaviin ei ole vielä havaittavissa, mutta pientä vipinää kuitenkin. Marika Lehtisen mukaan kuntaan on tullut tonttikyselyitä.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n erityisasiantuntija Ritva Semi on iloinen siitä, että kunnissa varhaiskasvatusta ei nähdä yksinomaan menoeräksi, vaan sen merkitys lapsen myöhemmälle kasvulle ymmärretään jo paremmin.

”Kunnissa pitäisi tajuta, että kaikki mikä korjataan tai mitä lievennetään varhaiskasvatuksen aikana, on hirmuisen iso säästö verrattuna siihen, mitä se myöhemmin maksaisi”, Semi sanoo.

Semi korostaa, että kyseessä on myös koulutuksellinen ja yhteiskunnallinen tasa-arvo. Varhaiskasvatuksella voidaan tasoittaa eroja, joita syntyy esimerkiksi kotitaustan takia.

Tällä hallituskaudella päivähoitoon on tehty useita säästöjä, mutta kunnat voivat halutessaan toimia kuten ennenkin.

”Kunnalla on tosi paljon valtaa. Aina voi päättää tehdä paremmin”, Semi sanoo.

Hallitus rajasi viime elokuun alusta lähtien lasten subjektiivista oikeutta päivähoitoon eli oikeutta saada päivähoitoa ilman kunnan harkintavaltaa.

Jos on työtön tai hoitaa esimerkiksi vauvaa kotona, perheen lapsella on oikeus 20 tuntiin varhaiskasvatusta viikossa mutta ei enää kokopäivähoitoon, ellei se ole tarpeen esimerkiksi lapsen kehityksen tai perheiden olosuhteiden takia.

Samalla myös päiväkotien ryhmäkokoja suurennettiin asetuksella. Kun ennen yli kolmevuotiaiden ryhmässä piti olla yksi hoitaja seitsemää lasta kohti, nyt lapsia saa olla kahdeksan.

Osa kunnista, muun muassa Helsinki, Espoo ja Kustavi, eivät ole rajanneet subjektiivista oikeutta hallituksen ehdottamalla tavalla. OAJ:n tietojen mukaan kolmannes kunnista on pitänyt myös ryhmäkoot ennallaan.Seitsemän kysymystä: Mistä kunnanvaltuutetut päättävät varhaiskasvatuksessa?

Millainen valta valtuutetuilla on päättää varhaiskasvatuksen järjestämisestä kunnassa?

Varhaiskasvatuslain mukaan kaikilla lapsilla on oikeus saada varhaiskasvatusta vähintään 20 tuntia viikossa, eli kunnan on pakko järjestää vähintään tämä määrä kaikille. Tätä laajempaa palvelua on järjestettävä laissa määrätyin edellytyksin. Valtuutetuilla on lisäksi iso valta päättää, missä paikoissa ja miten varhaiskasvatus järjestetään.

Päättävätkö valtuutetut varhaiskasvatuksen maksuista?

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki määrittelee maksujen enimmäismäärän ja vanhempien tulorajat. Kunta voi päättää alemmista maksuista ja muista maksunalennuksista.

Voivatko kunnat itse päättää, millaista henkilökuntaa päiväkodeissa on?

Eivät oikeastaan voi. Laki sosiaalihuollon kelpoisuusvaatimuksista määrittelee sen, millä tavoin koulutettua henkilökunnan pitää olla, ja päivähoitoasetus määrää, kuinka paljon tietyn koulutuksen saaneita on päiväkodissa oltava. Laki määrittelee myös, kuinka monta lasta suhteessa yhteen aikuiseen voi päiväkodissa tai perhepäivähoidossa olla.

Mitä kuntavaltuutetut voivat päättää päivähoidon ja varhaiskasvatuksen ryhmien koosta?

Varhaiskasvatuslain mukaan yhdessä ryhmässä saa olla enintään kolmen työntekijän määrä lapsia. Kun esimerkiksi yli kolmevuotiaita saa olla kahdeksan yhtä aikuista kohti, ryhmän maksimikoko on siis 24. Laki ei estä pienempiä ryhmiä.

Kotihoidon tuki on kunnan kustantamaa tukea perheille, vaikka Kela sen maksaakin. Voivatko kuntavaltuutetut vaikuttaa sen kustannuksiin?

Lakisääteisiin kustannuksiin eli hoitorahaan ja hoitolisään eivät voi, mutta valtuutetut voivat päättää niiden lisäksi maksettavasta erillisestä kuntalisästä.

Onko kaiken kunnan varhaiskasvatuksen pakko olla kunnan itse järjestämää palvelua?

Kunnan velvoite on järjestää palvelua, mutta kunta voi hankkia varhaiskasvatusta yksityisiltä yrityksiltä ostamalla niiltä palvelua tai tarjoamalla perheille palvelusetelin. Perheitä ei voi pakottaa palvelusetelin eikä yksityisen hoidon tuen käyttöön.

Mistä muista lastenhoitoon liittyvistä palveluista kuntavaltuutetut voivat päättää?

Kunta voi järjestää esimerkiksi kerhotoimintaa, leikkipuistoja ja avoimia päiväkoteja ja monia muita erilaisia palveluita lapsiperheille.

Vastauksissa auttoi erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta. Tässä ennen kuntavaaleja ilmestyvässä sarjassa esitellään teemoja, joihin vaaleissa valittavat valtuutetut voivat vaikuttaa. Edellinen osa ilmestyi keskiviikkona 15.3. ja siinä käsiteltiin vanhustenhoitoa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Varhaiskasvatus
 • Päivähoito

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  4. 4

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  5. 5

   Vetovoima väljähtyi: Trumpin nimi otetaan alas loistohotellista New Yorkissa

  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  8. 8

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  9. 9

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  10. 10

   Hirviöitä etsineet sukeltajat löysivät turkkilaisjärvestä 3 000 vuotta vanhan linnan rauniot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  8. 8

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  9. 9

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  10. 10

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää