Kotimaa

Suomen suurin maahantuoja järkyttyi Brasilian ja suuryhtiön lihaskandaalista – ”Viimeksi tilasimme kontin heiltä maaliskuussa 2015”

Suomalaisyritys Pan Nordic Meatin toimitusjohtaja Gustaf Salmelin alkoi tuoda Suomeen lihaa Brasiliasta jo 1990-luvun alussa. Poliisi epäilee, että osa Brasilian lihantuottajista on rikkonut hygieniasääntöjä vuosien ajan.

Lihan suomalainen maahantuoja Pan Nordic Meat (PNM) on käynyt viime päivät vinhaan tahtiin viestinvaihtoa asiakkaidensa, yhteistyökumppaneidensa ja Brasilian viranomaisten kanssa.

Yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Gustaf Salmelin ottaa Brasilian poliisin perjantaiset väitteet paikallisten lihantuottajien väärinkäytöksistä hyvin vakavasti.

PNM on Salmelinin mukaan suurin ulkomaisen lihan maahantuontiin erikoistunut suomalaisyritys. Iso osa brasilialaisesta lihasta kulkee tukkuihin ja teollisuuden käyttöön juuri PNM:n kautta.

”Tämä on totta kai iso yllätys ja hurja asia. Kuusi ihmistä päivysti täällä koko viikonlopun. On katastrofi, jos Brasiliasta on päässyt mätää lihaa ulkomaille. Jos näin on, jotain on pettänyt siellä tosi pahasti.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Joukkoa brasilialaisyrityksiä epäillään pilaantuneen lihan myymisestä. Yritykset ilmeisesti lahjoivat viranomaisia ja peittelivät mätää hajua sekä epäilyttävää ulkonäköä kemikaalein. Poliisi epäilee toiminnan jatkuneen vuosien ajan.

Salmonellan saastuttamaa lihaa on poliisin tutkimusten mukaan päätynyt myös vientiin Eurooppaan. HS kertoi kohun taustoista ja merkityksestä sunnuntaina.

Salmelin huomauttaa, että skandaali pitää suhteuttaa Brasilian lihateollisuuden kokoon. Hän vetoaa siihen, mitä Brasilian presidentti Michel Temer korosti myös sunnuntaina: noin 4 800 brasilialaisesta lihanpakkaamosta 21 on rikosepäilyjen kohteena.

”Ja näistä vain noin kolmella on ollut vientilupa EU:hun. Edustajamme selvittävät, ovatko nämä yritykset oikeasti vieneet tuotteitaan tänne.”

Asia ei kuitenkaan ole aivan mitätön. Ensinnäkin Brasilian liittovaltion poliisi on tähän mennessä tehnyt ratsian vain noin 40:een pakkaamoon. Ei siis ole tiedossa, ovatko loput tuhannet pakkaamot toimineet laillisesti vai eivät.

Viranomaisten mukaan kaikissa tutkituissa pakkaamoissa oli ongelmia, joskin rikostutkinnan kynnys on toistaiseksi ylittynyt vain noin puolessa.

Brasilian poliisin mustalle listalle joutuneista yrityksistä ainakin yksi on toimittanut lihaa myös Salmelinin yritykselle. Tämä yritys on JBS, Brasilian ja koko maailman suurin lihantuottaja.

”Tilasimme heiltä viimeksi yhden kontin maaliskuussa 2015. Sen jälkeen emme ole ostaneet kokonaisia kontteja JBS:ltä”, Salmelin kertoo.

Liikesalaisuuksiin nojaten PNM ei voi kertoa, keille liha on toimitettu. Tukkujen kautta lihaa on voinut päätyä eri puolille Suomea. Salmelinin mukaan asiakkailta ei ole tullut yhtään ilmoitusta pilaantuneesta lihasta.

Pan Nordic Meat ostaa lihaa konttikuljetuksina suoraan tuottajilta ja välikäsien kautta Euroopasta. PNM on myös ostanut broilereita poliisin ratsaamalta Searalta, joka on osa JBS:ää.

Salmelin korostaa, että poliisin tutkimukset kohdistuvat Searan kohdalla vain lihajalosteisiin, joita PNM ei ole ostanut.

Vuonna 2016 Pan Nordic Meat toi Suomeen noin 300 000 kiloa pelkästään brasilialaista naudanlihaa. Lisäksi yhtiö toi Brasiliasta broilerituotteita. Yhtiön tuomasta kaikesta lihasta noin viisi prosenttia on peräisin Brasiliasta.

Kaikkiaan Suomeen tuotiin Brasiliasta viime vuonna hieman alle kaksi miljoonaa kiloa lihaa ja muita eläinten osia, Tullin tilastot kertovat. Näihin lukuihin suhteutettuna Pan Nordic on suuri toimija.

Brasilian presidentti Michel Temer aloitti välittömästi skandaalin puhjettua vastakampanjan pelastaakseen yhden maan suurimmista vientialoista. Hän piti kabinettinsa kanssa kriisikokouksen sunnuntaina ja järjesti näytösmäiset grillijuhlat suurlähettiläille, joissa hän pisteli itse poskeen kotimaansa lihaa.

MIT-yliopiston taloustietokannan mukaan Brasilia vei vuonna 2015 noin 16 miljardin euron edestä lihaa ulkomaille.

PNM on siitä harvinainen suomalaisyhtiö, että se kärsii, mitä huonompi maine ulkomaisella lihalla on. Suomalaisen lihan menestys ei sitä kannattele. Yhtiö aloitti toimintansa 1990-luvun alussa juuri brasilialaisen lihan toimituksilla.

”Perusliikeideamme on tuoda lihaa ympäri maailmaa sieltä, missä on parasta laatua tarjolla”, Salmelin kuvaa.

Viime vuosina yritys on vähentänyt brasilialaisen lihan tuontia. Brasiliassa suositun nelore-lehmärodun vähärasvainen liha ei ole enää Salmelinin mukaan trendikästä.

”Maailma on vain mennyt siihen suuntaan, että on tullut enemmän laadukasta tavaraa Australiasta, Uudesta-Seelannista, Uruguaysta, Argentiinasta ja EU-maista. Laatuvirheet eivät ole ainoa syy brasilialaislihan suosion laskuun, vaan syitä voivat olla vaikkapa ympäristöasiat ja eettisyys”, hän kertoo.

PNM auditoi lihantuottajia ja luokittelee lihan yli 20:n eri parametrin perusteella.

”Lopullisen ostopäätöksen näiden tietojen pohjalta tekevät asiakkaat”, Salmelin sanoo.

Valtaosan brasilialaisesta lihasta PNM ostaa tuottajalta, joka ei ole poliisin tutkinnan kohteena.

HOK-Elannon ravintolapuolen johtaja Jouko Heinonen moitti brasilialaisen lihan laatua ankarasti sunnuntaina.

”Meille tuli aiemmin brasilialaisia suikaleita ja filettäkin toki, mutta laatu meni muutama vuosi sitten niin huonoksi, ettei ole mitään edellytyksiä käyttää sitä”, Heinonen sanoi HS:lle.

Salmelin ei myönnä havainneensa romahdusta brasilialaisten tuotteiden laadussa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ilmoitti maanantaina selvittävänsä, onko Suomeenkin tuotu pilaantunutta brasilialaista lihaa.

”Kuluttajan ei tarvitse olla huolissaan. Suomalaiset kaupat ja ravintolat tietävät tuotteidensa alkuperän ja poistavat varmasti maineriskin välttämiseksi epäilyttävät tuotteet ja raaka-aineet myynnistä tai käytöstä”, sanoo johtaja Leena Räsänen Evirasta tiedotteessa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brasilia
 • Korruptio
 • Elintarvikkeet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  4. 4

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  5. 5

   Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen

  6. 6

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  7. 7

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  8. 8

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  9. 9

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  10. 10

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää