Kotimaa

Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

Tavoitteena on saada kursseille kahden vuoden aikana kymmeniätuhansia suomalaisia. Erityisesti mukaan etsitään miehiä. Mari Käpykankaasta kurssin ensimmäinen tehtävä oli yllättävän vaikea.

Elvytystaitoja ja haavan sitomista harjoitellaan perinteisellä ensiapukurssilla, mutta miten pitäisi toimia, kun ystävä tai kadunkulkija tarvitsee mielenterveyden ensiapua?

Monikaan ei vielä tiedä, ja tähän Suomen Mielenterveysseura haluaa muutoksen. Suomalaiset pitää saada mielenterveyden ensiapukursseille, joiden tarjontaa on nyt laajennettu koko maahan.

Hallituksen kärkihankerahaa projektiinsa saanut Mielenterveysseura suunnittelee, että maksuttoman ensiapukurssin käy seuraavan kahden vuoden aikana 25 000 kansalaista. Viime vuonna koulutuksiin lähes kolmetuhatta suomalaista. Suosituin oli omaan mielenterveyteen keskittyvä kurssi.

Kun koulutetut ohjaajat pitävät koulutuksia omissa yhteisöissään, koulutusmalli saadaan juurrutettua koko maahan. Opin ansiosta suomalaiset puhuvat uupumuksen oireistaan tai auttavat ahdistunutta läheistään yhtä luontevasti kuin kuvailevat selkävaivojaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

 

”Ei haluaisi tuppautua eikä varsinkaan tehdä mitään hallaa.”

”Miten sinun mielenterveytesi tänään jaksaa?” Kysymyksen esittäminen läheiselle oli Mari Käpykankaan ensimmäinen tehtävä, kun hän osallistui Mielenterveyden ensiapu 1 -kurssille Savonlinnassa.

”Se ei ollutkaan ihan helppo kysymys. Monesti sitä kysyy puolisolta vain, että miten työpäivä meni, mutta tästä kysymyksestä seurasikin lopulta tosi hyvä keskustelu.”

Esille nousi monen kurssilaisen perheessä asioita, jotka kuormittavat ja aiheuttavat ahdistusta ja pahaa oloa. Parisuhteelle keskustelu teki hyvää.

Kolmipäiväisellä kurssilla opittiin myös, miten auttaa ihmistä kriisin keskellä. Nyt Käpykangas tietää, mitä sanoa läheiselle, jota on kohdannut vaikkapa onnettomuus, läheisen kuolema tai avioero.

”Olen kokenut, että ne ovat itsellekin olleet vaikeita paikkoja, kun ei haluaisi tuppautua eikä varsinkaan tehdä mitään hallaa.”

Tärkein oppi oli läsnäolo. Kurssilta sai rohkeutta kohdata tilanteita ja uskoa siihen, ettei tarvitse olla mikään kriisityön ammattilainen.

Moni pelkää sanovansa kriisin keskellä jotain väärin.

”Vääriä lauseita on hyvin vähän. Ehkä on hyvä muistaa, ettei ikinä oleta tietävänsä asiaa paremmin kuin ihminen itse. Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin tai muistella kuinka itse selvisi parissa viikossa miehensä kuolemasta.”

Kannattaa tarjoutua auttamaan, Käpykangas oppi. ”Voi kysyä, voinko käydä kaupassa tai ottaa lapset pariksi tunniksi.”

Hankkeen projektipäällikkö Tiina Lumijärvi Mielenterveysseurasta korostaa, ettei vääriä lauseita kannata ylen määrin varoa. Jos toisen oireet huolestuttavat, pitää rohkaistua kysymään.

”Harvoin ihminen siitä suuttuu. Joskus voi suuttua, mutta se riski kannattaa ottaa.”

Suomen Mielenterveysseuran laajassa kyselyssä kolme viidestä sanoi, että mielenterveyteen on vähemmän luontevaa hakea apua kuin fyysisiin vaivoihin.

Mielenterveyden ensiapukoulutuksiin on räätälöity kolme eri sisältöä. Ensiapu 1 antaa työkaluja oman ja läheisten mielenterveyden ylläpitoon ja ensiapu 2 tarjoaa tietoa mielenterveyden häiriöistä ja opastaa auttamaan sairastunutta.

Mielenterveyden ensiavun kakkoskurssi perustuu australialaiseen Mental Health First Aid -malliin. Sitä on markkinoinut myös Michelle Obama, joka on käynyt kurssin. Sillä opetellaan soveltamaan mielenterveyden ensiapua tavallisimmissa häiriöissä.

Kursseja järjestetään ympäri maata oppilaitoksissa ja yhdistyksissä. Ne kestävät yleensä 2–3 päivää. Ohjaajat ovat eri alojen ammattilaisia ja vapaaehtoistyöntekijöitä. Kaikki hallituksen kärkihankkeeseen kuuluvat kurssit ovat opiskelijoille ilmaisia.

Kolmas kurssi Nuoren mielen ensiapu vastaa suureen tarpeeseen.

”Lasten ja nuorten kanssa työskentelevät kokivat tarvitsevansa konkreettisia työkaluja ripeään auttamiseen”, Lumijärvi kuvaa.

Kurssitarjontaa on pyritty kohdentamaan erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomeen, jossa sairastavuuden perusteella on suurin tarve osaamisen kehittämiselle.

”Riskitekijöitä, kuten työttömyyttä ja pitkiä matkoja palveluiden piiriin, on siellä enemmän. Lisäksi haluamme saada kursseille lisää miehiä”, Lumijärvi korostaa.

Hyvinvointiin liittyviä koulutuksia käyvät perinteisesti hyvin toimeentulevat naiset. Tämän ryhmän tavoittaminen ei riitä, vaan mukaan halutaan myös esimerkiksi työttömiä ja muita haavoittuvassa asemassa olevia sekä miehiä laajana rintamana.

”Yhteistyötä onkin viritelty jo esimerkiksi varuskuntien ja Sotilaskotiliiton suuntaan”, Lumijärvi kertoo.

Stressin hallinta on osoittautunut yhdeksi tärkeimmistä opeista tähän asti pidetyillä kursseilla.

”Monelle on ollut ahaa-elämys pysähtyä ja miettiä kerrankin itseä. Osa huomaa, kuinka loppuja he ovat ja stressaantuneita. Sitten lähdetään miettimään keinoja vähentää kuormittavia tekijöitä”, Lumijärvi kuvaa.

Käpykankaan saamassa koulutuksessa käytettiin ”myönteisen muistelun kortteja”.

”Niissä keskityttiin elämässä myönteisiin asioihin. Piti esimerkiksi muistella ikimuistoisimpia juhlia ja itse sai päättää, mitä jakaa toisille ryhmässä.”

Koulukuraattorin työssään Käpykangas on nähnyt, kuinka tärkeää on tunteiden tunnistaminen.

”Kurssin käyminen voisi olla ihan kansalaisvelvollisuus. Vanhemmat oppisivat, miten ohjata lastaan tunnistamaan tunteita ja puhumaan tunteista. Nämä ovat isoja asioita”, Käpykangas toteaa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Viisi neuvoa auttajalle


 Lähesty, arvioi ja auta. Jos olet huolissasi ihmisestä, joka vaikuttaa olevan kriisitilanteessa, voit kysyä häneltä suoraan, miltä hänestä tuntuu ja miten kauan hän on tuntenut näin.

 Kuuntele avoimena ja tuomitsematta. Suurin osa ihmisistä, joilla on ahdistavia tunteita ja ajatuksia, toivoo myötätuntoista kuuntelua ennen neuvojen tarjoamista.

 Tue ja tarjoa tietoa. Kun ihminen kokee tulleensa kuulluksi, on tuen tarjoaminen ja tiedon välittäminen helpompaa. Osoita myötätuntoa ja anna toivoa toipumisesta. Auta sellaisissa käytännön asioissa, jotka tuntuvat sillä hetkellä ylivoimaisilta.

 Rohkaise huolehtimaan itsestä. Rohkaise pyytämään apua perheeltä, ystäviltä ja muilta läheisiltä. Joitakin ihmisiä kokemusten jakaminen muiden saman läpikäyneiden kanssa voi auttaa.

 Rohkaise tarvittaessa hakemaan ammattiapua. Voit kertoa eri vaihtoehdoista ja lähteä vaikka tarvittaessa saattamaan avun piiriin.

Lähde: Mielenterveyden ensiapu

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielenterveys
 • Vapaaehtoistyö
 • Terveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  6. 6

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  7. 7

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  8. 8

   Salliiko uusi alkoholilaki etämyynnin vai ei? Lain perusteluissa se kielletään yllättävänkin suoraan, mutta pykäliin kieltoa ei aiota kirjata

  9. 9

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  10. 10

   Uutistoimisto: Pentagon joutuu perääntymään Trumpin määräyksestä ja päästämään sukupuolensa korjanneet Yhdysvaltain sotaväkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  7. 7

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  10. 10

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää