Kotimaa

Historiallisia nauhoja kannettiin vahingossa roskalavalle Turussa – Suivaantunut arkistosihteeri: ”Saatoin siinä muutaman voimasanan päästellä”

Turun yliopiston uskontotieteen ja folkloristiikan huolella säilytettyjä alkuperäisnauhoituksia heitettiin vahingossa roskalavalle. Tuhoja tutkitaan parhaillaan.

Turun yliopiston käyttämät muuttomiehet viskasivat tiistaina roskalavalle mahdollisesti jopa tuhansia historiallisesti korvaamattomia arkistonauhoja.

Roskalavalle päätyi vuosikymmeniä huolellisesti säilytettyjä harvinaisia kelanauhoja sekä ääni- ja videokasetteja. Ne muodostivat noin kolmanneksen yliopiston arvokkaasta folkloristiikan ja uskontotieteen arkistokokoelmasta.

Vahinko sattui, kun homeesta kärsinyttä Turun yliopiston Fennicum-rakennusta oltiin tyhjentämässä.

Muuttopalvelun työntekijöille ei ollut kulkenut tieto siitä, että arkistohuoneissa jäljellä olevaan materiaaliin ei saa koskea. Se oli tarkoitus siirtää uuteen säilytyspaikkaan Fennicumin tyhjennyksen yhteydessä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Arkistohuoneet olivat lukossa, mutta muuttopalveluyrityksellä oli avaimet rakennukseen.

Fennicumiin töihin tullutta arkistosihteeri Aki Luotosta odotti tiistaina rakennuksen pihalla hätkähdyttävä näky.

”Viime viikolla pakkasin osan tavaroista muuttolaatikoihin. Olin menossa tiistaina jatkamaan sitä muutaman opiskelijan kanssa. Oli tarkoitus mennä porukalla kahdeltatoista”, Luotonen kertoo.

”Menin siinä sitten Fennicumin pihalle ja katsoin sinne pihalla olevalle jätelavalle. Se tavara näytti aika tutunnäköiseltä. Menin katsomaan tarkemmin ja kappas – meidän kelanauhathan on tuolla. Ja siinä samalla rupesi satamaan vettä ja räntää.”

Luotoselle tuli kiire saada roskalava suojatuksi sateelta, ennen kuin arvokkaat nauhat tuhoutuisivat. Paikalla oli aluksi vain yksi muuttofirman työntekijä, mutta hänellä ei ollut antaa pressua muuttolavan suojaksi. Muut työntekijät olivat jo poistuneet lounastauolle.

”Saatoin muutaman voimasanan siinä päästellä, ennen kuin tämä meni jakeluun. Noin kauniisti sanottuna”, Luotonen myöntää kysyttäessä.

Sade toi kiireen, mutta Luotonen ei jäänyt neuvottomaksi. Arvokkaat kelat ja kasetit oli pelastettava äkkiä.

”Rupesin ryskimään rakennuksesta sellaisia eteismattoja siihen päälle sateensuojaksi, koska niissä on kumipohja, että ne antavat ainakin vähän suojaa. Sitten koetettiin selvittää, mistä voisi saada pressuja”, hän kertoo.

”Joku niistä muuttofirman kavereista tajusi, että nyt on tosi kyseessä. Se lähti hakemaan pressuja niiden firmasta ja toi ne sinne.”

Paikalle hälytettiin lisää väkeä kantamaan arvokasta aineistoa jätelavalta takaisin Fennicumin sisätiloihin. Kaikki nauhat saatiin turvaan illan mittaan.

Luotonen antaa myös tunnustusta muuttofirman työntekijöille.

”Kyllä he tilanteen ymmärrettyään rupesivat siirtämään aineistoa sisätiloihin. Uskoisin, että he toivottavasti oppivat tästä jotain.”

Onni onnettomuudessa oli se, että osa arkistoaineistosta oli vielä Fennicumin eteisessä odottamassa jätelavalle viskaamista. Niitä ei ollut ehditty heittää muuttolavalle. Ilmeisesti muuttajien lounastauko pelasti ne.

Luotonen teki keskiviikkona alustavaa arviota siitä, millaista tuhoa muuttopalvelun miehet ja vesisade olivat saaneet aikaan.

”Osa nauhoista on lennellyt kansista ulos ja nauhat ovat menneet solmuun. Kyllä siinä saa aika paljon ihmisiä työllistettyä, että saadaan tuo selvitettyä”, hän sanoo.

Osa arkistoaineistosta on vuosien myötä digitoitu, muttei kaikki. Ensimmäisenä pitää selvittää, kuinka paljon jätelavalle oli päätynyt digitoimatonta materiaalia.

”Osa aineistosta on varmaan mennyttä, mutta osa on vielä pelastettavissa.”

Luotonen suhtautuu tapahtuneeseen jo filosofisesti.

”Kymmeniä vuosia pidetään huolta, että kaikki on arkistoitu niin kuin pitää ja sitten yhtenä aamupäivänä pyyhitään pois vuosikymmenten homma”, hän tuumii.

”Vaihtoehdot ovat itkeä tai nauraa. Valitaan nyt sitten se jälkimmäinen.”

Turun yliopiston folkloristiikan ja uskontotieteen kokoelma on perustettu vuonna 1964. Kokoelman perustaja, professori Lauri Honko halusi, että siinä säilytetään tutkijoiden keräämät alkuperäiset äänitteet.

”Honko toi aineistoa jo 1950-luvulla, kun hän kävi haastattelemassa inkeriläisiä”, kertoo yliopistonlehtori Tiina Mahlamäki Turun yliopistosta.

Mahlamäki kertoi ensimmäisenä julkisuuteen tapahtuneesta omassa blogissaan.

”Siellä on haastatteluja, kelanauhoja, kasettinauhoja ja videonauhoja. Ne liittyvät uskontotieteen, folkloristiikan ja kansatieteen opinnäytteisiin, tutkimuksiin, väitöskirjoihin, graduihin ja isoihin tutkimusprojekteihin.”

Kokoelmaan kuuluu noin 11 000 tuntia ääninauhoja, 800 kappaletta kuvanauhoja ja yli 13 000 valo- tai diakuvaa. Kuvia ei kuitenkaan päätynyt jätelavalle.

Aineistossa on materiaalia hyvin laajalta alalta aina Inkerin kansanperinteestä itkuvirsiin ja Perun kansanlääkintään.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turun yliopisto
 • Historia
 • Arkisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  3. 3

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  4. 4

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  7. 7

   Salliiko uusi alkoholilaki etämyynnin vai ei? Lain perusteluissa se kielletään yllättävänkin suoraan, mutta pykäliin kieltoa ei aiota kirjata

  8. 8

   Vegaanisen joulupöydän saa nyt koottua helpommin kuin koskaan – keräsimme bloggarien parhaat ruokavinkit, mukana vegaaninen munavoi ja sinihomejuusto

  9. 9

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  10. 10

   Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  7. 7

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää