Kotimaa

Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

Kruunukalusteen perustajat keräilivät kalusteita kotiinsa vuosikymmenten ajan.

Etupihalla tulee olo kuin olisi astumassa keskikokoisen valtion suurlähetystöön. Ei puutu kuin lipputanko, jossa liehuisi jokin värikäs lippu.

Mutta ollaan Tampereen Ranta-Kaarilassa, Pyhäjärven rannalla, ja oven tulee avaamaan Kai Salmela, 56, jonka vanhempien Anja Salmelan ja isän, talousneuvos Kauko Salmelan elämäntyö on nyt myynnissä. Talo on näky niin sisältä kuin ulkoa.

Sitä se on ollut myös internetin hakupalveluissa, joissa sitä on katsottu jo noin satatuhatta kertaa. Tampereella se on ollut katsotuin asunto jo pitkään.

”Ilmoitus julkaistiin 15. maaliskuuta, ja tuo määrä on yksinkertaisesti valtava”, toteaa yrittäjä Tommi Luosmala Ratinan Kiinteistömaailmasta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hänellä on nyt erikoinen tehtävä myydä marmorista rantatonttitaloa, jonka ilmoituksen Oikotiellä on katsonut pian kaksi prosenttia suomalaisista.

Kiinnostus johtuu todennäköisesti muista kuin rantatonttiin liittyvistä syistä. Niitä saa nyt Salmela esitellä.

Hänen isänsä perusti Kruunukalusteen vuonna 1962. Viehtymys laadukkaisiin tyylikalusteisiin näkyy ja tuntuu talon sisällä, sillä Salmelan pariskunta on keräillyt vuosikymmeniä kalusteita. Siksi talon noin 600 neliötä suorastaan pursuavat niitä.


Yksityiskohdat vyöryvät päälle heti, kun päästään ovesta sisälle. Lattia jalkojen alla on onyksia. Kivityyppi on tunnetumpi sormuksissa. Edessä näkyy atrium-tyyppinen sisäpiha, oikealla puolella tuoksuu uima-allasosasto, ja vasemmalla arkiolohuoneen seiniä kiertää valtava ranskalainen umpipuukirjahylly, jonka ovia koristavat käsityönä tehdyt intarsia-kuviot – sellaiset kuin korulippaissa.

Matka jatkuu kerrostalokaksion kokoiseen master bedroomiin, josta näkyy Pyhäjärvi. Sängyn malli on Marie Antoinette, ja sen päätylevy huimaa koristeluillaan. Vieressä oleva empire-vaatekaappi näyttää siihen verrattuna jopa vaatimattomalta.

”Kyllä tällainen mielipiteitä tietysti jakaa, mutta nämä ovat kaikki käsityönä tehtyjä”, Kai Salmela sanoo.


Hän jatkaa isänsä työtä Kruunukalusteen toimitusjohtajana, mutta ei itse halua muuttaa entiseen kotiinsa, koska siinä on hänen perheelleen liikaa neliöitä ja hän haluaa asua lähempänä keskustaa.

Talo valmistui vuonna 1983, ja monin paikoin sisällä ja ulkona aistii 80-luvun henkeä. Jollain tapaa tuntuukin kuin olisi jonkinlaisessa tyylikalustemuseossa, vaikka kalusteet ja talon yleiskunto ovatkin priimaa. Täällä eivät listat repsota.

Talo olisi tyhjänäkin nähtävyys, mutta kalusteet vievät huomion. Niistä tulee jonkinlainen kysymys vielä mahdollisen ostajan kanssa. Talon hintapyyntö on 3,4 miljoonaa euroa, Tampereen mittaluokassa se on siis täysin omalla tasollaan.

”Toive olisi, että ostajalla olisi samanlainen maku ja että tämä voisi jotenkin hyödyntää sisustusta. Esimerkiksi kattoreliefi ei oikein sovi paikalleen, jos tästä haluaa modernin kodin. Se olisi harmi”, Salmela sanoo.

Ostaja saa neuvotella, mitä irtaimistosta haluaa ostaa mukaan.


”Varmasti sisustuksesta on monenlaisia mielipiteitä. Nykyään enemmistön sisustusmaku on toisenlainen kuin tämä. Moni ei ole tottunut tällaiseen kalustukseen.”

Nousemme yläkertaan käsinveistettyä portaikkoa pitkin. Sieltä löytyvät varsinaiset edustustilat ja vielä upeammat järvinäkymät. Lehtikulta kiiltää, samoin valkoinen entisöity flyygeli. Ruokasalin pöydässä on normaalikoossa tilaa neljälletoista ruokailijalle, ja pullean senkin jalassa on oikea marmorikuula. Marmorin tunnistaa kylmyydestä ja erityisestä äänestä, kun sitä napauttaa. Sellaista ääntä ei lähde marmoriseksi maalatusta puusta.

”Ruokasali oli käytössä viimeksi jouluna. Vietimme viimeistä joulua täällä, jos tämä siis menee tänä vuonna kaupaksi. Saimme mahtumaan 26 henkilöä jatkopalalla, lapsilla oli omia pöytiä.”


Talon avarin tila löytyy makuuhuonesiiven päältä, jossa on katettu terassi. Lattialämmitys hivelee varpaita. Tila on ollut suvun kohtaamispaikka viime vuosina.

Talon ainoa asukas nyt on siis Anja Salmela, joka on jo löytänyt uuden asunnon läheltä ja muuttaa sinne pian.

”Täältä lähteminen tuntuu toisaalta hyvältä, toisaalta haikealta. Olen tähän jo juurtunut, mutta yhdelle ihmiselle tämä on liian iso ja työllistävä, vaikka apuvoimiakin olisi”, Anja Salmela sanoo.

Kiinteistönvälittäjä Luosmala sanoo, ettei ole koskaan käynyt vastaavanlaisessa talossa.

”Se ei ole vain talon koko, vaan ne yksityiskohdat, jotka ovat huomiota herättäviä. On todella panostettu detaljeihin, mikä on hyvin poikkeuksellista”, hän sanoo.

Hän vertaa taloa kahteen tamperelaiseen tunnetumpaan ja vanhempaan kohteeseen, vastikään remontoituun Näsinlinnaan ja Finlaysonin palatsiin, mutta pitää käsityön jälkeä ja laatua tässä vähintään yhtä hyvänä kuin näissä kahdessa.

Joitakin kyselyitä hänen mukaansa on jo tullut, mutta kuka tällaisen talon sitten saattaisi ostaa?

”Ostaja voi löytyä ihan mistä vain. Se voi olla tamperelainen, muualta Suomesta tai muualta maailmasta. Minulla on sellainen käsitys, että joku Tampereelle maailmalta palaava urheilutähti, suuren yrityksen johtoryhmän jäsen tai joku tamperelainen menestynyt yrittäjä, tämä on se kohderyhmä.”

Myös Kai Salmela sanoo, että luopuminen talosta on vaikeaa. Kyse on hänen vanhempiensa elämäntyöstä.

”Isän kuoleman jälkeen vuonna 2009 tähän on hiljalleen asennoiduttu, että tilanne tulee eteen.”

Hän uskoo, että talo menee kaupaksi joko irtaimiston kanssa tai ilman. Vastaavia rantatontteja ei Tampereella ole enää myynnissä.

”Potentiaalia ei ole paljon, mutta kun se kolahtaa, niin se kolahtaa”, sanoo Salmela.

Helsingin Sanomat ja Oikotie kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

600 neliötä, 3,4 miljoonaa


  Talossa on 595 neliötä asuinpinta-alaa (kokonaispinta-ala on 695), 9 huonetta, uima-allas, kuntosali ym.

  Lämmitysmuoto on maalämpö, lämpöputket ovat järvessä. Viime vuonna sähkönkulutus oli noin 80 000 kwh eli noin 9 000 euroa. Hintapyyntö on 3,4 miljoonaa euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Asunnot
 • Tampere

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  5. 5

   Sdp:n helsinkiläispoliitikko toi vaimonsa siskon Etiopiasta Suomeen väärällä passilla – sai tuomion laittoman maahantulon järjestämisestä

  6. 6

   Väärä asenne ja padotut tunteet saavat kehon sairastumaan, luennoi lääkäri tänä viikonloppuna Messukeskuksessa – Miten uskomushoitoja tarjoaviin lääkäreihin pitäisi suhtautua?

  7. 7

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  8. 8

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Käsi ulkoministerin reidelle EU-illallisilla, alapään sormeilua mediajuhlissa – #metoo-kampanja avasi Ruotsissa padon, ja likavesi nousee mediataloihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  4. 4

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  8. 8

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  9. 9

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  10. 10

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää