Kotimaa

Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

Kananmuna nähdään monipuolisena, lisäaineettomana ruokana, jonka syönti ei olekaan niin haitallista kuin aiemmin on uskottu. Valtaosa suomalaisista voi syödä munan päivässä.

Kananmunalla on nyt kysyntää, sillä siitä on tullut trendikästä ruokaa.

Uudet tutkimukset ovat puhdistamassa sitä epäterveellisen kolesterolipommin maineesta. Kananmuna nähdään nyt ravinteikkaana, luonnonmukaisena ja terveellisenä ruokana.

Helsingin Katajanokalle on vasta avautunut Suomen ensimmäinen kananmunaravintola EGG, joka tähtää ravintolaketjuksi.

Ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen mukaan kananmuna on uusvanha ruoka, joka sopii nyt yksinkertaisia raaka-aineita arvostavaan suuntaukseen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kananmuna sopii vauvasta vaariin. Siinä ei ole lisäaineita, ja sillä on huippuravintoarvot. Se on monipuolinen, sitä voi lisätä ruokaan raakana tai keitettynä. Ja se on myös demokraattista ruokaa, sillä kaikilla on siihen varaa”, sanoo Mansikkamäki, jonka tekemä Muna-reseptikirja ilmestyy lähipäivinä.

Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina muistuttaa, että Suomi on yksi maailman harvoista maista, joissa kananmunia voi syödä myös raakana. Siitä kiitos Suomen noudattamalle tiukalle salmonellavalvonnalle, joka kattaa koko tuotantoketjun.

Pienen notkahduksen jälkeen kananmunan kulutus on ollut vuosia selvässä kasvussa. Kauppaketjujen mukaan etenkin luomumunien suosio lisääntyy.

Muutaman vuoden ajan Suomessa on tuotettu myös uudenlaisia Free Range -munia. Näiden lattiakanaloiden kanat pääsevät ulkoilemaan ympäri vuoden. Tosin juuri nyt ulkoilu on kielletty lintuinfluenssariskin vuoksi.

Hanna Haminan mukaan kananmuna solahtaa sujuvasti moneen nykytrendiin. Moni kuluttaja huomioi nyt ruuantuotannon ekologisuuden ja eettisyyden.

Kananmunan tuotannon ilmastovaikutus on pienempi kuin lihantuotannon. Tuotantoeläinten hyvinvoinnista kiinnostuneille on tarjolla munia luomukanaloista ja ulkokanaloista, joissa kanojen tarpeita huomioidaan enemmän kuin virikehäkkikanaloissa.

(Juttu jatkuu grafiikkalelementin jälkeen.)Kananmuna sopii hyvin myös lähiruokabuumiin. Munien ostaminen suoraan tuottajalta on yleistynyt, ja kananmunat ovat yksi ruokapiirien suosituimmista elintarvikkeista.

Espoon Ikean parkkipaikalle syntyy jono, kun munataksi avaa ovensa. Somerolaisen maanviljelijä Mikko Välttilän Eggspress-munataksipalvelu kiertää ympäri Suomea jakamassa tilan tuottamia ulkokananmunia asiakkaille, jotka ovat tilanneet munia internetin kautta.

Espoolainen Raimo Ruohola tekee munaostoksensa näin, koska haluaa rahansa menevän suoraan tuottajalle. Myös Tiina Lilja haluaa tukea suoraan tuottajaa. Hän myös suosii nimenomaan ulkokanalan munia, koska toivoo kanojen hyvinvoinnin olevan siellä parempaa.


”Käytän kaksi kananmunaa päivässä. En syö lihaa ja kalaakin vain silloin tällöin, joten yritän saada proteiinin kananmunasta”, Lilja sanoo.

Valtaosa suomalaisista ostaa kuitenkin kananmunansa vähittäiskaupasta. Hinta on tärkeä valintaperusta. Virikehäkkimunat ovat yhä selvästi myydyimpiä munia, mutta etenkin luomu- ja ulkokananmunien menekki on kasvussa.

Lidl luopui viime syksynä virikehäkkikananmunien myynnistä ja myy nyt vain vapaana liikkuvien kanojen munia. Lidlin osto-osaston johtaja Thomas Heinrichsin mukaan asiakkailta on tullut linjauksesta hyvää palautetta.

Keskossa kananmunien myynti on kasvanut viimeiset yhdeksän vuotta noin kahden prosentin vuosivauhdilla, mutta luomumunien menekki kasvoi viime vuonna viisi prosenttia.

S-ryhmässä luomumunien osuus on noussut viime vuosina toistakymmentä prosenttia vuosittain, uusien ulkokananmunien menekki sitäkin enemmän. Tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa uskoo, että jatkossakin suosiotaan lisäävät tuotantotavat, joissa kanojen hyvinvointi huomioidaan.

Kananmunan aiempi epäsuosio on johtunut keltuaisen runsaasta kolesterolipitoisuudesta. Kananmunan syöntiä on rajoitettu, koska joka kolmas suomalainen kantaa genotyyppiä, joilla kolesterolipitoinen ruokavalio nostaa herkästi veren kolesterolitasoa. Kolmella prosentilla on genotyyppi, joka tekee heidät erityisen herkäksi ruokavalion kolesterolipitoisuudelle.

Uusien tutkimusten mukaan kananmuna ei silti olekaan niin epäterveellinen kuin on luultu. Päinvastoin ravitsemustutkijat painottavat sen terveellisyyttä.

Kananmunan terveysvaikutuksia on tutkittu esimerkiksi Itä-Suomen yliopistossa. Kaksi vuotta sitten julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että runsas kananmunansyönti voi vähentää kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Vuosi sitten Itä-Suomen yliopistossa todettiin, että muna päivässä -ruokavalio ei nostanut sydäntautien riskiä. Alkuvuonna julkaistussa tutkimuksessa kananmunan ei nähty nostavan muistisairauksien riskiä, pikemminkin päinvastoin.


Voiko kananmunan nyt päästää pannasta, ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta?

”Antaisin ainakin jonkunlaisen synninpäästön. Eihän kananmunaakaan kannata määrättömiä määriä syödä – kuten ei muitakaan elintarviketta, joitakin kasviksia lukuun ottamatta. Valtaosalle suomalaisista ainakin yksi kananmuna päivässä näyttäisi olevan ihan ok”, Virtanen sanoo.

Virtasen mukaan runsaasti kananmunaa (yli 1 päivässä) sisältävän ruokavalion pitkäaikaisia vaikutuksia ei ole tutkittu. Lyhytaikaisissa kokeellisissa tutkimuksissa suuret määrät (3 munaa päivässä) eivät ole haitanneet. Päiväannokseen lasketaan kaikki, myös leivonnaisissa, käytetyt munat.

Kolesteroliherkkyyden saa Virtasen mukaan näkymään jo syömällä pari viikkoa runsaasti kananmunia ja mittauttamalla kolesteroliarvot ennen ja jälkeen kananmunadieetin. Jos kolesteroliarvot ovat selvästi nousseet, munia ei kannata syödä runsaasti.

Myös diabetestä sairastavien kannattaa syödä vain pari kolme munaa viikossa, sillä heillä runsas käyttö voi lisätä sydäntautiriskiä.

”Kananmuna on erittäin hyvä ravintoainepaketti. Siinä on oikeastaan kaikkia hyviä ravintoaineita paitsi C-vitamiinia”, Virtanen sanoo.

Muna-kirjan tekijä Sanna Mansikkamäen mielestä julkiset laitokset, kuten koulut, päiväkodit ja hoitokodit voisivat nykyistä enemmän hyödyntää kananmunaa hyvänä mutta edullisena proteiinin lähteenä.

Siipikarjaliiton Hanna Hamina uskoo, että jatkossa kaupoista saa useampia erilaisia munatuotteita, kuten munajauheita ja -nesteitä, valmisruokia ja vaikka lettutaikinaa.

”Laitilan Kanatarha on kehitellyt jo munavoin. Löytyy myös kypsää valkuaista ja kananmunasmoothieita. Miksei vähittäismyyntiin voi tulla valmiiksi keitettyjäkin kananmunia”, Hamina sanoo.

Mansikkamäen mielestä keitetty kananmuna on loistava eväsruoka: ”Minulla kulkee aina käsilaukussa mukana keitetty kanamuna pikaruuaksi.”

Kotikäyttöön Mansikkamäki antaa reseptivinkin. Muffinivuoassa koko perheelle voi paistaa jokaisen makuun räätälöityjä minimunakkaita.

”Sinne voi pilkkoa jääkaapista jämävihannekset ja raastaa juustonkannikat. Tosi helppo ja superhyvä pikkuruoka.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

200 kananmunaa vuodessa


 Viime vuonna suomalainen söi keskimäärin 12 kiloa kananmunia, 3,7 prosenttia edellisvuotta enemmän. Suomalainen syö keskimäärin yli 200 kananmunaa vuodessa.

 Kananmunia myydään monilla eri brändeillä ja markkinointinimillä, jotka eivät aina kerro kananmunien alkuperästä. Tuotantotapojen perusteella kananmunat on jaettu neljään ryhmään.

 Kananmunassa oleva koodileima kertoo munan tuotantomaan, tilan, pakkaamon, erän ja tuotantotavan, joka selviää koodin ensimmäisestä numerosta.

 Suomessa on noin 340 tilaa, joilla on noin 3,8 miljoonaa munivaa kanaa. Ne tuottavat vuodessa yhteensä 73 miljoonaa kiloa kananmunia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elintarvikkeet
 • Kolesteroli
 • Terveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  2. 2

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  3. 3

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  4. 4

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Malmin nainen kertoi valehdelleensa krp:lle Aarnion syyllisyydestä – HS seuraa oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä

  8. 8

   Huomenna elokuviin tulee uusi Star Wars ja tämä kaikki sinun tulee tietää ennen joulun megahitin katsomista

  9. 9

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  10. 10

   Lumisade sakenee iltapäivä­ruuhkan aikaan, Helsinki-Vantaalla vain yksi kiitotie käytössä – Katso grafiikasta, kuinka sade­alue peittää tunti tunnilta eteläisen Suomen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  7. 7

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  8. 8

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  9. 9

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  10. 10

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää