Kotimaa

Työministeri Jari Lindström: Rakennusalan tarveharkinnasta luopumiselle ei perusteita Uudellamaalla – ”Tarkoitus on jälleen kerran ujuttaa alalle halpatyövoima­tuontia”

Rakennusalalle löytyisi työttömiä työntekijöitä Suomesta ja EU-alueelta, sanoo Rakennusliitto.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) tuohtui tiistaina Uudenmaan ely-keskuksen suunnitelmiin luopua rakennusalan niin sanotusta työvoiman tarveharkinnasta Uudenmaan alueella. Eilen maanantaina suunnitelmista hermostui Rakennusliitto.

Tiettävästi virallista päätöstä ei vielä ole tehty, mutta sellainen on valmisteilla. HS ei tavoittanut Uudenmaan ely-keskusta kommentoimaan tapausta.

Ministerin mukaan viranomaispäätös avaisi mahdollisuuden tuoda halpatyövoimaa EU- ja Eta-alueiden ulkopuolelta tilanteessa, jossa suuri määrä suomalaisia rakennusalan ammattilaisia on työttömänä.

”Virkamiespäätökselle ei löydy oikein pitävää perustelua, koska yli kymmenentuhatta suomalaista rakennusalan ammattilaista on edelleen työttömänä. Sen lisäksi EU-alueelta on saatavissa ammattirakentajia”, Lindström sanoo tiistaina lähettämässään lehdistötiedotteessa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tarkoitus on jälleen kerran ujuttaa rakennusalalle halpatyövoimatuontia nykyisen lainsäädännön porsaanreiän kautta.”

Työvoiman tarveharkinta tarkoittaa, että viranomaiset arvioivat EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevien työntekijöiden kohdalla, olisiko työpaikkaan tarjolla Suomessa asuvia työttömiä. Jos ammattitaitoisia työttömiä on tarjolla kotimaassa, ei ulkomaalaiselle anneta työlupaa ja siten oleskelulupaa.

Ulkomaalaislain mukaan valtakunnallisista linjauksista päättää valtioneuvosto. Alueellisista linjauksista päättävät puolestaan paikalliset ely-keskukset. Rakennusalalla toimivat yritykset ovat perinteisesti kokeneet, että käytäntö vaikeuttaa osaavan työvoiman palkkaamista.

Nyt yritysten tilanne olisi siis helpottumassa Uudellamaalla, mutta työntekijäpuoli on huolissaan.

”Näin avataan huikeat bisnekset ennen muuta työlupakauppiaille, jotka perivät kynnysrahoja turvattomilta maahan siirrettäviltä rakentajilta”, sanoi maanantaisessa tapaamisessa ollut Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi. Hän perustelee kantaansa ”kansainvälisillä kokemuksille”.

”Ei meidän alalla ole ollut ongelmaa työvoiman saatavuudessa, kun EU-alueelta on voinut tuoda vapaasti työvoimaa. Uudenmaan ely tarkastelee vain pientä osaa työmarkkinasta linjauksensa pohjaksi.”

Harjuniemi myöntää, ettei Uudenmaan elyn mahdollinen linjaus suoraan loisi merkittäviä EU- ja Eta-alueiden ulkopuolelta tulevien rakennusmiesten työmarkkinoita. Hänen mukaansa linjaus voi kuitenkin heikentää EU:n rakennusammattilaisten mahdollisuutta työllistyä Uudellamaalla.

Ministeri Lindström haluaisi purkaa ely-keskusten tarveharkintavallan.

”Tulen esittämään maakuntalain uudistuksen yhteydessä toimivallan muutosta niin, että virkamiespäätöksillä ei voida enää purkaa työvoiman tarveharkintaa, vaan päätösoikeus on jatkossa ministerillä. Näin estetään alueelliset mahdollisuudet pelata näin vakavalla asialla”, Lindström sanoo.

Lindström tapasi Uudenmaan ely-keskuksen ja Rakennusliiton johtoa maanantaina.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakennusala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää