Kotimaa

Kuntavaaliehdokkaiden rikostaustojen selvitys on paikallisyhdistysten varassa – joskus kuulopuheisiin turvautuen

Ehdokkaat sitoutuvat kertomaan taustoistaan, mutta rikossyytteiden ja -tuomioiden unohtelu näyttää olevan yleistä.

Kuntavaalien ehdokkaiden rikostaustojen selvittäminen on täysin puolueiden paikallisyhdistysten varassa. Paikallisyhdistykset taas joutuvat turvautumaan jo julkistettuun tietoon tai kuulopuheisiin, jos ne jotakin selvityksiä tekevät.

Kaikki puolueet myös puhuttavat ehdokkaaksi aikovat, ja osa puolueista vaatii kirjallisen vakuutuksen nuhteettomasta taustasta. Jos ehdokaskandidaatti salaa rikostuomion tai syytteen, puolueen paikallisyhdistys ei saa niitä selville.

Helsingin Sanomat kertoi lauantaina, että sadat kuntavaaliehdokkaat ovat olleet oikeudessa vastaamassa rikossyytteisiin kuluvan valtuustokauden aikana. Törkeistä rikoksista syytteitä on luettu 134 kertaa ja perusmuotoisista rikoksista 410 kertaa.

Kaikkien suurten puolueiden ehdokkaita on syytetty ja tuomittu myös törkeistä rikoksista. Selvitys kohdistui 28 suuren kunnan 10 169 ehdokkaaseen, joista syytteeseen oli joutunut 394 eri henkilöä vuosina 2012–2017.


Määrällisesti ja suhteellisesti eniten syytteitä olivat saaneet perussuomalaisten ehdokkaat. He ovat joutuneet oikeuteen varsinkin pahoinpitelyistä ja rattijuopumuksista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ainakin osa perussuomalaisten ehdokkaista allekirjoittaa sitoumuksen, jossa he vakuuttavat kertoneensa taustoistaan rehellisesti muun muassa sen, onko heidät tuomittu rikoksesta tai onko tutkinnassa meneillään mahdollisesti rikokseksi luokiteltavia asioita. Monet perussuomalaisten ehdokkaat näyttävät tuolla hetkellä unohtaneen lähimenneisyytensä rötökset.

Vasemmistoliiton ja sosiaalidemokraattien puoluetoimistoista kerrottiin ennen HS:n selvityksen julkistamista, että heidän tiedossaan ei ole ehdokkaiden tekemiä törkeitä rikoksia. Molempien puolueiden ehdokkaiden joukosta niitä kuitenkin löytyi muutamia.

”Meidän ehdokkaiden tulee jakaa sosialidemokraattiset arvot ja toimia niiden mukaan. Tämä sulkee pois kaikenlaiset törkeät väärinteot ja rikokset”, Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm linjasi viime viikolla.

Vasemmistoliiton puoluesihteerin Joonas Leppäsen mukaan puolueessa ”ei lähtökohtaisesti” voi olla ehdolla henkilö, joka syyllistynyt törkeään rikokseen viime valtuustokauden aikana.

Kuten perussuomalaiset myös Sdp ja Vasemmistoliitto joutuvat luottamaan ehdokastaustojen tarkastuksessa paikallisosastojen ammattitaitoon.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kertoo, että heilläkin ehdokkaiden hyväksyminen on osastojen vastuulla.

”He pyrkivät selvittämään taustat niin hyvin kuin voivat, mutta viimeisten päivien aikana selvittäminen tehdään mahdottomassa kiireessä. Tärkeintä on, että ehdokkaaksi pyrkivä kertoo avoimesti taustastaan, jotta osasto voi arvioida, pystyykö henkilö ehdokkaana toimimaan puolueen arvojen mukaisesti”, Maanselkä linjasi viime viikolla.

Kristillisdemokraattien Helsingin-listalla on yksi selvityksen raskaimmista rikoksista tuomittu. Listalla sitoutumattomana olevan Paavo Väyrysen Terve Helsinki -liikkeen kuntavaaliehdokas on tuomittu tapon yrityksestä ja laittomasta uhkauksesta.

Myös kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen myöntää, että ehdokkaiden taustojen selvittäminen on vaikeaa. Esimerkiksi puoluetoimiston tietoon henkilöt tulevat vasta päiviä ehdokasasettelun päättymisen jälkeen.

”Kun ehdokkaita on valtakunnallisesti yli 5 700, ja iso osa nimistä tulee tietoon vasta aivan ehdokashankinnan loppumetreillä, ei taustojen tarkastuksia pystytä valitettavasti myöskään esimerkiksi puoluetoimiston toimesta juuri mitenkään tukemaan”, hän valittelee.

Hänen mukaansa kokoomus asettaa ehdolle lähtökohtaisesti vain ehdokkaita, jotka ovat nuhteettomia ja kaikin puolin yhteiskuntakelpoisia.

”Itse en paikallisena vaaliasiamiehenä ottaisi ehdolle henkilöä, joka on tuomittu yhdestä tai useammasta törkeästä rikoksesta lähihistoriassa”, hän linjaa.

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen kertoo, että allekirjoittaessaan ehdokassopimuksen, ehdokas vahvistaa, että on kertonut taustoistaan rehellisesti mukaan lukien mahdolliset aiemmat tuomiot tai käynnissä olevat tutkinnat.

”Jokaisen uuden ehdokkuudesta kiinnostuneen kanssa käydään keskustelu, jossa käydään läpi mm. hänen taustaansa ja aiempaa yhteiskunnallista ja muuta toimintaansa”, Miettinen kuvailee vihreiden menettelyä.

Miettinen on rikostaustojen suhteen tiukka.

”En pysty keksimään tilannetta, jossa törkeään rikokseen syyllistynyt voisi olla ehdolla”, Miettinen katsoo.

HS:n selvityksen mukaan ainakin yksi vihreiden ehdokas on kuitenkin ollut syytettynä törkeästä rikoksesta ja tuomittu siitä.

Karkkilassa ehdolla oleva vihreiden Olli Mäkinen, 59, on tuomittu 2015 törkeästä kavalluksesta puoleksi vuodeksi ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Oikeus määräsi hänet samalla palauttamaan yksityistiekunnalta toimitsijamiehenä kavaltamansa vajaat 5 000 euroa.

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska sanoo hänkin, että puolue luottaa paikalliseen harkintaan.

”Päätöksen ehdokaslistasta tekee kunnallisjärjestö, joka jo ennen ehdokkaiden nimeämistä käy keskustelut kunkin ehdokkaan kanssa”, hän kuvailee.

Ovaska muistuttaa, että kuntalaissa on pykäliä valtuutettujen tekemien rikosten varalta. Jos luottamushenkilö on kuntalain mukaan ”asetettu syytteeseen rikoksesta, jonka laatu tai tekotapa osoittaa, ettei hän voi toimia luottamustehtävässään sen edellyttämällä tavalla, valtuusto voi oikeudenkäynnin ajaksi pidättää hänet toimestaan”.

Jos luottamushenkilö vaalin toimittamisen jälkeen on lainvoimaisella tuomiolla tuomittu vankeuteen vähintään kuudeksi kuukaudeksi, valtuusto voi erottaa hänet luottamustoimestaan. Nämä molemmat päätökset voi panna toimeen heti.

Ruotsalainen kansanpuolue Rkp on ainoa, joka kertoo valmiudesta tehdä selvitys rikollisesta taustasta.

”Teemme taustaselvityksen siten, että kyselemme ihmisiltä, jotka tuntevat ehdokkaat. Emme tee automaattisesti rikostaustaselvitystä, mutta meillä on valmius siihen, jos tarve vaati”, Rkp:n puoluesihteeri Fredrik Guseff kertoo.

Hänen mukaansa ehdolla ei voi olla henkilö, joka on syyllistynyt törkeään rikokseen viime valtuustokauden aikana.

”Törkeät rikokset, esimerkiksi lapsiin kohdistuneita olisivat tällaisia”, hän linjaa.

Ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokkailla olikin eduskuntapuolueista kaikkein vähiten syytteitä, HS:n selvitys kertoo.


HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Rikosepäilyt
 • Puolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  2. 2

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  3. 3

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  4. 4

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  5. 5

   Lapseni uskoo länsimetroon, pitääkö hänelle kertoa totuus? Ja kahdeksan muuta vitsiä länsimetrosta

  6. 6

   Lukio-opetus menee taas täysremonttiin, vaikka edellistä uudistusta alettiin toteuttaa vasta viime vuonna – ehdotus tulevaisuuden lukioksi lietsoo reaaliaineiden sotaa

  7. 7

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  8. 8

   Stressi estää meitä ymmärtämästä toisiamme parisuhteessa, sanoo asiantuntija – Näillä keinoilla rauhoitat riitatilanteet

  9. 9

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin seudulle saattaa sataa torstaina jopa kymmenen senttiä lunta – Juha Föhr: ”Tässä on selvä lumen uhka”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  8. 8

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  9. 9

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  10. 10

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää