Kotimaa

Espoolainen Ilkka Liukkonen ajelehti neljä vuotta sitten päiväkausia valtamerellä – Etelä-Kiinan meren suomalaisten tilanne näyttää ”epämukavalta, mutta ei vaaralliselta”

Kokenut suomalaisperhe on ajelehtinut lauantaista asti Etelä-Kiinan merellä. Valtameripurjehtija Ilkka Liukkosen mukaan ajelehtimaan asettautuminen on näppärintä, mitä sään yllättäessä voi tehdä.

Espoolainen Ilkka Liukkonen miehistöineen ajelehti vajaat neljä vuotta sitten 52 tuntia tuulten ja Intian valtameren merivirtojen armoilla.

Hyvin samanlaisissa oloissa on nyt suomalaisperhe, joka on kamppaillut viikonvaihteessa kovassa merenkäynnissä Etelä-Kiinan merellä.

Avomeripurjeveneessä on kaksi aikuista ja kaksi kouluikäistä lasta. Perhe asuu Hongkongissa, mutta vene on rekisteröity Suomeen.

”Tilanne ei kuulosta vaaralliselta, mutta epämukavan puolelle se menee”, Melina-veneellään maapallon kiertänyt Liukkonen arvioi nelihenkisen suomalaisperheen olosuhteita muun muassa HS:n kertomien tietojen perusteella.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Turun, Hongkongin ja Pekingin meripelastuskeskukset seuraavat suomalaisperheen selviytymistä keskellä Etelä-Kiinan merta.

Kovan merenkäynnin vuoksi perhe on asettanut veneensä piihin eli pysymään suunnilleen paikoillaan keula tuuleen päin.

Veneestä saadun tiedon mukaan vene on pysynyt toistaiseksi ”juuri ja juuri” pystyssä.

Vene liikkuu hiljalleen tuulen ja merivirtojen vaikutuksesta, ja perhe viettää aikansa kannen alla veneen salongissa.

Näin menetteli myös Liukkonen, kun Melina joutui vuonna 2013 samankaltaisiin oloihin matkalla Mauritiukselta Etelä-Amerikkaan. Sekä tuulen voimakkuus että aallonkorkeus olivat samaa luokkaa kuin suomalaisperheellä kuluvana viikonloppuna.

Paikalleen asettuminen kuulostaa hänestä järkevältä.

”Kun purjehdus muuttuu epämukavaksi, niin odotellaan”, Liukkonen sanoo.

”Sisällä veneen liikkeet ovat rauhallisempia. On kuivaa ja lämmintä, kun kannella saisi jatkuvasti päälleen ämpärillisen tai ammeellisen vettä.”

Liukkosen kertomuksesta päätellen veneen sisälläkään ei ole suoranaisesti mukavaa, kun alus keikkuu ja hyppii holtittomasti.

Merellä ajelehtiva perhe onkin vuorannut salongin patjoilla. Heillä on myös kypärät päässään.

”Ei kenelläkään ollut esimerkiksi hirveän nälkä, mutta eipä kokkikaan ollut innostunut tekemään pekonia”, Liukkonen muistelee.

”Niissä oloissa juodaan teetä ja syödään keksejä, patukoita ja rusinoita. Niillä ihminen pysyy hengissä, kunnes purjehtimista on turvallista taas jatkaa.”

Tämä meripelastuskeskuksen kartta näyttää, missä suomalaisvene ajelehti sunnuintaina iltapäivällä:


Hongkongissa asuva suomalaisperhe liikkuu Etelä-Kiinan merellä noin 13-metrisellä teräsrunkoisella purjeveneellä. Liukkosen mukaan alus on hyvin tyypillinen valtameripurjevene: ”ei iso eikä pienikään. Rungon raskas materiaali tasoittaa aaltojen vaikutusta”.

Perheen lapset ovat Turun meripelastuskeskuksen mukaan kouluikäisiä, ja perhe on tottunut merellä liikkumiseen.

Forecan meteorologin Kristian Roineen sunnuntaisen ennusteen mukaan veneen sijaintipaikalla tuulee noin 14–15 metriä sekunnissa, ja merkitsevä aallonkorkeus on yli neljä metriä.

”15 metriä sekunnissa on enemmän kuin mitä purjevene tarvitsee matkatakseen mukavasti”, Liukkonen sanoo.

”Aallokon vaikutus riippuu siitä, miten pitkä on aaltojen väli. Jos aalto on jyrkkää, niin vene on enemmän vinksallaan ja ääritapauksessa jopa kaatumisvaarassa.”

Aallokon vaikutusta voivat lisätä voimakkaat merivirrat, jos ne kulkevat tuuleen nähden eri suuntaan.

Turun meripelastuskeskuksesta otetaan varmuuden vuoksi parin tunnin välein satelliittipuhelinyhteys ajelehtivaan perheeseen.

Veneellä ei ole ollut mitään varsinaista hätää, kertoo meripelastusjohtaja Jani Salokannel.

”Miehistö on vain päättänyt, että on turvallisinta lyödä luukut kiinni ja mennä veneeseen sisälle”, Salokannel sanoo.

”Henkilöt ovat olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa, eivätkä he ole pyytäneet evakuointia.”

Salokanteleen mukaan veneessä ei ole vaurioita. Niin moottori, purjeet kuin sähkötkin toimivat.

”Oletan, että perhe on vain halunnut turvallisuussyistä informoida, että tällainen tilanne on päällä. Mitään hätää heillä ei vaikuta olevan”, tulkitsee Ilkka Liukkonen.

Liukkonen lähti omalle pitkälle valtameripurjehdukselleen kesäkuussa 2011 Espoosta. Nelihenkisen miehistön förstinä toimi puoliso Elina Liukkonen. Reitti kulki Atlantin, Tyynenmeren ja Intian valtameren kautta, ja matka päättyi Haukilahteen elokuussa 2014.

Miehistö piti matkallaan blogia. Ankaraan keliin varustautuminen kuvataan blogissa tarkoin, mutta itse ajelehtiminen kuitataan ohimennen.

”Sisällä punkassa makoilu oli melko helppoa, jos vaan kirja pysyi kädessä”, Melinan matkakertomuksessa lukee.

Still-kuvassa olo näyttää jopa lokoisalta:


Niin, miten piissä keikkuessa voi nukkua?

”Täytyy kehittää tukeva x-asento ja kasata vaikka tyynyjä ja peittoja niin, ettei nukkuja kieri. Itse asiassa paras olisi ruumisarkku”, Ilkka Liukkonen kertoo.

Hänen omassa veneessään ruumisarkkumaiset olosuhteet saadaan aikaan niin sanotuilla meripunkilla, joissa ihminen lepää tiiviisti kangaslaitojen välissä.

Vaarallisinta keikkuvan veneen sisätiloissa on se, että joku voi murtaa luitaan. Siksi veneessä liikutaan harkiten, Liukkonen kertoo.

”Ja merisairaus, sekin on vain epämukavuutta.”

Jos vene on kunnossa, niin kaikkein ikävimpiä vaaratekijöitä ovat ympäröivä meriliikenne ja matalikot.

Etelä-Kiinan merellä liikkuu runsaasti suuria aluksia tankkereista lähtien, mutta valtamerelle varustetussa veneessä niitä voi tarkkailla sisätiloistakin tutkan avulla.

Tältä meriliikenne näytti sunnuntaina iltapäivällä Suomen aikaa:


Entä jos vene uhkaa ajelehtia matalikolle?

”Silloin täytyy vain puskea turvaan koneella ja purjeilla.”

Ilkka Liukkonen on hyvin perillä suomalaisista valtameripurjehtijoista, sillä hän on Suomen valtameripurjehtijat -yhdistyksen puheenjohtaja ja matkapurjehtijajärjestö Merikarhujen jäsen.

Hänen tiedossaan on runsaat kymmenen suomalaista purjevenettä, jotka seilaavat tällä hetkellä Euroopan vesiä kauempana.

”Sitten on somemaailman ulkopuolella joitakin, joiden liikkeistä ei tiedetä mitään.”

Etelä-Kiinan merellä ajelehtivaa perhettä Liukkonen ei tunne.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Vene ajelehtii Etelä-Kiinan merellä


 Suomalaisvene ajelehtii kiisteltyjen Paracelsaarten ja Filippiinien välissä Etelä-Kiinan meren pohjoisosassa.

 Perhe otti yhteyttä Turun merivartiostoon ensimmäisen kerran kello 8 sunnuntaiaamuna Inmarsat-tietoliikenneverkon kautta.

 Tuulta on ollut noin 15 metriä sekunnissa ja aallokon korkeus 4–6 metriä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Pienet synttärit riistäytyivät täysin käsistä Helsingin Käpylässä – 40 kuokkavierasta, pahoinpitely ja varastelua

  4. 4

   Petteri Orpo: Hallitus pääsi sopuun terveydenhuollon valinnanvapaudesta – kiista kärjisti puolueiden välit

  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  8. 8

   Kuokkavieraat varastivat useilta ihmisiltä omaisuutta juhlissa Suomenlinnassa – tallentuivat vieraiden ottamille videoille

  9. 9

   Airbus A350 on linjakas jättiläinen – Tutustuimme Finnairin uuteen koneeseen, joka hörppii viisi ja puoli tuhatta kiloa kerosiinia tunnissa

  10. 10

   Keskustan hermo petti sotessa: kansanedustaja kutsuu neuvotteluja farssiksi – ministeri luonnehtii tunnelmaa kireäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  6. 6

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  9. 9

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  10. 10

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  9. 9

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  10. 10

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Apulaisvalta­kunnansyyttäjä: Kaksois­kansalaiseksi luullun varusmies­lääkärin oikeuksia rajoitettiin Parolassa – syytettä ei nostettu
  3. Petteri Orpo: Hallitus pääsi sopuun terveydenhuollon valinnanvapaudesta – kiista kärjisti puolueiden välit
  4. Tänään televisiossa: Docventuresin tämän kauden hätkähdyttävin elokuva on Yhdysvaltain poliisilaitoksen militarisoinnista kertova Do Not Resist
  5. Pienet synttärit riistäytyivät täysin käsistä Helsingin Käpylässä – 40 kuokkavierasta, pahoinpitely ja varastelua
  6. ”Ei sitä kannata vaihtaa” – presidentti jatkoi maakuntakierrostaan ja karstulaisilla oli vaikeuksia muistaa muita vaaliehdokkaita kuin Niinistö
  7. Äänekoskella vihitään tänään Suomen metsäteollisuuden uusi ylpeys, 12 Eduskuntatalon kokoinen tehdas
  8. Karjala kuuluisi Suomeen, jos Mannerheim olisi uinut ja saunonut enemmän – näin vihjailee merikylpylän mainos Financial Timesin sivuilla
  9. Airbus A350 on linjakas jättiläinen – Tutustuimme Finnairin uuteen koneeseen, joka hörppii viisi ja puoli tuhatta kiloa kerosiinia tunnissa
  10. Häiriköt joutuvat maksajiksi Veikkausliigassa – seurat eivät enää maksa sakkoja omasta pussistaan
  11. Norjassa Mannen-vuoren alue evakuoitiin jo viidennen kerran, mutta se ei vieläkään romahtanut – HS välittää suoraa lähetystä vuoresta, joka ei suostu sortumaan
  12. Näytä lisää