Kotimaa

Poliisi: Palautus­lennosta Kabuliin liikkui väärää tietoa, kaikki olivat täysi-ikäisiä – HS oli vastassa, kun palautetut saapuivat Kabuliin

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg tähdentää, että palautettavia ei valikoida sen perusteella, ovatko he esimerkiksi lapsia tai raskaana olevia naisia. Raskaana olevan naisen ja alaikäisen lapsen maastapoistamista lykättiin viikonloppuna.

Helsinki/Kabul

Suomesta kohun saattelemana pakkopalautetut afganistanilaiset turvapaikanhakijat ovat saapuneet Afganistaniin.

Helsingistä myöhään maanantai-iltana lähtenyt lento laskeutui Kabuliin yhdeksän aikaan aamulla paikallista aikaa, ja poliisin mukaan lento sujui rauhallisesti.

HS oli tiistaiaamuna Kabulissa paikalla, kun lento saapui. Lennolla oli kymmenen ihmistä – joiden joukossa yksi kuusihenkinen perhe ja kaksi nuorta miestä.

Kaikki Kabuliin palautetut afganistanilaiset olivat täysi-ikäisiä, kertoo Helsingin poliisilaitos.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tapausta ruodittiin paljon sosiaalisessa mediassa, jossa kansalaistoimijat ja poliitikot arvostelivat pakkopalautuksia. Erityisesti arvostelua ovat herättäneet tiedot, että palautettavien joukossa olisi alaikäisiä ja raskaana oleva nainen.

Poliisin mukaan tapauksesta on liikkunut väärää tietoa.

”Kaikki palautetuista henkilöistä olivat täysi-ikäisiä. Palautetuista kukaan ei ollut poliisin tietojen mukaan raskaana. Eikä heistä kukaan halunnut tavata avustajaa”, sanoo ylikomisario Hannu Pietilä.

”Lennolla mukana oli lääkäri, Frontexin edustajia sekä yhdenvertaisuusvaltuutetun edustaja. Kabulissa vastassa oli Suomen suurlähetystön edustaja sekä IOM:n edustaja.”

Pietilä tarkentaa HS:lle, että palautettujen ikähaarukka on ”18:sta lähes 60 ikävuoteen”.

”Ne henkilötiedot, jotka meillä on, niiden mukaan joukossa ei ole alaikäisiä.”

HS:n Kabulin lentokentältä saamat tiedot palautettujen täysi-ikäisyydestä ovat ristiriitaisia. Perheen itsensä mukaan perheen lapset ovat täysi-ikäisiä, mutta lentokentän johtaja kertoi HS:lle, että mukana olisi ollut kaksi alaikäistä. HS ei ole pystynyt vahvistamaan tietoja.

Myöskään palautettuja vastassa olleen IOM:n asiantuntija Masood Ahmadi ei pystynyt vahvistamaan tietoja palautettujen iästä. Hänen saamien tietojen mukaan kaikki lennolla olleet olisivat kuitenkin olleet yli 18-vuotiata. IOM on palautettuja vastassa kentällä ja avustaa heitä muun muassa väliaikaisen majoituksen löytämisessä.


 

”Ei ole mitään kriteeriä, että katsottaisiin erikseen, onko lähetettävä henkilö lapsi tai raskaana.”

Lennolle piti nousta myös raskaana oleva afganistanilainen nainen miehensä ja alaikäisen lapsensa kanssa. Heidän osaltaan maastapoistamista kuitenkin lykättiin, kertoo rikosylikomisario Martti Hirvonen Hämeen poliisilaitoksesta.

”Päätös lykkäyksestä tehtiin viikonloppuna, kun perjantaina heidät on otettu säilöön. Sen enempää päätöksen sisällöstä ja lykkäämisestä emme voi kommentoida, kun ne ovat salassapidettäviä tietoja”, Hirvonen sanoo.

Hirvosen mukaan kyseessä on tapaus, jossa Etelä-Suomen Sanomien mukaan Asikkalan Aurinkovuoren koululta haettiin perjantaina alakouluikäinen lapsi. ESS:n tietojen mukaan lapsi haettiin koulusta Joutsenon säilöönottoyksikköön.

Maastapoistamisen keskeyttäminen Hirvosen mukaan varsin tavallista.

”Voi olla, että henkilö tekee uuden turvapaikkahakemuksen tai [maastapoistamispäätös] kumoutuu. Syynä voi olla myös terveystekijä – että lääkärintarkastuksessa todetaan, ettei henkilö ei ole palautuskelpoinen. Sekin on mahdollista, että raskaus on siinä vaiheessa tai terveystilanne muuten huono, ettei henkilöä voi palauttaa”, Hirvonen kertoo yleisellä tasolla.

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan palautettavia ei valikoida sen perusteella, ovatko he esimerkiksi lapsia tai raskaana olevia naisia. Jokainen palautettava on saanut kielteisen päätöksen turvapaikasta tai pakolaisstatuksesta, ja kaikkien kohdalla päätökset on koeteltu korkeinta hallinto-oikeutta myöten.

”Ei ole mitään kriteeriä, että katsottaisiin erikseen, onko lähetettävä henkilö lapsi tai raskaana.”

Maahanmuutto­virasto ja valitus­tuomioistuimet noudattavat päätöksissään yhteisiä, eurooppalaisia kriteerejä.

”Myös alaikäiset saavat kielteisiä päätöksiä. Missään Euroopan maassa ei ole linjaa, että kaikki alle 18-vuotiaat saisivat turvapaikan”, Nerg sanoo.

HS oli palautettuja vastassa Kabulin kentällä

Kabulin lentokentälle saapuneet entiset turvapaikanhakijat olivat vaitonaisia. Suurin osa ei myöskään halunnut nimeään julkaistavan.

Matiullah, 22, joutui odottamaan Suomessa noin vuoden turvapaikkapäätöstä isänsä, äitinsä ja kolmen sisaruksensa kanssa. Matiullahin mukaan kaikki hänen perheenjäsenistään ovat yli 18-vuotiaita.

”Meillä oli henkilökohtaisia ongelmia Kabulissa ja siksi jouduimme lähtemään”, Matiullah sanoi. Hän ei halunnut tarkentaa, millaisista ongelmista oli kyse.

”En ole pystynyt nukkumaan kahteen, kolmeen päivään. Olen todella väsynyt”, Matiullahin isä sanoi.

Perheellä ei ole enää Kabulissa taloa eikä sukulaisia, joiden luokse mennä. He lähtivät lentokentältä suoraan hotelliin. Rahaakaan perheellä ei ole paljon. ”Jumala tietää, mitä meille tulee tapahtumaan”, Matiullah sanoi.

Ilman perhettä matkassa ollut Khabir, 22, kertoi myös olleensa noin vuoden Suomessa. ”Heitä ei kiinnostanut mikään, he vain antoivat kielteisen päätöksen.”

Hän oli saanut tietää joutuvansa pakkopalautettavaksi vasta samana päivänä, kun lento lähti Suomesta. ”Poliisi tuli vastaanottokeskukseen ja pidätti meidät”, hän kertoi.

Khabirilla oli kertomansa mukaan ollut turvallisuuteen ja perheeseen liittyviä ongelmia, joiden vuoksi hänen täytyi paeta maasta. ”Meillä on paljon ongelmia täällä. Olen todella surullinen.”

Hän lähti lentokentältä sukulaistensa luokse.

Poliisi joutui käyttämään voimaa mielenilmauksessa

Helsingin poliisi vastaa palautuslentojen järjestämisestä. Poliisi vahvisti HS:lle tiistaina hieman puolenyön jälkeen, että palautuslento Kabuliin oli lähtenyt Helsinki-Vantaalta.

Pietilä kertoo HS:lle, että lennolle nousi lopulta kymmenen henkeä. Määrän piti olla suurempi, mutta joidenkin kohdalla maasta poistaminen peruuntui. Peruuntumisen syitä voivat olla esimerkiksi uusi turvapaikkahakemus.

”Se loppumäärää, joka lennolle saatiin vietyä, oli kymmenen. Matkan varrella putoaa väkeä pois – esimerkiksi niin, että jotakin ei voi panna täytäntöön. Näin käy kaikilla lennoilla, että aina määrä jonkin verran putoaa”, Pietilä sanoo.

”Valtaosa lennolle nousseista oli varmasti miehiä. Näin se kokemukseni mukaan aina on.”

Pietilä sanoi HS:lle maanantaina, ettei poliisi tiedota palautuslennoista ennakkoon ja jo toteutuneistakin lennoista se ei kerro yksityiskohtia. Maanantain tapauksen saama runsas julkisuus kuitenkin madalsi tiedottamiskynnystä.

Poliisi huomauttaa, että sen tehtävä on toimeenpanna tehty käännytyspäätös, eikä sillä ole omaa harkintavaltaa asiassa.

Metsälän vastaanottokeskukselle, Pasilan poliisitalolle ja Helsinki-Vantaalle kokoontui maanantai-iltana mielenosoittajia vastustamaan muun muassa väitettyä raskaana olleen naisen pakkopalautusta Afganistaniin.

Pasilan poliisitalolla mielenosoittajat pyrkivät poliisin mukaan estämään poliisiautojen liikkumista. Myös hälytystehtäviin lähtevien autojen kulkua estettiin.

”Tilanteessa ei ollut kyse rauhanomaisesta mielenilmauksesta vaan aktiivisesta viranomaisen toiminnan estämisestä”, sanoo ylikomisario Jere Roimu tiedotteessa.

”Tilanteen selvittämiseksi poliisi joutui käyttämään fyysistä voimaa sekä yksittäistapauksessa OC-kaasua [paprikasumutetta].”

Poliisi kirjasi tapauksesta rikosilmoituksen nimikkeellä haitanteko virkamiehelle.

Viime lokakuussa Suomi ja Afganistan allekirjoittivat sopimuksen, jolla pyritään helpottamaan kielteisten turvapaikkapäätöksen saaneiden afganistanilaisten pakkopalautuksia kotimaahansa. Muutkin EU-maat ovat aloittaneet palauttaneet viime kuukausina afganistanilaisia turvapaikanhakijoita.

Suomessa maahanmuuttovirasto antoi viimeisen vuoden aikana kielteisen turvapaikkapäätöksen noin 3 000 afganistanilaiselle. Se on noin puolet turvapaikkahakemuksista. Moni on kuitenkin valittanut, joten iso osa päätöksistä odottaa vielä ratkaisua hallinto-oikeudesta.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Afganistan

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  3. 3

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  4. 4

   Tässä hän on, Kätilöopiston viimeinen vauva: Tyttö Erlin syntyi keskiviikkoiltana kello 18.39 – 57 vuotta palvellut synnytysosasto sulki ovensa

  5. 5

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  6. 6

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  7. 7

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  8. 8

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  9. 9

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat matkustivat viisi päivää rutontorjuntaan vain joutuakseen lähtemään takaisin uhkailun takia – Madagaskarin keuhkorutto on levinnyt syrjäseuduilta kaupunkeihin ja tappanut jo yli 70 ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  6. 6

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  9. 9

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  10. 10

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  6. 6

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trump syytti kongressiedustajaa valehtelusta, kun tämä kertoi tökeröstä puhelusta kuolleen sotilaan surevalle leskelle – Washington Post: Sotilaan äiti vahvistaa presidentin tökeröydet
  3. Almalle kulttuurin tulevaisuus -palkinto Vuosisadan kulttuurigaalassa, Sinuhe egyptiläinen on vuosisadan kirja
  4. Tenniksen maailman ykköspari Kontinen-Peers käyttää väliviikon pelaamalla Helsingissä – ”Paljon on rakkautta lajiin”
  5. HIFK sai selkäsaunan Kärpiltä – valmentaja tyrmäsi omiensa esityksen: ”Meidän esitys oli 60 minuuttia täysin välinpitämätön ja hengetön”
  6. Joukkuetoverit tappelivat – Lauri Markkanen pääsee suoraan avauskokoonpanoon ensimmäisessä NBA-ottelussaan
  7. Nicaragua aikoo liittyä Pariisin ilmastosopimukseen – sopimuksen ulkopuolelle jäämässä vain Syyria ja Yhdysvallat
  8. Tunti sitten
  9. Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”
  10. Häiriköt joutuvat maksajiksi Veikkausliigassa – seurat eivät enää maksa sakkoja omasta pussistaan
  11. Timo Jutila kertoo vihdoin kirjassaan, miksi hän ei osallistunut vuoden 2011 MM-kultajuhliin, ”olin liikaa hönössä” – viime vuonna kiekkosankarille tehtiin vaativa leikkaus
  12. Ruotsalaisen remonttiohjelman juontaja huoritteli kollegoitaan – kanavajohtajat lensivät selvittämään skandaalia Cannesin tv-messuilta
  13. Näytä lisää