Kotimaa

Turku pohtii ratikoita, Tampere elää juhlien jälkeistä aikaa – nämä vaaliteemat kiihdyttävät isoissa kaupungeissa

Mikä ratkaisee vaalit Suomen isoissa kaupungeissa? HS kokosi eri tärkeimpiä puheenaiheita ja näkymiä siihen, kuka kohta johtaa.

Suurten kaupunkien vaaliteltoilla on kohistu tänä vuonna muun muassa keskustojen rakentamisesta, liikenteestä, homekouluista ja maahanmuutosta.

”Joka vaaleissa on samantyyppisiä asioita, jotka nousevat esiin”, sanoo Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom.

Hänen mukaansa etenkin kasvavissa kunnissa on puhuttu nyt rakentamisesta ja liikenteestä. Lisäksi maahanmuutto ja homekoulut ovat esillä aivan toiseen tapaan kuin edellisissä kuntavaaleissa, Pekola-Sjöblom huomauttaa.

”Pääkaupunkiseudulla keskustellaan metrosta ja muista liikenneväylistä. Näin on muuallakin.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

HS kokosi eri puolilta Suomea tärkeimpiä vaalipuheenaiheita ja näkymiä uusiin valtasuhteisiin.

Tampereen kasvu jatkuu – millä hinnalla?

Tampereella on takanaan harvinaisen tuottelias valtuustokausi, ja muutokset jatkuvat väistyvän valtuuston päätösten vuoksi.

Suomen pisin maantietunneli, Rantaväylän tunneli, saatiin valmiiksi, ratikan rakentaminen on jo alkanut ja kaupunki kasvaa moneen suuntaan – varsinkin ylöspäin. Tästä näkyvimpiä esimerkkejä on kaavailtu jättiaree­na­kokonaisuus keskustassa.

Samaan aikaan Tampereen talous on pysynyt miinuksella vuosikausia, ja työttömyys on suurten kaupunkien kärkeä.

Tuntuu kuin kaupungissa elettäisiin nyt jonkinlaista juhlien jälkeistä välivaihetta, jossa lasit kerätään pöydiltä ja laskusta voi tutkia, mitä tulikaan tilattua.

Tuleva valtuusto saa käsiinsä kaupungin, jossa vauhti on ollut kova. Jopa niin kova, että perussuomalaisten yksi vaalislogan on: ”Ei ratikalle, mennään nyssellä [bussilla].” Ironista on, että samaan aikaan ratikkatyömaita syntyy jo eri puolille kaupunkia.


Helsingissä kuntavaaleista on tullut kahden puolueen kilpa pormestarin paikasta. Asetelma on sama Tampereella, jossa kaupunkia johtaa jo nyt pormestari. Seuraavan valitsee kaupunginhallitus keskuudestaan kesäkuussa. Ykkösvaihtoehto on suurimman puolueen ehdokas.

Mutta mikä on suurin puolue sunnuntain jälkeen? Aamulehdelle asiaa kommentoinut valtio-opin dosentti Pertti Timonen ennusti paikkajaon kannatusmittausten mukaan näin: Sdp saa yhden lisäpaikan ja nousee valtuuston suurimmaksi puolueeksi. Kokoomus häviää 2–3 paikkaa ja perussuomalaiset kolme paikkaa. Vihreät voittaa kolme paikkaa ja Tampereen puolesta -puolue kahdesta kolmeen paikkaa. Muiden tilanne pysyy suunnilleen ennallaan.

Tästä seuraa oletus, että uusi pormestari olisi demareista. Demarit tosin ovat, osin kritisoidustikin, kertoneet ilmoittavansa ehdokkaansa vasta vaalien jälkeen. Asiasta ovat olleet kiinnostuneita ainakin apulaispormestari Pekka Salmi ja SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Lyly.

Suuret päätökset on siis Tampereella hetkeksi tehty ja riidat riidelty. Vääntöä voi olla luvassa ainakin Eteläpuiston alueesta, josta suunnitellaan isoa ranta-asumisen kohdetta. Taloudellisesti suurin päätös on todennäköisesti Sulkavuoren keskuspuhdistamo, jolla on noin 300 miljoonan euron hintalappu.

Oulua kaihertaa tyhjenevä keskusta

Oulussa vaalipuheista on heijastunut huoli ydinkeskustan tyhjistä liiketiloista. Keskustan kävelykadun Rotuaarin kattamisesta löytyisi joidenkin mielestä ratkaisu, joka houkuttelisi vuokralaisia. Toisten mielestä siinä haaskattaisiin rahaa, joka tarvitaan vanhusten palveluihin ja päiväkotiryhmien pienentämiseen.

Iso kuuma peruna vaalipuheissa on nimenomaan raha ja sen riittävyys. Oulun velkaantumisen katkaisemiseen etsitään keinoja.

Edellisissä kuntavaaleissa Oulussa keskusta otti murskavoiton ja kasvatti äänimääräänsä 21 prosentista 28:an. Taustalla oli tuore ”uusi Oulu”, jossa vahvasti keskustalaiset Haukipudas, Oulunsalo, Kiiminki ja Yli-Ii liittyivät Ouluun muodostaen Suomen viidenneksi suurimman kaupungin.

Kuluneella vaalikaudella moni on ollut Oulussa sitä mieltä, että touhu valtuustossa on mennyt kyläpolitikoinniksi. Yhteisen Oulun kehittäminen unohtuu, kun liitoskunnat kiskovat omiin suuntiinsa.

Kipeimpänä kolottaa viimevuotinen kouluverkkopäätös, jossa valtuusto keskustan ja vasemmistoliiton johdolla esti kaupungin yrityksen keskittää lukio­koulutusta liitoskunnista keskustaan.

Joidenkin mielestä päätös on avattava uudessa valtuustossa. Hajauttamisen puolustajat taas olisivat valmiita jopa lakkauttamaan keskustan nykyisiä lukioita.

Vahvaa vääntöä on luvassa uudessakin valtuustossa, sillä budjettiin on jo kirjattu, että kaupunki käynnistää yt-neuvottelut.

Vuoden lopussa päättyy liitoskuntien henkilöstön viiden vuoden irtisanomissuoja. Vasemmisto korostaa jo vaalitavoitteissaan, ettei irtisanomisille ole perusteita. Kyse ei ole pienestä asiasta, sillä Oulun kaupungin henkilöstöön kuuluu noin 11 500 työntekijää.

Turussakin mietitään raitiovaunua

Turussa poliittinen valta on vuosikymmenien ajan keskittynyt kahden puolueen eli kokoomuksen ja Sdp:n käsiin. Tilanne on nyt ehkä muuttumassa, sillä TS-yhtymän lehtien tilaaman gallupin mukaan vihreät näyttäisi nousevan kolmen joukkoon. Vihreiden nousun esteenä voi olla se, että puolueen kannatus jää usein gallupkannatukseksi eikä kestä vaaliuurnille asti.

Toinen Turun vihreiden nousun tyrehdyttäjä voi olla se, että muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna Turussa on poikkeuksellinen taloustilanne. Kaupungilla menee oikeasti hyvin, ja seuraavien vuosien talousnäkymät ovat myönteiset Meyer Turun ja muiden yritysten menestyksen ansiosta.

Varsinais-Suomen uudet työpaikat ovat tuoneet lisäpainetta esimerkiksi lisätä kaupungin omaa vuokra-asuntorakentamista. Turun uuden valtuuston onkin päätettävä yleiskaavasta. Kaikki puolueet haluavat kehittää keskustaa, mutta puolueesta riippuen ratkaisut voivat painottua kävelykatujen ja pyöräkaistojen lisäämiseen tai täydennysrakentamiseen.

Yksi kiistakappale saatiin ratkaistua ennen vaaleja: Kakolanmäelle suunniteltu näkötorni ei saanut kaupunginhallitukselta vihreää valoa. Rakennuttaja ilmoitti päätöksen jälkeen, ettei se vie asiaa eteenpäin.

Uusi valtuusto päättää siitä, miten Turku edistää joukkoliikenneratkaisuja. Suurin kiista noussee raitiovaunusuunnitelmasta. Raitiotielinjojen rakentamispäätöstä puolueista kannattaa esimerkiksi vihreät ja vastustaa keskusta. Tuoreimman mielipidemittauksen mukaan suurin osa kaupunkilaisista on kääntynyt vastustamaan kallista investointia.

Muita ratkaistavia liikennepäätöksiä ovat vuosia pähkäillyn Matkakeskuksen kohtalo ja Turku–Uusikaupunki-radan sähköistäminen. Sähköistäminen mahdollistaisi henkilöliikenteen aloittamisen yli 20 vuoden tauon jälkeen. Ajatus on noussut esiin Uudenkaupungin autotehtaan menestyksen takia.

Turussa ei ole alettu rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta. Seuraavalla valtuustokaudella keskustellaan ainakin päivähoidon maksuttomuudesta. Vasemmistoliitto haluaisi täysin maksuttoman päivähoidon, Sdp haluaisi siirtyä maksuttomuuteen vaiheittain, ja vihreät haluaisi tarjota päivittäin neljä maksutonta päivähoitotuntia.

Uudet kaupunginvaltuutetut pääsevät päättämään myös kaupungin johtajuusjärjestelmästä. Ainakin demarit ja vihreät haluaisivat kaupunkiin poliittisen johtajan eli pormestarin Tampereen ja Helsingin malliin.

Kuopiossa puhuttavat lähipalvelut

Kuopiossa kuntavaaleihin lähdetään uusin asetelmin, sillä nykyisen valtuustokauden aikana Maaninka ja Juankoski liittyivät Kuopioon. Toreilla ja turuilla onkin keskusteltu nyt paljon lähipalveluista. Niiden säilyttämisestä ovat olleet huolissaan Kuopion uusilla alueilla asuvat ihmiset mutta myös vanhojen lähiöiden asukkaat.

Vaaliteltoilla on puhuttu myös sosiaali- ja terveyspalveluista, etenkin vanhustenhoidosta, vaikka sote-asiat lipeävätkin pian kuntapäättäjien sormista.

Kuopiossakin ovat puhuttaneet myös päivähoitoon ja kouluihin liittyvät kysymykset: ryhmäkoot, koulu- ja päiväkotiverkosto, opetustuntien määrä, homekoulut ja remontit.

Kuopion kestopuheenaihe – Puijon alueen kehittäminen – on ollut esillä nytkin käydyissä vaalikeskusteluissa.

Vaaliteltoilla on myös puhuttu Kuopioon suunnitellusta maailman suurimmaksi mainostetusta Finnpulpin havusellutehtaasta. Sen tuomia työpaikkoja ja laajalle säteilevää nostetta odotetaan kovasti. Tehtaan vaikutus Kallaveteen huolettaa kuitenkin monia.

Jyväskylässä tapetilla kouluasiat

Jyväskylän vaaliareenoilla on mietitty muun muassa työllisyystilannetta, sillä Jyväskylän ja Keski-Suomen työttömyysluvut ovat korkeat. Myös toisen asteen koulutus on kuuma aihe.

Jyväskylässä lukiokoulutuksen järjestäminen on siirretty kaupungilta koulutuskuntayhtymälle, joka järjestää myös ammattikoulutuksen. Ongelmia on ollut, ja kaupunkilaiset haluavat tilanteeseen parannusta.

Keskustelua on käyty myös varhaiskasvatuspalveluista ja siitä, miten kaupunki säilyttää parantuneen taloustilanteensa. Vaaliteltoilla on mietitty myös liikuntakeskuksen Hippos 2020 -hanketta, Kaukaan tehtaan alueen tulevaisuutta ja avovankilan rakentamista kaupunkialueelle.

Kestoaiheena on yhä musiikkisalin rakentaminen Jyväskylään.
HS-työryhmä: Jukka Harju, Toni Lehtinen, Pipsa Palttala, Minna Pölkki, Marjo Valtavaara
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Tampere
 • Turku
 • Jyväskylä
 • Oulu
 • Kuopio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  4. 4

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  6. 6

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  7. 7

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  8. 8

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  9. 9

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  10. 10

   Suomi on tarina miesjoukosta metsässä – mutta miksi iloiset velikullat vaikenivat?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää