Kotimaa    |   70-vuotias

Professori ja rauhantutkija Raimo Väyrynen jaksaa yhä uskoa ydinaseettomaan maailmaan: ”Ydinaseista ei ikinä ole maailmanrauhan takeeksi”

Raimo Väyrynen oli 1990-luvulla siteeratuin kansainvälisen politiikan tutkija Pohjoismaissa.

Professori Raimo Väyrynen sopii mallitapaukseksi suurten ikäluokkien tiestä. Lapsia syntyi ruuhkaksi asti – toisaalta uusille ikäpolville alkoi aueta yhä moninaisempia koulutusväyliä.

Niinpä myös kirvesmiehen poika yläsavolaiselta Kiuruvedeltä saattoi mennä oppikoulun, tulla suvun ensimmäiseksi ylioppilaaksi ja jatkaa yliopistoon.

”Kiuruvesi oli körttiläisyyden kanta-aluetta, poliittisesti maalaisliittoon ja Skdl:ään painottuva. Myöhemmin siellä levisi vennamolaisuus siihen kansaan, jota Erno Paasilinna kuvasi ’yhteiskuntamurroksen jakojäännökseksi’. Oli työttömiä, entisiä pienviljelijöitä ja metsureita, emäntiä, syrjään laitettua väkeä”, Väyrynen kertoo kotonaan Helsingissä.

”Tunsin heitä paljon, kävin 60-luvun lopullakin useasti Kiuruvedellä.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Väyrysestä ei tullut vennamolaista. Tampereen yliopistossa hänestä tuli vauhdilla etenevä yhteiskuntatieteilijä, joka luki maisteriksi kahdessa vuodessa ja väitteli tohtoriksi 25-vuotiaana. Poliittisesti hän kotiutui oitis demareihin.

Kansainvälisen politiikan tutkimisen hän aloitti rauhantutkijana ja paneutui erityisesti ydinasekysymyksiin, kauhun tasapainoon. Ydinaseriisunta oli paitsi tutkimuskohde myös osa poliittista agendaa.

”Vasemmistolaisuutemme rakentui pitkälti pasifismille. Asetelma oli ikään kuin me hyvät pasifistit vastaan voimapoliittinen suuntaus, ydinaseriisunta vastaan keijokorhoslainen inhorealismi. Olihan se hieman yksinkertaistavaa.”

Saiko Kekkosen johtamassa Suomessa tutkia mitä tahtoi?

Väyrynen ei kursaile vastauksessaan: ”Olimme melkein kaikki kekkoslaisia. Rajoituksia ei saneltu, asetimme itse rajat. Oli yya-sopimus, hyväksi arvioitu sopimus, emmekä tarttuneet ­aiheisiin, jotka sotisivat ystävyyspolitiikkaa vastaan.”

Ydinaseettomasta maailmasta hän ajattelee nykyään kaksijakoisesti. ”Toivon sitä ja yhä uskonkin siihen, mutta ei sitä henkeä saada takaisin pulloon. Pidän realismin ja moraalisuuden vastakkaisuutta todellisena, eikä ydinaseista ikinä ole maailmanrauhan takeeksi.”

Helsingin yliopiston professuurin lisäksi Väyrynen on toiminut kauan professorina ja tutkijana Yhdysvaltain huippuyliopistoissa. Hän tuntee pitkältä ajalta suurvallan poliittisen järjestelmän ja ulkopolitiikan, joihin presidentti Donald Trump on iskenyt heti vahvan leimansa.

Trump vaatii kymmenen prosentin (54 miljardin dollarin) kasvua armeijan budjettiin ja ydinasevoiman vahvistamista, Väyrynen toteaa. Hänen mukaansa kyse voi olla kaksoisstrategiasta, sillä Trump tulee kohtalaisesti juttuun ulkomaiden kanssa, mutta laukoo paljon törkeämmin kotiyleisön tarpeisiin.

”Ehkä se on tietoista epävarmuuden manipulointia, ehkä kurittomuutta – tai sitten jotain muuta. Emme vielä tiedä.”

Suomalainen tiede- ja tutkimuselämä on niin ikään Väyrysen leipälajia.

”Suomen tieteen huippu kääntyi alas 20–10 vuotta sitten, mutta tympäisevälle tieteiden vastaisuudelle ei ole mitään pohjaa. Rakenteita on hyvä myllätä, ja ymmärrän myös hallituksen ajatuksen, että jotain pitäisi tehdä – myös yliopistoissa.”

Viime aikoina korkeakoulutuksen varoista leikattiin lopulta 3,4 prosenttia niiden huipputasosta, hän muistuttaa – vain ammatilliselta koulutukselta vietiin selvästi enemmän.

Väyrynen oli 1990-luvulla siteeratuin kansainvälisen politiikan tutkija Pohjoismaissa. Julkisuuden armottomiinkin valoihin joutunut professori miettii uraansa:

”1970-luvulta asti olin kenties liikaa esillä, tosin kommentaattoreita ylipäätään löytyi niukasti. Toisinaan ajattelen, olisiko pitänyt enemmän keskittyä tieteeseen kuin riekkua mediassa, mutta kyllä kommentointi edistikin tutkimushankkeita.”

Suomen ulkosuhteissa Väyrynen kulkee tarkkaa keskitietä.

”Venäjän sisäisistä oloista olen enemmän kuin huolissani, mutta tuen Niinistön arkista idänpolitiikan hoitoa”, hän muotoilee. ”Natoon asennoidun agnostikon tavoin. En ole hurahtanut Nato-intoon, mutta en näe sotilasliittoa minään mörkönäkään.”

”Yhteistyötä, dialogia, vierailuja, joka suuntaan. Muuta tietä ei ole”, Väyrynen päättää.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

Raimo Väyrynen


 Syntynyt 17. huhtikuuta 1947 Kiuruvedellä. Asuu Helsingissä, naimisissa, neljä aikuista lasta.


 Rauhan- ja konfliktintutki­muslaitoksen johtaja 1972–78, Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori 1978–93 ja tutkijakollegiumin johtaja 2002–04, Notre Damen yliopiston (Indiana, USA) professori 1993–2002.

 Vieraileva professori ja tutkija MIT:ssa, Princetonin, Minnesotan ja Harvardin yliopistossa.

 Suomen akatemian pää­johtaja 2004–07, ulkopoliit­tisen instituutin johtaja 2007–10.

 Valtion tiede- ja innovaationeuvoston jäsen 1980–2000-luvuilla, Lapin yliopiston hallituksen puheenjohtaja 2009–17, UM:n aseidenriisunta­toimikunnan jäsen ja puheenjohtaja 1975–93.

 Viettää merkkipäiväänsä matkoilla.

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syntymäpäivät
 • Henkilö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  6. 6

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  7. 7

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  8. 8

   Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

  9. 9

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  10. 10

   NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  7. 7

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  8. 8

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  9. 9

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  10. 10

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”
  3. Venäjä liittyy tax free -järjestelmään – verovapaita ostoksia voisi tehdä viimeistään ensi kesänä jalkapallon MM-kisojen aikaan
  4. Muistatko listaykköseksi nousseen korvamadon vuodelta 1999? Jalkapallojoukkue mokasi, mutta kerää nyt rahaa eturauhassyöpää vastaan yhdistämällä pelaajan nimen ja numeron biisin hengessä
  5. NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista
  6. Espoon budjettineuvotteluissa päästiin sopuun – Sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen korotus kaatui neuvotteluissa
  7. Tenniksen superlupaus ”Baby-Fed” juhli ATP-finaalien voittoa– seitsemän vuotta sitten hän kävi Helsingin Talissa kuumana kuin hellankoukku
  8. Espoon teatteritalohanke etenee – pysyviä tiloja on puuhattu jo pari vuosikymmentä
  9. Saksa on Euroopan uusin ongelma – Enää ei ole itsestäänselvää, että siitä on vakauttamaan kriisejä naapurustossaan
  10. Tunti sitten
  11. Mugabe on samassa tilanteessa kuin miljoonat Zimbabwen kansalaiset hänen alaisuudessaan: paras vaihtoehto olisi paeta ulkomaille – Iso kysymys on, mitä maalle tapahtuu Mugaben jälkeen Tilaajille
  12. Lauri Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen – valmentaja ylisti suomalaisen koripalloälyä
  13. Näytä lisää