Kotimaa

Puolitoistavuotias lapsi odottaa säilössä palautusta Irakiin – lasten säilöönotto on Suomessa erittäin harvinaista

Lasten palautukset ja säilöönotot ovat saaneet osakseen kritiikkiä. Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea antoi Suomelle vuonna 2015 suosituksen, että lasten säilöönotto tulisi kokonaan kieltää.

Joutsenon säilöönottokeskukseen vietiin keskiviikkona yhdeksänhenkinen perhe, joka odottaa nyt maasta poistamista. Seitsemästä lapsesta nuorin on puolitoistavuotias, vanhin 14-vuotias.

Perheiden ja lasten ottaminen säilöön on poikkeuksellista.

Aiemmin tänä vuonna säilössä on ollut vain yksi, kaksilapsinen perhe. Vuonna 2016 säilössä kävi viisi perhettä, joissa oli kahdeksan alaikäistä. Toissa vuonna perheitä oli yksitoista. Tiedot perustuvat HS:n Poliisihallituksesta ja Joutsenon säilöönottoyksiköstä saamiin lukuihin.

Määriä voi verrata siihen, että viime vuonna säilössä kävi yhteensä tuhatkunta ulkomaalaista. Perheiden säilöönotto kestää tyypillisesti vain muutamista päivistä pariin viikkoon, ja useimmat liittyvät palautuksiin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Alaikäisten säilöönotto on ollut hyvin harvinaista ja yksin tulleiden kohdalla erittäin harvinaista”, kertoo apulaisjohtaja Antti Jäppinen Joutsenon säilöönottoyksiköstä.

Viime viikolla nousi kohu afgaaniperheen perusteettomasta säilöönotosta ja laajemmin alaikäisten palautuksista. Kantaa ottivat muiden muassa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä (kesk).

Huomiota herättäneet tapaukset ovat kuitenkin pieni osa monimutkaisesta palautuskokonaisuudesta. Viime vuonna hieman yli neljäsataa alle 14-vuotiasta ja vajaat sata 14–17-vuotiasta palautettiin poliisin valvomana tai saattamana. Vuonna 2015 alaikäisiä palautettiin kolmesataa.

Heitä on palannut myös Irakiin.

”Viime vuoden luvussa on varmasti myös jonkin verran vapaaehtoisia paluita, kun toteutimme tilauslentoja Irakiin. Valtaosa alaikäisistä palautetuista palautettiin yhdessä perheensä kanssa”, kertoo poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta.

Suuri joukko alaikäisiä palaa perheensä mukana myös vapaaehtoisesti. Siirtolaisuusjärjestö IOM avusti viime vuonna 159:aa ja kuluvan vuoden tammi–maaliskuussa 29:a lapsiperhettä palaamaan. Yleisimpiä paluumaita olivat Irak, Albania ja Kosovo.

Lasten palautukset ja säilöönotot ovat saaneet osakseen kritiikkiä. Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea antoi Suomelle vuonna 2015 suosituksen, että lasten säilöönotto tulisi kokonaan kieltää.

Joulukuussa 2016 ihmisoikeusjärjestö Amnesty Suomi vastusti lasten säilöönottoa ja totesi, ettei säilöönoton voida koskaan katsoa olevan lapsen edun mukaista.

Keskiviikkona Pelastakaa Lapset ry vaati, että Suomi lopettaa viipymättä kaikkien alaikäisten pakkopalautukset eikä ota yhtäkään lasta tai lapsiperhettä säilöön osana palautusprosessia.

Yhdistys sanoo, että sen kokemusten perusteella lapsen edun arviointi turvapaikkaprosessin eri vaiheissa on puutteellista. Turvattomuudesta ja koulujen puutteesta on todisteita esimerkiksi Afganistanissa ja Somaliassa.

Miksi Turussa asunut perhe otettiin säilöön? Säilöönotto on viimesijainen keino taata maasta poistaminen, jos on esimerkiksi syytä olettaa ulkomaalaisen välttelevän tai vaikeuttavan palautusta.

Tämä oli perusteena myös irakilaisperheen säilöönotossa, kertoo perhettä avustava lakimies HS:lle.

Lapsen osalta edellytetään myös, että säilö on välttämätön ”lapsen ja hänen huoltajansa välisen perheyhteyden ylläpitämiseksi”.

Yleensä perhekunnille annetaan samanlaisia turvapaikkapäätöksiä ja lapset kulkevat vanhempiensa mukana läpi turvapaikkaprosessin.

Turussa Pansion vastaanottokeskuksessa asunut perhe kuljetettiin maanantaina Metsälän säilöönottoyksikköön ja sieltä tiistaina edelleen säilöönottoyksikköön Joutsenoon. Palautukset tehdään Helsinki-Vantaalta, joten ilmeisen maasta poistamisen alla perhettä on rahdattu ympäri Etelä-Suomea.

Miksi?

”Logistiikkaa selittää, että Metsälässä asiakkaat joutuvat tukeutumaan yhteisiin tiloihin, jotka ovat myös miesasiakkaiden käytössä. Tästä on tullut voimakastakin kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöiltä”, sanoo Joutsenon Jäppinen.

Poliisin ohjeessa sanotaan, että palautettavat perheet ja haavoittuvassa asemassa olevat henkilöt sijoitetaan ensisijaisesti Joutsenon säilöönottoyksikköön. Joutsenossa Konnunsuon entisessä vankilassa irakilaisperheellä on omassa käytössään 150 neliön tila.

”Meillä perheiden ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien osastolla on osaosastoja, jonne muilla ei ole pääsyä. Tämä on varmasti tausta, miksi tämäkin perhe siirrettiin meille.”

Irakilaisperhe on kotoisin shiiavaltaisesta Etelä-Irakin Karbalasta, joka on Maahanmuuttoviraston maatiedon mukaan suhteellisen vakaata aluetta ja jossa väkivaltaa on verrattain vähän.

Perhe sai kielteisen turvapaikkapäätöksen toukokuussa 2016 ja valitti siitä joulukuussa. Hallinto-oikeus katsoi, ettei ole todennäköistä, että shiiataustaisella perheellä olisi perustellusti aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi tai todelliseen vaaraan kotimaassaan. Torstaina korkein hallinto-oikeus hylkäsi perheen valituslupahakemuksen.

Perhe ei tiedä, koska se poistetaan maasta. Isä kertoo HS:lle olevansa peloissaan tulevasta. Siksi perhe ei esiinny jutussa nimellään.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Maahanmuuttovirasto käsittelee tuhansia alaikäisten hakemuksia


 Maahanmuuttovirasto teki perheen mukana tulleille alaikäisille turvapaikanhakijoille 4 701 turvapaikkapäätöstä tammikuusta 2016 helmikuuhun 2017.

 Päätöksistä 1 527 oli myönteisiä ja 2 277 kielteisiä. Kielteisen päätöksen saaneet olivat enimmäkseen irakilaisia (1 450) ja afganistanilaisia (533). Samaan aikaan noin 900 hakemusta raukesi tai jätettiin tutkimatta.

 Samalla aikavälillä yksin tulleista alaikäisistä myönteisen päätöksen sai 1 562 ja kielteisen 152.

 Maahanmuuttoviraston mukaan alaikäisyys asettaa henkilön lähtökohtaisesti haavoittuvaan asemaan suhteessa hänen kotipaikkansa turvallisuustilanteeseen, mikä vaikuttaa uhka-arvioon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Irak

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  7. 7

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  8. 8

   Puurakentamisen kokeiluhanke osoitti asian, jonka pitäisi olla itsestään selvä

  9. 9

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  10. 10

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää