Kotimaa

Uusikaupunki on romahtanut ja noussut autotehtaan mukana – ”Jos nyt ei hymyilytä, niin milloin sitten”

Autotehtaan menestys vetää Uuteenkaupunkiin paluumuuttajia ja uusia yrityksiä. Rakenteilla on toistakymmentä kerrostaloa, kaupungin kupeessa on aloitettu jättikatkarapujen kasvatus ja ruokakaupassa muuttajat kyselevät omien kotiseutujensa herkkuja. Kaupunginjohtaja on silti huolissaan Uudenkaupungin elinvoiman säilymisestä.

Uudenkaupungin K-Supermarketissa on tiistaina keskipäivällä perjantaialkuillan ruuhka. Kauppias Jari Lehto tervehtii asiakkaita harjatessaan maahan pudonneita irtokarkkeja roskiin.

Lehto on paluumuuttaja. Hän otti Itäpoiju-ruokakaupan vastuulleen viime syksynä vaimonsa Elina Lehdon ja poikansa Jere Lehdon kanssa.

”Kauppiaalle ei voi kuvitella parempaa aikaa, sillä kaupunkiin tulee niin paljon uusia asukkaita. Jos nyt ei hymyilytä, niin milloin sitten”, Lehto toteaa.

Lehto viittaa tietenkin Mercedes-Benziä valmistavan Valmet Automotiven autotehtaan menestykseen ja uusiin työntekijöihin. Tehtaalla aletaan tänä vuonna valmistaa Mersun GLC-katumaasturia. Se tarkoittaa lisää töitä. 16 000 ihmisen kaupungissa on pian kolmisentuhatta autotehtaan työntekijää.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lehto perusti Itäpoijun yli 20 vuotta sitten vaimonsa kanssa. Neljän vuoden jälkeen he lähtivät Tampereella, ja viimeksi he pitivät kauppaa Naantalissa.

Kauppiaan vierelle kävelee nuori mies, jolla on yllään samanlainen musta paita ja hattu sekä kasvoillaan identtinen hymy.

Jere Lehdolla, 22, on vahva side uusikaupunkilaiseen kauppaan.

”Jere syntyi täällä kaupassa, leipälaatikoiden takana. Nyt hän on nuorempi kauppias. Kerron kaikille, että olemme työkavereita. Jere tekee työt, ja minä olen kaveri”, Lehto heittää.


”Kaupan käynnistymisvaiheessa tein jopa satatuntisia työviikkoja”, Jere Lehto toteaa.

Lehdot korostavat, että kaupan menestys vaatii muutakin kuin kovaa työtä ja hyvän taloustilanteen. Hintojen kilpailukyvyn lisäksi tuotevalikoiman pitää olla riittävä.

”Tiskin takaa näkyy, miten tänne on muuttanut ihmisiä eri puolilta Suomea. Ensimmäinen asiakas voi pyytää saariston silakkaa, ja toinen haluaakin Puruveden muikkua. Mustamakkarakin käy kaupaksi”, Jari Lehto kertoo.

Kimmo Lahti on Lehtojen tapaan paluumuuttaja. Hän palasi kaupunkiin kiinalaisen vaimonsa kanssa jo useampi vuosi sitten, mutta ryhtyi yrittäjäksi vasta viime vuonna. Lahti perusti keskustaan modernin aasialaisen ravintolan Kimchin.

Lahti joutuu perumaan tapaamisen, sillä hän on vuodelevossa.

”Puoli vuotta on mennyt niin vauhdilla, että minulle tuli burnoutin oireita. Nyt pitää ottaa lääkärin määräyksestä vähän rauhallisemmin”, Lahti kertoo puhelimitse.

Huippuluokan ravintoloissa Kiinassa, Espanjassa ja Hollannista työskennellyt mies suunnitteli omaa ravintolaa pitkään.

”Autotehtaan tilanne nopeutti ja helpotti perustamispäätöstä”, Lahti myöntää.

Yrityselämän vilkastuminen näkyy ravintolassa, sillä siellä pidetään viikoittain kokoustilaisuuksia.

”Toivoin, että autotehdas piristäisi muutenkin kaupunkia, mutta keskusta on edelleen aika hiljainen”, Lahti sanoo.

Kaupungin torilla on hiljaista, mutta nyt on huhtikuinen arkipäivä, ja torilla puhaltaa kylmä viima. Torin laidalla seisoo vanha Saab 96, joka on tarkoitus koristella myöhemmin pitsillä.

Terttu Lundelin odottaa torin keskellä. Pitäisikö mennä johonkin sisälle juttelemaan?

”Ei tarvitse, sillä kyllä torikauppias viiman kestää”, Lundelin nauraa.


Lundelin on työskennellyt torilla jo 50 kesää myyden kukkia ja kauden vihanneksia. Hän oli myös vuosia Uudenkaupungin yrittäjien puheenjohtaja.

Hän kertoo, miten kaupunki on elänyt autotehtaan kanssa symbioosissa. Kun tehdas perustettiin vuonna 1968, sen työntekijöitä asui alivuokralaisina kuntalaisten kodeissa.

”Monet kotiutuivat tänne, ja nyt tehtaalla on toisen polven työntekijöitä”, Lundelin sanoo.

Autotehdas oli osasyyllinen kaupungin pahimpaan romahdukseen. Vuonna 1992 Opel ilmoitti lopettavansa Calibra-mallin tuotannon. Kaupungissa oli nopeasti yli 3 000 työtöntä, ja työttömyysprosentti oli lähes 34.

Sen jälkeen Uudessakaupungissa ryhdyttiin määrätietoisesti tukemaan yritystoimintaa. Tavoitteena oli mahdollisimman laaja elinkeinorakenne, joka ei lepää yhden yrityksen varassa.

Toinen aallonpohja iski vuonna 2007, kun autotehdas irtisanoi yli 200 työntekijää. Silloin oli käynnissä autonvalmistuksen suuri rakennemuutos, jonka aikana lähes kaikki Euroopan sopimusvalmistajat lopettivat toimintansa.

”Silloin minua haastateltiin paikallislehteen surkeasta tilanteesta. Sanoin, että me emme heitä kirvestä kaivoon, ja tulepa toimittaja juttelemaan kanssani, kun täällä menee taas paremmin. Eipä sitä toimittajaa ole näkynyt”, Lundelin nauraa.

Voisi kuvitella, että kaupungintalolla ollaan yhtä tyytyväisiä nykytilanteeseen. Kaupunginjohtaja Atso Vainiolla on kuitenkin ryppyjä otsassa.


Hän on huolissaan kaupungin elinvoimasta. Nuori väestö hakeutuu pääkaupunkiseudulle ja maakuntakeskukseen Turkuun. Näivettyminen on aito huoli, sillä Uusikaupunki oli vielä viime vuonna muuttotappiokunta.

”Emme halua olla elävä esimerkki siitä, miten työpaikat eivät luo elinvoimaa. Elinvoima voi valua kuin hiekka sormista kaupungistumisen seurauksena”, Vainio painottaa.

Taistelukeinoiksi hän nostaa koulutusmahdollisuuksien lisäämisen sekä liikenneyhteyksien parantamisen.

Jälkimmäisistä kärjessä voi olla Turun-junaradan sähköistäminen. Nyt rata on tavaraliikenteen käytössä. Noin 50 miljoonan euron hanke laajentaisi työssäkäyntialuetta Turkuun asti.

Mitä vaikutuksia autotehtaan noususta on kaupungille yhteisöverotulojen ja uusien kaupunkilaisten lisäksi?

Kaupunkiin on nyt suunnitteilla 13 uutta kerrostalokohdetta, joista noin puoleen tulee vuokrahuoneistoja. Osa kohteista ei edes liity autotehtaan työntekijöiden asuntopulaan.

”Ensimmäisessä kohteessa on jo kuokka isketty maahan. Sinne on tulossa vanhusten hoivakoti”, Vainio kertoo.


Suunniteltujen kerrostalojen valmistuminen vie aikansa, joten kaupungin asuntopulaa helpotetaan sadoilla väliaikaisilla moduuliasunnoilla.

Vainio uskoo, että moni suomalainen jakaa huolen seutukaupunkien näivettymisestä.

”Sehän näkyy siinä, miten ihmiset ovat aidosti innostuneita Uudenkaupungin uutisista”, Vainio sanoo.

Ihan kaikki uudet kaupunkilaiset eivät ole tulleet autotehtaan vetäminä. Lauri Junnilan muuton syynä oli kalayrittäjä Juhani Salmisen erikoinen hanke.

Pyhämaalla, noin 20 kilometrin päässä keskustassa kasvatetaan ensi kertaa Suomessa iso- eli jättiläiskatkarapuja.

”Mietin jo opiskeluaikana, että niitä voisi kasvattaa Suomessa. Se jäi suunnitteluasteelle, sillä eihän minulla ollut kokemusta kasvattamisesta”, kala- ja ympäristötaloutta opiskellut Junnila kertoo.

Juhani Salminen sai saman rapuidean vieraillessaan kasvattamossa Vietnamissa. Miksi sama ei onnistuisi Suomessa? Salmisella oli Pyhämaalla tyhjä kalahalli, joka sopi kasvattamoksi. Hän palkkasi Junnilan laitoksen hoitajaksi.


Jättiläiskatkaravut toivat yllätyksiä jopa kokeneelle kalankasvattajalle.

”Jouduimme nostamaan kasvatusaltaiden reunoja, sillä ravut ovat nopealiikkeisiä ja pystyvät hyppäämään aika korkealle. Eivät ne kävelekään altaan pohjalla, niin kuin kuvittelin”, Salminen sanoo.

Nyt altaissa kasvaa lentorahtina tuotuja rapuja. Seuraavaksi miehet yrittävät käynnistää lisääntymistuotannon.

”Vuoden kuluttua tiedämme, jääkö tämä kokeiluksi”, Salminen sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

400-vuotias kaupunki


 Uusikaupunki viettää ensi viikolla 400-vuotisjuhliaan. Kuningas Kustaa II Aadolf perusti kaupungin 19.4.1617.

 Kaupungin työttömyysaste on 7,1 prosenttia. Uudenkaupungin työttömyysaste on ollut vuodesta 2014 matalampi kuin muualla Suomessa keskimäärin.

 Kaupungissa asui viime vuoden lopussa 15 390 ihmistä. Väkimäärä on vähentynyt kahdellatuhannella vuosituhanteen vaihteen jälkeen poismuuton ja heikon syntyvyyden takia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  3. 3

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  4. 4

   Trump syytti kongressiedustajaa valehtelusta, kun tämä kertoi tökeröstä puhelusta kuolleen sotilaan surevalle leskelle – Washington Post: Sotilaan äiti vahvistaa presidentin tökeröydet

  5. 5

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  6. 6

   Tässä hän on, Kätilöopiston viimeinen vauva: Tyttö Erlin syntyi keskiviikkoiltana kello 18.39 – 57 vuotta palvellut synnytysosasto sulki ovensa

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Neljä menetti työnsä, kun lääkäri poistettiin väkisin lentokoneesta keväällä Yhdysvalloissa

  9. 9

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  10. 10

   Washington Post: Donald Trump lupasi kesäkuussa kuolleen sotilaan isälle tuhansia dollareita omasta pussistaan – ei koskaan lähettänyt rahoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  6. 6

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  9. 9

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  10. 10

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Washington Post: Donald Trump lupasi kesäkuussa kuolleen sotilaan isälle tuhansia dollareita omasta pussistaan – ei koskaan lähettänyt rahoja
  3. Almalle kaksi palkintoa kulttuurigaalassa, Jean Sibelius on vuosisadan persoona ja Aki Kaurismäki kansainvälisin
  4. Kansanedustajaa suudeltiin silmään, rintoja kommentoitiin istuntosalissa – seksuaalista häirintää esiintyy myös politiikassa, vaikka eduskunta on entistä sivistyneempi paikka
  5. Trump syytti kongressiedustajaa valehtelusta, kun tämä kertoi tökeröstä puhelusta kuolleen sotilaan surevalle leskelle – Washington Post: Sotilaan äiti vahvistaa presidentin tökeröydet
  6. Tunti sitten
  7. Tenniksen maailman ykköspari Kontinen-Peers käyttää väliviikon pelaamalla Helsingissä – ”Paljon on rakkautta lajiin”
  8. HIFK sai selkäsaunan Kärpiltä – valmentaja tyrmäsi omiensa esityksen: ”Meidän esitys oli 60 minuuttia täysin välinpitämätön ja hengetön”
  9. Joukkuetoverit tappelivat – Lauri Markkanen pääsee suoraan avauskokoonpanoon ensimmäisessä NBA-ottelussaan
  10. Nicaragua aikoo liittyä Pariisin ilmastosopimukseen – sopimuksen ulkopuolelle jäämässä vain Syyria ja Yhdysvallat
  11. 2 tuntia sitten
  12. Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”
  13. Häiriköt joutuvat maksajiksi Veikkausliigassa – seurat eivät enää maksa sakkoja omasta pussistaan
  14. Näytä lisää