Kotimaa

Lakimuutos paransi isien asemaa: nyt isyysrahaa voi saada, vaikka asuisi erillään perheestä

Perhevapaita käyttävien isien määrä on vuosien mittaan noussut samalla kun vapaita käyttävien äitien määrä on laskenut.

Kelan vanhempain­päivärahaan oikeutettujen määrä kasvoi maaliskuun alussa, kun uudet sosiaaliturvalakien muutokset tulivat voimaan.

Uudistusten myötä myös lapsen äidistä erillään asuva isä voi nyt saada vanhempain- tai isyysrahaa, jos hän vastaa lapsen hoidosta isyysvapaansa aikana. Aiemmin edellytyksenä oli pääsääntöisesti se, että isä asuu yhdessä äidin kanssa.

Lakimuutoksen taustalla oli halu parantaa yksinhuoltajaisien asemaa. Sen soveltaminen myös ”etäisiin”, jotka eivät asu lapsen kanssa samassa taloudessa, tuli jopa hieman yllätyksenä.

”Lainvalmisteluvaiheessa esillä oli lähinnä yksinhuoltajaisien tilanne. Sosiaali- ja terveysministeriö katsoi myöhemmin, että pykälää voidaan tulkita laveamminkin ja soveltaa myös etäisiin”, kertoo etuuspäällikkö Johanna Aholainen Kansaneläkelaitokselta (Kela).
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sukupuolineutraali avioliittolaki toi maaliskuun alussa myös toisen muutoksen: äidin naispuolisella avio- tai avopuolisolla on nyt vanhempain- ja isyysrahaan sama oikeus kuin miespuolisella kumppanilla. Aiemmin tähän vaadittiin parisuhteen rekisteröinti ja perheen sisäinen adoptio.

Aholaisen mukaan Kelaan on jo tullut yhteydenottoja muutamilta etäisiltä, jotka ovat halunneet hyödyntää isyysrahansa. Molempien muutosten vaikutukset jäänevät silti pieniksi, hän kertoo.

Isoa piikkiä tuskin on myöskään tulossa, sillä uudet säännökset koskevat vain niitä vanhempia, jotka ovat ottaneet lapsen hoitoonsa maaliskuussa tai myöhemmin.

Kelan viime viikolla julkaiseman sairausvakuutus­etuuksien maksutilaston mukaan vanhempainpäivärahaa saaneiden isien määrä oli maaliskuussa noussut 15,7 prosenttia verrattuna edellisvuoden maaliskuuhun. Äideille maksettavan vanhempainpäivärahan saajien määrä oli puolestaan laskenut 5,8 prosenttia.

Aholaisen arvion mukaan kasvu ei kuitenkaan johdu vain lakimuutoksesta, vaan asettunee normaalin kuukausivaihtelun piikkiin.

”Myös syntyvyys on ollut laskussa, joten pienestäkin määrästä tulee isoja prosentuaalisia heittoja”, hän sanoo.

”Toki asiaa täytyy nyt seurata. Jos se jatkuu huhti–toukokuussa, niin silloinhan se kertoo pysyvämmästä muutoksesta.”

Isien perhevapaiden käyttö on lisääntynyt vuoden 2013 jälkeen. Tuolloin niin sanottu isäkuukausi vaihtui pidempään ja joustavampaan isyysvapaaseen, jota voi käyttää lapsen kaksivuotispäivään saakka.

Aholaisen mukaan tilastoista ei kuitenkaan löydy viitteitä siitä, että viime vuosina olisi tapahtunut merkittävää kasvua. Lisäksi isyysrahan saajien määrä vaihtelee selvästi kuukausittain; tilastoissa näkyy esimerkiksi kesäkuukausina piikki.

Vanhempainpäivärahoja saavien äitien määrä on sen sijaan ollut viime vuosina vähentymään päin.

”Se on suorassa yhteydessä syntyvyyden laskuun”, Aholainen sanoo.

Niin ikään kotihoidon tukea saavien miesten määrä on ollut kasvussa koko 2010-luvun ajan, kun taas naisten määrä on laskenut.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuore perhevapaatutkimus antaa viitteitä siitä, että isien perhevapaat kiinnostavat vanhempia entistä enemmän.

Tutkimuksen mukaan äideistä 44 prosenttia oli valmis lisäämään isille vanhempain­vapaapäiviä. Isistä 56 prosenttia toivoi vanhempainvapaan pidentämistä isän kiintiöllä.

Tämä oli suuri muutos edelliseen, vuonna 2006 tehtyyn tutkimukseen. Silloin vain 17 prosenttia äideistä oli sitä mieltä, että vanhempainvapaata pitää lisätä isän kiintiötä pidentämällä.

”Vanhemmat haluaisivat lisätä äidin ja isän kesken jaettavissa olevaa vanhempainvapaata. Käytännössä kuitenkin tiedetään, että sellaisen vapaan käyttävät äidit”, THL:n tutkimuspäällikkö Minna Salmi kommentoi tulosta HS:lle maaliskuussa.

Tutkimuksessa mukana ollut erikoistutkija Johanna Närvi kertoo, että suuri osa kotiin jäävistä isistä on korkeasti koulutettuja ja hyvässä työmarkkina-asemassa.

Vielä enemmän merkitystä on äidin asemalla: korkeasti koulutettujen toimihenkilöäitien puolisot jäävät perhevapaille muita useammin.

”Sitä selittää se, että äidillä on usein työ, johon palata ja joka houkuttelee palaamaan; mahdollisesti hyväpalkkainen työ, jossa on etenemismahdollisuuksia. Kun äiti palaa töihin, tulee isälle paikka jäädä kotiin”, Närvi kertoo.

THL:n tutkimusraportti julkaistaan kevään aikana.

Painetta sukupuolten tasa-arvoa ja työllisyyttä parantavaan perhevapaaremonttiin on viime aikoina tullut monesta suunnasta. HS esitteli taannoin viisi erilaista mallia ja listasi niiden plussat ja miinukset.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Vanhempainpäiväraha


 Vanhempainpäivärahaan sisältyvät äitiysraha/erityisäitiysraha, isyysraha, vanhempainraha ja osittainen vanhempainraha.

 Äitiysrahaa voi saada 105 arkipäivää ja isyysrahaa 54 arkipäivää.

 Vanhempainrahaa maksetaan äitiysvapaan jälkeen alkavalla vanhempainvapaalla, jonka voi käyttää vanhemmista kumpi tahansa. Sitä maksetaan 158 arkipäivää.

 Mitä enemmän vanhempainpäivärahan hakija ansaitsee vuodessa, sitä suurempi on päivärahan määrä. Vähimmäismäärä on 23,73 euroa ja enimmäismäärä 115,66 euroa päivässä.

Lähde: Kela

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lapsiperheen tuet
 • Kansaneläkelaitos
 • Perhe
 • vanhemmat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  4. 4

   Kansanedustajaa suudeltiin silmään, rintoja kommentoitiin istuntosalissa – seksuaalista häirintää esiintyy myös politiikassa, vaikka eduskunta on entistä sivistyneempi paikka

  5. 5

   Nämä asiat langattoman verkon tietoturva-aukosta pitää nyt tietää: Päivitä tietokoneesi ja modeemisi ohjelmistot heti kun vain mahdollista

  6. 6

   Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

  7. 7

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  8. 8

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  4. 4

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  10. 10

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää