Kotimaa

Kuoriiko kaupunkilainen kerman taksiuudistuksen päältä? Kaupungeissa hinta saattaa laskea, syrjäseuduilla pelätään taksiliikenteen hiipumista

Huolena kuitenkin on, että lupien ja hinnoittelun vapauttaminen keskittää taksipalvelut suuriin kaupunkikeskuksiin, ja harvemmin asutuilla alueilla ei saa enää taksia kohtuulliseen hintaan öisin ja viikonloppuisin.

Heinäkuussa 2018 taksilla liikkuminen mullistuu: taksilupien, asemapaikkojen ja hintojen sääntely kevenee, ja alalle odotetaan useita uusia yrittäjiä.

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona lain liikenteen palveluista, joka avaa taksialaa kilpailulle. Tällä hetkellä tarkoin rajattu määrä takseja on ripoteltu omille reviireilleen, eikä kyydeistä ole saanut veloittaa enemmän kuin valtioneuvosto on asetuksillaan sallinut.

Kuluttajalle muutos näkyy parhaimmassa tapauksessa nopeampana palveluna ja halvempina hintoina. Jo nykyisessä järjestelmässä uudet toimijat, kuten halpataksiyhtiö Kyyti kirittävät kilpailua.

Huolena kuitenkin on, että lupien ja hinnoittelun vapauttaminen keskittää taksipalvelut suuriin kaupunkikeskuksiin eikä harvemmin asutuilla alueilla saa enää taksia kohtuulliseen hintaan öisin ja viikonloppuisin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Muutoksen vaikutuksia on tarkoitus seurata tarkasti, jotta mahdollisia valuvikoja voi myöhemmin korjata.

Liikenne- ja viestintäministeriön neuvotteleva virkamies Susanna Metsälampi ja Taksiliiton puheenjohtaja Jari Lemmetyinen kertovat, mihin taksinkäyttäjän on syytä varautua.

Mitä tapahtuu taksimatkojen hinnoittelulle?

Metsälampi: ”Käsitykseni mukaan vaikutus hintoihin on laskeva etenkin kaupungeissa, joissa tarjontaa ja kysyntää on reippaammin. Myös alueilla, joilla kilpailua on vähemmän, paikallisen taksiyrittäjän ei kannata asettaa hintoja, joita asiakkaat eivät ole valmiita maksamaan. Trafilla on mahdollisuus asettaa hintakatto, jos taksien hinnan muutos poikkeaa merkittävästi yleisen kuluttajahintatason ja taksiliikenteen kustannusindeksin kehityksestä.”

Lemmetyinen: ”Varmasti hintataso voi vaihdella paljonkin – on selvää, että autot ajavat sinne, missä kysyntää on, vähän kuin Helsingin päärautatieaseman mielenilmauksessa yritettiin osoittaa. Uusien yrittäjien sijaan hiljaisemmilta alueilta tulee kalustoa taajamiin.”

Miten hinta muuttuu nykyisestä, jos otan Helsinki-Vantaalta taksin yölennon jälkeen?

Lemmetyinen: ”Ajatusleikkinä voisin sanoa, että hinta tuplaantuu. Eikä siinä millään muotoa vielä puhuta tasosta, jossa Trafin pitäisi puuttua hinnoitteluun. Tämä ei ole kaukaa haettua: Tukholmassa näkee, että lentoaseman ulkopuolella hinta vaihtelee 300 kruunusta 490:een kruunuun.”

Entä, jos asun syrjäseudulla 30 kilometrin päässä lähimmästä tolpasta ja tilaan taksin kauppareissulle?

”Varmasti sielläkin rahastetaan jo enemmän, kun joudutaan tulemaan asiakkaan luokse. Hinta voi olla kaksin- tai kolminkertainenkin nykyiseen verrattuna.”

Mikä estää, ettei Trafin aikanaan määrittelemä hintakatto muodostu normaalihinnaksi?

Metsälampi: ”Se on toki mahdollista. Mutta lupakiintiöiden vuoksi kilpailu on ollut tähän mennessä hyvin vähäistä. Nyt, kun uusia yrittäjiä tulee markkinoille, mahdollistaa se hintakilvoittelun aivan toisella tavalla kuin ennen.”

Lemmetyinen: ”Tämä on mielestäni kohtuullisen turha pykälä, kun hintakatto tulisi joka tapauksessa aikanaan kuluttajansuojaviranomaisten päätösten kautta. Aika vaikea Trafin on arvioida, mikä on se taso, jossa lyödään jarrut päälle.”

Säilyykö taksien ympärivuorokautinen päivystys kaikkialla maassa?

Metsälampi: ”Tähän ei ole lakisääteistä velvoitetta, koska taksitoimintaa voidaan harjoittaa myös osa-aikaisesti, mikä voi tuoda uusia palveluntarjoajia harvaan asutuille alueille. Päivystys voidaan haluttaessa hankkia esimerkiksi kunnan ostopalveluna esimerkiksi vammaispalvelulain mukaisten kyytien kilpailutuksen yhteydessä.”

Lemmetyinen: ”Minulla on huoli, että se loppuu syrjäseuduilla. Kuntien ostamille päivystyspalveluille voi tulla liian iso hintalappu. Eikä tarvitse mennä kauas isoista kaupungeista: itse asun Raisiossa, ja täällä moni viikonpäivä ja yö on niin hiljainen, ettei päivystys kannata.”

Voiko asiakas kilpailuttaa tolpalla odottavat taksit?

Metsälampi: ”Kyllä. Hän voi kysyä, mihin hintaan veisi perille. Mutta se on tälläkin hetkellä mahdollista, kun valtioneuvoston asetus määrittää vain enimmäishinnat.”

Lemmetyinen: ”Lakimuutos tuo enemmän neuvotteluvaraa, ja tolpillakin varmasti ruvetaan kiertämään ja katsomaan, mikä hinta on. Varmasti näemme tilanteen, että eri ryhmittymät profiloituvat tarjoamalla eri hintaluokan kuljetuksia.”

Mitä tapahtuu nykyisille taksikeskuksille, jotka välittävät kyytejä?

Lemmetyinen: ”Uskoisin, että perinteiset taksikeskukset pysyvät ainakin isommissa kaupungeissa, tämä on nähty Virossa ja Ruotsissa. Varmasti syntyy myös uusia, erilaisia välityspalveluja.”

Metsälampi: ”Maailmalla on sovelluksia, jotka ilmoittavat tilauksen yhteydessä hintahaarukan. Tällaiset varmasti yleistyvät Suomessakin.”

Saako viikonloppuyönä ja pikkujoulukaudella taksin nykyistä nopeammin?

Lemmetyinen: ”Kyllä tämä varmasti ruuhkiin tuo tiettyä lisää. Voi ilmaantua myös yrityksiä, jotka keskittyvät vaikkapa Ruisrockiin, Porin jazzeihin ja muihin tällaisiin tapahtumiin, ja kiertävät tarjoamassa palveluitaan niissä.”

Tekstiä muokattu klo 19.15: Toisin kuin jutussa alun perin kerrottiin, taksinkuljettajat osoittivat mieltään Helsingin päärautatieasemalla tiistaina eivätkä keskiviikkona.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taksit
 • Liikenne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   AC/DC:n kitaristi Malcolm Young on kuollut

  6. 6

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  7. 7

   Päin punaisia ajanut mies törmäsi naiseen suojatiellä Raumalla – pakeni turmapaikalta

  8. 8

   Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta

  9. 9

   Matkakortinlukijoista tuli pullonkaula – Järjestyksenvalvojat ohjaavat metromatkustajia Matinkylässä

  10. 10

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  7. 7

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  8. 8

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  9. 9

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  10. 10

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää