Kotimaa

Entä jos iholle on tatuoitu kaverin kasvot tai Alexander Stubbin twiitti? Tatuointitaiteilija: En koskaan mieti kuvaa tehdessä sen poistettavuutta

”Tatuointi tehdään pysyväksi ja ajattelen niin, että kun ihminen on tatuoitu, hän on aina tatuoitu ihminen”, sanoo tatuointitaiteilija Sari Palm.

Tatuoinneista on tullut arkipäivää, ja samalla myös niiden poistamisesta on kasvanut arvokasta liiketoimintaa.

Useimmat isot lääkärikeskukset markkinoivat laserhoidoilla tehtäviä poistoja, ja pienempiä yrityksiäkin alalle on syntynyt. Hoidot kestävät pitkään ja tulevat kalliiksi.

Helsinkiläinen tatuointitaiteilija Sari Palm, 29, ei koskaan kuvaa tehdessään mieti sen poistettavuutta.

”Tatuointi tehdään pysyväksi ja ajattelen niin, että kun ihminen on tatuoitu, hän on aina tatuoitu ihminen.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sarppa tekee tatskoi -taiteilijanimellä työskentelevä Palm ymmärtää silti poistattajiakin. ”Jos joku haluaa kuvan poistaa, niin siitä vaan. Laserteknologia on tässä kehittynyt, vaikka toki niistä aina jonkinlainen arpi jää.”

Voiko kuva olla ajaton?

Tätä Palm on miettinyt paljon ja pohtinut myös asiakkaidensa kanssa. Sitoutumiskammon välähdyksen hän näkee jokaisen asiakkaan silmissä ennen kuin työ alkaa.

Tatuoinnin aihe voi Palmin mielestä olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Usein sillä on ihmiselle jokin syvempi merkitys, ja parasta on, jos aihe saa vuosikymmenten mittaan uusia merkityksiä.

”Pitää sallia itselle se, että jo huomenna voi ajatella asiasta eri tavalla. Siksi ammennan inspiraatiota luonnosta. Jorman kanssa voi mennä välit poikki, mutta vaikkapa maitohorsmaa ei ala myöhemminkään inhota.”

Joskus asiakkaat pohtivat, miltä tatuointi mahtaa näyttää 40 vuoden päästä. Palm kysyy, miltä asiakas itse aikoo näyttää.

”Tatuointi ei käy ihmisen puolesta salilla.”


Muusikko, taiteilija Heikki Helastisen, 33, tatuoinnit ovat pelkästään ajallisia. Mitään syvällisempää sanomaa ja ikuista viestiä niissä ei tarvitse Helastisen mielestä ollakaan.

Helastinen alkaa olla jo kävelevä sirkus. Iholle on tatuoitu kavereiden ja managerin naamaa, synttäritoivotusta, Alexander Stubbin twiitti, musiikkitoimittaja Ilkka Mattilan sitaatti, viittauksia bändeihin ja biiseihin.


Helastinen on ottanut tatuointeja hetken mielijohteesta ja yllytyksestäkin. Kerran hän sai päähänsä ottaa tatuoinnin, joka on uniikki. Käteen ilmestyi räppäri Uniikin naamakuva.

Silti Helastisenkin tatuointeihin sisältyy kannanotto.

”Se on se, ettei kaiken tarvitse olla niin vakavaa. Taustalla on otetaan rennosti -mentaliteetti. Mulle on se ja sama, onko tatuoinneilla syvällistä merkitystä. Se on vain ihmisen ihoa.”


Joskus tatuointi kaduttaa

Tatuointi maksoi ottaessa 150 euroa, mutta poistettaessa yli kymmenen kertaa enemmän. Turo Skogberg, 31, on yrittänyt unohtaa, kuinka paljon kyynärvarsitatuoinnin poistoon on kulunut rahaa.


”Tiesin, ettei tästä halvalla selviä. Olen silti nauttinut, koska pääsen eroon ahdistavasta kuvasta.”

Skogbergia ahdistava tatuointi on oikeastaan kaksi tatuointia päällekkäin. Ensimmäinen, kelttiläinen kynttilä, tuli otettua parikymppisenä HIM-yhtyeen ihailijana.

”Minulla on päihdehistoria. Nykyään elän painokelpoista elämää, mutta siihen aikaan asiat olivat huonommin. Kun tapasin vaimoni ja meillä oli jo poika, otin kuvan päälle uuden. Majakan piti kuvastaa eteenpäin ja valoa kohti menemistä.”

Lopputulos ei oikein koskaan tyydyttänyt. Vanha kuva paistoi uuden alta, eikä kumpikaan ollut viimeisen päälle tehty. Kuva oli näyttänyt paperilla erilaiselta kuin valmiina.

Koska tatuointi on näkyvällä paikalla kädessä, päihdeaikojen paha olo palautui usein mieleen.


Nyt Skogberg on käynyt laserhoidossa runsaan vuoden aikana kahdeksan kertaa, ja tatuoinnit ovat suureksi osaksi haalistuneet. Uusia hän ei aio enää ottaa, koska tatuointivärit ovat alkaneet allergisoida.

Toisessa käsivarressa oleva edesmenneen papan kunniaksi otettu haarapääsky saa jäädä. Se tuo hyviä muistoja.

Ville Köykkä Seinäjoen laserhoidosta sanoo, että poistoon tulevissa asiakkaissa on edustettuna koko ihmisyyden kirjo. Viisi vuotta sitten aloittanut ja vastikään Ouluun laajentanut Seinäjoen laserhoito on ensimmäinen Valviran luvan toiminnalleen saanut ei-lääkärikeskus.

”Nuoret aikuiset ovat laaja ryhmä, joilla on enemmän selviä epäonnistuneita tatuointeja. Joillakin väriaineista on tullut allergiaa, jotkut haluavat työhön liittyvistä syistä tatuoinnin pois. Toisaalta poistoon tulee eläkeikäisiäkin.”

Eiran sairaalassa tatuoinnin poistoja jo 11 vuotta tehnyt laserterapeutti Malin Ehnqvist pyrkii aina kertomaan asiakkaalle rehellisesti, että poisto voi olla hyvin pitkä ja kallis prosessi.

”Joillekin se voi olla liian pitkä tai liian kallis. Hoito voi jäädä kesken, mikä saattaa levittää mielikuvaa, ettei tatuointia aina voi poistaa. Kaikki saadaan pois, mutta hoidon kesto riippuu asiakkaan pintaverenkierrosta ja siitä, miten tatuointi on tehty.”

Ehnqvist on poistanut kuvia, jotka ovat olleet iholla 60 vuotta. Sitten on niitä, jotka soittavat hänelle lähes tatuointistudiosta päästyään.

Sari Palm on omiin tatuointeihinsa tyytyväinen. Pari alkuajan suttuista harjoitelmaa voisi korjata, mutta toisaalta ne ovat muistoja niiltä ajoilta ja siksi tärkeitä.

Hän epäilee, että joskus tatuointi saattaa ahdistaa ihmistä samaan tapaan kuin vääränmallinen nenä.

”Ihminen ei näe enää itsessään muuta kuin sen vääränlaisen nenän. Se on psykologinen juttu.”

Omasta taiteestaan Palm on tarkka. Hän haluaa korostaa, ettei ole jutussa esiintyvien Helastisen tai Skogbergin tatuointien takana.

Eettiset periaatteet

Palm pyrkii pitämään huolen, että asiakas harkitsee tatuointiaan siihen pisteeseen saakka, että päätös on sataprosenttinen.

”Studioilla jokainen asiakas joutuu allekirjoittamaan vastuuvapautuslomakkeen ennen tatuoinnin ottoa. Tekijä ei voi kantaa vastuuta tatuoinnista, jos myöhemmin mieli muuttuu.”

Palmilla on omat näkemyksensä kehon suunnittelusta, ja joskus hän ohjaa asiakkaan eteenpäin, jos toive ei ole hänen toteutettavissaan. Kasvotatuointeihin hän suostuu vain hyvin harvoin, vaikka ne näyttävätkin olevan Berliinissä nuorison uusin muoti-ilmiö.

”Aika usein käydään kokokeskustelua. Asiakas saattaa haluta kuvan tulitikkuaskin kokoisena, mutta minusta se pitää tehdä maitopurkin kokoluokassa, jotta siitä tulee parempi.”

Asiakkaalla on kuitenkin aina itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa. Tatuoijana Palm ei koskaan tee päätöksiä asiakkaan puolesta.

Tatuoinnin ottajan on oltava täysi-ikäinen. Alaikäisen, vähintään 16-vuotiaan, nuoren kohdalla tarvitaan huoltaja mukaan ajanvaraukseen ja tekohetkeen.

Katu-uskottavuus

Palm on miettinyt paljon tatuointien merkitystä ja historiaa. Tatuoinnit ovat olleet yksi varhaisimpia taiteen muotoja: jo muinainen, muumiona löydetty jäämies Ötzi oli tatuoitu.

Myöhemmin tatuointeja on pidetty jumalanpilkkana tai merimiesten ja vankien harrastuksena.

”Vielä omien vanhempieni ikäluokka on hyvin peloteltu aiheella. Nyt minulla käy eläkeikäisiä asiakkaita, jotka ovat riemuissaan, että vihdoin ja viimein saan tehdä sen.”

Skogberg työskentelee nykyään musiikkiohjaajana Vaasan vankilassa. Hetken hän pohti, vieläkö uskottavuus vankien keskellä riittää, kun hän poistaa tatuointejaan.

”Kyllä se riittää. Uskottavuus tulee elämänkokemuksesta, ei kuvista. Pääsen heti vankien kanssa samalle aaltopituudelle kokemusteni takia. Niistä ei tarvitse kertoa, se näkyy päälle päin.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Laserhoitoa vain lääkärin määräyksestä


  Tatuointien poisto onnistuneesti edellyttää voimakasta, luokan 4 laserlaitetta, samoin kuin esimerkiksi ihokarvojen poisto ja pintaverisuonten polttaminen.

  Luokan 4 laserlaitetta saa lain mukaan käyttää vain lääkärin määräämässä tutkimus- tai hoitotoimenpiteessä.

  Tatuointien poisto 4-luokan laserilla vaatii yksityisen terveydenhuollon luvan. Käytännössä poistoja voi tehdä vain terveydenhuollon yksiköissä lääkärin määräyksestä.

  Lääkärin ei tarvitse olla läsnä toimenpiteessä, mutta lääkärin on varmistuttava poistoa tekevän ammattihenkilön taidosta.

  Laserhoito voi olla kivulias. Puudetevoiteesta tai kylmäpuhaltimesta on hieman apua.

  Hoitokertojen välillä pidetään yleensä vähintään kuuden viikon tauko.

Lähde: Valvira

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tatuoinnit
 • laser

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

   Tilaajille
  2. 2

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  3. 3

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  4. 4

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  5. 5

   Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

  6. 6

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  7. 7

   Yli puolet nuorista nukkuu liian vähän – ja se on ongelma, koska univajeen haitat voivat näkyä vielä aikuisiälläkin

  8. 8

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  9. 9

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  10. 10

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  3. 3

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  6. 6

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  7. 7

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  8. 8

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  9. 9

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  10. 10

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Väärä ilmoitus laukauksista aiheutti kahden metroaseman tyhjentämisen Lontoon keskustassa – 16 ihmistä loukkaantui väkijoukon rynniessä pakoon
  3. Ronja Oja oli viisivuotias, kun hän kuuli sokeutuvansa – nyt hän on parikymppinen digiaktivisti, joka haluaa mullistaa näkövammaisten elämän Tilaajille
  4. Voiko lapsen opettaa fiksuksi rahankäyttäjäksi? Voi, ja näin sen tekee varallisuusvalmentaja ja kolmen lapsen äiti Nina Nordlund Tilaajille
  5. Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä Tilaajille
  6. Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi
  7. Yli puolet nuorista nukkuu liian vähän – ja se on ongelma, koska univajeen haitat voivat näkyä vielä aikuisiälläkin
  8. ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista
  9. 4 tuntia sitten
  10. Suomen hallitus heräsi myöhässä todellisuuteen – terveydenhuolto menee villiksi, kun kunnat yrittävät pelastaa palvelunsa
  11. Maailma puhuu sähköautoista, Sotkamossa heräsi uusi toivo – HS vieraili Terrafamen valtavalla kaivoksella, jossa tuotetaan pian akkukemikaaleja
  12. Johanna Laitinen, 31, välttelee liikuntaa – silti hän on Suomen vahvin nainen
  13. Näytä lisää