Kotimaa    |   HS-gallup

Selvä enemmistö suomalaisista kannattaa eutanasiaa – miehet suhtautuvat kuolinapuun hieman naisia myönteisemmin

Kuolinapua kannattavat etenkin nuoret, kaupunkilaiset, opiskelijat ja toimihenkilöt.

Selvä enemmistö suomalaisista kannattaa eutanasian sallimista parantumattomasti sairaille, käy ilmi HS:n teettämästä mielipidetutkimuksesta.

Kantar TNS tiedusteli asiaa noin tuhannelta suomalaiselta huhtikuussa HS:n toimeksiannosta. Tutkimukseen haastatelluilta kysyttiin, pitäisikö parantumatonta, kuolemaan johtavaa tautia sairastavalla olla oikeus kuolinapuun.

Tutkimuksen mukaan kolme suomalaista neljästä sallisi kuolinavun. 14 prosenttia oli eutanasiaa vastaan ja 10 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Tulos on melko samanlainen kuin HS:n vuonna 2013 teettämässä mielipidetutkimuksessa. Tuolloin 74 prosenttia suomalaisista kannatti ja 18 prosenttia vastusti eutanasiaa. 7 prosenttia ei osannut kertoa mielipidettään.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Eutanasiaa kannattavat etenkin nuoret, kaupunkilaiset, opiskelijat ja toimihenkilöt.

Miehistä kuolinavun kannalla on 81 prosenttia ja naisista 72 prosenttia.

Eniten vastustajia löytyy iäkkäimmistä, eläkeläisistä, maalla asuvista ja vähiten koulutetuista. Silti näissäkin ryhmissä enemmistö kannattaa kuolinapua.

Suurimpien puolueiden kannattajista vasemmistoliittolaiset, vihreät ja kokoomuslaiset suhtautuvat kuolinapuun keskimääräistä myönteisemmin. Keskustalaisissa on keskimääräistä enemmän vastustajia.

Aihe on poliittisesti ajankohtainen, sillä eduskunnassa keskusteltiin eutanasiasta maaliskuussa. Asia tuli eduskuntaan kansalaisaloitteena, jossa esitetään eutanasian laillistamista Suomessa sekä saattohoidon parantamista.

Aloite keräsi yli 63 000 allekirjoitusta.

Eduskunnassa keskustelu painottui saattohoitoon ja kivunlievitykseen. Kansanedustajat olivat hyvin yksimielisiä siitä, että saattohoito ei ole Suomessa kunnossa.

Kansalaisaloite on parhaillaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Valiokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd) kertoo, että aloitetta käsitellään valiokunnassa syksyllä, koska tällä hetkellä sote-uudistus työllistää valiokuntaa niin paljon.

”Kansalaisaloite vaatii perusteellisen käsittelyn. Pääsemme siihen käsiksi syksyllä”, Haatainen sanoo.

Kuolinapu jakaa mielipiteitä voimakkaasti eduskunnassa. Mutta samaan tapaan se jakaa esimerkiksi lääkäreiden mielipiteet.

Lääkäriliitto, lääkäriseura Duodecim ja Hyvä kuolema -yhteisvastuuhanke selvittivät lääkäreiden asenteita kuolinapuun viime lokakuussa.

Sen ja aiemman kyselyn perusteella asenteet kuolinapuun ovat lieventyneet. Aiemman kyselyn perusteella suomalaisista lääkäreistä noin puolet hyväksyi eutanasian. Joka neljäs kertoi olevansa itse valmis tekemään eutanasian, jos se olisi laillista.

31 prosenttia vastaajista oli valmiita avustamaan vaikeista oireista kärsivää potilasta tekemään itsemurhan, jos laki sen sallisi.

Suomen lääkäriliitto ei kannata eutanasiaa. Liitto ei halua, että lääkäreillä olisi velvollisuus toimia eutanasian toteuttajina.

Vain Belgia, Hollanti, Luxemburg, Kanada ja Kolumbia, ovat hyväksyneet eutanasian, jossa lääkäri aiheuttaa potilaan kuoleman.

Yleisempää on sallia avustettu itsemurha, jossa lääkäri kirjoittaa potilaalle lääkkeet, joilla potilas itse tai hänen avustajansa voi aiheuttaa kuoleman. Avustettu itsemurha on sallittu esimerkiksi Saksassa ja Sveitsissä.

Juttua oikaistu 26.4.2017 kello 16.13: Jutussa mainittu Lääkäriliitto, lääkäriseura Duodecim ja Hyvä kuolema -yhteisvastuuhanke selvitti lääkäreiden mielipiteitä ainoastaan kuolinapuun eli passiiviseen eutanasiaan. Lääkäreiden mielipiteitä aktiiviseen eutanasiaan oli tutkittu aiemmassa tutkimuksessa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kyselytutkimuksen teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta Kantar TNS.

 Tutkimusaineisto kerättiin 3.–13.4.2017.

 Tutkimusta varten haastateltu joukko edustaa Suomen 15 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaalla asuvat.

 Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eutanasia
 • HS-gallup

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomen toiseksi suurin sähköverkko Elenia saa uudet omistajat – kauppahinta miljardeja

  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää