Kotimaa

Kuukautisaktivismi on iso juttu maailmalla, ja nyt se on tullut Suomeenkin – tietokirjailija kehittelee menkkajäätelöä ja kehottaa naisia puhumaan aiheesta

Suomessa ollaan kuukautisavoimuudessa monia muita länsimaita pidemmällä, mutta silti Sanna Seiko Saloa ja Rosa Meriläistä ei huolittu kouluun haastattelemaan tyttöjä kuukautisista.

Rehellisiä verisiä tarinoita naisten elämästä – kerrankin.

Lavalla seisoo 38-vuotias yrittäjä, tietokirjailija Sanna Seiko Salo ja kertoo yleisölle hillitöntä kokemustaan kuukautiskuppiin tutustumisesta. Nainenhan asettelee kuukautiskupin emättimeensä keräämään verta. Aloittelija voi olla kömpelö. Salolta kului neljä tuntia, ennen kuin oranssi kuppi oli kohdillaan.

Olemme Kuukautisbileissä helsinkiläisessä Elmun Baarissa. Yleisö hekottelee Salon tarinalle. Nyt juhlistetaan Salon ja Rosa Meriläisen kirjoittamaa NE – Kuukautiskirjaa. Se kannustaa jakamaan kuukautistarinoitaan.

Salon vieressä Meriläinen innostaa yleisöä kuukautisaktivismiin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ja kuukautisten karnevalisointiin.

Menkkaklubilla on tarjolla Puolukkapäivädrinkkiä ja Salon kehittelemää menkkajäätelöä eli Femacciota, jossa on puolukan lisäksi granaattiomenaa, suklaata ja marenkirouhetta. Se hellii herkkuja kaipaavaa kuukautiskroppaa.

Yleisöä ei klubilla ole keskiviikkoiltana kuin kourallinen, mutta voinee sanoa, että kuukautisaktivismi on totisesti rantautunut Suomeenkin. Maailmalla se on ollut pari viime vuotta kovassa nousussa.

Kuukautiskirjoja on julkaistu, luotu keskustelupalstoja ja kierron tarkkailuun tarjottu erilaisia sovelluksia. Monissa maissa on kerätty nimilistaa kuukautissuojien verovapauden puolesta. Siis valistusta ja poliittista vaikuttamista.

On ollut kohauttavia tempauksia, joilla on taisteltu kuukautisiin liittyvää häpeää vastaan. Amerikkalais-intialainen Kiran Gandhi juoksi Lontoon maratonin veri vapaasti housunlahkeita pitkin valuen. Kanadalainen runoilija Rupi Kaur kohautti, kun Instagram poisti kuvan hänen veren tahrimista housuistaan.

Menkkataidekin on pop. Australiassa Casey Jenkins kutoi kuukautiskiertonsa ajan lankaa, jonka hän oli pannut emättimeensä. Kuukautisverellä maalaaminen on innoittanut monia ammattitaiteilijoita ja harrastelijoita. Salokin on sitä kokeillut. Suomessa esimerkiksi Charlotte Forsgård on ohjannut kuukautiselokuvan Period Stories ja tanssijat Moona Nevalainen ja Anne Rönkkö puivat työssään kuukautishäpeää.

Miksi kuukautisista pitää nyt puhua niin paljon?

”En tiedä pitääkö, mutta kannattaa. Minulle tärkeää on oman kehon haltuunotto. Että mitä ne menkat minulle tekee. Osaan suhtautua itseeni, mielentilaani ja fysiikkaani. Että jos joku tulee vaikka sanomaan, että onko sulla kuukautiset, kun olet niin äkäinen, niin osaa vastata, että on – mikäs sun tekosyy on?” Salo sanoo.

”Jos kuukautisista ei puhuta, ei tiedetä, kuinka eri tavoin kuukautiset eri ihmisiin vaikuttaa. Joku niitä tuskin huomaakaan, toisella on hirveät kivut tai vaikka endometrioosi. Omani ovat vuodoltaan runsaammasta päästä. Kun aloin oikein miettiä kuukautisia, hoksasin myös, että ahaa, tästähän johtuu se herkuttelunikin.”

Kuukautiset ovat iso osa elämää. Salo laskee, että nainen vuotaa verta elämässään keskimäärin viiden vuoden päivien verran. Jos maailmasta halutaan kuukautismyönteisempi paikka, kuukautisten ympärillä leijuvaa häpeää tulisi hälventää ja se tapahtuu vain puhumalla.

”Ensimmäinen askel on kertoa omaa kuukautistarinaansa vaikka ensimmäisistä kuukautisista.”

”Olen minä sellaistakin kommenttia kuullut, että pitääkö tästä vieläkin puhua? Vastaan siihen, että tuskin kukaan haluaa lapsensa tulevan raskaaksi, kun tämä luuli väärin, ettei se ole kuukautisten aikaan mahdollista.”

Mutta miksi kuukautisverta karnevalisoidaan – eihän niin tehdä pissalle eikä kakallekaan? Toki vatsantoiminnoista koko ajan puhutaan, niihin liittyvät jututkin ovat Helsingin Sanomien luetuimpien joukossa.

”Pissaan, kakkaan ja pieruun on aina liittynyt huumoria. Kaikki tietävät, että kaikki käyvät kakalla. Mutta kuukautiset, ne ovat olleet vain puolella väestöstä. Niitä on pidetty heikomman sukupuolen vaivana, eikä niitä pitkään ole edes ymmärretty.”

Edelleenkin monissa maailman maissa menstruoivia naisia kartetaan ja pesumahdollisuudet ovat kehnot. Kuukautisbileissä Plan-järjestö näytti videon, kuinka etiopialaisen kylän tyttöjen ja naisten elämä mullistui, kun koko kylää valistettiin kuukautisista, myyntiin tuli halpoja kestositeitä ja kouluun erityinen kuukautisvessa.

Suomessa ollaan kuukautisavoimuudessa monia muita länsimaita pidemmällä, mutta silti käy yhä näin: kun Salo ja Meriläinen yrittivät päästä kirjaa varten kouluun haastattelemaan tyttöjä kuukautisista, vanhemmat eivät siihen suostuneet.

Salo on kysynyt 9-vuotiaalta tyttäreltään, mitä tämä tykkäisi, jos tyttären kuukautisten alkaessa pidettäisiin kakkukestit. Tytär oli ajatuksesta mielissään.

”Ei niistä kuitenkaan mitään sukujuhlia ole tarkoitus tehdä.”

Salo kirjoittaa kirjassaan ja puhuu esimerkiksi tässä haastattelussa kuukautismyönteisemmän elämän puolesta. Silti hän vastustaa vahvasti sitä, että joku kutsuisi häntä kuukautisaktivistiksi. Ismit eivät ole hänen juttunsa. Hän kokee olevansa ennen kaikkea konkreettisten asioiden tekijä.

Salo kuuluu niihin kuukautismyönteisemmän maailman tekijöihin, joille se on myös bisnestä. Heitähän ovat esimerkiksi suomalaisen kuukautiskupin Lunetten luoja Heli Kurjanen ja yhdysvaltalainen kuukautissuojana toimivien alushousujen kehittäjä Miki Agrawal. Agrawalia tosin syytetään nyt alaistensa seksuaalisesta ahdistelusta.

Diplomi-insinööri Sanna Seiko Salo yrittää saada Tampereen Jäätelötehtaan kanssa suunnittelemansa menkkajäätelön vähittäismyyntiin ja hän kerää kuukautispikkuhousuilleen eli Menkkareille joukkorahoitusta.

Menkkarit ovat kauniit, mutta mukavat. Punainen merkki kertoo, että kantajalla on kuukautiset.

Entinen nokialainen kehittää myös parisuhteeseen vipinää tuovaa kännykkäsovellusta Meriläisen kanssa.

Kuukautisbileissä yleisö on alkanut keskustella – tietenkin – kuukautisista.

”Mulla on ne nyt. Sattuu ja turvottaa”, yksi nainen sanoo tupakkapaikalla.

Eräs mies kertoo, kuinka hänen ystävänsä harrastivat festareilla menkkaseksiä, niin että teltan sisäseinät olivat aivan veressä. Tämän tarinan hän kertoi ystävien häissä.

Jotkut meistä ovat olleet edellä aikaansa.

Oikaisu kello 13.18: Tapahtuman nimi muutettu Kuukautisbileiksi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

Sanna Seiko Salo


 38-vuotias diplomi-insinööri.

 Asuu Tampereella, syntyjään Jyväskylästä.

 Yrittäjä. Suunnittelee seksuaalikommunikaation ympärille tuotteita. Lisäksi tekee palvelumuotoilua ja videoita.

 Ollut aiemmin töissä muun muassa Nokialla ja design-toimistossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuukautiset
 • Aktivismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  4. 4

   Kansanedustajaa suudeltiin silmään, rintoja kommentoitiin istuntosalissa – seksuaalista häirintää esiintyy myös politiikassa, vaikka eduskunta on entistä sivistyneempi paikka

  5. 5

   Nämä asiat langattoman verkon tietoturva-aukosta pitää nyt tietää: Päivitä tietokoneesi ja modeemisi ohjelmistot heti kun vain mahdollista

  6. 6

   Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

  7. 7

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  8. 8

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  4. 4

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  10. 10

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää