Kotimaa

Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

Kansainväliset sopimukset suojaavat naisia ja lapsia, mutta ne eivät toteudu kunnissa, asiantuntija arvioi.

Suomesta on lähtenyt äskettäin YK:n komiteoille kolme valitusta perheväkivallasta. Kaksi ilmoitusta on mennyt naisten syrjinnän poistamista valvovaan Cedaw-komiteaan ja yksi lasten oikeuksien toteutumista valvovaan komiteaan.

Toinen Cedaw-valitus koskee perhesurmaa, jossa isä murhasi vaimonsa ja kaksi lastaan, kun huostaanotetut lapset olivat ­tapaamassa vanhempiaan. Muissa valituksissa äidit epäilevät, että lapset altistuvat perheväkivallalle asuessaan yksinhuoltajuuden saaneen isän luona.

Komiteat ovat pyytäneet, että Suomi tutkii valittajien epäilykset ja huolehtii lasten turvallisuudesta sinä aikana, kun valitukset käsitellään.

”Esiin nostetut kysymykset käydään läpi eri hallinnonalojen kanssa ja lisäksi katsotaan, mitkä toimet on tehty, mitä pitää tehdä”, kuvailee ulkoministe­riön lainsäädäntöneuvos Marjatta Hiekka.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Valittajat eivät ole huomanneet erityisiä toimia.

Suomi on sitoutunut ehkäisemään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kahdella sopimuksella. YK-sopimuksen mukaan Suomen on poistettava kaikki naisiin kohdistuva syrjintä.

Sopimuksen täytäntöönpanoa valvova Cedaw-komitea on muistuttanut Suomea toistuvasti naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

Muutama vuosi sitten se kehotti osoittamaan riittävästi varoja väkivallan ehkäisemiseen ja perustamaan mekanismin, joka valvoo, että toimet myös tehoavat.

Euroopan neuvoston yleis­sopimus taas velvoittaa ehkäisemään ja poistamaan myös perheväkivaltaa. Tämän niin ­sanotun Istanbulin sopimuksen toteutumista arvioitiin Suomessa viime vuonna. Arvion ­mukaan Suomi ei pääse sopimuksen velvoittamalle tasolle. Väkivaltaa ei ehkäistä, eikä siihen puututa tehokkaasti.

Kun valtio on sitoutunut velvoitteisiin, sen pitää huolehtia, että ihmisoikeudet turvataan myös käytännössä, sanoo oikeustieteen tohtori Merja Pentikäinen.

Nyt vastuuketju katkeaa, eivätkä ihmisoikeudet toteudu kunnissa.

Pentikäinen on arvioinut Istanbulin sopimuksen toteutumista ja oli laatimassa toista Cedaw-komitealle lähtenyttä valitusta.

”Koimme, että valitus oli viimeinen keinomme nostaa asia esille. Suomen pitää ryhtyä tehokkaampiin toimiin väkivaltaan puuttumiseksi.”

Hän huomauttaa, että miehiin ja naisiin kohdistuva väkivalta on erilaista:

”Naiselle vaarallisin paikka on koti, miehelle taas julkinen tila. Oikeusjärjestelmämme tunnistaa paremmin julkisessa tilassa tapahtuvan väkivallan. Yksityisellä elämänalueella se antaa heikommin suojaa.”

Komiteoiden päätöksiä voi tulla jo tänä vuonna. Seuraukset riippuvat siitä, millainen päätös on, Hiekka kertoo.

Rikottiinko sopimusta vai ei? Mihin toimiin pitää ryhtyä sen takia?

”Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa on hankalampi havaita”, hän sanoo.

”Terveydenhuolto on etulinjassa. Huomaako se pahoinpitelyn? Uskaltaako uhri kertoa?”

Väkivaltaan on yritetty puuttua, mutta toimet eivät ole olleet riittäviä.

Hiekka uskoo, että väkivaltaan voi vaikuttaa niin kuin liikennekuolemiin: Suomen teillä kuoli 1970-luvulla jopa yli 1  100 ihmistä vuodessa mutta 254 vuonna 2015. EU:n tavoite on vielä puolittaa kuolemat tällä vuosikymmenellä.

Naisiin kohdistuvan väkivallan laajuutta ei tunnisteta kunnissa, totesi ihmisoikeusjärjestö Amnestyn selvitys tammikuussa. Erityistä huomiota pitäisi kiinnittää varsinkin erityisryhmiin, kuten vammaisiin, maahanmuuttajiin ja seksuaalista väkivaltaa kokeneisiin.

Amnesty kehottaa kuntia tilastoimaan naisiin kohdistuvaa ­väkivaltaa ja ottamaan sitä koskevat toimet hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmiin.

Myös tuleviin maakuntiin pitäisi saada tarpeeksi palveluita väkivaltaa kokeneille.

Kotona tapahtuva väkivalta tuli Suomessa rangaistusten piiriin myöhemmin kuin monissa länsimaissa. Raiskaus avioliitossa muuttui rikokseksi vuonna 1994, ja silloin myös poistettiin pykälä, jonka mukaan raiskaajaa ei rangaista, jos hän menee naimisiin uhrin kanssa.

Äiti haluaisi olla enemmän mukana lapsen elämässä

Lapsen äiti koki henkistä ja fyysistä väkivaltaa asuessaan lapsen isän kanssa. Hän muutti pois lapsen kanssa, ja vanhemmat sopivat yhteishuoltajuudesta.

Sitten isä haki lapsen yksinhuoltajuutta ja sai sen. Käräjä­oikeus totesi molemmat vanhemmat kykeneviksi hoitamaan lasta mutta piti isän luona asumista lapselle parempana.

Päätöksessä puhutaan väkivallasta, mutta se ei vaikuttanut ratkaisuun. Isä on tuomittu äidin pahoinpitelystä.

Lapsi on tuonut toistuvasti esille, että isä kurittaa häntä fyysisesti ja psyykkisesti, mutta se ei kiinnosta viranomaisia, äiti sanoo. Hän haluaisi palata yhteishuoltajuuteen ja olla ylipäätään enemmän mukana lapsen elämässä.

Äiti kokee, että isä käyttää yhä lasta kiusaamisen välikappaleena eikä kerro lasta koskevista asioista, kuten sairauksista. Äiti joutui hakemaan oikeusteitse ­luvan soittaa lapselleen.

”Haluaisin lapselle kaksi vanhempaa, jotka pystyvät puhumaan toistensa kanssa lapsen asioista”, äiti sanoo.

Äidin valitus oli Suomen ensimmäinen valitus Cedaw-komiteaan. ”Olen kuullut, että moni olisi jo lakannut taistelemasta ja luovuttanut.”

Lasten oikeus tavata äitiä ei toteudu

Vanhemmat asuvat eron jälkeen eri paikkakunnilla ja lapset isän luona. Kun lapsi oli tapaamassa äitiä, hän kertoi, että isä oli lyönyt. Lapsessa oli jälki, jonka lääkäri totesi. Lastensuojelu katsoi, että kiireellisen sijoituksen edellytykset olivat olemassa, mutta sitä ei tehty.

Palautus isälle viivästyi, koska lääkärissä oli ruuhkaa. Sen jälkeen isä peruutti useita tapaamisia.

Tapaamisten täytäntöön­panoa ratkottiin käräjäoikeudessa. Oikeus katsoi, että oli lapsen edun vastaista viedä ­hänet lääkäriin ja myöhästyä. Se hylkäsi äidin hakemuksen tapaamisten täytäntöönpanosta, vaikka sovittelijana toiminut sosiaalityöntekijä puolsi sitä. Hovioikeus vahvisti päätöksen.

Valitus lasten oikeuksien toteutumista valvovalle komitealle käsittelee oikeuden, lastensuojelun ja poliisin toimintaa. Sen mukaan lapset asuvat ympäristössä, jossa he ovat altistuneet väkivallalle, mutta eivät saa tavata normaalisti toista vanhempaansa, joka yrittää suojata heitä.

”Tieto ei kulje viranomaisten välillä”, äiti sanoo.

”Väkivaltaan ei puututa, ja sen merkitystä lapsille vähätellään", äiti sanoo.

Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota

Merkkejä perheväkivallasta oli vuosia, mutta neuvolan, päiväkodin ja terveydenhuollon tiedot eivät kertyneet mihinkään, vaikka perheen lapset olivat viranomaisten seurannassa syntymästä lähtien.

Äiti pelkäsi hallitsevaa isää, joka kielsi sosiaalipalvelujen käytön ja eristi perheen. Tilanne jatkui vuosia.

Sitten äiti hakeutui turva­kotiin lasten kanssa ja lapset otettiin huostaan, koska katsottiin, ettei äiti ole kyennyt turvaamaan heitä väkivallalta.

Äiti palasi isän luo, ja lapset tulivat kotiin normaalille koti­lomalle. Heitä hakemaan tulleet sijaishuoltolaitoksen työntekijät menivät ulos odottelemaan, että lapset pukevat.

Isä lukitsi oven ja surmasi vaimonsa ja lapsensa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Suomen toimia arvioidaan pian


 Cedaw-komitea arvioi Suomen toimia neljän vuoden välein.

 Suomi laatii seuraavan määräaikaisen raportin ensi vuoden alussa. Komitea käsittelee sen ja antaa loppupäätelmänsä.

 Istanbulin sopimuksella perustettu valvontaelin arvioi Suomen toimia sopimuksen toteutumisessa. Suomi laati oman raporttinsa, ja sitä käsittelevä komitea on mahdollisesti tulossa Suomeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perheväkivalta
 • YK
 • Lapset
 • Naiset
 • Perhesurmat
 • huostaanotto
 • Huoltajuuskiistat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Lahdenväylän ketjukolari vaati kuolonuhrin – 12-vuotias poika kuoli sairaalassa keskiviikkona

  4. 4

   ”Bosnian teurastajalle” Ratko Mladićille vihdoin lopullinen tuomio – Tuomion­julistamisesta tuli farssi: verenpaine­mittauksen jälkeen riehunut komentaja poistettiin salista

  5. 5

   Suomalaiset sikailevat Nuijamaan autojonoissa: kiilaavat venäläisten ohi pientareen kautta – ”Venäläinen on helpompi lähteä ohittamaan”

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Päätös Helsingin suurmoskeijasta siirtyy epämääräiseen tulevaisuuteen, hakijat perääntyivät – ”Tässä on ollut erilaista päivitystä ja muuta”

  8. 8

   Tutkijat haastattelivat yli 20 Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  9. 9

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  10. 10

   Poliisi kiristää valvontaa joulukuun alussa, jolloin laittomasta autosta voi napsahtaa tuhannen euron lisävero – Uuden laitteen testissä yli 20 000 autoa kärähti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  5. 5

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  6. 6

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  7. 7

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  8. 8

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  9. 9

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  10. 10

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää