Kotimaa    |   HS-selvitys

Sadat kaukojunat yli tunnin myöhässä – Katso HS:n hakukoneesta, kuinka junat reitilläsi myöhästelevät

HS keräsi Liikenneviraston avoimesta datasta tiedot 350 000 kauko- ja lähiliikenteen junavuorosta viime vuodelta.

Myöhästymiset ovat arkipäivää lähes kaikilla Suomen junareiteillä.

Pitkillä yhteysväleillä Helsingistä Pohjois-Suomeen junat myöhästelivät viime vuonna keskimäärin jopa lähes kymmenen minuuttia. Joensuuhun päästiin Helsingistä keskimäärin kuusi minuuttia ja Vaasaan viisi minuuttia myöhässä.

HS keräsi Liikenneviraston avoimesta datasta tiedot viime vuonna ajetuista kauko- ja lähiliikenteen junavuoroista. Noin 350 000 vuoron aineistosta kävi ilmi, että kaukoliikenteen junista 14 prosenttia oli myöhässä yli viisi minuuttia.

Yli puoli tuntia myöhässä oli liki 1 700 junavuoroa ja yli tunnin myöhässä liki 400 vuoroa.

Voit etsiä tietoja reittien myöhästymisistä alta. Juttu jatkuu haun jälkeen.VR ja Liikennevirasto myöntävät junien täsmällisyysongelmat.

”Ongelma on tunnistettu, ja sitä pyritään korjaamaan aktiivisesti”, yksikön päällikkö Jukka Ronni Liikennevirastosta vakuuttaa.

”Jäimme viime vuonna kaikkien liikennelajien osalta tavoitteen alle, joten tilanteeseen ei voi olla mitenkään tyytyväinen”, VR Groupin täsmällisyyspäällikkö Juha Skyttä sanoo.

Hän kertoo, että tänä vuonna lähiliikenteen täsmällisyys on parantunut merkittävästi, mutta kaukoliikenteen vain hieman.

Viime vuoden lähiliikennevuoroista kuusi prosenttia oli myöhässä yli kolme minuuttia. Reiteistä eniten, minuutin ja 20 sekuntia, myöhästelivät Karjaa–Helsinki-välin junat.

Yksi täsmällisyyden korjaustoimista liittyy todennäköisesti aikatauluihin. VR:n kilpailu linja-autoliikenteen ja Finnairin kanssa on vetänyt aikataulut tiukalle.

”Mahdollisimman nopeat aikataulut voivat olla ristiriidassa täsmällisyyden kanssa. Aikatauluissa pitäisi olla riittävästi pelivaraa viivästymisten varalle”, Ronni painottaa.

Liikenneviraston mukaan aikatauluja pitäisi myös voida muuttaa nykyistä joustavammin vaikkapa ratatöiden takia.

VR muokkaa aikatauluja nykyään pari kertaa vuodessa. Juha Skytän mukaan niissä on jo nyt jonkin verran pelivaraa.

Vaasalainen eläkeläinen Raimo Kaksonen oli tiistaina käymässä Tampereella. Hän sanoo käyttävänsä junaa noin kerran kuussa, mutta aiemmin työelämässä sitä tuli tehtyä ”riittävästi”.

”Joskus Pendolino tulee, joskus ei. Joskus se on hyvinkin kriittinen tilanne, jos juna ei tule”, hän tiivistää kokemuksensa.

Hän kertoo nähneensä kerran tilanteen, jossa Helsinki-Vantaalle matkustaneet ihmiset eivät päässeetkään lennolleen, koska juna oli myöhässä. Ärräpäitä kuultiin.


Junan myöhästymisestä voi hakea korvausta VR:ltä, jos juna on myöhässä yli tunnin tai jos matkustaja ei ehdi myöhästymisen takia jatkoyhteyteen. VR sai viime vuonna lähes 12 000 hyvityspyyntöä, joista valtaosa koski myöhästymistä.

Liikennevirasto vastaa rataverkosta, jonka huono kunto näkyi viime vuonna esimerkiksi niin sanotulla Karjalan radalla Helsingistä Joensuuhun. Iltapäivällä Helsingistä Joensuuhun lähtevä Pendolino oli yksi eniten myöhässä olleista junavuoroista.

”Rataverkolla on osuuksia, joissa on hyvinkin vanhaa tekniikkaa, ja osuuksia, joissa on uudempaa tekniikkaa. Ongelmat kasaantuvat usein vanhan tekniikan osuuksille”, Ronni sanoo.

Karjalan radalla suurin ongelma on osuuden yksiraiteisuus. Siihen on luvassa helpotusta, kun Joutsenon ja Imatran välinen kaksoisraide valmistuu.

Viimevuotisista myöhästymisistä osa johtui radan kunnossapidon laiminlyönneistä. Liikennevirasto kertoi viime vuonna, että VR:n tytäryhtiö VR Track oli laiminlyönyt kunnossapitoa Karjalan radalla, Uudellamaalla ja Kouvolan seudulla. Myöhemmin Destia voitti Itä-Suomen alueen kunnossapitourakat.


HS:n keräämässä aineistossa oli 11 yli neljä tuntia myöhässä ollutta kaukojunaa. Pisin myöhästyminen oli kuusi ja puoli tuntia, kun Kolari–Helsinki-junaan tuli veturivika viime vuoden tammikuussa. Veturin vaihduttua juna törmäsi vielä hirveen Tornion jälkeen.

Junakalustosta johtuvat tekniset ongelmat ajoittuvat perinteisesti talviaikaan. Nyt VR pyrkii kaluston kunnossapidossa ennakoivuuteen, eli havaitsemaan kaluston vikoja ennen kuin niistä seuraa myöhästymisiä.

Lappeenrannassa opiskeleva Tuovi Hämäläinen matkustaa Karjalan radalla joka toinen viikko Joensuuhun. Hän kertoo, että viime aikoina myöhästymiset ovat olleet noin 5–10 minuuttia.

”Nyt ei ole sattunut sellaisia myöhästymisiä, että tuntitolkulla olisi pitänyt odottaa”, Hämäläinen sanoo.

Kerran Hämäläinen on ollut junassa, joka myöhästyi niin paljon, että Hämäläinenkin sai myöhästelystä korvauksia.


Ratahäiriöiden ja kalusto-ongelmien lisäksi myöhästymisiä aiheuttavat myös ulkopuoliset tekijät. Niitä ovat vaikkapa kantaverkkoyhtiön virtahäiriö, radalla tapahtunut onnettomuus tai puun kaatuminen radalle.

”Viimevuotinen lakimuutos mahdollisti sen, että voimme kaataa radan vierestä riskipuita, vaikka puu ei olisi Liikenneviraston maalla. Joka tapauksessa siinä meillä on valtava savotta edessä”, Ronni sanoo.

VR ja Liikennevirasto korostavat, että suomalaisjunien täsmällisyys on sama tai parempi kuin suurimmassa osassa Eurooppaa.

”Meidän suuri haasteemme on, että rataverkko on valtaosalta yksiraiteinen, joten häiriöt kertautuvat usein muuhun liikenteeseen”, Ronni sanoo.

Haku alla kertoo, kuinka paljon junat myöhästelivät viime vuonna eri asemilla. 


Liikennetietojen lähde: Liikennevirasto / rata.digitraffic.fi, lisenssi CC 4.0 BY

Fakta

Näin selvitys tehtiin


 HS kävi läpi Liikenneviraston avoimesta datasta viime vuodelta liki 350 000 junavuoroa sekä yli kahdeksan miljoonaa lähtöä ja saapumista.

 Vuoroista runsaat 90 000 oli kaukoliikenteen ja vajaat 260 000 oli lähiliikenteen vuoroja.

 Reiteistä selvityksessä on tarkasteltu vain sellaisia, joilla ajettiin vuoroja keskimäärin vähintään joka toisena päivänä. Kaukoliikenteessä tällaisia reittejä oli runsaat 40 ja lähiliikenteessä yhdeksän.

 Kaukoliikenteessä virallinen myöhästymisraja on viisi minuuttia, sillä niin pitkästä myöhästymisestä on ajateltu koituvan matkustajille haittaa. Lähiliikenteen raja on kolme minuuttia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhtäkkiä puhekyky katosi, hermosto petti ja keho lakkasi toimimasta – Touko Aalto kertoo hetkestä, jolloin särkynyt mieli lopulta hajosi

   Tilaajille
  2. 2

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeustieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismitutkija varoittaa riskeistä

  3. 3

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  5. 5

   Heta Ravolainen-Rinne on entinen rauhanturvaaja, joka viihtyy ralliautossa ja teatterin lavalla – HS tapasi pääministerin ja hänen sanavalmiin vaimonsa Kesärannassa

   Tilaajille
  6. 6

   Lukijat kertovat karmeimmasta mökkilomastaan: ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”, ”Kummitäti löi turpaan”

   Tilaajille
  7. 7

   Kymmenen katsotuimman HBO-dokumentin lista tekee surulliseksi: Eikö kukaan halua katsoa tarinaa ihmisestä, joka ei halua tappaa tai raiskata ketään?

  8. 8

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  9. 9

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  10. 10

   Boris Johnson on briljantti ja hurmaava poliitikko, mutta hän ei missään nimessä sovellu pääministeriksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  9. 9

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää