Kotimaa

Veripalvelu aikoo päästä tilanteeseen, ”jossa jääkaappi ei ole koskaan tyhjä” – uusi järjestelmä ennakoi verentarpeen ja lähettää luovuttajalla viestin

Metsäteollisuudessa käytetty ohjelma mahdollistaa verentarpeen ennakoinnin viikoiksi eteenpäin.

Veripalvelu lähettää verenluovuttajille vuosittain miljoona viestiä, joissa luovuttajia pyydetään tulemaan lähipäivien aikana luovuttamaan verta.

Viesti lähtee, jos jonkun veriryhmän varasto on hupenemassa. Veripalvelun johtaja, professori Martti Syrjälä vertaa nykytilannetta jääkaapin tyhjenemiseen.

”Viestien lähettäminen on kuin tekstiviesti puolisolle, että käy kaupassa, sillä jääkaappi on tyhjä. Pian meidän on mahdollista päästä tilanteeseen, että jatkossa jääkaappi ei ole koskaan tyhjä”, Syrjälä kertoo.

Suomen Punaisen Ristin (SPR) Veripalvelu on kehittänyt it-yritys CGI:n kanssa runsaan vuoden ajan uutta tietojärjestelmää, joka mahdollistaa verentarpeen ennakoinnin jopa viikoiksi eteenpäin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Uuden järjestelmän ansiosta luovuttaja voi saada viestin, jossa häntä pyydetään luovuttamaan verta vaikka kahden viikon kuluttua. Hän pystyy katsomaan mobiilisovelluksesta, milloin hänen veriryhmänsä verestä on eniten hyötyä.

Uusi tietojärjestelmä, joka kulkee ainakin vielä nimellä V2V (suomeksi suonesta suoneen), otetaan käyttöön syksyllä, ja ensimmäiset ennakoivat kutsuviestit lähtevät todennäköisesti ensi vuoden aikana.


Syrjälä kertoo, että Veripalvelun on varauduttava verentarpeen muutoksiin. Hoidon tarve on lisääntynyt väestön ikääntyessä, mutta verivalmisteiden tarve sen sijaan on vähentynyt leikkaustekniikoiden ja terveysteknologioiden kehityksen ansiosta.

Verentarpeen väheneminen ei kuitenkaan jatku ikuisesti.

”Oletettavasti verentarve kasvaa jossain vaiheessa, kun väestön ikääntymiskehitys etenee”, Syrjälä sanoo.

Veripalvelun on myös varauduttava luovuttajien ikärakenteen muutoksiin. Luovuttajien ikääntymistä on jo ennakoitu nostamalla luovuttajien yläikäraja 70 vuoteen.

Luovuttajien ikärakenteeseen vaikuttavat nuorten ihmisten elämäntilanteet, jotka voivat estää verenluovutuksen. Esimerkiksi raskaus ja imetys estävät verenluovutuksen, ja uusi seksikumppani aiheuttaa neljän kuukauden karanteenin. Malaria-alueella yöpymisestä seuraa puolen vuoden karanteeni.

 

Vuosittain 130 000 suomalaista luovuttaa verta.

”Suomalaiset ovat uskollisia luovuttajia, ja monessa suvussa on luovuttajia monessa sukupolvessa”, Syrjälä kiittelee.

Verta käy vuodessa luovuttamassa noin 130 000 suomalaista. Keskivertoluovuttaja antaa vertaan 1,7 kertaa vuodessa. Mies voi luovuttaa verta enintään kuusi kertaa vuodessa ja nainen neljä kertaa.

Ennakoinnin tehostaminen on tarpeen veren säilyvyyden takia. Yleisimmät verituotteet säilyvät viisi tai 35 vuorokautta, joten verta kerätään vain sen verran kuin on tarpeen.

Verihiutalevalmisteista menee hukkaan vuosittain noin kahdeksan prosenttia. Runsaan kuukauden säilyvistä punasoluvalmisteista kolme prosenttia ei päädy verensiirtoihin.

”Tavoitteemme on saada noin 800 luovuttajaa joka päivä”, kertoo tuotantoesimies Sari Rope Veripalvelusta.Verivarantojen ennakoinnin parantamiseksi Veripalvelu haluaa yhdistää kaikkien Suomen sairaaloiden verivarastojen tiedot uuteen järjestelmäänsä.

Eri puolilla maata luovuttajilta kerätty veri toimitetaan Veripalvelun toimipisteeseen Helsingin Kivihakaan. Siellä veri käsitellään ja varastoidaan. Sairaalat tilaavat verta tarpeensa mukaan omiin varastoihinsa.

”Kun otamme koko tietoketjun haltuumme, pystymme luomaan valtakunnantason verivarastojen hallinnan. Testaamme sitä syksyllä ensimmäisen pilottisairaalan kanssa”, Syrjälä kertoo.

SPR:n Veripalvelu on yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon organisaatio, joka rahoittaa toimintansa myymällä verivalmisteita sairaaloille. Veripalvelulla on yhteiskunnallinen vastuu verivarastoista.

”Jos jonkun sairaalan verivarasto tuhoutuu vaikka tulipalossa, pystymme jatkossa paremmin kompensoimaan nopeasti tilannetta. Toisaalta myös sairaalat näkevät järjestelmästä meidän kriittiset tilanteemme ja pystyvät tarvittaessa varautumaan niihin”, Syrjälä selvittää.


Uuden tietojärjestelmän kehityskustannukset ovat poikkeuksellisen pienet, vain muutamia satojatuhansia euroja. Veripalvelun mukaan järjestelmän ylläpito, kehitystyö ja lisensointi maksavat viiden vuoden aikana 2,5 miljoonaa euroa.

”Vaikka maailmassa on veripalvelutoimintaan räätälöityjä tietojärjestelmiä, eivät ne vastanneet tarpeitamme. Uuden järjestelmän kehittäminen alusta asti olisi ollut kallis ja lopputulokseltaan riskialtis hanke”, Syrjälä kertoo.

Ratkaisu odotti metsässä. Veripalvelun tarpeisiin sopivat järjestelmät löytyivät tutustumalla metsäteollisuuden puunhankintaprosessiin. Ohjelmistoyhtiö CGI on kehittänyt Microsoftin ohjelmiston päälle Veripalvelulle sopivia toimintoja.

”Lisäksi järjestelmän pitää täyttää vaatimukset esimerkiksi potilasturvallisuudesta”, Syrjälä painottaa.


Edullista hintalappua selittää myös se, että CGI voi myydä valmista järjestelmää muihin maihin. Asiakkuusjohtaja Mika Kaartinen CGI:stä kertoo, että yritys on saanut jo useita yhteydenottoja muista maista.

”Tarkoituksenamme on esitellä ratkaisua kevään aikana veripalveluille eri maissa. Projektin ainutlaatuisuutta kuvaa se, että kaikista yrityksemme Suomen-projekteista tästä puhutaan meillä kansainvälisesti eniten”, Kaartinen sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Yleisimmät verivalmisteet


Punasolut

 Punasolut ovat yleisin verituote. Veripalvelu myi punasoluvalmisteita sairaaloille viime vuonna noin 194 000 pussia.

 Pussi säilyy jääkaapissa viisi viikkoa.

 Punasoluvalmisteita käytetään suurissa leikkauksissa, kuten sydänleikkauksissa ja elinsiirroissa. Myös onnettomuuksien uhrit tarvitsevat punasoluja.

 Sairaalat ostavat veren Veripalvelusta. Yleisimmän punasoluvalmisteen veroton hinta on 128,23 euroa.

Verihiutaleet

 Verihiutale- eli trombosyyttivalmisteen tuottaminen on punasoluvalmistetta vaikeampaa. Yhteen pussiin tarvitaan neljä saman veriryhmän luovuttajaa.

 Sairaalat ostivat viime vuonna Veripalvelusta noin 35 000 verihiutalevalmistetta.

 Verihiutaleet säilyvät käyttökelpoisina vain viisi vuorokautta.

 Verihiutaleita tarvitaan estämään ja hoitamaan verenvuotoja. Niitä voidaan antaa leikkauspotilaille ja onnettomuuksien uhreille suuren verenvuodon yhteydessä.

 Verihiutalevalmisteen veroton hinta on 406,86 euroa.

Plasma

 Veriplasmavalmistetta ei tehdä Suomessa, vaan Veripalvelu myy plasman ulkomaalaisille yhteistyökumppaneilleen. Raaka-aine pakastetaan –50 asteeseen ja kuljetetaan plasmalaboratorioon.

 Viime vuonna Veripalvelu sai plasmamyynnistä 5,4 miljoonaa euroa.

 Valmista plasmavalmistetta käytetään potilailla, jotka ovat menettäneet leikkauksessa tai onnettomuudessa paljon verta. Sitä annetaan myös potilaille, jotka sairastavat vaikeaa maksasairautta.

 Veriplasmavalmisteen veroton hinta on 95,84 euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Verenluovutus
 • Spr
 • Teknologia
 • Potilas
 • sairaala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  4. 4

   Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?”

   Tilaajille
  5. 5

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  6. 6

   Iso muutos Airbnb:n toimintaan Suomessa – vuokra-asuntofirma Forenomin asunnot tulevat yhä ammatti­maisemmaksi muuttuvaan palveluun

  7. 7

   Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni

  8. 8

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  9. 9

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  10. 10

   Matti Känkänen on tehnyt arkun yli sadalletuhannelle suomalaiselle – ”Ennen oli tehtaalla kiirettä keväisin, kun kesää odottaneet ihmiset kuolivat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  6. 6

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  7. 7

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  9. 9

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  10. 10

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta Tilaajille
  3. Matti Känkänen on tehnyt arkun yli sadalletuhannelle suomalaiselle – ”Ennen oli tehtaalla kiirettä keväisin, kun kesää odottaneet ihmiset kuolivat”
  4. Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?” Tilaajille
  5. Pian on Slush ja sitä ennen Junction – Suomen startup-huuman taustalla on säätiö, joka yrittää saada väen puhaltamaan yhteen hiileen
  6. Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni
  7. Kuinka monta miljoonaa euroa länsimetro maksoi? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  8. Meri-Lapin sote-solmu syntyi, kun Sipilän hallitus oli kyvytön tai haluton ennakoimaan irtiottoa
  9. Hiljainen enemmistö teki sekä seksuaalisen häirinnän että rasismin nousun mahdolliseksi olemalla hiljaa ja unohtamalla olevansa enemmistö
  10. Kisa lääkevirastosta paljasti, että Pohjoismaat ovat EU:ssa hajallaan
  11. Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden
  12. Näytä lisää