Kotimaa

Helsinki-Vantaan lentoasema haluaa eroon passeista ja matkalipuista – kokeilee kasvojen tunnistusta lähtöselvityksessä

Finnair ja Finavia toteuttavat kokeilun toukokuussa. Kasvojentunnistusjärjestelmän on rakentanut helsinkiläinen ohjelmistoyhtiö Futurice.

Lentoyhtiö Finnair ja lentoasemia pyörittävä Finavia aloittivat tiistaina kokeilun, joka voi tulevaisuudessa nopeuttaa merkittävästi lähtöselvitystä.

Yhtiöt testaavat Helsinki-Vantaan lentoasemalla kasvojentunnistusteknologiaa lähtöselvitystiskillä. Kokeilu tehdään Finnairin valikoimalla tuhannen ihmisen testiryhmällä, joka koostuu paljon matkustavista Finnair Plus -kanta-asiakkaista.

”Kasvojentunnistusteknologia kiinnostaa meitä, sillä se voi tarjota mahdollisuuksia helpottaa ja nopeuttaa asiakkaan matkalle lähtöä ja jopa poistaa erillisen tarkastuskortin tarpeen tulevaisuudessa”, sanoo Finnairin maapalveluiden kehittämisestä vastaava johtaja Sari Nevanlinna tiedotteessa.

Helsinki-Vantaan apulaisjohtaja Heikki Koski Finaviasta kertoo, että tavoitteena on eliminoida matkustusasiakirjojen tarve kokonaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kun matkaan liittyvä tieto on digitalisoitu, läpimenoaika lentoaseman eri tarkastuspisteiden kautta nopeutuu ja helpottuu. Testasimme viime vuonna kasvojentunnistusteknologiaa henkilökunnan turvatarkastuksessa ja saimme siitä hyvin rohkaisevia tuloksia”, hän toteaa tiedotteessa.

Tunnistusjärjestelmän on koonnut helsinkiläinen ohjelmistoyhtiö Futurice. Yhtiö hyödynsi järjestelmän rakentamisessa yleisesti saatavilla olevia ohjelmistoja, laitteita ja pilvipalveluita.

”Käytämme kasvonpiirteisiin perustuvaa tunnistusteknologiaa, joka kääntää kasvokuvat biometrisiksi tunnisteiksi. Tämä mahdollistaa testissä olevien matkustajien tunnistamisen ilman, että kuvia tarvitsee varastoida”, kuvailee Futuricen projektipäällikkö Tuğberk Duman tiedotteessa.

Dumanin mukaan lentoasemalla toteutettu testi on hyödyllinen, sillä asiakasvirrat ovat suuria ja turvamääräykset tiukkoja.

Teknologian kehittyessä ihmisen ainutlaatuisista kasvoista voi tulla väärennyksille altista passia turvallisempi ”asiakirja”. Tunnistusteknologiaa voi hyödyntää myös monissa muissa tilanteissa, joskin huolet yksityisyyden suojasta rajoittavat todennäköisesti käyttömahdollisuuksia.

Kokeiluun valitut Finnairin asiakkaat lataavat testisovelluksen, jonka kautta he toimittavat kasvokuvansa testijärjestelmään. Jos he matkustavat Helsinki-Vantaan kautta 2.–23. toukokuuta välisenä aikana, he käyttävät erityistä lähtöselvitystiskiä, johon on asennettu kasvojentunnistusjärjestelmä.

Asiakaspalvelija vahvistaa asiakkaan matkatiedot ja kirjaa kasvojentunnistuksen testijärjestelmään.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lentomatkustaminen
 • Innovaatiot
 • Finavia
 • Finnair
 • Helsinki-Vantaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää