Kotimaa

Lakoissa on ainetta, joka voi ehkäistä paksusuolisyöpää – suomalaistutkija havaitsi hiirikokeissa marjan hyvät vaikutukset

Hiirillä tehdyt tutkimukset osoittavat, että myös paksusuolisyövän leviäminen voi hidastua.

Suomen yleisimpiin syöpiin kuuluvaan paksusuolisyöpään voi ehkä vaikuttaa syömällä paljon lakkoja.

Tämän havaitsi Helsingin yliopiston tutkija Essi Päivärinta, joka väittelee tällä viikolla lakan ja sen komponenttien vaikutuksesta paksusuolisyövän kehittymiseen.

Lakoissa on paljon ellagitanniineiksi kutsuttuja yhdisteitä, joiden on todettu ehkäisevän syöpää. Niitä on runsaasti myös granaattiomenassa ja jonkin verran mansikassa ja vadelmassa.

Päivärinta syötti lakkoja hiirille, jotka eivät ole mitä tahansa hiiriä, vaan niille muodostuu paljon kasvaimia geenivirheen takia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hiiret söivät muun ravinnon mukana kokonaisista, pakastekuivatuista lakoista jauhettua jauhetta. Sitä oli tarjolla paljon, peräti 10 prosenttia ruuasta.

Määrä oli suuri siksi, että tutkimuksissa lähdetään aluksi liikkeelle isoista annoksista, Päivärinta selittää. Jatkotutkimuksissa määriä voidaan tarkentaa.

Vaikutus näkyi selvästi. Lakkaa sisältänyt ravinto vähensi hiirille tulleiden kasvainten määrää ja pienensi niiden kokoa.

Päivärinta selvitti myös, mikä lakassa oikein vaikuttaa, hedelmäliha, siemenet vai ellagihappo, joksi ellagitanniinit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa.

”Kokonainen marja näyttää olevan tehokkaampi”, hän sanoo.

”Marjassa on paljon muutakin – esimerkiksi runsaasti C-vitamiinia, hiilihydraatteja ja kuituja.”

Lakkaa verrattiin toiseen tavalliseen marjaan, mustikkaan. Silläkin oli vaikutusta, mutta ei niin paljon: mustikka vähensi uusien kasvainten lukumäärää, mutta ei estänyt niiden kasvua kuten lakka.

Lakka saattaa myös hillitä paksusuolisyövän leviämistä. Päivärinta tutki sitä ihmisen paksusuolisyövän soluviljelmissä.

Kokonaisista lakoista tehty uute sekoitti soluissa tapahtuvaa viestintää ja hidasti syöpäsolujen liikkumista.

”Syöpäsolujen on liikuttava, että syöpä leviäisi. Solujen liikkumista hidastamalla voi estää syövän leviämistä”, hän selittää.

”Näimme solulinjoissa, että liikkuminen hidastui huomattavasti.”

Lakka ja sen sisältämät yhdisteet voivat estää kokeellisen paksusuolisyövän kehittymistä kaikissa vaiheissa. Vaikutusta voi ehkä olla myös syövän uusiutumisen ehkäisyssä, hän pohtii.

”Olisi mielenkiintoista tutkia, miten pitkään jatkuva, säännöllinen saanti vaikuttaisi”, Päivärinta sanoo.

”Kiinassa on tehty vuosia jatkuneita tutkimuksia, joiden mukaan tee näyttää vaikuttavan syövän ilmaantuvuuteen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • Syöpä
 • Tutkimukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää