Kotimaa

Sveitsiltä erikoinen pyyntö Suomelle: yksi Hawk-hävittäjä

Puolustusvoimat pohtii Hawk-harjoitushävittäjän lahjoittamista sveitsiläiselle ilmailumuseolle.

Sveitsiläinen sotilaskoneisiin erikoistunut ilmailumuseo toivoo Suomen lahjoittavan yhden Hawk-suihkuharjoitushävittäjän kokoelmaansa.

Lahjoitusta koskeva kirje saapui puolustusministeriöön maaliskuussa. Harvinaista pyyntöä selvittää paraikaa Pääesikunta, joka on pyytänyt siitä lausunnot Sotamuseolta ja Puolustusvoimien materiaalihuollosta vastaavalta Logistiikkalaitokselta.

Lahjoituspyynnön taustalla on Sveitsin ilmavoimien Payernen lentotukikohdan vieressä sijaitseva sotilasilmailumuseo Clin d’Ailes ja sen tukiyhdistys Espace Passion.

Clin d’Ailes ja sen tukiyhdistys ylläpitävät Sveitsin ilmavoimien perinteitä. Museossa on lähes täydellinen kokoelma Sveitsin ilmavoimien käyttämiä suihkukoneita. Vain yksi uupuu: Hawk-suihkukone.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sveitsin ilmavoimat käytti Hawk Mk 66 -harjoituskoneita viime vuosikymmenelle saakka. Suomi osti Sveitsistä 18 Hawkia kymmenen vuotta sitten, kun sveitsiläiset luopuivat vähän käytetyistä koneistaan. Hinta oli 41 miljoonaa euroa.

Clin d’Ailesin ja Espace Passionin harmiksi Sveitsin ilmavoimat ei lahjoittanut yhtään käytöstä poistettua Hawkia heidän museoonsa, joten konetta yritetään nyt saada Suomesta. Kuljetuskustannuksista sveitsiläiset lupaavat huolehtia itse.

Sveitsiläiset ovat kertomansa mukaan yrittäneet jo vuoden ajan saada yhteyttä Suomen ilmavoimiin. Nyt he ovat saaneet avukseen Suomen puolustusvoimien entisen komentajan, amiraali Juhani Kaskealan, joka on ollut asiasta yhteydessä nykyiseen Puolustusvoimain komentajaan Jarmo Lindbergiin ja puolustusministeriön kansliapäällikköön Jukka Juustiin.

Kaskeala kertoo, että hän oli ollut viime vuoden lopulla käymässä entisen Sveitsin asevoimien komentajan Christophe Keckeisin luona, kun oli tullut puheeksi, olisiko mitään mahdollisuutta saada Suomesta Hawk-kone sveitsiläiseen museoon.

”Kenraali Keckeis on erittäin suuri Suomen ystävä. Hän on itse Hornet-pilotti ja samantyyppinen kuin Jarmo Lindberg”, Kaskeala kertoo.

Sveitsiläiset eivät pyydä takaisin sveitsiläistaustaista konetta, koska ne ovat kaikki Suomessa käytössä, vaan heille kelpaa mikä vanha Hawk hyvänsä.

Kaskealan mukaan sveitsiläisten Hawkin hankinta oli Suomelle aikoinaan hinnaltaan ”parhaita diilejä, mitä on tehty”.

”Sekä Lindbergin että Juustin mielestä tämä olisi loistava homma, jotta saataisiin jollakin tavalla sitä asevelihintaa paikattua antamalle heille yksi Hawk.”

Sveitsin ilmavoimat lentää Hornet-hävittäjillä kuten Suomenkin ilmavoimat. Suomi on myös ostanut Pilatus-yhteyskoneita Sveitsistä.

”Sveitsin kanssa yhteistyö on mennyt loistavasti”, Kaskeala sanoo.

Suomen ilmavoimilla on ylijäämä-Hawkeja, koska se on poistanut koneita käytöstä loppuun kulumisen vuoksi.

Ilmavoimissa lentää nyt erilaisista malliversioista modernisoituja Hawkeja 24. Näiden lisäksi on yhä käytössä seitsemän modernisoimatonta ”höyry-Hawkia”, mutta niiden käyttö loppuu tänä vuonna.

Puolustustarvikeyhtiö Patrian tuotantolinjalla on paraikaa modernisoitavana seitsemän konetta, joista kolme otetaan käyttöön tänä vuonna ja neljä ensi vuonna. Modernisoinnissa uusitaan muun muassa koneiden ohjaamo ja avioniikka eli ilmailuelektroniikka.

Suomi tilasi ensimmäiset 50 Hawk-konetta 1970-luvun lopulla. Vaikka koneiden pääasiallinen tehtävä on toimia lentokoulutuksessa, niille on varattu myös sodanajan rooli. Hawkeja voidaan käyttää torjuntatehtävissä rynnäkkökoneita, tiedustelukoneita tai helikoptereita vastaan.

Ilmavoimat on menettänyt vuosikymmenten mittaan lento-onnettomuuksissa 12 konetta. 25 Hawkia on jo ehditty romuttaa, muuttaa muistomerkeiksi tai siirtää muuhun käyttöön. Esimerkiksi virolaiseen ilmailumuseoon on luovutettu yksi kone.

Puolustusvoimilla ei ole suunnitelmia myydä käytöstä poistettuja tai poistuvia koneita siviileille. Koneita aiotaan hyödyntää varaosina.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmavoimat
 • Sveitsi
 • Historia
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää