Kotimaa

Sukupuoliroolit pysyvät sitkeinä nuorten ammatinvalinnassa – yli puolet yläkoululaisista pitää tyttöjä poikia parempina äidinkielessä

Tyttöjen ja poikien suosimat toimialat ovat lähes toistensa vastakohtia: hoiva-ala kiinnostaa tyttöjä ja tekniset alat poikia. Taloudellinen tiedotustoimisto tutki peruskoulun yläluokkien ja lukion oppilaiden asenteita.

Sukupuoliroolit ohjaavat yhä tiukasti nuorten urahaaveita ja ammatinvalintaa, käy ilmi Taloudellisen tiedotustoimiston (TAT) tuoreesta kyselystä peruskoulun yläluokkalaisille ja lukiolaisille. Kummankin ryhmän poikien ykkössuosikki ovat tekniset alat, kun tytöt tuntevat vetoa hoiva-alalle.

Kun koulu loppuu -tutkimuksen kysymyksiin vastasi keväällä yli 7 700 nuorta.

Poikien kärkialoja ovat myös maanpuolustus, pankki ja rahoitus, rakentaminen, tietoliikenne ja kauppa, kun taas tyttöjä kiehtovat sosiaaliala, opetus ja koulutus, taide, media ja viestintä, lääketeollisuus sekä matkailu- ja ravintola-ala.

Toimialojen vetovoimaerot vihjaavat, että vastakin valtaosa insinööreistä on miehiä, kun taas hoitajat ja opettajat ovat naisia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Esimerkiksi Teknologiateollisuus ry on monin kampanjoin yrittänyt muokata mielipiteitä ja houkutella tyttöjä teknologian pariin. Tuorein on My Tech -ohjelma, jossa koulut yhdessä yritysten kanssa vievät oppilaita tutustumaan aitoon tekemiseen, kuten Sanvikilla kaivosteknologiaan ja testikaivokseen.

”Varsinkin tytöt tarvitsevat konkreettisia esimerkkejä ja esikuvia siitä, miten matematiikkaa ja luonnontietietä sovelletaan. Monilla on vielä vanha mielikuva konepajateollisuudesta. Vieläkin tarvitaan hitsareita mutta myös ohjelmistojen kehittäjiä ja data-analyytikkoja, ja myös terveysteknologiassa on paljon uusia mahdollisuuksia”, muistuttaa johtaja Laura Juvonen Teknologiateollisuus ry:stä.

Juvosen mukaan monet Youtuben videot ja parhaillaan teattereissa pyörivä amerikkalainen elokuva Hidden Figures – varjoon jääneet voivat olla hyviä asenteiden muokkaajia ja rohkaisijoita.

Hidden Figures kertoo kolmesta afroamerikkalaisesta matemaatikkonaisesta, jotka 1960-luvulla rikkoivat niin sukupuoli- kuin rotuennakkoluuloja ja vaikuttivat merkittävästi Nasan avaruuslentojen kehittämiseen.

”Mutta onhan se vaikeaa päästä nuorten ajattelumaailmaan”, Juvonen myöntää ja viittaa myös perinteisiin uskomuksiin sukupuolten kyvyistä.

Tuoreimmassa Pisa-vertailussa kävi ilmi, että vaikka suomalaistytöt ovat maailman huippua luonnontieteiden osaamisessa, he ovat kuitenkin vähiten kiinnostuneita tieteen ja tekniikan asiantuntijuutta vaativista ammattiurista.

TAT:n tutkimuksestakin vanhat asenteet nousevat esiin: yli puolet yläkoululaisista pitää tyttöjä poikia parempina äidinkielessä, kun vastaava luku on poikien kohdalla vain neljä prosenttia.

Tyttöjä pidetään parempina myös luovissa oppiaineissa ja kielissä, mutta pojat arvioidaan paremmiksi liikunnassa, luonnontieteissä, historiassa ja matematiikassa. Ominaisuuksista itsevarmuuden yhdistää poikiin liki puolet ja tyttöihin vain seitsemän prosenttia yläkoululaisista.

Tulevaisuuden valintoja tehdessään yläkoululaiset tukeutuvat yhä vahvemmin vanhempiin, sukulaisiin ja ystäviin. Lähipiirin merkitys tietolähteenä on vahvistunut kahdessa vuodessa tuntuvasti.

Liki 80 prosenttia yläkoululaisista ja lukiolaisista sanoo arvostavansa vanhempiensa saavutuksia työelämässä. Raportissa päätellään, että vanhempien konkreettiset teot ja työelämässä tekemät valinnat koskettavat nuorta irrallista ammatinvalintapuhetta huomattavasti enemmän.

”Sukulaisten ja ystävien tuki valinnoissa on nuorelle arvokasta, mutta esimerkiksi vanhempien käsitykset työelämästä saattavat olla vanhentuneita, jolloin niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Nuoret tarvitsevat kannustusta ja esikuvia elävästä elämästä uskaltaakseen tehdä omannäköisiään valintoja”, sanoo Taloudellisen tiedotustoimiston johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen.

Tenhunen-Ruotsalainen arvostelee myös sitä, että kouluissa saa kyllä ohjausta jatko-opintoihin, mutta ei niinkään uravalintoihin: nuoria ohjataan koulusta kouluun, ja esimerkikti työelämästä jäävät hatariksi.

Yläkoulun tytöistä vain 30 ja pojista 41 prosenttia kertoo saaneensa tarpeeksi ohjausta uravalintoihinsa. Ohjauksen tarve korostuu kahdeksasluokkalaisilla: siinä missä puolet kaikista yläkoululaisista toivoo lisää työelämätietoa, on vastaava luku 8.-luokkalaisten keskuudessa 61 prosenttia.

Opinto-ohjaajien ohella koko opettajakunnan tulisi osallistua nuoren ohjaamiseen, Tenhunen-Ruotsalainen sanoo.

Lukiolaisnuorilla ohjauksen tarve näkyy siinä, että yhä useampi aikoo pitää välivuoden. Jopa 29 prosenttia lukiolaisista arvioi pitävänsä lukio-opintojen jälkeen välivuoden, kun vastaava osuus vuoden 2014 kyselyssä oli 20 prosenttia.

Erityisesti lukiolaistytöt suunnittelevat jättävänsä hakematta seuraaviin opintoihin, välivuosi kiinnostaa heistä 38:aa prosenttia, kun pojilla osuus on 17 prosenttia.

”Vaikuttaa siltä, että jatko-opintoihin hakeutumista lykätään suosimalla välivuotta. Se voi johtua useasta syystä, esimerkiksi lukio-opintojen aiheuttamasta uupumuksesta tai ensikertalaiskiintiöihin yhdistetystä taktikoinnista, jossa nuori asettaa tavoitteekseen kiinnostavan opiskelupaikan ja välttelee toissijaisiin vaihtoehtoihin päätymistä”, Tenhunen-Ruotsalainen arvioi.

Yhtä välivuotta on tutkimuksissa pidetty jopa tarpeellisena joillekin, mutta useampi välivuosi on jo ongelma.

Peruskoulun jälkeen useimmat vastaajista aikoivat suunnata lukioon, ja lukion suosio näyttää kasvaneen. Vuonna 2014 yläkoululaisista 54 prosenttia suunnitteli lukio-opintoja, mutta tänä vuonna jo 62 prosenttia. Ammattikoulu oli mielessä 25 prosentilla.

Lukion suosiossa on suuret alue-erot: Uudellamaalla lukio oli haaveissa 76 prosentilla, mutta Pohjois-Karjalassa vain 47 prosentilla.

Jo yläkouluiässä yliopistolla on vahvempi vetovoima kuin ammattikorkeakoululla, ja lukiolaisilla ero korostuu. Tosin ammattikorkeakoulun mahdollisuuksia ei ehkä tunneta yhtä hyvin. Nousussa on opiskelu ulkomailla.

Työkin peruskoulun yläluokkalaisia yhä kiinnostaa, vaikka julkinen puhe julistaa yhä useampien ammattien kuolemaa. Kymmenen vuoden kuluttua useimpien vastaajien tärkein ”elämän peruspalikka” on työ. Myös raha, oma asunto ja perhe kuuluvat niihin.

Tarkemmin eriteltynä eniten kiinnostaa luova ala. Myös lääketiede ja liikunta ovat kärjessä.

Lukiolaisillakin työ ja ammatti ovat ykkössijalla. Perässä tulevat perhe ja hyvä palkka. Tarkemmin määriteltynä luova työ kiinnostaa eniten myös lukiolaisia, mutta toiseksi ylsivät tekniikka ja luonnontieteet.

”Työ on minulle tärkeää” -väittämän kanssa oli yhtä mieltä liki 90 prosenttia yläkoululaisista ja jopa yli puolet lukiolaisista aikoi mennä töihin ylioppilaskirjoituksia seuraavana vuotena.

Kun koulu loppuu -tutkimuksen tiedot kerättiin helmi- ja maaliskuun vaihteessa 2017. Kysymyksiin vastasi 3 765 yläkoululaista (peruskoulun luokat 7–9) ja 3 946 lukiolaista. Tutkimuksen teki TAT:n toimeksiannosta tutkimus- ja viestintäyhtiö T-Media Oy. Tuloksia esitellään tiistaina osana Taitaja 2017 -tapahtumaa Helsingin Messukeskuksessa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Tyttöjen top 10 -alat


 Terveyspalvelut

 Matkailu- ja ravintola-ala

 Sosiaalipalvelut

 Kulttuuri ja viihde

 Opetus ja koulutus

 Taidealat

 Asianajo- ja lakiasiaintoimistot

 Lääketeollisuus

 Media ja viestintä

 Tekstiili-, vaate- ja muotiala

Poikien top 10 -alat

 Teknologiateollisuus

 Maanpuolustus

 Pankki- ja rahoitusala

 Media ja viestintä

 Rakentaminen

 Kaupan ala

 Tietoliikenne- ja telekommunikaatio

 Kulttuuri ja viihde

 Asianajo- ja lakiasiaintoimistot

 Matkailu- ja ravintola-ala

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ammatinvalinta
 • Koulutus
 • Sukupuoli
 • Talous
 • Lukio
 • Peruskoulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää