Kotimaa    |   HS-haastattelu

Nelson Mandelan leski Graça Machel puolustaa lapsia ja naisia – ”Suurin osa maailman ongelmista johtuu siitä, ettei ihmisten välillä ole luottamusta”

Elders-juhlaseminaarissa vieraillut Machel toivoo, että ihmiset voisivat olla rehellisiä ja luottaa toisiinsa.

Rehellisyys ja luottamus. Ne ovat tärkeimmät asiat, jotka mosambikilainen opettaja, entinen opetusministeri, ihmisoikeusaktivisti, äiti ja isoäiti Graça Machel, 71, on oppinut lapsilta.

Ja suuri osa maailman ongelmista johtuu hänen mukaansa siitä, että ihmisten välillä ei ole rehellisyyttä ja luottamusta.

”Lapsi sanoo hyvin suoraan, mitä hän ajattelee. Minusta se on ihmisen tärkein ominaisuus”, Machel sanoo.

Kansallisteatterin lavalla hän on hetkeä aiemmin itse toteuttanut tuota ominaisuutta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Machel osallistui maanantaina presidentti Martti Ahtisaaren juhlaseminaarin paneeliin Norjan entisen pääministerin Gro Harlem Brundtlandin, Meksikon entisen presidentin Ernesto Zedillon ja kansanedustaja Alexander Stubbin kanssa ja otti suorasukaisilla puheenvuoroilla lavan haltuun.

Ei ole vaikea kuvitella, miksi Machelin aviomies, Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela totesi 2007, että heidän suhteessaan Machel on pomo.

Seminaarin jälkeen fuksiaan pukeutunut karismaattinen julistaja istuu Kansallisteatterin kellarin valkoisella sohvalla.

Päivä on ollut pitkä, ja vartin päästä edessä on vielä lähtö illalliselle. Machel ja muut Elders-ryhmän jäsenet eivät ole nähneet Helsingistä juuri muuta kuin kokoushuoneita.

Väsymyksen merkit kuitenkin väistyvät, kun Machel pääsee vauhtiin.

Hän on puhunut työkseen koko ikänsä, ja usein puheenaiheena ovat olleet naiset ja lapset.

”Maailman suurin ongelma on, että naiset ja lapset, jotka ovat syyttömiä konflikteihin, kärsivät esimerkiksi Syyriassa pakolaisleireillä. He ovat menettäneet kaiken, joskus myös toivon”, Machel sanoo.

Machel on ainoa ihminen, joka on ollut naimisissa kahden maan presidenttien kanssa, Mosambikin presidentin Samora Machelin ja Etelä-Afrikan presidentin Nelson Mandelan.

Mutta hän on paljon muutakin kuin afrikkalaisten merkkimiesten leski. Hän on muun muas­sa työskennellyt lapsiavioliittoja ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan, puolustanut sodissa kärsiviä lapsia ja naisia.

Graça Simbine syntyi silloisessa Portugalin Itä-Afrikassa köyhän perheen kuudenneksi lapseksi. Perheen isä kuoli muutama viikko ennen syntymää.

Isä oli ennen kuolemaansa vannottanut vaimoaan, että pian syntyvän lapsen pitää päästä kouluun. Se ei 1950-luvulla ollut itsestään selvää varsinkaan tytölle.

Graça sai stipendin ja pääsi lukioon maan pääkaupunkiin Maputoon. Hän oli 40 oppilaan luokassa ainoa mustaihoinen.

Kuten Mandela, myös Machel on itsenäisyystaistelija. Hän osallistui taisteluun siirtomaa­isäntä Portugalia vastaan marxilaisen Mosambikin vapautusrintaman Frelimon joukoissa. Frelimon johtajasta Samora Machelista tuli hänen ensimmäinen aviomiehensä.

Kun Graça Machel 1975 nousi vasta itsenäistyneen Mosambikin ensimmäiseksi opetus- ja kulttuuriministeriksi, hän oli hallituksen ainoa naisministeri.

Vain 40 prosenttia lapsista kävi koulua, ja suurin osa kansasta oli lukutaidottomia. Kun Machel yli kymmenen vuotta myöhemmin jätti ministerintyön, koulua kävi yli 90 prosenttia pojista ja 75 prosenttia tytöistä.

Miksi juuri naiset ja lapset valikoituivat hänen elämäntyönsä kohteiksi?

”En itse valinnut tehtävää, se valitsi minut”, Machel sanoo.

Hän kertoo, miten opetusministerinä tapasi lapsia ja lumoutui heidän valtavasta energiastaan.

1977 Mosambik ajautui kuitenkin veriseen sisällissotaan, kun oikeistolainen Renamo-liike haastoi Frelimon vasemmistolaisen uudistuspolitiikan.

”Näin, miten iloiset ja luottavaiset lapset joutuivat lapsisotilaiksi ja leireille, heitä tapettiin. En voinut kääntyä pois ja sanoa, että tämä ei kuulu minulle.”

Sisällissota kesti 16 vuotta, ja toipuminen on ollut hidasta. Viime vuosina talous on kasvanut nopeasti, mutta Mosambik on edelleen yksi maailman köyhimmistä maista.

Machel pitää tärkeimpänä saavutuksenaan raporttia, jonka hän teki yhdessä ryhmänsä kanssa YK:lle 1994. Raporttia pidetään edelleen uraauurtavana.

Sitä varten Machel matkusti konfliktialueilla ympäri maailmaa ja kävi katsomassa, millaista on olla lapsi keskellä sotaa.

Ryhmän suosituksia käsiteltiin YK:n turvallisuusneuvostossa. Niiden ansiosta lapsista tuli ensimmäistä kertaa asia, joka on aina otettava huomioon, kun konflikteja ratkotaan.

Mandela ja Graça Machel ystävystyivät 1990, kun Mandela pääsi vankilasta.

Machel on sanonut haastatteluissa, että se ei ollut rakkautta ensi silmäyksellä. Mandela oli kuitenkin sinnikäs ja pyysi jopa arkkipiispa Desmond Tutun puhemiehekseen.

Lopulta pariskunta meni naimisiin Mandelan 80-vuotispäivänä 1998. Mandela kuoli joulukuussa 2013.

Mitä Nelson Mandela sanoisi maailman menosta nyt?

”Onneksi Madiva puhui kaikista näistä asioista, joten minun ei tarvitse puhua hänen puolestaan”, Machel vastaa.

Mandela perusti Machelin mukaan Eldersin juuri siksi, jatkamaan hänen työtään rauhan, naisten ja lasten oikeuksien ja tasavertaisuuden puolesta.

”Hän on sanonut sen kaiken. Meidän pitäisi vain keksiä, miten työskentelemme paremmin, että saisimme ajatukset toteutettua”, Machel sanoo.

Konflikteja on maailmassa aina vain enemmän. Ihmisiä ei kuitenkaan ole pakko tappaa, Machel sanoo.

”Erimielisyyksiä tulee aina olemaan. Mutta meillä on se vaihtoehto, että ratkaisemme ne pöydän ympärillä sen sijaan, että uhraisimme miljoonia ihmishenkiä.”

Meidän pitäisi vain oppia luottamaan toisiimme, että pystyisimme neuvottelemaan.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

Lasten puolustaja ja Mandelan leski


 Graça Machel (os. Simbine) syntyi Portugalin Itä-Afrikassa eli nykyisessä Mosambikissa 1945.

 Opiskeli stipendin turvin Lissabonin yliopistossa ja valmistui opettajaksi.

 Taisteli Mosambikin vapautusrintaman Frelimon joukoissa itsenäisyyssodassa Portugalia vastaan.

 Meni 1975 naimisiin Frelimon johtajan Samora Ma­chelin kanssa. Samora Ma­chelista tuli itsenäisen Mosambikin ensimmäinen presidentti ja Graça Ma­chelista opetus- ja kulttuuriministeri. Pariskunta sai kaksi lasta.

 Samora Machel kuoli 1986 lento-onnettomuudessa, jonka syytä ei saatu selville.

 Ystävystyi 1990 vankilasta vapautuneen Nelson Mandelan kanssa. Pari meni naimisiin Mandelan 80-vuotispäivänä 1998. Mandela kuoli joulukuussa 2013.

 Machel on koko ikänsä työskennellyt lasten ja naisten oikeuksien ja Afrikan puolesta ja saanut useita ihmisoikeuspalkintoja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  5. 5

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  6. 6

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  7. 7

   Miehet eivät kysy lupaa härskeille puheille – sovinistiset vitsit ovat ällöttäneet aina

  8. 8

   On julma etuoikeus pystyä ahdistelemaan tyttöä tai naista ilman seuraamuksia

  9. 9

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  10. 10

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää